Αποστολέας Θέμα: Η Ιστορία με τα ακρυλικά και το Lacquer thinner (ΜΕΡΟΣ 1ο)  (Αναγνώστηκε 17371 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Forgotten_Shadow

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Land of the Shadows
Απ: Η Ιστορία με τα ακρυλικά και το lacquer thinner (ΜΕΡΟΣ 1ο)
« Απάντηση #25 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2009, 12:01:16 πμ »
Φίλοι DIO και Mafiozos:
Σας ευχαριστώ επίσης για τα καλά σας λόγια. Ιδιαίτερα φίλε Mafiozos ελπίζω το πρόβλημά σου να μην ήταν κάτι το σοβαρό και να ξεπεράστηκε πλήρως.

Ψάχνοντας στο αρχείο (δικό μου και φίλων) βρέθηκαν κάποια στοιχεια τα οποία πιστεύω θα σας ενδιαφέρουν. Θα θυμάστε ότι κάπου έγραψα πως η Tamiya και όλες οι εταιρείες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αναφορικά με τη χρήση των lacquer thinner που κυκλοφορούν. Λοιπόν, απ' ότι φαίνεται η Tamiya το έχει κάνει εδώ και καιρό και εμείς δεν το πήραμε είδηση. Από τον επίσημο κατάλογο της εταιρείας του 2005 !!!!

Στο κόκκινο πλαίσιο (την διαγράμμιση έκανα ο ίδιος) βλέπουμε το περίφημο lacquer thinner, και σε μεγένθυση:

Μετάφραση
Ένα "φιλικό προς το πλαστικό" διαλυτικό lacquer για την αραίωση χρωμάτων με βάση lacquer ή τον καθαρισμό πινέλων ή μοντέλων. Το διαλυτικό αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αραίωση του υγρού ασταριού επιφανειών επιτρέποντας να χρησιμοποιηθεί σε αερογράφους"

ΟΥΔΕΜΙΑ αναφορά για αραίωση υδατοδιαλυτών ακρυλικών λοιπόν... Στο μπλε πλαίσιο της φωτογραφίας του καταλόγου βλέπουμε και το Primer όπου προτείνεται η αραίωση με lacquer αν πρόκειται να ψεκαστεί. Επίσης η Tamiya προτείνει με το ίδιο και την αραίωση του στόκου σωληναρίου αν αυτό απαιτείται (σε άλλη σελίδα του καταλόγου).
Ομοίως και η Gunze κυκλοφορεί εξειδικευμένα αραιωτικά, το Aqueous Hobby Color Thinner για τα γνωστά μας υδατοδιαλυτά ακρυλικά και το Mr Color Thinner (που είναι lacquer) για την αντίστοιχη σειρά των lacquer χρωμάτων της (που νομίζω δεν εισάγονται σαν πλήρης γκάμα στην Ελλάδα).

ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ λοιπόν καμμία από τις μεγάλες και σοβαρές εταιρείες υδατοδιαλυτών ακρυλικών δεν πρότεινε χρήση lacquer thinner για την αραίωσή τους

Τώρα γιατί εμάς μας "κόλλησε"... ::dontknow::

Ελπίζω να ξεκαθάρισαν αρκετά τα πράγματα

Μετά τιμής
Forgotten Shadow
"What we do in life echoes in eternity" General Maximus, Roman Army

Sometimes all it takes to appreciate the light is just a glance in the dark
The Shadow

Αποσυνδεδεμένος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΓΑΛΑΤΣΙ
    • http://WWW.e-KALFAKIS.GR
Απ: Η Ιστορία με τα ακρυλικά και το Lacquer thinner (ΜΕΡΟΣ 1ο)
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 05, 2012, 03:20:30 μμ »
αγαπητέ Forgotten_Shadow,
θα ήθελα και εγώ να σε συγχαρώ για την τόσο καλή ανάλυση που κάνεις πάνω σε αυτό το θέμα και για το σκεπτικό σου να βλέπει όλες τις απόψεις.

