Αποστολέας Θέμα: Ελληνικά HS-126  (Αναγνώστηκε 29719 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος me262

• Modelclub.gr
  • Scale 1/144
  • *
Απ: Ελληνικά HS-126
« Απάντηση #75 στις: Απριλίου 12, 2010, 04:29:17 μμ »
Ειδα απο κοντα το εγχειριδιο και πραγματικα εμεινα αναυδος :shock: προκειτε για δουλεια επαγγελματικου επιπεδου απο το Σπυρο Κουρουνη :!:

::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Ευχαριστώ πολύ Λάμπρο για τα καλά σου λόγια αλλά με κάνεις και κοκκινίζω ... :oops: LOL

Αποσυνδεδεμένος Natter

• Modelclub.gr
  • Scale 1/144
  • *
  • Modelclub.gr
« Απάντηση #76 στις: Απριλίου 13, 2010, 03:09:45 μμ »
Θερμά συγχαρητήρια Σπύρο, φανταστική δουλειά, το περιμέναμε χρόνια. Ελπίζω να μην αργήσει η "Ελεύθερη Σκέψη" να το εκτυπώσει, θα το αγοράσω αμέσως.
Μπράβο και πάλι, πάντα τέτοια να έχουμε!!!!!

::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος phantomphlyer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Bogotá
  • Stay SPOOKED in Bogotá
    • delivery-volos.gr
« Απάντηση #77 στις: Απριλίου 13, 2010, 10:36:30 μμ »
Ελπιζω οτι θα μας ενημερωσεις κι οταν θα ειναι ετοιμο το βιβλιο, για μας  που ειμαστε εκτος Αθηνας, ωστε να προβουμε σε παραγγελιες! :) ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος me262

• Modelclub.gr
  • Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #78 στις: Απριλίου 13, 2010, 11:15:13 μμ »
Αν και όποτε μάθω θα σας ενημερώσω άμεσα. Αυτό είναι σίγουρο.
Ανέλαβα να ετοιμάσω και ένα σύντομο ιστορικό για το Henschel Hs126  και την σταδιοδρομία της έκδοσης Κ-6  στην Ελλάδα για να ενταχθεί ως πρόλογος στην επικείμενη έκδοση.  Επομένως θα πρέπει να περιμένετε λίγο. Μόλις φύγει από τα χέρια μου το κείμενο ίσως να ξέρω και πιθανές ημερομηνίες έκδοσης.

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #79 στις: Σεπτεμβρίου 06, 2010, 06:09:50 πμ »
Παιδιά έχω μια απορία για το δεύτερο πολυβόλο στο ρύγχος των Ελληνικών Hs 126K-6. Οι πληροφορίες αναφέρουν για 2 ασυμμετρικά πολυβόλα. Επομένως η πρώτη εικόνα είναι λάθος:

Η δεύτερη είναι βασισμένη στο σχέδιο του πινακα οργανων που δείχνει καθαρά τα χειριστήρια οπλισμού των πολυβόλων. Αυτή είναι η ασυμμετρία;

Η μήπως το ότι το δεύτερο πολυβόλο ήταν πιο μπροστά η πίσω από το πρώτο;

Ιδέες η άλλες πληροφορίες;
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΓΑΛΑΤΣΙ
    • http://WWW.e-KALFAKIS.GR
« Απάντηση #80 στις: Οκτωβρίου 01, 2010, 08:21:55 μμ »
Σε ότι αφορά το ερώτημα αν η παραλλαγή είναι δίχρωμη ή τρίχρωμη, η γνώμη μου είναι κατηγορηματικά τρίχρωμη, όπως φαίνεται από την παρακάτω φωτογραφία αλλά και το μοντέλο του Π.Μ. Επιμένω στο μοντέλο, γιατί ήταν ένα από τα ελάχιστα καλοφτιαγμένα και ακριβή ως προς το σχήμα,τις αναλογίες και τη λεπτομέρεια του αεροσκάφους της συγκεκριμένης συλλογής, και γι' αυτό τείνω να πιστεύω ότι θα πρέπει να είχε ψαχτεί και το ζήτημα της παραλλαγής. Προσωπικά πιστεύω πως ενδιάμεση δίχρωμη, ελληνική παραλλαγή splinter, δεν υπήρξε, ενώ οι σχετικές ανα-φορές πρέπει να είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς πληροφόρησης.

Έτυχε να δω το άρθρο σήμερα.
Η αναφορά στο μοντέλο του Π.Μ. με πήγε 30-40 χρόνια πίσω.

