Δεν θα στο παιξω έξυπνος καθότι και εγώ πρωτάρης είμαι, παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να σου δώσω κάποιες συμβουλές - οδηγίες. Καλό θα είναι να φροντίσεις να έχεις ένα μοντέλο δοκιμών, ίσως και περισσότερα, ώστε εκεί πάνω να δοκιμάζεις ότι θέλεις για πρώτη φορά. Είναι αμαρτία να έχεις ξεκινήσει ένα μοντέλο να έχεις βάλει δουλειά και κάποια στιγμή να πειραματιστείς πάνω του και να το χαλάσεις.
Μην αιθαιρετείς στο μοντέλο που φτιάχνεις, προσπάθησε να το φτιάχνεις όσο πιο κοντά στο πραγματικό, πάντα έχοντας κάποιο σημείο αναφοράς, εγώ για παράδειγμα έφτιαξα το P-47D έχοντας σαν αναφορά το αφος που πετούσε ένας Έλληνας με την USAAF, στο φινάλε φτιάξε αυτό του κουτιού. Έχε πάντα σαν αναφορά φωτό εποχής, ει δυνατόν, του αφους που μοντελάρεις, από όλα τα μέρη του, δόξα τω Θεώ, αν δεν βρεις κάτι από το διαδίκτυο, εδώ μέσα υπάρχουν ανθρωποι να βοηθήσουν. Τα πριτσίνια για παράδειγμα, υπάρχουν σχέδια που τα αναπαριστούν σε κάθε αφος, αν ψάξεις ή ρωτήσεις θα βρείς, έτσι ώστε αυτό που φτιάχνεις να πλησιάζει την πραγματικότητα. Το εργαλείο που έχεις, το riveter, έχει τα εξαρτήματα για τις διαφορετικές κλίμακες πιθανότατα, διαλέγεις λοιπόν την κλίμακά σου, έχεις το σχέδιο αναφοράς, έχεις και μια αυτοκόλητη ταινία από αυτες που τις χρησιμοποιούμε για να χτυπάμε γράμματα με το ειδικό μηχανάκι (μου διαφεύγει το όνομα, αν κάποιος φίλος μπορεί να βοηθήσει?) και με αναφορά στο σχέδιο και με χάρακα την ταινία που θα την κολλάς στο μοντέλο θα χαράζεις σιγά και προσεχτικά με το εργαλείο τα πριτσίνια.
Το scribing θέλει και αυτό ιδιαίτερη προσοχή, μεγάλη βοήθεια για αυτό είναι τα διάφορα templates που κυκλοφορούν με πιο διαδεδομένο αυτό της Trytool από την Hasegawa (ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος). Είναι αρκετά δύσκολο και απαιτεί ιδιαίτερη ευχέρεια να μπορέσεις μετέπειτα να σβήσεις τα λάθη σου χωρίς να κάνεις κακό στην όποια λεπτομέρεια του μοντέλου.
Εγώ τι θα έκανα στην θέση σου? Θα κρατούσα αυτό το μοντέλο που ξεκίνησες σαν μοντέλο δοκιμών, να πειραματίζομαι, και να έχεις υπόψιν σου ότι θα πειραματιστείς πολύ αν θέλεις να μάθεις και θα έπερνα ένα άλλο να ξεκινήσω, βέβαια δεν είμαι μέσα στην τσέπη σου, εσύ αποφασίζεις για τη συνέχεια.
Αυτά για την ώρα, απλά να έχεις πάντα στο νού σου ότι ότι και να θελήσεις είτε έχει αναφερθεί εδώ μέσα, όπότε ψάχνεις και το βρίσκεις, είτε ρωτάς και εδώ μέσα όλοι θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, εγώ τους έχω ζαλίσει στην κυριολεξία και κανείς δεν αρνήθηκε, καλό θα είναι όμως πρώτα να ρωτάς και μετά να πειραματίζεσαι και ενεργείς, ελπίζω να σε βοήθησα λίγο, Γιάννης