Πρέπει να πω ότι και εγώ συμφωνώ 100% μαζί σου. Σε παλαιότερο άρθρο του φόρουμ είχα διατυπώσει της ίδιες απόψεις.  Ας κάνουμε πάντα αυτά που λεει ένα υπεύθυνο εργοστάσιο σαν σωστό. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, ας λάβουμε όσο γίνεται περισσότερα μέτρα ασφάλειας.
Θα ήθελα να επαναλάβω και να δώσω έμφαση στο θέμα της υγείας.
Εγώ προσωπικά το 1986 πέρασα μια μεγάλη περιπέτεια υγείας που με τα ταλαιπωρούσε για 3-4 χρόνια και δεν ήξερα γιατί. Χρησιμοποιούσα ότι χημικό υλικό μου έφερνε το καλύτερο αποτέλεσμα, κόλες, χρώματα κλπ.
Τα συμπτώματα που εμφάνισα ήταν αυτά της χρόνιας ρινίτιδας. Δεν έβρισκα οριστική λύση στην Ελλάδα. Τελικά στην Γερμανία μου διαπιστώσανε ότι είχα κάνει μια μεγάλη ζημιά στην βλεννογόνο της ρινικής μου κοιλότητας. Μια εγχείρηση με μερική αφαίρεση της με γιάτρεψε.
Δεν θέλω να πάθει κανείς το ίδιο και πολλές φορές αρνούμαι να διαθέτω προϊόντα στην αγορά που τα βλέπω επιβλαβή.
Λάβετε λοιπόν μέτρα προστασίας με τις σωστές μάσκες που να κατακρατούν τους επιβλαβείς «ατμούς» των διαλυτικών lacquer και οι χώροι που εργάζεστε να είναι καλά αεριζόμενοι. Σκεφτείτε ακόμη ότι ο αερογράφος εκτός από το χρώμα που εναποθέτει στο μοντέλο, κάνει διασπορά στον χώρο μας και των στερεών συστατικών των χρωμάτων, εν είδη σκόνης. Ας μην την εισπνέουμε και αυτήν. Όση μάλιστα μεγαλύτερη πίεση χρησιμοποιούμε τόση μεγαλύτερη διασπορά έχουμε. Αν τα χρώματα είναι υδατοδιαλυτά μια απλή μάσκα σκόνης είναι ότι πρέπει.

Οσον αφορά τις κόλες :
1. εκείνο που γνωρίζω από προσωπική εμπειρία είναι ότι ο πιο ισχυρός διαλύτης είναι και η καλύτερη κόλα. Διεισδύει γρήγορα στο πλαστικό και στεγνώνει επίσης γρήγορα αλλά είναι και ότι χειρότερο για την υγεία μας. Μην κάνετε δοκιμές και μην αγοράζετε ιδιοσκευάσματα που περιέχουν ανεξέλεγκτα :
ΤΕΤΡΑΧΛΩΡΑΝΘΡΑΚΑ,  ΧΛΩΡΟΜΕΘΑΝΙO,  Χλωρίδιο μεθυλενίου (διχλωρομεθάνιο)
 Μεθυλο-αιθυλο κετόνη (βουτανόνη),  Στυρόλιo,  χλωροαιθυλένιo,  Τριχλωροαιθυλένιo- (το καλύτερο και χειρότερο μαζί),  Τολουόλιο.
2. εκείνο που γνωρίζω πάντως από τις εταιρείες που συνεργάζομαι (TAMIYA, GUNZE) είναι ότι έχουν λάβει πολύ σοβαρά το θέμα προστασίας της υγείας: Χρησιμοποιούν τον λιγότερο επιβλαβή διαλύτη. Προσθέτουν επίσης συστατικά που έχουν 1. απωθητική οσμή (και αυτόματα δεν πλησιάζουμε πιο κοντά στο σημείο που βάζουμε κόλα) και 2. ένα επιπλέον συστατικό που περιορίζει την παραγωγή «ατμών» του διαλύτη, δηλαδή την εξάτμισή του στον χώρο που εργαζόμαστε. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε με αυτές τις κόλες αφού μάλιστα θα αερίζουμε σωστά τον χώρο εργασίας μας.

