Αποστολέας Θέμα: Μοντελισμός και ορισμοί  (Αναγνώστηκε 12440 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος osiris

• Scale 1/144
  • *
  • Αρης
Απ: Μοντελισμός και ορισμοί
« Απάντηση #25 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 02:03:06 μμ »
Αν σύμφωνα με έναν ορισμό τέχνη είναι ότι προάγει τον πολιτισμό και πολιτισμός είναι ότι διώχνει την άγνοια και την ιδιοτέλεια, τότε πράγματι ο μοντελισμός είναι τέχνη!!!
Γιατί τι άλλο προάγει ο μοντελισμός απο την πολυεπίπεδη γνώση (μηχανική, ιστορική, τεχνολογική κ.α.) και με δεδομένη την ανιδιοτέλεια (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές) μια
είναι απλά ένα χόμπυ, κάτι που δυστυχώς ξεχνάμε συχνά.
Παρόλα αυτά τα σπουδαία και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό υπάρχει εδώ. Δεν είναι τίποτα αλλο απο την δημιουργία. Η δημιουργία που όπως είπε κάποιος "είναι σε όλες τις μορφές της,
η γιορτή της ζωής και γι αυτό πρέπει και να την μοιραζόμαστε"!!! Αλλά και κάτι ακόμη, η επιστήμη έχει απο καιρό αποφανθεί οτι η δημιουργία δεν αποτελεί απλώς μία επιλογή
αλλά μια βασική ανθρώπινη ΑΝΑΓΚΗ. Ως εκ τούτου η μη ικανοποίηση αυτής της ανάγκης οδηγεί σε ένα άτομο ελλειματικό αν όχι προβληματικό! "Μα πώς μπορείτε και ζείτε χωρίς δημιουργία! εγώ θα είχα τρελαθεί!" είχε αναφωνήσει ένα μεγάλο πνεύμα της εποχής μας.Και τι ποιο ωραίο για όλους εμάς εδώ αυτή την ανάγκη για δημιουργία να την ικανοποιούμε με τον μοντελισμό? 

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #26 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 04:06:21 μμ »
ΚΑΙ για όσους δεν καταλαβαίνουν τι τρέχει

κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι δεν διαλύθηκε πέρισυ ο ΠΗΓΑΣΟΣ και θεωρούν εμένα ...υπαίτιο της μη διάλυσης

και έχουν πάρει εργολαβικά το θέμα λάσπης

αλλά, καμιά ...δουλειά ντροπή δεν είναι  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ΥΓ φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να δημοσιεύσω αντίγραφο της φορολογικής μου δήλωσης

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #27 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 04:11:03 μμ »
παλι τα ιδια ?  :?

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #28 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 04:13:27 μμ »
παλι τα ιδια ?  :?

προφανώς είναι obsessed * με το θέμα

άλλη δουλειά δεν έχουν  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

*obsession   ουσ. έμμονη ιδέα, ιδεοληψία
obsession for.. ιδεοληψία για..  
obsession with.. έμμονη ιδέα με.. μονομανία, ψυχαναγκασμός, ψύχωση
suffer from an obsession βασανίζομαι από μονομανία

Αποσυνδεδεμένος VM

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘήνα
« Απάντηση #29 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 04:31:49 μμ »
Νομιζω οτι αρκετα εχει παρατραβηξει το θεμα, η κοντρα.

Υποτιθεται οτι το forum φτιαχτηκε για να ανταλλασονται ιδεες, τεχνικες, πληροφοριες και οτι αλλα καλουδια μας προσφερει ο μοντελισμος και ειμαι σιγουρος οτι αυτο κανει. Λογοι που με εκανα + παρατρυνση απο φιλους και γνωστους να γινω μελος πριν 2 χρονια και δεν το εχω μετανιωσει στιγμη.

Ας κλειδωσει το θεμα μιας και εχει ξεφυγει τελειως απο αυτο που αναφερεται στην επικφαλιδα και ας λυθουν οι διαφορες με π.μ. Κανεις μας νομιζω δεν ειναι διατεθιμενος να κονταροχτυπιεται αλλυπητα μεσα σ'ενα forum που σκοπο εχει την ενημερωση των μελων με θεματα μοντελισμου ασχετα με το ποιες διαφορες εχει να χωρισει σε διαπροσωπικο επιπεδο.

