Αγαπητέ Νώντα
Χαίρομαι για το διάλογο, κυρίως γιατί γίνεται σε επίπεδο που δε συναντά κανείς στο διαδίκτυο αλλά και γιατί έχεις γνώσεις που εγώ δε διαθέτω. Να θυμίσω και πάλι ότι είμαι πιλότος της ΠΑ, όπως με ευθύτητα δήλωσα από την αρχή δημόσια. Δεν έχω γνώσεις που αφορούν και τις τελευταίες βίδες των αεροπλάνων, όπως η παρέα εδώ μέσα. Έχω όμως τη γνώση και τις εμπειρίες, σε συνδυασμό με άπειρο διάβασμα και ψάξιμο να εκτιμήσω τακτικές, επιδόσεις, στρατηγικές και άλλους τομείς. Ο σκοπός του βιβλίου άλλωστε είναι γενικότερος και δε σταματάει μόνο στις φωτογραφίες που οι ψαγμένοι ήδη έχετε. Το ζήτημα για μένα δεν είναι να απαριθμήσω γεγονότα, ημερομηνίες και καταστάσεις αλλά να σταθώ αντικειμενικά σε αυτά, έχοντας το πλεονέκτημα όλων όσων καταγράφουν (και όχι γράφουν) ιστορία: Να γνωρίζω τι συνέβει στο τέλος της ιστορίας που έγραψαν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της.
Οι παρατηρήσεις σου είναι γενικά αποδεκτές και δεν έχω κανένα λόγο να αποφύγω να δεχτώ τα όποια λάθη μου. ʼλλωστε λάθος δεν κάνει μόνο αυτός που μένει άπρακτος και αυτή η δουλειά μου πήρε πολλά, ατελείωτα νυχτέρια.
Σχετικά με τις επίμαχες φωτογραφίες θα σημειώσω τα εξής, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν υπήρχε πρόθεση για κατά λάθος «λάθος». Επίσης, δεν υπάρχει στον ελληνικό περιοδικό τύπο ανάλογη συλλογή φωτογραφιών που να αγκαλιάζει το θέμα από κάθε σκοπιά. Στα περισσότερα περιοδικά με ιστορικά θέματα δεν αναφέρονται όχι μόνο οι πηγές αλλά συχνά ούτε η βιβλιογραφία. Ό,τι περιέχεται στο τεύχος αυτό προέρχεται από τη βιβλιογραφία, όλα εκτός από τις εκτιμήσεις και τα σχόλια που κάνω. Το ίδιο ισχύει και για τη στατιστική επεξεργασία και ταξινόμηση ορισμένων δεδομένων που βρίσκονται πινακοποιημένα.
Θα ακολουθήσουν και άλλες δουλειές. Ήδη μία είναι στα τελειώματα και για άλλη μία έχει αρχίσει η συλλογή του υλικού που ελπίζω ότι για τους περισσότερους θα είναι καινούργιο σε κάποια έκταση, γιατί και οι δικοί μου «σκληροί» έχουν με΄σα διάφορα καλούδια και προσπαθώ να τα εμπλουτίσω. Πάντως το 2ο τεύχος το γράφει άλλος φίλος και δε σας λέω τι είναι γιατί απλά έχω δώσει το λόγο μου. Το 3ο είναι πάλι δικό μου και μάλλον και το 4ο, όλα με ελληνικό ενδιαφέρον.
Για τις επισημάνσεις στις φωτογραφίες, φαίνεται ότι σε μερικές την πάτησα, εκτιμώντας ότι ο Γ΄ τόμος της ΠΑ θα είχε μέσα μόνο ελληνικά αεροσκάφη:
Σελ 17 (4) Τώρα που το βλέπω από άλλη σκοπιά μάλλον έχεις δίκιο.
Σελ 19 (1) Πιθανώς να είναι Avro 626 γιατί φέρει πολυβόλο, αλλά στο Γ΄τόμο αναφέρεται ως 621
Σελ 19 (2) Δε διαφωνώ ότι είναι το 2ο πρωτότυπο αλλά η λεζάντα μιλάει γενικά για το ΜΒ151, οπότε δε νομίζω ότι υπάρχει παραπλάνηση
Σελ 21 (1) Για τα Hs 126 νόμιζα ότι είναι αυθεντική φωτογραφία.
Σελ 25 (1) Τα Potez δείχνουν όντως γαλλικά
Σελ 25 (2) Για τα wildcat τον Απρίλιο του 1941 τα δέσμευσαν όπως λες κι εσύ και γράφω και στο βιβλίο οι Βρετανοί αλλά πως αλήθεια ξεχωρίζεις τα εθνόσημα σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία;
Σελ 26 (2) Είναι όντως πάλι το 2ο πρωτότυπο ΜΒ151 από άλλη οπτική γωνιά
Σελ 33 (1) Πιθανώς και εδώ έχω λάθος
Σελ 33 (3) Η λεζάντα δε λέει κάτι διαφορετικό, απλά αναφέρει ότι είναι «αεροσκάφος αναγνώρισης Potez 25» συνεπώς δε διαφωνούμε
Σελ 35 (1) Για το Anson έχεις δίκιο, είναι της 355ΜΤΜ και έτσι έπρεπε να γραφεί, ότι είναι μεταγενέστερη φωτογραφία
Σελ 35 (2) Για το PZL P24 δεν είπα ότι είναι ελληνικό και μάλιστα υπάρχει αρκετή αναφορά στους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν τις μικρές χώρες να επιλέξουν αυτό τον τύπο, σύντομα θα βγάλω και άρθρο.
Σελ 36 (2) Και στην περίπτωση Gladiator μάλλον την πάτησα λόγω ασπρόμαυρης φωτογραφίας.
Σελ 60 (2) Δε γνωρίζω που έχει τραβηχτεί, άλλωστε δε φαίνονται υπόστεγα και τα αεροπλάνα δεν είναι και τόσα πολλά. Δε νομίζω ότι αλλοιώνει το γενικότερο νόημα, υπέθεσα ότι είναι από το μέτωπο καθώς το Τατόι είναι γεμάτο λόφους και βουνά γύρω γύρω.
Σελ 75 (3) Θα το ψάξω, αν έχω κάνει τέτοιο λάθος είναι κρίμα για τον Pattle.
Σελ 89 (2) Υπάρχει άρθρο στο περιοδικό «Στρατιωτική Ιστορία» που το αναφέρει, δεν έχω τώρα πρόχειρο το τεύχος αλλά είναι γνωστό ότι τα Hurricane αποσύρθηκαν από την Κρήτη λίγο πριν αρχίσει η αεραπόβαση ή αμέσως μετά, καθώς ήταν ελάχιστα για να προσφέρουν. Και πάλι η γεωγραφία ελπίζω ότι δε χαλάει την αντίθεση που δηλώνει η εικόνα
Σελ 91 (1) Χαίρομαι που μαθαίνω ότι είναι από το Σέδες, εκεί μένω τώρα και ο χώρος είναι αλήθεια αεροπορικά «ιερός». Σίγουρα δεν ήταν προκεχωρημένο αεροδρόμιο αλλά ήταν πολύ κοντά στις μάχες, οπότε και πάλι η γεωγραφία δε νομίζω να χαλάει το σκοπό της φωτογραφίας.
Σελ 91 (2) ότι έγραψα για την 89 (2)
Συνοπτικά σε ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια και τις χρήσιμες υποδείξεις. Σίγουρα υπάρχουν λάθη αλλά είναι έντιμοι οι λόγοι. Οι επισημάνσεις σου όπως και των άλλων φίλων είναι πολύ εποικοδομητικές για το μέλλον.
Όσοι διαβάσατε το βιογραφικό μου στην αρχή του τεύχους ξέρετε με τι έχω πετάξει και ότι τώρα είμαι στα CL-415. Για όποιο φίλο μπορώ να βοηθήσω με φωτογραφίες ή άλλες λεπτομέρειες θα το κάνω με χαρά. ʼλλωστε ότι είναι στην ιστοσελίδα της ΠΑ για το CL-415 φαντάζεστε ποιος το έγραψε και φυσικά το φωτογραφικό υλικό που έχουν μερικά παιδιά από τη δουλειά είναι απίστευτο. Αν κάνετε κάποια συγκέντρωση ή αν υπάρχει κάποια ταχυδρομική διεύθυνση για κάποιο στέκι σας μπορώ να στείλω και ταινίες (ακούς Σταύρο;

.
Τελικά ο Σταύρος έχει δίκιο, είσαστε τρελοί οπότε μοιάζουμε
Xaris_the greek