Φιλικά
Κ.Καλφάκης
STARFIGHTER

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #27 στις: Οκτωβρίου 05, 2012, 01:01:06 πμ »
Διαβασα με προσοχη το θεμα και πραγματικα συμφωνω σε ολα με τον φιλο Forgotten_Shadow.
Πολλες φορες διαβαζοντας την χρηση οχι μονο lacquer thinner, αλλα και αζαξ ή οινοπνευματος, απορουσα. Την ιδια δουλεια κανει το νερακι του Θεου ή πολυ πολυ καποιο διαλυτικο medium με ακρυλικη βαση. Δεν καταλαβαινω το βιτσιο της διεθνους μοντελιστικης κοινοτητας (γιατι δεν ειναι μονο Ελληνικο φαινομενο) να καταπιανεται με δηλητηρια που εκτος την βλαβη στην υγεια, θετουν κι ενα σωρο περιορισμους στον χωρο που μπορει καποιος να μοντελαρει. Γιατι δεν νομιζω πως αν καποιος δεν εχει ειδικο περισσευουμενο δωματιο (κατι που σπανιζει στα καινουρια σπιτια σοβιετικα-κουτακια) ή εχει μικρα παιδια ή εστω οποιονδηποτε συγκατοικο, μπορει να βαφει με διαλυτικα λακας και να μυριζει το σπιτι σαν βαφειο.
Τα ακρυλικα χρωματα (τα οποια αρχικα ειχαν βιομηχανικη-οικοδομικη χρηση) οπως σωστα προαναφερθηκε, μπηκαν δειλα στον χωρο της τεχνης το 50. Μεχρι τοτε οποιος δημιουργος ηθελε καλυπτικοτητα, αδιαβροχοτητα, πολυ εντονα χρωματα και διαρκεια επρεπε να χρησιμοποιησει λαδια. Ενας πινακας με λαδια επαιρνε χρονο λογω του αργου στεγνωματος. Δεν ειναι υπερβολη να πουμε οτι για να στεγνωσει πληρως πρεπει να περασουν περιπου 6 μηνες (φυσικα δεν κανει 6 μηνες να παραδοθει  :lol:). Αν καποιος καλυτεχνης ηθελε να δουλεψει με διαφανειες χρωματος επρεπε να περιμενει 1-2 μερες για να προσθεσει το καθε στρωμα. Επισης επρεπε να δουλεψει πανω σε προετοιμασμενη επιφανεια με γκεσο γιατι αλλιως το λαδι σαπιζει οποιοδηποτε οργανικο υλικο.
Οταν εμφανιστηκαν τα ακρυλικα λοιπον, οι πρωτοποροι που τα χρησιμοποιησαν διαπιστωσαν οτι μπορουσαν να ζωγραφισουν ευκολα πανω σε πολλες επιφανειες. Τα χρωματα ηταν πολυ εντονα και καλυπτικα, με δυνατοτητα να χρησιμοποιηθουν αν χρειαζοταν σχεδον σαν ακουαρελες. Στεγνωναν πολυ γρηγορα. Κατι που ενθουσιασε τους εικονογραφους που μπορουσαν κυριολεκτικα σε μια ημερα να ολοκληρωσουν ενα εργο (και να πληρωθουν  :twisted:). Φυσικα ειχαν αλλο τροπο αντιμετωπιση και γεννηθηκαν νεες τεχνικες, ομως ηταν πολυ πιο φιλικα απο τα λαδια με τα βαρια διαλυτικα τους. Μεχρι και την επικρατηση των ψηφιακων μεσων ηταν το Νο1 υλικο εικονογραφιας στον κοσμο της διαφημισης. Δεν προκαλει εκπληξη λοιπον που εισχωρησαν και στον χωρο του μοντελισμου.

Τωρα το γιατι πεταμε τον κοπο τοσων ανθρωπων που δουλεψαν για να δημιουργησουν ενα φιλικοτερο προς το χρηστη μεσο και επιμενουμε να δηλητηριαζομαστε, δεν το καταλαβαινω  :roll:

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #28 στις: Οκτωβρίου 05, 2012, 01:11:35 πμ »
Νομιζω οτι υπαρχει μια παρανοηση εδω. Η χρηση laquer thinner περιοριζεται μονο στα χρωματα της Tamiya και της Gunze τα οποια ειναι εντελως διαφορετικης συστασης απο ολα τα υπολοιπα και πραγματικα εχουν τεραστια διαφορα με αυτο το διαλυτικο. Αντιθετα δεν τα πανε καθολου καλα με το νερο παρολο που μπορουν να αραιωθουν με αυτο.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #29 στις: Οκτωβρίου 05, 2012, 01:39:20 πμ »
Νομιζω οτι υπαρχει μια παρανοηση εδω. Η χρηση laquer thinner περιοριζεται μονο στα χρωματα της Tamiya και της Gunze τα οποια ειναι εντελως διαφορετικης συστασης απο ολα τα υπολοιπα και πραγματικα εχουν τεραστια διαφορα με αυτο το διαλυτικο. Αντιθετα δεν τα πανε καθολου καλα με το νερο παρολο που μπορουν να αραιωθουν με αυτο.
Συμφωνω σε αυτο, το θεμα ειναι ομως οτι πολλοι (οχι μονο εδω αλλα και σε ξενα φορουμ) επιμενουν να χρησιμοποιουν χωρις κανενα λογο οινοπνευματα και ajax (windex οπως το λενε) ακομη και σε ακρυλικα βινυλικης βασης οπως τα vallejo, reaper, citadel, p3 κτλ. Εκτος απο την σειρα της Vallejo με τα μεταλικα χρωματα που λεει συγκεκριμενα για καθαρο οινοπνευμα, καμια αλλη σειρα δεν θελει τιποτα αλλο απο νερακι ή medium στο τσακιρ κεφι γιατι εχουμε λεφτα για χαλασμα.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #30 στις: Οκτωβρίου 05, 2012, 01:59:08 πμ »
Με νερο δεν εχουν καλη προσφηση στο πλαστικο και αυτο ειναι σοβαρο προβλημα. Επιπλεον εχουν την ταση να σχηματιζουν σταγωνες.

Αποσυνδεδεμένος bloden

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΙΓΑΛΕΩ
« Απάντηση #31 στις: Οκτωβρίου 05, 2012, 08:44:19 πμ »
Καλημερα
απο οτι καταλαβα το θεμα αφορα κυριως το βαψιμο με την χρηση αερογραφου
τι γινεται στη περιπτωση που το βαψιμο ειναι πινελατο ?
θεωρειται  πιο ασφαλης τροπος το πινελο ?
Εγω προσωπικα εδω και λιγα χρονια βαφω μονο με ακρυλικα valejjo και η αραιωση τους γινεται μονο
με νερο με αποτελεσμα να εχω βρει την "υγεια" μου αφου ειναι πρακτικα αοσμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #32 στις: Οκτωβρίου 05, 2012, 09:12:43 πμ »
Το έχω γράψει πολλές φορές και σε άλλα θέματα.
Προσωπικά για τα ακρυλικά (όλων των εταιριών) χρησιμοποιώ μείγμα από 50% αποσταγμένο νεράκι και 50% ισσοπροπυλική αλκοόλη με εξαιρετικά αποτελέσματα.  Απλά πρέπει να ρυθμίζω τη πίεση κάθε φορά ανάλογα πόσο αραίωσα το κάθε χρώμα.
Και στρώνουν καλά και στεγνώνουν γρήγορα.  Παλιότερα έβαζα και retarder αλλά τελικά περισσότερα προβλήματα μου δημιουργούσε παρά μου έλυνε οπότε το αποφεύγω και αυτό.  Καθαρισμός του αερογράφου όμως πάντα με Azax και οινοπνευματώδη λοσιόν και τελευταίους 6 μήνες σε ειδικό δοχείο Airbrush cleaner pot που βοηθάει αφάνταστα.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #33 στις: Οκτωβρίου 05, 2012, 10:24:54 πμ »
Καλημερα
απο οτι καταλαβα το θεμα αφορα κυριως το βαψιμο με την χρηση αερογραφου
τι γινεται στη περιπτωση που το βαψιμο ειναι πινελατο ?
θεωρειται  πιο ασφαλης τροπος το πινελο ?
Εγω προσωπικα εδω και λιγα χρονια βαφω μονο με ακρυλικα valejjo και η αραιωση τους γινεται μονο
με νερο με αποτελεσμα να εχω βρει την "υγεια" μου αφου ειναι πρακτικα αοσμα.
To αν θεωρειται πιο ασφαλες το πινελο ομωλογω οτι δεν το πολυκαταλαβα ως ερωτηση. Αν εβαφα και εγω με πινελο τα ιδια χρωματα θα επελεγα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #34 στις: Οκτωβρίου 05, 2012, 10:57:00 πμ »
To αν θεωρειται πιο ασφαλες το πινελο ομωλογω οτι δεν το πολυκαταλαβα ως ερωτηση. Αν εβαφα και εγω με πινελο τα ιδια χρωματα θα επελεγα.
Μάλλον εννοει πως το πινέλο, μιας και δεν ψεκάζει, δε δημιουργεί στο χώρο εκνέφωμα χρώματος και διαλυτικού. Υπό αυτή τη θεώρηση τότε ναι, το πινέλο είναι πιο ασφαλές.