Ας συγκεντρωθουμε σε αυτο που κανουμε και μας αρεσει και ας αφησουμε εξω απο δω ολων των ειδων τους διαξιφησμους και αντιπαλοτητες.

Ευχαριστω.

Βασιλης

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Keep modeling !
« Απάντηση #30 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 05:16:28 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #31 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 05:25:14 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος anivasgr

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #32 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 05:28:50 μμ »
Δεν ξέρω για εσάς ρε παιδιά, θα σας πώ όμως την δική μου άποψη περί του θέματος.

Για μένα μοντελισμός είναι η χαρά που πέρνω όταν δημιουργώ κάτι. Με κάνει και ξεφέυγω απο τα καθημερινά, ξεχνιέμε , γυρνάω στο παρελθόν, είναι σαν να ζώ αυτό που φτιάχνω.
Ποτέ δεν θα ξεχάσω το πρώτο μου μοντελάκι κια ας είμουν πιτσιρικάς. Δεν ζητάω καμία καταξίωση, αναγνωρίζω όμως οτι όλοι μα όλοι θέλουμε κάπου, για κάτι στη ζωή μας , ένα μπράβο. Είναι η φύση μας τέτοια. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός, τουλάχιστον για μένα. Σαφώς και πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει , ίσως όχι η κριτική με την αυστηρή έννοια, αλλά μάλλον καλύτερα η συμβουλή, γιαυτό και όσες φορές πόσταρα κάτι ζήτησα τη γνώμη σας.
Ούτε είμαι της άποψης πως δεν πρέπει να ποστάρουμε τη δουλειά μας, γιατί έτσι ίσως να μην υπήρχαν τα φόρουμ, και να μην μαθάιναμε ποτέ άλλα καινούρια πράγματα και τεχνικές.
Τέλος πιστέυω οτι ο καθένας είναι ελεύθερος και να συμβουλέυει/κρίνει , όταν μάλιστα έχει και περισσότερες γνώσεις αλλά και να σιωπά αν πιστέυει ότι έτσι πρέπει. Δεν είναι απαραίτητο πάντα να πούμε κάτι.

Το φόρουμ αυτό είναι θησαυρός, (δεν ευλογώ τα γένια κανενός διαχειριστή ), για την ποιότητα που έχει (ανθρώπων και δουλειών), για την πληρότητα που έχει σε θέματα, πληροφορίες και λοιπά και εγώ προσωπικά θα προσπαθήσω να συμβάλλω στο να μήνει έτσι.

Αυτά και καλό βράδυ... πάω να χαθώ στο Εnemy at the Gates μου ::salut::

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #33 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 06:34:17 μμ »
Εδώ και 3 περίπου ώρες έχει ξεσπάσει μία ακόμη "καταιγίδα" εντός του φόρουμ που όλοι μας αγαπάμε.
Το αποτέλεσμα αυτής της καταιγίδας είναι να χαλιόμαστε χωρίς λόγο.....
 :oops:
Ειλικρινά λυπάμαι που διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι βρίσκουν ευκαιρία να βγάζουν τα απωθημένα τους μέσα από αυτό το φόρουμ.
 :cry:
Και λυπάμαι ακόμη περισσότερο που άτομα, που τυχαίνει να γνωρίζω αρκετά καλά θεωρώ, βάλλονται από αγνώστους χωρίς κάποιο λόγο.
Μία μόνο πρόταση έχω να κάνω:
Ας δείξουμε τί αξίζει μοντελιστικά ο καθένας στις εκθέσεις που ακολουθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αν κάποιοι θέλουν να βουλώσουν στόματα ας το κάνουν με τις μοντελιστικές τους κατασκευές και όχι με βρισιές, κατηγορίες και προσβολές.
Γιατί στην τελική οι ιδρυτές αυτού του φόρουμ έχουν βαρεθεί να το παίζουν αστυνόμοι και να κυνηγάνε τα κακά παιδιά.
Επιτέλους κύριοι ασχοληθείτε με τις αγαπημένες σας μοντελιστικές κλίμακες και όχι με το ποιός την έχει μεγαλύτερη τη μαγκιά ή το μοντελιστικό ταλέντο....
 :wink:
 ::keep_mod::

