Στα χρονια που κανω αγορες μεσω ιντερνετ μονο μια φορα οταν ανοιξα το πακετο αισθανθηκα οτι εδωσα τζαμπα λεφτα. Ηταν η στιγμη που παρελαβα την stay-wet παλετα της Daler-Rowney. Oχι γιατι δεν εκανε αυτο που ελεγε. Αλλα γιατι εδωσα 20 ευρω για κατι που μπορουσα να εχω με 5 ή και free.
Σε περιπτωση που δεν ειναι γνωστο η stay-wet παλετα ειναι ενα χρησιμο βοηθημα οταν βαφουμε με ακρυλικα.
Τα ακρυλικα επι της ουσιας ειναι χρωματιστη κολλα και μια εξευγενισμενη μορφη των πλαστικων χρωματων που βαφουμε τους τοιχους μας. Το μεγαλο τους πλεονεκτημα ειναι οτι ειναι υδατοδιαλυτα και μετα το στεγνωμα αδιαβροχα. Σσε αντιθεση με τα λαδια στεγνωνουν γρηγορα συντομευοντας τον χρονο δημιουργιας. Το θεμα ειναι οτι παραστεγνωνουν γρηγορα με αποτελεσμα να επιβαλλουν αλλους ρυθμους (μιλαω γενικα για εικαστικα οχι μονο για μοντελισμο). Επισης καθε φορα μια ποσοτητα χρωματος παει χαμενη γιατι στεγνωνει πανω στην (κλασσικη) παλετα μας. Οσο εμπειρος και να ειναι καποιος, σιγουρα θα χαλασει μια ποσοτητα χρωματος. Αυτο σημαινει χρημα.
Επισης εκτος και αν κρατα λεπτομερεις σημειωσεις, ειναι δυσκολο να πετυχει ξανα ενα χρωματικο συνδυασμο καθως τα ακρυλικα σκουραινουν ενα 20% με το στεγνωμα. Αυτο σημαινει οτι αναγκαστικα πρεπει να τελειωσεις αυτο που αρχισες μεχρι ενα σημειο.
Εδω ερχεται η υγρη παλετα. Ειναι ενα ρηχο δοχειο που κλεινει με καπακι και περιεχει ενα απορροφητικο χαρτι-σφουγγαρακι και απο πανω μια ημιπερατη μεμβρανη που ειναι και η επιφανεια που τοποθετουμε τα χρωματα. Ριχνοντας μια ποσοτητα νερου ικανη να βρεξει το σφουγγαρακι και τοποθετωντας την μεμβρανη απο πανω, καταφερνουμε να μεταδιδεται συνεχης υγρασια στα χρωματα, μην επιτρεποντας τους να στεγνωσουν. Οταν χρειαστει να σταματησουμε το βαψιμο, απλα καλυπτουμε με το καπακι την παλετα και τα χρωματα διατηρουνται φρεσκα για μερες ολοκληρες. Προσωπικα εχω διατηρησει χρωματα πανω απο 3 εβδομαδες καλοκαιρι, απλα προσθετοντας το νερο που εξατμιζοταν.
Τωρα λοιπον που ξεκαθαρισαμε τι ειναι η υγρη παλετα ας δουμε πως μπορουμε να εχουμε μια.
Υλικα
1 Ενα ρηχο δοχειο με καπακι (ταπερ ή οπως στην περιπτωση μου κουτι απο Φερρερο Ροσε σοκολατακια)
2 Ενα βετεξ
3 Χαρτι φουρνου (το λευκο ημιδιαφανο που μοιαζει με λαδοκολλα), εναλλακτικα ριζοχαρτο.
Κοβουμε το βετεξ και το χαρτι αναλογα με τις διαστασεις του δοχειου (το χαρτι αναλογικα μικροτερο γιατι οταν βραχει απλωνει). Τα τοποθετουμε στο δοχειο. Ριχνουμε νερο μεχρι να μουλιασουν και χυνουμε το περισσευουμενο. Ετοιμοι.
Μια φωτο απο την δικη μου.