Εν ολίγοις πιστεύω πως η πλειονότητα των μοντελιστικών υλικών πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία και να τυγχάνει ανάλογου χειρισμού. Το ίδιο ισχύει και για τα ακρυλικά, ακόμα και αυτά που διαλύονται με νερό, μπορεί ο διαλυτης τους να μην είναι τοξικός αλλά το εκνέφωμα από τον αερογράφο παριέχει pigments χρώματος τα οποία δεν είναι και οτι καλύτερα για τους πνεύμονες.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος bloden

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #35 στις: Οκτωβρίου 05, 2012, 01:07:39 μμ »
 ::arrowred::Μάλλον εννοει πως το πινέλο, μιας και δεν ψεκάζει, δε δημιουργεί στο χώρο εκνέφωμα χρώματος και διαλυτικού. Υπό αυτή τη θεώρηση τότε ναι, το πινέλο είναι πιο ασφαλές.

iσως να ηταν λαθος η διατυπωση μου αλλα αυτο ακριβως εννοουσα
οτι επειδη δεν ψεκαζεις  το κανει ασφαλεστερο και ειδικα χρησιμοποιοντας υδατοδιαλυτα ακρυλικα χρωματα

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #36 στις: Οκτωβρίου 05, 2012, 06:49:42 μμ »
Πάλι τα ίδια...

με τρελαίνουν κάποιοι φίλοι που λένε "Τώρα με το μωρό στο σπιτί βάφω μόνο με ακρυλικά" και το λένε και με καμάρι.
Εγώ επιμένω,και λόγο και της δουλειάς μου,πως ότι δεν μυρίζει δεν σημαίνει οτι είναι ακίνδυνο.
Όποιος θέλει ας μυρίσει Υδρόθειο..στα 15ppm περίπου γίνεται αντιληπτό,απο 'κει και πάνω παύεις να το μυρίζεις.Ο λόγος πολύ απλός,σου έχει ήδη νεκρώσει την αίσθηση της όσφρησης και σε λίγες αναπνοές πέφτεις κάτω σαν το κοτόπουλο.
Το αέριο που έχουμε στα σπίτια μας,μυρίζει με τεχνητά μεσά για τον απλό λόγο οτι αν δεν μυρίζει θα πεθάνεις και δεν θα πάρεις και χαμπάρι.

Απο την στιγμή που ψεκάζεις το χρώμα δημιουργείς νέφος.Αυτό το νέφος πάει ΠΑΝΤΟΥ είτε το μυρίζεις είτε όχι.Γι'αυτό τον λόγο βάφουμε ή έξω απο το δωμάτιο ή μέσα σε spray booth ή σε πολύ καλά αεριζόμενο χώρο και ΠΑΝΤΑ με χρήση μάσκας.

Μάλλον εννοει πως το πινέλο, μιας και δεν ψεκάζει, δε δημιουργεί στο χώρο εκνέφωμα χρώματος και διαλυτικού. Υπό αυτή τη θεώρηση τότε ναι, το πινέλο είναι πιο ασφαλές.

Εν ολίγοις πιστεύω πως η πλειονότητα των μοντελιστικών υλικών πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία και να τυγχάνει ανάλογου χειρισμού. Το ίδιο ισχύει και για τα ακρυλικά, ακόμα και αυτά που διαλύονται με νερό, μπορεί ο διαλυτης τους να μην είναι τοξικός αλλά το εκνέφωμα από τον αερογράφο παριέχει pigments χρώματος τα οποία δεν είναι και οτι καλύτερα για τους πνεύμονες.

Πέσ'τα ρε Γιώργο....

Αποσυνδεδεμένος bloden

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #37 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 06:33:51 πμ »
 φιλε s-mat δεν ξερω αν αυτο το λες για μενα

::arrowred::Πάλι τα ίδια...