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #34 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 06:37:12 μμ »
Εδώ και 3 περίπου ώρες έχει ξεσπάσει μία ακόμη "καταιγίδα" εντός του φόρουμ που όλοι μας αγαπάμε.
Το αποτέλεσμα αυτής της καταιγίδας είναι να χαλιόμαστε χωρίς λόγο.....
 :oops:
Ειλικρινά λυπάμαι που διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι βρίσκουν ευκαιρία να βγάζουν τα απωθημένα τους μέσα από αυτό το φόρουμ.
 :cry:
Και λυπάμαι ακόμη περισσότερο που άτομα, που τυχαίνει να γνωρίζω αρκετά καλά θεωρώ, βάλλονται από αγνώστους χωρίς κάποιο λόγο.
Μία μόνο πρόταση έχω να κάνω:
Ας δείξουμε τί αξίζει μοντελιστικά ο καθένας στις εκθέσεις που ακολουθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αν κάποιοι θέλουν να βουλώσουν στόματα ας το κάνουν με τις μοντελιστικές τους κατασκευές και όχι με βρισιές, κατηγορίες και προσβολές.
Γιατί στην τελική οι ιδρυτές αυτού του φόρουμ έχουν βαρεθεί να το παίζουν αστυνόμοι και να κυνηγάνε τα κακά παιδιά.
Επιτέλους κύριοι ασχοληθείτε με τις αγαπημένες σας μοντελιστικές κλίμακες και όχι με το ποιός την έχει μεγαλύτερη τη μαγκιά ή το μοντελιστικό ταλέντο....
 :wink:

::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::  ...μεγάλη κουβέντα είπες  ::icon_thumright::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος osiris

• Scale 1/144
  • *
  • Αρης
« Απάντηση #35 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 07:33:56 μμ »
Παναγιώτη τώρα που έβγαλε δοντάκι η κούκλα σου, ελπίζω να μην της μάθεις πρώτα απ'όλα να κατεβάζει......πιτόγυρα!!! ::glossa::
Πως σου φάνηκε το σχόλιο μου για τον μοντελισμό και την τέχνη? Ξέρεις προοριζόταν για δημοσίευση στην "Μακεδονία" αλλά τελικά δεν.....
ʼντε σε λίγες μέρες θα τα πούμε και απο κοντά στην έκθεση...

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #36 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 07:39:14 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #37 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 09:09:41 μμ »
Βρε άηντε κάντε κανένα μοντέλλο να χαζέψουμε λίγο και αφήστε τα αυτά κατα μέρους! ʼηντε! :D
Δεν υπάρχει η λέξη " ΑΔΥΝΑΤΟΝ " στο λεξιλόγιό μου και το εννοώ!
Βασίλης μόνον για του φίλους.

Αποσυνδεδεμένος Zark

• Professional Lego builder !!!
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πατρα
  • aka Παναγιώτης Ζαρκάδης
« Απάντηση #38 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 09:40:35 μμ »
Ο γιος μου - 11 χρονων - μολις τελειωσε  και το δευτερο μοντελο του, ακομα ενα αρμα στην 1/35. Τα λαθη οι ανκριβειες και και και...αναριθμητα (ωχ ελπιζω να μην το δει αυτο το ποστ...). Ολοι οι "μοντελισταραδες" και οι "καλοπιστοι" σε αυτο το φορουμ να ενοιωθαν εστω και το ενα χιλιοστο του ενθουσιασμου του, της χαρας του και της ικανοποιησης του θα ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ αμεσως ποιος ειναι ο "ορισμος" του μοντελισμου...