Το μοντέλο αυτό κατασκευάστηκε στα μέσα του '70 από τον εξαίσιο μοντελιστή από την Θεσσαλονίκη ονόματι Ηλειάδη, που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Π.Μ. για αντίγραφα αεροσκαφών και αρμάτων μάχης.
Είχε βρει στο Μοναστηράκι το πρωτότυπο manual του Henschel Hs 126.
Για την κατασκευή, βάσει των όρων του διαγωνισμού, έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα ίδια υλικά που ήταν κατασκευασμένο το πραγματικό.
Χρησιμοποίησε αλουμίνιο για τον σκελετό, ατράκτου και πτερύγων, μετάξι αερομοντελισμού και dope για την επικάλυψη και κατασκεύασε πολλά μεταλλικά κομμάτια στον τόρνο. Η καλύπτρα είναι από Plexiglas.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν το τι μέσα υπήρχαν εκείνη την εποχή διαθέσιμα, πιστεύω ότι ο κ. Ηλειάδης  είναι ο κορυφαίος μοντελιστής όλων των εποχών που είδαμε στη Ελλάδα.

Πριν πολλά χρόνια επισκέφθηκα το Π.Μ. Εκεί σε μια παραλληλόγραμμη βιτρίνα από Plexiglas είδα το Henschel Hs 126. Έμεινα έκθαμβος από την λεπτομέρεια και την δουλειά που είχε πάνω. Ούτε στο Γερμανικό μουσείο Τεχνολογίας στο Μόναχο δεν έχουν τέτοιο πιστό αντίγραφο.

Με την δεύτερη ματιά όμως είδα το πόσο σεβασμό είχανε δείξει οι υπεύθυνοι στο μοντέλο. Δεν ήταν μόνον η σκόνη που είχε, και κάτι άλλο ακόμη που είχε ξεχαρβαλωθεί από την κακομεταχείριση.
Ήταν και μια πράξη ασέβειας προς αυτό το αριστούργημα.  Μέσα στην παραλληλόγραμμη βιτρίνα από Plexiglas, για να φαίνεται το Hs 126 εν πτήση (!), κάποιος βέβηλος είχε σχίσει με σουβλί το ύφασμα των πτερύγων για να περάσει ένα σχοινί και από την κάτω μεριά της πτέρυγας είχε βάλει για κόντρα μια «ταβανόπροκα» 15cm.
STARFIGHTER

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘEΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
    • HELLENIC AIR FORCE MODELS
« Απάντηση #81 στις: Οκτωβρίου 01, 2010, 09:00:32 μμ »
Πάντως σε μια επίσκεψη στο ΠΜ θεσσαλονίκης είδα αυτά. Δε ξέρω αν πρόκειται για το μοντέλο στο οποίο αναφέρεσαι.

Αποσυνδεδεμένος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΓΑΛΑΤΣΙ
    • http://WWW.e-KALFAKIS.GR
« Απάντηση #82 στις: Οκτωβρίου 02, 2010, 12:29:18 πμ »
νομίζω πως δεν ήταν αυτό. Αυτό που αναφέρομαι ήταν τουλάχιστον 120cm άνοιγμα πτερύγων και η κατασκευή του πολύ πιο λεπτομερής.
Η επικάλυψη των πτερυγων ήταν διαφορετική
STARFIGHTER

Αποσυνδεδεμένος TAXART

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #83 στις: Οκτωβρίου 04, 2010, 12:12:17 πμ »
Φίλε Κώστα, εγώ νομίζω (ουσιαστικά είμαι σίγουρος) ότι πρόκειται για το ίδιο.
Όπως είπα σε προηγούμενο ποστ, το είχα φωτογραφήσει στο ΠΜ στην Αθήνα πριν 10+ χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω τη φωτογραφία. Θυμάμαι όμως με βεβαιότητα το προς τα δεξιά στραμμένο κάλυμμα του κινητήρα, όπως και το χαρακτηριστικά χαλαρό συρματόσχοινο της αντέννας.
Συνεπώς φαίνεται πως πήρε μετάθεση προς βοράν. Εξάλλου, έχω την εντύπωση πως και το ΠΖΛ ήταν στην Αθήνα. Για το Gladiator δεν μπορώ να πω, ενώ το Battle δεν πρέπει να είναι αυτό της Αθήνας, γιατί εκείνο εκτός που ήταν μονόχρωμο (πράσινο) στις πάνω επιφάνειες, ήταν γεμάτο πριτσίνια.
Εκτός βέβαια αν κάποιος το ξανάβαψε, αφού πρώτα το έτριψε καλά-καλά...

Αποσυνδεδεμένος 8ANOS

• Scale 1/144
  • *
    • http://i28.photobucket.com/albums/c224/theodoros/STARCLUB2_zpse4acdf33.gif
« Απάντηση #84 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 08:32:05 μμ »
Έχει κανείς απάντηση για το δεύτερο πολυβόλο στο ρύγχος???

Ευχαριστώ
ΘΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #85 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 08:51:55 μμ »
8ANOS, είναι όπως στο δεύτερο σχέδιο που έχω επισυνάψει.

Να'στε πάντα καλά,

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #86 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 09:06:30 μμ »
8ANOS, είναι όπως στο δεύτερο σχέδιο που έχω επισυνάψει.

Γιάννη είσαι σίγουρος για αυτήν τη διάταξη?
Τώρα που έχω βάλει κάτω τα στοιχεία και τα ψάχνω,δεν έχω καταλήξει ακόμα με σιγουριά στην διάταξη των πυροβόλων.Τα ανόμοια cutouts στο bulkhead των πυροβόλων,μάλλον οδηγούν σε ασύμετρη διάταξη.Εχεις κάποια καλύτερη πληροφορία?

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #87 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 09:07:57 μμ »
  , 
Από αυτή τη φώτο προσπαθωντας να βγαλω ενα συμπέρασμα θα έλεγα (με επιφύλαξη) ότι σωστότερη μου φαίνεται η εκδοχή: το αριστερο πιο μπροστά από το δεξι.

Αλλά στις επόμενες 2 φώτο δε βλέπω αριστερό πυροβόλο. Μήπως είχαμε 2 τύπους;
,

Ενώ στην παρακάτω αν τα πυροβόλα έίναι αυτά που φαίνονται μεσα στον κυκλο, τοτε είναι πιο πίσω

Με ξεγελούν κάπου τα μάτια μου;

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #88 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 09:12:24 μμ »
Μήπως στη 1η φώτο είναι κάποιο ανοιχτό πανελ άσχετο με το πυροβόλο;

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #89 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 09:27:40 μμ »
  , 
Από αυτή τη φώτο προσπαθωντας να βγαλω ενα συμπέρασμα θα έλεγα (με επιφύλαξη) ότι σωστότερη μου φαίνεται η εκδοχή: το αριστερο πιο μπροστά από το δεξι.

Από μια φωτό που φαίνεται μόνο το αριστερό προφίλ πως βγάζεις σωστό συμπέρασμα για την πλευρά που δεν βλέπεις?

Αλλά στις επόμενες 2 φώτο δε βλέπω αριστερό πυροβόλο. Μήπως είχαμε 2 τύπους;
,

Στις επόμενες δύο φωτό,είναι τέτοια η γωνία λήψης,που το cutout του πυροβόλου δεν φαίνεται.Είχαμε έναν τύπο.

Ενώ στην παρακάτω αν τα πυροβόλα έίναι αυτά που φαίνονται μεσα στον κυκλο, τοτε είναι πιο πίσω

Με ξεγελούν κάπου τα μάτια μου;

Αυτά είναι,ναι.

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #90 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 09:27:59 μμ »
Κώστα, dtg, είμαι δουλειά και δεν έχω το βιβλίο της Mushroom μπροστά μου - εάν το έχετε τσεκάρετε το ασπρόμαυρο σχέδιο που δείχνει λεπτομέρεια των Ελληνικών πολυβόλων με ανοιχτά τα panels. Είναι σε πλαγια γωνια το σχέδιο αλλα κατά τη γνώμη μου τα ανοιχτά panels δε δείχνουν το ένα πιο μπροστά από το άλλο. Το σχέδιο αυτό είναι στο section για τα Ελληνικά Hs-126.
Να'στε πάντα καλά,

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #91 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 09:45:15 μμ »

Γιάννη το έχω το βιβλίο του Μανιτάρα,αλλά έχω και το Ελληνικό εγχειρίδιο του 126.
Στην εικόνα Νο23 που έχει ο Μανιτάρας λοιπόν,όντως μοιάζουν τα bulges να είναι στο ίδιο σημείο,αλλά στην επόμενη εικόνα Νο24,που είναι στο εγχειρίδιο και απεικονίζει την αριστερή πλευρά,το bulge είναι διαφορετικού σχήματος από το δεξί!Επίσης τα καλύματα των πυροβόλων είναι διαφορετικού σχήματος,ώστε να δίνουν πρόσβαση σε διάφορα άλλα παρελκόμενα που βρίσκονταν στην περιοχή.
Δεν λέω οτι δεν είναι στο ίδιο ύψος της ατράκτου τα πυροβόλα,απλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ακόμα.
Ούτως ή άλλως,δεν έχω βάλει κάτω όλο το υλικό για να κάνω διασταυρώσεις,αλλά θα το κάνω σύντομα.