με τρελαίνουν κάποιοι φίλοι που λένε "Τώρα με το μωρό στο σπιτί βάφω μόνο με ακρυλικά" και το λένε και με καμάρι.

αλλα θα ηθελα να ξεκαθαρισω κατι . ΔΕΝ ειπα οτι βαφοντας με ακρυλικα ειναι ακινδυνο
απλα ρωτησα επειδη δεν εχω αερογραφο αν βαφοντας με πινελο και χρησιμοποιωντας ακρυλικα
ειναι πιο ακινδυνος τροπος γιατι θελω να ξερω επειδη ακριβως εχω μωρο στο σπιτι

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #38 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 08:31:26 πμ »
Με πινελο και με δεδομενο οτι βαφεις με Vallejo δεν εχεις κανενα προβλημα.

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #39 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 04:05:08 μμ »
φιλε s-mat δεν ξερω αν αυτο το λες για μενα

::arrowred::Πάλι τα ίδια...

αλλα θα ηθελα να ξεκαθαρισω κατι . ΔΕΝ ειπα οτι βαφοντας με ακρυλικα ειναι ακινδυνο
απλα ρωτησα επειδη δεν εχω αερογραφο αν βαφοντας με πινελο και χρησιμοποιωντας ακρυλικα
ειναι πιο ακινδυνος τροπος γιατι θελω να ξερω επειδη ακριβως εχω μωρο στο σπιτι

Δεν το λέω προσωπικά για σένα φίλε μου  :wink:

αλλά αυτή η παράλογη λογική του ότι δεν μυρίζει δεν είναι επικίνδυνο,απλά με τρελαίνει  :evil:

::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #40 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 06:41:08 μμ »
Δεν το λέω προσωπικά για σένα φίλε μου  :wink:

αλλά αυτή η παράλογη λογική του ότι δεν μυρίζει δεν είναι επικίνδυνο,απλά με τρελαίνει  :evil:

::salut::
Nαι ισχυει,οτι δεν μυριζει δεν σημαινει οτι ειναι ακινδυνο. Παροτι οι εταιρειες παρασκευης χημικων πολλες φορες τεχνητα προκαλουν απωθητικη μυρωδια. Ομως το θεμα εδω ειναι η απιστευτη επιμονη (και δεν μιλαω μονο χρηστων αερογραφου) αραιωσης υδροχρωματων με δηλητηρια αντι για νερακι του θεου ή medium το οποιο αδιαμφισβητητα ειναι 20-30 φορες λιγοτερο επιβλαβες απο το αζαξ για παραδειγμα.
Δεχομαι το επιχειρημα οτι καποιες μαρκες επι της ουσιας δεν ειναι υδατοδιαλυτα ακρυλικα, αλλα στην τελικη ξερετε κατι? Ας πιεστουν και λιγακι οι εταιρειες παρασκευης να παραξουν χρωματα που δεν χρειαζονται υλικα που ταιριαζουν σε οικοδομη ή βαφειο αντι για σπιτι. Και πως θα πιεστουν? Οταν οι μοντελιστες στραφουν σε μαρκες που παραγουν πραγματικα υδατοδιαλυτα ακρυλικα. Και πριν στραφουν σε αυτες θα πρεπει να σταματησουν να κανουν αυτο που τρελαινει εμενα. Να αραιωνουν υδροχρωματα με οποιαδηποτε αηδια εκτος απο medium και αποσταγμενο νερακι.

Προσωπικα ακομα και στην ζωγραφικη χρησιμοποιω πλεον λαδια νερου. Το προιον ειναι κατα 95% ιδιο και αυτο το 5% που λειπει το αναπληρωνει οτι μπορεις να ζωγραφιζεις οπουδηποτε χωρις να κινδυνευεις να σκασεις ή να υποφερουν τα χερια σου απο τα διαλυτικα.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #41 στις: Οκτωβρίου 07, 2012, 03:19:40 πμ »
Νομιζω οτι δεν υπαρχει λογος να συνεχιζουμε αυτη την κουβεντα. Εχουν αναληθει επαρκως στο φορουμ τα πλεονεκτηματα και τα μοιονεκτιματα της καθε αποψης. Μεγαλα παιδια ειμαστε,ας κανουμε τις επιλογες μας.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #42 στις: Οκτωβρίου 07, 2012, 10:28:23 πμ »
Πριν κλείσουμε, θα μου λύσει κάποιος μια απορία;  Μπορεί βέβαια να έχει δοθεί ήδη απάντηση και να μου ξέφυγε οπότε συγνώμη...

Τι είναι το Medium που αναφέρεται, που το βρίσκουμε και πόσο κοστίζει;
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος Χατζηδημητριου Δ

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυκα Νερα
« Απάντηση #43 στις: Οκτωβρίου 07, 2012, 10:54:44 πμ »
Παράθεση
Νομιζω οτι δεν υπαρχει λογος να συνεχιζουμε αυτη την κουβεντα. Εχουν αναληθει επαρκως στο φορουμ τα πλεονεκτηματα και τα μοιονεκτιματα της καθε αποψης. Μεγαλα παιδια ειμαστε,ας κανουμε τις επιλογες μας.

Αυτο ακριβως , συμφωνω απολυτα και θελω να πιστευω οτι οσοι τρελαίνονται με το ποσο βλαβερα ειναι τα υλικα να μην κανουν 86 πακετα τσιγαρα μεχρι να τελειώσουν ενα μοντελο.
Δεν θα βγω στην συνταξη ποτε , κουφαλα νεκροθαφτη

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
« Απάντηση #44 στις: Οκτωβρίου 07, 2012, 04:44:55 μμ »
Πριν κλείσουμε, θα μου λύσει κάποιος μια απορία;  Μπορεί βέβαια να έχει δοθεί ήδη απάντηση και να μου ξέφυγε οπότε συγνώμη...

Τι είναι το Medium που αναφέρεται, που το βρίσκουμε και πόσο κοστίζει;

την ίδια απορία έχω και εγώ(για το medium)

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #45 στις: Οκτωβρίου 08, 2012, 01:00:38 πμ »
Το medium επι της ουσιας ειναι ο φορεας της χρωστικης ουσιας. Ολα τα χρωματα αποτελουνται απο την χρωστικη η οποια ειναι σκονη και τον υγρο φορεα που ''δενει'' το υλικο στην υγρη του μορφη.
Στην ουσια τα ακρυλικα συγκεκριμενα ειναι πλαστικη κολλα κατι σαν την ατλακολ. Το medium ειναι αχρωμο ακρυλικο να το πω πιο απλα. Τωρα εκτος απο το απλο medium το οποιο βγαινει σε ματ ή σατινε μορφη, υπαρχουν και αλλα προσθετα με την ιδια βαση αλλα καποιες εξτρα ιδιοτητες. Πχ το retarder που καθυστερει τον χρονο στεγνωματος. Το glaze το οποιο μας βοηθα να εχουμε διαφανες χρωμα για χρωματικα φιλτρα χωρις ομως να κοβει το χρωμα απο το πολυ νερο. Το flow improver το οποιο σπαει την επιφανειακη ταση και το χρωμα ρεει πιο ευκολα. Το ιδιο εφε που πετυχαινεις με μια σταγονιτσα υγρο πιατων αλλα χωρις τον κινδυνο να βαλεις μπουγαδα  :lol:. Η ολη φαση με την παρκετινη επι της ουσιας δρα σαν medium.
Τωρα που τα βρισκεις. Αν δεν υπαρχουν αναλογα της εκαστοτε μαρκας ή αν σε πιανουν ολιγον κοροιδο με τις τιμες, μπορεις να απευθυνθεις σε ειδη ζωγραφικης. Προσοχη ομως. Τις περισσοτερες φορες αυτα τα καταστηματα εχουν medium που ειναι καταλληλα για κρεμωδη ακρυλικα σε σωληναρια, ενω το σωστο ειναι αυτο που ειναι για ρευστα ακρυλικα. Oχι οτι θα γινει κατι, αλλα θα αυξηθει η πυκνοτητα του χρωματος και δεν θα ειναι τοσο ρευστο.

Για παραδειγμα
Fluid Painting Medium

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
« Απάντηση #46 στις: Οκτωβρίου 08, 2012, 10:16:26 πμ »
Πολύ αναλυτική η απάντηση ευχαριστώ

Tags: laquer thiner