Αποστολέας Θέμα: Enamel & Ακρυλικά: Πως τα καθαρίζουμε?  (Αναγνώστηκε 14232 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος tkmn1990

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Larissa
    • larissa airsoft team Black Mesa East
Enamel & Ακρυλικά: Πως τα καθαρίζουμε?
« στις: Οκτωβρίου 01, 2008, 12:34:52 μμ »
Από την αρχή της μοντελιστικής μου καριέρας   ::glossa:: χρησιμοποιώ enamel και καθαρίζω τα πηνέλα μου με white spirit...
Ξέρετε αν υπάρχει ποιο άοσμος και φιλικός προς το περιβάλλον και την υγεία μου τρόπος.. ?

Επειδή σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά ακρυλικά γίνεται να μου πείτε πως θα  καθαρίζω τα πινέλα μου και τον μελλοντικό μου αερογράφο με τι διαλυτικό αραιώνονταιι τα ακρυλικά και αν παίζει ρόλο η μάρκα πχ?  ταμιγια κτλ..
Τέλος τι θα πρέπει να προσέξω σε αυτά μιας και είμαι εντελώς νέοπας...

Eυχαριστώ....

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
Απ: Enamel Ακρυλικά Πως τα καθαρίζουμε?
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 01, 2008, 12:37:04 μμ »
Προσωπικά τα ακρυλικά τα διαλύω με το διαλυτικό της εταιρίας που είναι τα χρώματα.
Τον αερογράφο και τα πινέλα τα καθαρίζω με azax για τα τζάμια.

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απ: Enamel Ακρυλικά Πως τα καθαρίζουμε?
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 01, 2008, 02:40:45 μμ »
Προσωπικά τα ακρυλικά τα διαλύω με το διαλυτικό της εταιρίας που είναι τα χρώματα.
Τον αερογράφο και τα πινέλα τα καθαρίζω με azax για τα τζάμια.

Το κλασικό όμως, αυτό στο άσπρο μπουκάλι. Τα άλλα δεν κάνουν.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
Απ: Enamel & Ακρυλικά: Πως τα καθαρίζουμε?
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 01, 2008, 02:45:20 μμ »
Σωστά, ξέχασα να το διευκρινίσω.
 ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος πυροβολητηςΜ48

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 01, 2008, 03:09:35 μμ »
συμφωνω με τους προλαλησαντες!εγω παντως χρεισημοποιω ακρυλικα για αερογραφο κ ενεμαλ με πινελο!ειναι πιο υγειηνο!!! :lol:
ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΤΙΜΗΣΩ
             355 ΕΜΑ

Αποσυνδεδεμένος giorgos800

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 01, 2008, 03:50:03 μμ »
Τα ακρυλικά έιναι λιγότερο τοξικά απο τα enamel,  είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, και μυρίζουν λιγότερο.
Για χρήση με τον αερογράφο εγώ χρησιμοποιώ ακρυλικά τα οποία αναμυγνύω με το διαλυτικό της εταιρείας τους ή νερό, ανάλογα με τη μαρκα. Τον αερογράφο και τα πινελα τα καθαρίζω με azax για τα τζάμια.

Αυτό που που πρέπει πάντα να προσέχουμε, είτε χρησιμοποιόυμε ακρυλικά, είτε enamel με τον αερογράφο, είναι να φοράμε ΠΑΝΤΑ την προστατευτική μάσκα για τη μυτη και το στόμα και να ψεκάζουμε σε χώρο που αερίζεται επαρκώς.

Αποσυνδεδεμένος tkmn1990

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Larissa
    • larissa airsoft team Black Mesa East
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 01, 2008, 06:03:24 μμ »
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας αν και θα ήθελα να συμπληρώσω
Tα ακρυλικά της ταμίγια είναι καλά? Για τον αερογράφο πόσο διάλυση χρειάζονται.
?