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
« Απάντηση #39 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 10:24:55 μμ »
Ειπες σοφη κουβεντα ,κατι που σε εμας φαινεται λαθος και κακοφτιαγμενο,στα ματια ενος παιδιου φανταζει  ενα αριστουργημα,

Συνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #40 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 10:38:55 μμ »
Σε συνέχεια των ανωτέρω, μία φωτογραφία από την περσινή έκθεση του Πήγασου.
[imgt]http://img131.imageshack.us/img131/8449/pb160758tr0.jpg[/imgt]

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
« Απάντηση #41 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 11:03:43 μμ »
Καλυτερα να αφησουμε τα μιση ,και να παμε για ενα γυρο θπεθιαλ να ξεχαστουμε,

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Keep modeling !
« Απάντηση #42 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 11:11:16 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος kall1966

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ
« Απάντηση #43 στις: Οκτωβρίου 05, 2009, 11:17:39 μμ »
ΕΙΡΗΝΗ ΥΜΙΝ ΚΑΙ:

::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod:: ::keep_mod::
Νίκος Χατζής

Ενασχολήσεις:  μουσική, μοντελισμός,διάβασμα.

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #44 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 09:31:44 πμ »
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το θέμα ο αγαπητός φίλος Γιώργος, πολλές φορές ξεκίνησα να γράψω κάτι και όλες - για διαφορετικό λόγο κάθε φορά - έσβησα οτιδήποτε, πριν ακόμα το ποστάρω. Ευτυχώς όμως που ήρθε αυτός ο θρασύδειλος "συνάδελφος" υπό την ονομασία ugo για να επιβεβαιώσει περίτρανα το πόσο Μ@Λ@Κ@Σ είναι ο Έλληνας κατορθώνοντας τελικά πάντα να τρώγεται με τα ρούχα του, ακόμα και σε απλά θέματα όπως πχ αυτά που αφορούν ναι, και στη διασκέδασή του ακόμα!!!! Αποδεικνύει επίσης πόσο λάθος έχουμε πάρει οι περισσότεροι τα πράγματα, έχοντας χάσει κυριολεκτικά το νόημα αυτού που κάνουμε.

Θα συμφωνήσω επίσης με τους περισσότερους φίλους ότι μαζί με την αθωότητα και ανεμελιά των πιο νεανικών μας χρόνων, έχει χαθεί και η ευχαρίστηση γι'αυτό που κάνουμε, προ πολλού κιόλας, κυνηγώντας άλλες ματαιότητες (τέλεια ποιότητα ή επιτυχία κατασκευής, απέραντη απληστία να τα πάρουμε όλα, ή να δοκιμάσουμε τα εκατό χιλιάδες και πολλές φορές άχρηστα προϊόντα με τα οποία μας βομβαρδίζουν, διακρίσεις ή θέματα της φύσεως εγώ την έχω πιο μεγάλη από εσένα [την μοντελιστική μαεστρία πάντα  ::glossa::], εγώ έχω επιτύχει πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα από σένα που δεν ξέρεις τι σου γίνεται όπως και πολλά, πολλά άλλα). Ο μοντελισμός έχει καταντήσει πια, από μια κυριολεκτικά χαλαρωτική κι ευχάριστη ασχολία σε ένα πράγμα κάτι σαν την αντιβίωση, που με χαλάει αλλά πρέπει να την πάρω γιατί έτσι είναι το σωστό.

Επειδή λοιπόν εδώ κι αρκετό καιρό, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχω συλλάβει κι εγώ τον εαυτό μου να έχει μπει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, σκέφτομαι να πάρω τα πράγματα πολύ πιο χαλαρά. Ν'αρχίσω να ποστάρω πιο σπάνια, να μοντελίζω ακόμα πιο σπάνια αλλά και χαλαρά από τους ήδη αργούς μέχρι τώρα ρυθμούς μου, αλλά 'οτι κάνω να το κάνω ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΩ. Τότε λοιπόν μπορεί να βγαίνω από την τρύπα μου, και να τα λέμε που και που, και μόνο όταν θα έχω τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου άποψη, να προσθέσω κάτι θετικό και ουσιώδες στο χόμπυ μας . Να είστε όλοι καλά  ::salut:: 

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #45 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 10:40:48 πμ »
Μοντελισμός (ενν. στατικός μοντελισμός) είναι η επί πάγκου άσκηση ποικίλων τεχνικών πύκνωσης πληροφορίας με σκοπό την ει δυνατόν πιστότερη υπό κλίμακα αναπαράσταση διαφόρων θεμάτων.

Επ ουδενί θα θεωρούσα τον μοντελισμό ως Τέχνη, το σίγουρο όμως είναι ότι ορισμένοι μοντελιστές (πολλοί από τους οποίους είναι συνάδελφοι εδώ μέσα) είναι πραγματικοί καλλιτέχνες! Και με τους καλλιτέχνες δεν τσακώνεσαι ποτέ, απλά τους κοιτάς για να μαθαίνεις. Αν τώρα κάποιος έρχεται για να τσακωθεί, ε, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, ξέρουμε να ξεχωρίζουμε. Του λέμε "¨ναι...." και ξαναγυρνάμε για μάθημα με τους καλλιτέχνες!

Αναιρώ:
Μοντελισμός είναι άλλο ένα παιχνίδι για τα παιδιά και άλλο ένα πρόβλημα (και ό,τι αυτό συνεπάγεται) για τους μεγάλους.

"Να είστε σαν τα παιδιά" ...

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #46 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 11:45:33 πμ »
Παρακολουθώ αυτό το φορουμ περίπου 1.5 χρόνο τώρα,δεν ήμουν και δεν είμαι κανένας μοντελισταρας, εδώ μέσα έκανα φίλους που έχω γνωρίσει από κοντά και φίλους που δεν τους έχω δει μέχρι τώρα, εχω δει τον εαυτό μου να βελτιώνεται σημαντικά με την βοήθεια των φύλλων και του φόρουμ.
1.5 χρόνο τώρα έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω για τους επιτυχημένους η αποτυχημένους συλλόγους της Πόλης που αγαπώ, που έχω πολλούς φίλους. Καιρός είναι ΚΑΠΟΙΟΙ κύριοι, για να μην πω τπτ άλλο να κάτσουν στην γωνιά τους και να χαθούν στο σκοτάδι τους, στα σκατά που οι ίδιοι δημιούργησαν και να αφήσουν όλους τους υπολοίπους να κάνουν το χομπι τους.

Μήπως είναι καιρός να υπάρξει κάτι νέο σε αυτή την πόλη? Που δεν θα εχει την σαπίλα του παρελθόντος?   
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #47 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 11:47:41 πμ »
Ευελπιστούμε
Δεν υπάρχει η λέξη " ΑΔΥΝΑΤΟΝ " στο λεξιλόγιό μου και το εννοώ!
Βασίλης μόνον για του φίλους.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #48 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 02:47:35 μμ »
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, έχασα την αρχή της "ωραίας" αυτής συζήτησης - η οποία (τελικά μάλλον νομοτελειακά) έχασε στο τέλος το στόχο και το "βήμα" της. Θα προσπαθήσω να την επαναφέρω εκεί που ξεκίνησε: στο ερώτημα του Γιώργου "τι είναι μοντελισμός?"

Μετά από πολύ σκέψη και αρκετά χρόνια στο χώρο, κατέληξα φίλε Γιώργο στο συμπέρασμα, ότι μοντελισμός είναι....ότι ο καθένας από εμάς νομίζει ότι είναι. Από τον πιτσιρικά που κολλάει με UHU και σπάει τα κομμάτια από τα sprues, μέχρι τους μάστορες του χώρου που φτιάχνουν παπάδες, όλοι μοντελίζουμε γιατί έτσι μας αρέσει. Φυσικά μέσα από αυτό το (πολύ μεγάλο) τσουβάλι μπορεί να αλιευθεί κάθε είδους παραλλαγή (φρούτο) ενδιάμεσα.

Συνεπώς, ωραία δημιουργία είναι αυτή που αρέσει στο μάτι αυτού που το βλέπει. Όπως και ο ίδιος έχεις (πολύ σωστά) αναφέρει, στο (μεγαλειώδες ::icon_thumright::) παράδειγμα της φάβας. Φυσικά στην περίπτωση αυτή (στο μοντελισμό - αλλά και στη φάβα) μπαίνουν αποκλειστικά υποκειμενικά κριτήρια.

Νομίζω ότι το μοναδικό κριτήριο που (μπορεί να) έχει  αντικειμενικότητα είναι: ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ. Εξυπακούεται ότι από μόνη της η διάζευξη αυτή δεν επαρκεί για να αποδόσει την πραγματική αξία ενός μοντελιστικού εγχειρήματος. Τις προάλλες είδα φωτό από ένα πολύ όμορφο διόραμα με ένα Μ4Α1 Crocodile. Όμορφο μεν, λάθος δε (τελείως ξεχωριστά πράγματα):  Στην πραγματικότητα φτιάχτηκαν μόνο τέσσερα Sherman Crocodile, και όλα ήταν πάνω σε σασί Μ4  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Επιτρέψτε μου εδώ να διευκρινήσω κάτι (εντελώς υποκειμενικά): Προσωπικά λοιπόν, ΔΕΝ θεωρώ λάθος του μοντελιστή που επιλέγει και φτιάχνει (για παράδειγμα) τον εξαιρετικό 72άρι Πάνθηρα της Revell επειδή έχει στην cupola 6 αντί για 7 περισκόπια (εδώ δεν έχει κάνει κατασκευαστικό λάθος ο άμοιρος), αλλά αν τον βάψει με (αεροπορική) παραλλαγή τύπου Βιετνάμ, ή του κολλήσει το πυροβόλο λοξα, έ, τότε έχουμε λάθος (φυσικά αν μπορεί κάποιος να μας δείξει σε φωτό ότι υπήρχε Πάνθηρας με παραλλαγή Βιετνάμ και λοξό πυροβόλο, τότε ....μαγκιά του).

Αν τέλος πάντων έχουμε ανάγκη από κάποιο ορισμό, για μένα μοντελισμός είναι: η (προσπάθεια για) αναπαράσταση υπό κλίμακα ενός πραγματικού αντικειμένου ή γεγονότος. Αυτό άλλωστε είναι και ο λόγος που οι εταιρείες βελτιωτικών κάθε είδους έχουν πλουτίσει από εμάς. Αν δεν "κυνηγούσαμε" το (τελικά άπιαστο) τέλειο μοντέλο, θα είχαν γίνει λωποδύτες.

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Christosjager

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: AΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
  • Χρήστος Παναγιωτόπουλος
« Απάντηση #49 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 04:43:53 μμ »
Μοντελισμός πιστεύω πως είναι η μετάβαση και αντικατάσταση λόγω ηλικίας από τα "στρατιωτάκια" σε κάτι πιο δημιουργικό.Πιστεύω πως οι 99 στους 100 έχουμε μία αγάπη, μία κλίση όσον αφορά οτιδήποτε το στρατιωτικό γι'αυτό είμαι σίγουρος ότι όλοι εκτός από τον μοντελισμό διαβάζουμε και βιβλία ιστορικά και στρατιωτικά ή συλλέγουμε στρατιωτικά είδη όλων των εποχών,οι περισσότεροι πήγαμε στον "Αρχάγγελο"(ή είμασταν κολλημένοι στην οθόνη της τηλεόρασης),( και μας σηκώθηκαν οι τρίχες από την ανατριχίλα όπως του λύκου) και άλλα πολλά.Οι διαγωνισμοί,το πόσο καλά ή σωστά είναι βαμμένο το οποιοδήποτε μοντέλο είναι άλλη ιστορία,την ώρα όμως που ο καθένας μοντελάρει στον πάγκο του,μόνος του,είναι ένα (μεγάλο πια) παιδί που παίζει,ένα παιδί που ικανοποιεί και γεμίζει με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη του εσωτερικού του κόσμου για δημιουργικό παιχνίδι (γεννηθήκαμε με αυτό). Δεν είμαι ψυχολόγος αλλά εγώ έτσι αισθάνομαι.

Tags: