TU-143 REYS - 1/72 Clear Prop Models Review - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

TU-143 REYS - 1/72 Clear Prop Models Review

Tο 2ο κιτ της νέας καθώς και πολλά υποσχόμενης στο χώρο του μοντελισμού εταιρίας Clear Prop Models

Tu-143 Reys 1/72
Clear Prop Models CP72004
In box review
Αλέξανδρος Μαρίνος

Ιστορία.

Το Tupolev Tu-143 Reys ήταν ένα σοβιετικό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος που εξυπηρετούσε τον Σοβιετικό Στρατό και αρκετούς συμμάχους του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της Μέσης Ανατολής κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Περιείχε ένα pod αναγνώρισης από το οποίο ανακτούσαν όλες τις πληροφορίες μετά την πτήση.

Με πρώτη πτήση το 1970, πρόκειται για ένα σύστημα τακτικής αναγνώρισης μικρής εμβέλειας (60-70 χιλιομέτρων) και με ικανότητα πτήσεως χαμηλού επιπέδου. Το Tu-143 χρησιμοποεί JATO boosting, διαθέτει αλεξίπτωτο για την ανάσυρση ενώ τροφοδοτείται από ένα turbojet κινητήρα τον TR3-117 με 5,8 kN (590 kgf, 267 lbf) ώθηση. Η αρχική έκδοση έφερε κάμερες με φιλμ, αλλά οι μεταγενέστερες εκδόσεις του φέρουν TV ή ανιχνευτή ακτινοβολίας, των οποίων τα δεδομένα μεταδίδονται σε έναν επίγειο σταθμό μέσω συστήματος datalink. Περίπου 950 μονάδες παρήχθησαν στη δεκαετία του 1970 και στη δεκαετία του '80.

Το Tu-143 χρησιμοποιήθηκε επίσης από τη Συρία στις αποστολές αναγνωρίσεων για το Ισραήλ και τον Λίβανο κατά τον πόλεμο του Λιβάνου του 1982, καθώς και από τις σοβιετικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του σοβιετικού-αφγανικού πολέμου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • wingspan 2.24 m (7 ft 4 in)
  • length 8.06 m (26 ft 5 in)
  • height 1.54 m (5 ft 1 in)
  • launch weight 1,230 kg (2,710 lb)
  • maximum speed 950 km/h (515 kn, 590 mph)
  • service ceiling 5,000 m (16,400 ft)
  • range 200 km (110 nmi, 125 mi)

Το κιτ

Πρόκειται για το 2ο κιτ της νέας καθώς και πολλά υποσχόμενης στο χώρο του μοντελισμού εταιρίας Clear Prop Models, το οποίο έρχεται σε ένα μικρό κουτί πλευρικού ανοίγματος. Στο εσωτερικό υπάρχουν δύο πλαίσια γκρι χρώματος και ένα με τα διάφανα μέρη με συνολικό αριθμό κομματιών τα 55, ένα πλαίσιο με p.e (5 κομμάτια), brass pitot, μάσκες, φύλλο χαλκομανιών και φυσικά βιβλίο έγχρωμων οδηγιών μεγέθους Α5 . Η πιστότητα της λεπτομέρειας είναι εκπληκτική ενώ εντυπωσιάζει αρκετά και η ντελικάτη χαραγμένη γράμμωση του. Όλες οι εξωτερικές επιφάνειες του μοντέλου έχουν μια ομαλή, ημι-ματ επιφάνεια, με μήκος μετά την συναρμολόγηση 11,2 cm και πλάτος μόλις 3,1 cm.

Λόγω των p.e καθώς και των πολύ μικρών σε διαστάσεις κομματιών το κιτ δεν απευθύνεται σε αρχάριους μοντελιστές με την εταιρία να το επισημαίνει στο κουτί με τις ενδείξεις ADVANCED και 14+ . Τέλος τα απαιτούμενα χρώματα είναι με κωδικούς της Humbrol και συγκεκριμένα της enamel σειράς

To μόνο αρνητικό που θα μπορούσα να προσάψω στο κιτ είναι η έλλειψη αρίθμησης των κομματιών στα sprues. Η αρίθμηση δίνεται στην δεύτερη σελίδα των οδηγιών κάτι που προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι καθόλου πρακτικό!

Χαλκομανίες

Το φύλλο χαλκομανιών είναι εκτυπωμένο από την Ουκρανικής προελεύσεως Decograph, φαίνεται αρκετά καλής ποιότητας με σωστά χρώματα και αποχρώσεις. Εκτός από εθνόσημα, παρέχεται επίσης ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός (για την κλίμακα) stencils.

Παρέχονται σήματα για τις ακόλουθες εκδόσεις:

  • Tu-143 Reys, Ukrainian Air Force, 2012.
  • Tu-143 Reys, Russian Air Force, early 2000s.
  • Tu-143 Reys, Czechoslovak Air Force, 90s.
  • Tu-143 Reys, Romanian Air Force, late 90s.

Κατασκευή

Η κατασκευή ξεκινά με την άτρακτο και την εισαγωγή του σκάφους, στη συνέχεια περνά στις κάμερες και στο ρύγχος και τέλος τα πτερύγια και το σύστημα προσγείωσης.

Η συναρμολόγηση ολοκληρώνεται σε 13 στάδια ενώ δίνεται η δυνατότητα επιλογής για αναπαράσταση του μοντέλου είτε σε πτήση (περιλαμβανομένου και του JATO boost) είτε στο έδαφος με ανεπτυγμένα σκέλη προσγείωσης είτε τρειλερ μεταφοράς.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην εταιρία για την αξιέπαινη δουλειά και προσπάθεια να το αναπαραστήσουν όσο πιο πιστά γίνεται σε αυτή την κλίμακα. Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την συναρμολόγηση δεν προέκυψε κάποιο θέμα εφαρμογής.

Συμπέρασμα

Όμορφο κιτ με συνολικό επίπεδο λεπτομέρειας εξαιρετικό. Απλό engineering, άριστη σχέση ποιότητας-τιμής, ιδανικό για μία γρήγορη-ανώδυνη και ρεαλιστική κατασκευή για το Σαβ/κο. Συνίσταται ανεπιφύλακτα, η Clear Prop models μας εκπλήσσει ευχάριστα με αυτή την κυκλοφορία της ενώ φαίνεται να υπόσχεται ακόμα περισσότερα για μελλοντικές κυκλοφορίες!

Παρουσίαση του κιτ, επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Αλέξανδρος Μαρίνος

Tο δείγμα ήταν μια ευγενική προσφορά από το HobbyColours με σκοπό την παρουσίαση στα μέλη μας.

Στο HobbyColours θα βρείτε όλα τα προϊόντα της Clear Prop Models

Ενημερωθείτε από το κατάστημα στατικού μοντελισμού που συνεργάζεστε για την διαθεσιμότητα και τιμές. Αναφέρετε ότι το διαβάσατε στο Modelclub.gr.

Βρείτε το πλησιέστερο σε εσάς κατάστημα. Αναφέρετε ότι τους βρήκατε από το Modelclub.gr


Μοιραστείτε το άρθρο
 



Our website is protected by DMC Firewall!