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 01, 2008, 06:53:22 μμ »
Κι εγω ημουν φανατικος πινελας και χρησιμοποιουσα enamel humbrol. Τωρα με τον αερογραφο βλεπω την τεραστια διαφορα στα enamel και στα ακρυλικα. Χρησιμοποιω gunze και με βολευουν καλυτερα και απο τα tamiya που τα χρησιμοποιησα κι αυτα. Τα διαλυω με Azax που ειναι στην γνωστη παμπαλαια Λευκη-Μπλε ''σωληνα'' συσκευασια, διαλυονται σουπερ και με azax επισης καθαριζω και τον αερογραφο αλλα και τα πινελα που τα χρησιμοποιω πλεον για λεπτοδουλειες.
Επισης δοκιμασα και enamel στον αερογραφο και εκτος του οτι βρωμοκοπησε το δωματιο (πιο πολυ σε σχεση με οταν εβαφα με πινελο - τα ακρυλικα αν, λεω αν μυριζουν, ειναι ελαχιστη η μυρωδια) εκανα αρκετη ωρα να καθαρισω τον αερογραφο και δυσκολευτηκα αρκετα με το μπεκ που ειχε βουλωσει απο χρωμα και δεν εφευγε ευκολα.

Κι επειδη αν καταλαβα καλα θα αγορασεις αερογραφο, δοκιμασε ακρυλικα. Μεσα σε 5 λεπτα ξεμπερδευεις με το καθαρισμα του αερογραφου!!!  :wink: ::icon_thumright::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος panoscolours

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 10, 2008, 07:48:06 μμ »
Το ότι τα ακρυλικά χρώματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον είναι μύθος ο οποίος στηρίζετε στο ότι τα ακρυλικά χρώματα αραιώνονται με νερό. Όλα τα χρώματα τοξικά όταν γίνει κατάποση ή τα εισπνέουμε συστηματικά.  ʼλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο Γι'' αυτό θέλει προσοχή μεγάλη όταν δουλεύουμε και ιδιαιτέρα με πιστόλι η αερογράφο.
Το ότι είναι άοσμα είναι παγίδα γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα. Οι εταιρίες συνηθίζουν να βάζουν πρόσθετα στα ακρυλικά έτσι ώστε να είναι άοσμα για τον λόγο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ακρυλικών χρωμάτων (αν όχι όλος) περιέχει αμμωνία πράγμα που δίνει μια δυσάρεστη μυρωδιά (Γι'' αυτό και  το αζαχ κάνει δουλειά σε πολλές περιπτώσεις)
Τέλος το ότι ένα χρώμα γράφει acrylic σημαίνει ότι η σύσταση του βασίζετε σε ακρυλικές ρητίνες και όχι ότι διαλύεται με νερό. ΠΧ το acrylic picture varnish της Talens που αραιώνετε με white spirit ή τερεβινθέλαιο (τρομερό βερνικάκι μια που έφερε η συζήτηση. Το σωστό είναι να χρησιμοποιείτε  το cleaner της εταιρίας λόγο του κόστους όμως το μόνο που μας σώνει είναι οι δοκιμές.   

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 10, 2008, 08:12:37 μμ »
Σωστο...Όλα ειναι κατα μιαν εννοιαν "τοξικα"....Εγώ προσωπικά να πώ την αμαρτία μου στον 1,5 χρόνο που χρησιμοποιώ αερογράφο δεν εχω χρησιμοποιησει μασκα παρα σε ορισμενες περιπτωσεις που ψεκαζω alclad και φτιαχνω αυτοσχεδια με χαρτι κουζινας (πρεπει να το δειτε αυτο!χαχαχα)

Γι αυτο παιδια παντα μασκα!Οτι και αν ψεκαζετε!
Οταν καποτε δοκιμασα να ψεκασω enamel τα αποτελεσματα ηταν δυσαρεστα....δεν το ξαναεπιχειρησα!

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 30, 2008, 10:00:47 πμ »
Ξεκίνησα κι εγώ να ψεκάζω με αερογράφο.

Από όσα διάβασα  στο forum,  σε συζητήσεις που είχα με τα παιδιά και από...προσωπική πείρα (πλέον) προτείνω το ψέκασμα με ακρυλικά χρώματα. Χρησιμοποιήσα Tamiya και το αραίωσα με άζαξ. Μπορώ να πω ότι είχα καλά αποτελέσματα. :) Να τονίσω ότι μετά την ολοκλήρωση της εργασίας ο καθαρισμός του αερογράφου  και των μπουκαλιών που χρησιμοποίησα δεν μου πήρε πάνω από δέκα λεπτά. ::eusa_clap::
Καλό είναι με το που τελειώσεις να βάλεις άζαξ  για το καθάρισμα και το δάκτυλο σου μπροστά στον αερογράφο. Ετσι πιέζεις ελαφρά το άζαξ να επιστρέψει και πίσω και να καθαρίσει περισσότερο τα εσωτερικά σημεία του αερογράφου.
Το μπεκ το καθάρισα (αφού το ξεβίδωσα από το σώμα) στρίβωντας  όσο το δυνατόν πιο ψιλό χαρτί (κουζίνας ή τουαλέτας). Να σου πω μου θύμισε τα χρόνια μου στο...στρατό με τον καθαρισμό κάνης(!) ενώ στο τέλος έκανα και το κλασικό να ελέξγω (με την βοήθεια μικροσκόπιου)  και στο φως του λαμπτήρα αν υπάρχουν κατάλοιπα εσωτερικά του μπεκ.
Συμφωνω κι εγώ ότι χρειάζεται μάσκα και ανοικτό παράθυρο όταν βάφεις.  Τα ακρυλικά δεν έχουν την έντονη μυρωδιά των  σμάλτων και καλό θα είναι τα τελευταία να τα περιορίσεις  σε περάσματα με πινέλο μόνο. Μην ταλαιπωρείς άδικα τον αερογράφο σου

::salut::
type less model more

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki - Milano
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 31, 2008, 12:20:11 πμ »
Αυτό που έχω παρατηρήσει προσωπικά είναι ότι τα περισσότερα μοντελομάγαζα πασάρουν τα Humbrol Enamel (τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη) και με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.
Οπότε οι επιλογές δεν είναι και πολλές. Εκτός αν γυρίσεις όλα τα μαγαζιά και καταφέρεις στο τέλος να βρείς από δώ κι από κεί αυτά που χρειάζεσαι .....
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος NebelWerfer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Riyadh
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 31, 2008, 02:17:25 πμ »

που πηγες?

σε οσα εχω παει τον τελευταιο καιρο ακρυλικα σου πασαρουν.Και να θελεις enamel δεν υπαρχουν αρκετα συγκεκριμμενα χρωματα γιατι δεν ανανεωνουν το στοκ τους.
τελος τα enamel λογω και των οδηγιων απο Ε.Ε.(γενικα σε ολα τα ειδη χρωματων και για χρησεις ,οχι μονο για μοντελισμο)
Αλβινος
  [img]http://www.modelclub.gr/images/bob.jpg

Αποσυνδεδεμένος dimitrisap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πολύκαστρο
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 31, 2008, 10:52:11 πμ »
Κι εμένα ακρυλικά μου δίνουν..enamel δεν έχουν ποικιλία πλέον

Αποσυνδεδεμένος Ni_Kos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki - Milano
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 31, 2008, 12:17:20 μμ »
Αυτό που έχω παρατηρήσει προσωπικά είναι ότι τα περισσότερα μοντελομάγαζα πασάρουν τα Humbrol Enamel (τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη) και με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.
Οπότε οι επιλογές δεν είναι και πολλές. Εκτός αν γυρίσεις όλα τα μαγαζιά και καταφέρεις στο τέλος να βρείς από δώ κι από κεί αυτά που χρειάζεσαι .....

που πηγες?

σε οσα εχω παει τον τελευταιο καιρο ακρυλικα σου πασαρουν.Και να θελεις enamel δεν υπαρχουν αρκετα συγκεκριμμενα χρωματα γιατι δεν ανανεωνουν το στοκ τους.
τελος τα enamel λογω και των οδηγιων απο Ε.Ε.(γενικα σε ολα τα ειδη χρωματων και για χρησεις ,οχι μονο για μοντελισμο)

Στην εταιρία που έχει δύο καταστήματα, ένα στο Cosmos και ένα Διαγώνιο (κέντρο). 
Nikolas Kostoulas

Αποσυνδεδεμένος NebelWerfer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Riyadh
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 31, 2008, 01:37:34 μμ »
ιδεα απο μοντελισμο δεν εχουν
Αλβινος
  [img]http://www.modelclub.gr/images/bob.jpg

Αποσυνδεδεμένος fidel_gr

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 01, 2008, 03:59:03 μμ »
Enamel χρώματα (μόνο) της Humbrol στη Θεσσαλονίκη έχουν όντως μόνο τα προαναφερθέντα καταστήματα... Από 1/1/2010 νομίζω ότι απαγορεύεται η διάθεση τους εντός της Ε.Ε., οπότε θα δουλεύουμε όλοι ακρυλικά.

Tags: