Καλησπέρα σε όλους τους "ρομαντικούς" φίλους των πρώιμων αεροσκαφών, Ελληνικών και μή.
Επιτρέψτε μου μια παρέμβαση που αφορά στους λόγους που με οδήγησαν στο να "χρεώσω" το εν λόγω Pup στον Αριστείδη Μωραϊτίνη. Να σημειώσω πως η επιλογή αυτή είναι αποτέλεσμα προσωπικών εκτιμήσεων, φιλικών συζητήσεων και συμπερασμάτων και άλλων Ελλήνων και ξένων "γκουρού" των early αεροσκαφών. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει ιστορικό "ντοκουμέντο" ή φωτογραφία που να πιστοποιεί την χρήση των τεσσάρων αεροσκαφών απο Έλληνες χειριστές, και ειδικότερα απο τον Μωραϊτίνη (τουλάχιστον απο τα στοχεία που έχω υπόψιν μου).
Την εποχή, λοιπόν, που έφτιαχνα το Pup (2003-2004) συνεκτίμησα τα παρακάτω στοιχεία:
1. Τα τέσσερα Pups τα οποία παραδώθησαν στην Ελληνική κυβέρνηση ήταν τα:
Ν 6432 & Ν 6433 (παράδοση Οκτ '18- write off Ιαν '19) Ν 6470 & Ν 6471 (παράδοση Μαρ '18 -write off Ιαν '19)
Τα Ν6432,Ν6433 ήταν τύπου 9901a, κατασκευασμένα από την Beardmore με κινητήρα Le rhone 80Hp.
Τα Ν6470,Ν6471 ήταν τύπου 9901, κατασκευασμένα από την Sopwith με κινητήρα Le rhone 80Hp.
(Air Britain Pubblication -Royal Navy Aircraft serials and units 1911-1919)
Το χαρακτηριστικό των αεροσκαφών της Beardmore ήταν οι λωρίδες των τριών χρωμάτων του Βρετανικού εθνοσήμου στα elevators.
2. Στο βιβλίο της Hikoki Publications, Royal Naval Air Service 1912-1918 by Brad King, 1997, υπάρχει φωτογραφία του 6432 με τυπική παραλλαγή RNAS (PC10 over CDL) και μάλιστα με Vickers και Lewis σε τρίποδα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα η φωτογραφία είναι στο Μούδρο ή στην Θάσο. Το αεροσκάφος φέρει αγγλικά εθνόσημα.
3. Σύμφωνα με την Ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (τόμος Α) κατά την συγκρότηση των Η1,2,3,4 ελληνικών ναυτικών μοιρών η διοίκησή τους (δηλ ο Πλωτάρχης Μωραϊτίνης) σταθμεύει στην Θάσο. Κατά τις επιχειρήσεις στα Δαρδανέλια και κατά την επίθεση στο Γκαίμπεν, ο Μωραϊτίνης επιχειρεί με μονοθέσια αεροσκάφη, τουλάχιστον δύο, τις τρείς όμως καταρρίψεις τις επιτυγχάνει με camel (αναφορά για jamming σε δυο πολυβόλα).
Ο συνδυασμός των παραπάνω με κάνει να εκτιμώ (προσωπική εκτίμηση και όχι ιστορική απόδειξη) πως ο Μωραϊτίνης έχει πετάξει τα Pups και ενδεχομένως το N6432 το οποίο εδρεύει υπό την διοίκησή του στην Θάσο κατά τις επιχειρήσεις στα Δαρδανέλια.
4. Όσων αφορά στα Ελληνικά εθνόσημα, ήδη ο τύπος θεωρείτε πεπαλαιωμένος κατά την παράδοση τον Οκτ'18, θεωρώ μάλλον απίθανο σε μη πτήσιμα αεροσκάφη να βάφτηκαν εθνόσημα. 'Αλλωστε τα "καινούρια" DH 9 έφεραν αγγλικά εθνόσημα μέχρι το '19 και τις πρώτες ημέρες της Μ/Α εκστρατείας.
Το δικό μου 32άρι RNAS Pup λογικά θα βρίσκεται στα χέρια μου την επόμενη εβδομάδα.
Καλή επιτυχία σε όσους επιχειρήσουν την κατασκευή του.
Στην διάθεσή σας.