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #92 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 09:45:33 μμ »
Δεν κατάλαβες επειδή ισως δεν εγραψα αναλυτικα τη σκέψη μου: ενοούσα, στη πρώτη φώτο το μαύρο τριγωνο που φαίνεται είναι η θέση του αριστερου πυροβόλου, τότε φαίνεται να είναι πιο μπροστά από το δεξί σε σχέση με το σχέδιο που πόσταρε ο 8ΑΝΟΣ  CORTO.
Οι τελευταίες φώτο δείχνουν λοιπόν τα πυροβόλα σε σωστή θέση, άρα: 1- αυτό που φαίνεται στη πρώτη φώτο είναι κάποιο άλλο πάνελ; (πράγμα που το αποδυκνείουν οι 2ες φώτο;)  2- αφού αυτά είναι τα αριστερά πυροβόλα σε τι θέση φαίνονται σε σχέση με τα δεξιά; Δεν έχω το βιβλίο που αναφερει ο Corto και δε πορώ να πω κάτι.

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #93 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 09:53:46 μμ »

Εάν προσέξεις την φωτό που λες,το πάνελ έχει ένα μικρό ημικυκλικό κοψιματάκι στο πίσω μέρος,και είναι το σημείο όπου συνεχιζόταν η αυλάκωση του πυροβόλου.
Δεν είναι η θέση του πυροβόλου λοιπόν αλλά το τελείωμά του.
Ποίο είναι το σχέδιο του 8ΑΝΟΥ?

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #94 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 09:58:19 μμ »
Συγνωμη τουCorto! :oops:

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #95 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 07:56:03 πμ »
Κώστα, για δες αυτή την ιδέα - έκανα τα bulges μεγαλύτερα και έβαλα το δεξί πολυβόλο ψηλότερα από το γερμανικό.

Με βάση το σχέδιο της "εικών 23" του Μανιταρά, βλέπω το αυλάκι του δεξί πολυβόλου να είναι ψηλότερα δηλαδή όπως το ασυμετρικό στα αριστερά βάση και των δυο φωτογραφιών. Tο αριστερό ήταν όντως ψηλότερα αλλα ίσως και το δεξί επίσης; Με κόκκινα oval έκανα τις βάσεις των στυλίδιων για αναφορά μετρήσεων/αποστάσεων. Τι νομίζεις;

Εάν θες στείλε μου την εικόνα 24 για να δω τις λεπτομέρειες που αναφέρεις - ελπίζω να βρούμε μια άκρη!
Να'στε πάντα καλά,

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #96 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 04:23:02 μμ »
Γιάννη,με βάση το σχέδιό σου έκανα μια ακόμα εκδοχή,βάση της εικόνας 24 του εγχειριδίου και μια καλύτερης ποιότητας κόπια της φωτό.
Τα παραθέτω με το δικό σου πάνω και το δικό μου από κάτω.
(Να μην το εκλάβετε ως κάτι σίγουρο και τελικό.Το έκανα βιαστικά,γιατί τρέχω με άλλα θέματα και δεν έχω προλάβει να το ψάξω διεξοδικότερα και με διασταύρωση άλλων σχεδίων και φωτό.)

Αποσυνδεδεμένος Ηλιας

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ναύπακτος
  • modelclub.gr
« Απάντηση #97 στις: Αυγούστου 25, 2014, 11:52:16 πμ »
Καινούργια φωτο Ελληνικού Henschel 126.
Αν και κατεστραμμένο φαίνονται τα εθνόσημα στις πάνω επιφάνειες των πτερύγων και ο κωδικός Σ-32 (ή 37?).

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #98 στις: Αυγούστου 25, 2014, 02:19:34 μμ »
Πολύ ενδιαφέρουσα. Εμένα μου φαίνεται σίγουρο το Σ32. Τα εθνόσημα είναι ασυνήθιστα στις πτέρυγες, πιθανόν να βάφτηκαν μετα την Γερμανική επίθεση για ευνόητους λόγους.

::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #99 στις: Αυγούστου 25, 2014, 03:02:20 μμ »
Που την ψάρεψες πάλι; Ευχαριστούμε
Σ32 σίγουρα. Για τα εθνόσημα τείνω κι εγω σ αυτο που λέιε ο Θ.Ν.

Tags: hs-126