3 ερωτησουλες εχω...
- To F-5 σε καθε πτερυγιο εχει 2 μερη που αποτελουν τα φλαπς, ενα που ειναι εσωτερικα και ''γλυφει'' την ατρακτο και ενα ακομη μερος που ειναι διπλα (εξωτερικα).
Η ερωτηση μου ειναι η εξης, στην απογειωση-προσγειωση κατεβαινουν και τα δυο μερη των φλαπς σε καθε πτερυγιο ή μονο τα εξωτερικα μερη? (ελπιζω να ειμαι κατανοητος ετσι που το εγραψα)
Λοιπον αυτες οι "εσωτερικές" επιφάνειες ελέγχου που λες χαρακτηρίζονται ώς βοηθητικές και ακόμη πιό γνωστά ώς "φλάπς" (Χείλους εκφυγής)
Αυτά έχουν ώς σκοπό να αυξάνουν την καμπυλότητα της πτέρυγας σε χαμηλές ταχύτητες άρα και την άντωση σε αυτες ωστε να μήν υπάρξει πρόβλημα stall ή ακόμα και αποκόλληση του οριακού στρώματος απο την πτέρυγα (ου σημαίνει πως το αεροπλάνο πέφτει σάν βάρος πλέον και δεν μπορει να στηριχτεί στις πτέρυγές του).ʼρα για να απαντήσω στο ερώτημα σου αυτά κατεβαίνουν στην προσγείωση,απογείωση και σε ελιγμούς με μεγάλη ΑοΑ και μικρές ταχύτητες... (Κάτω των 200Kts)
Οι "Εξωτερικές" επιφάνειες ελέγχου τωρα χαρακτηρίζονται ώς κύριες και σκοπό έχουν την αντίθετη φορά κίνησής τους ωστε να κινηθεί το αεροσκάφος γύρω απο τον διαμήκη άξονά του (Roll).Χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε περίπτωση απαιτείται κάποια στροφή ή κλίση του αεροσκάφους...(Συνέχεια σχεδόν)
- Σιγουρα δεν ειναι συνηθισμενο να πετανε τα F-5 με τις δυο δεξαμενες κατω απο τα πτερυγια και να ειναι οπλισμενα και σε επιφυλακη. Ειναι ομως δυνατον να εχει γινει ετσι ποτε? Δηλαδη με 2 δεξαμενες και 2 ΑΙΜ-9Β
Όχι γιατί και μόνο θα είχε υποστεί τόσο μεγάλες δομικές φορτίσεις με αυτές τις δεξαμενες σε εμπλοκή που δέ θα ήταν τοσο ευχαριστο για την δομη του αεροσκαφους...Θα ήταν ευχαριστο για μας ομως γιατι είναι πολυ ωραιο θεαμα...!
ʼλλωστε η τότε πρακτική αναχαιτισης ήταν "Μια δεξαμενη Centerline και 2 βλήματα" (Βλ.F-16C Block 30)
- Επισης σε βιετναμ παραλλαγη οι φορεις που ειναι κατω απο τις πτερυγες και μπορουν να φερουν τις 2 δεξαμενες τι χρωμα βαφονται? Ανοιχτο γκρι ή μεταλλικοι? (εννοω σε μια κανονικη βιετναμ οταν πρωτοβαφτηκαν ετσι αρχες δεκαετιας 70) Το λογικο ειναι ανοιχτο γκρι, αλλα επειδη ποτε δεν ξερεις στην Ελλαδα, μπορει και να βαρεθηκαν να τους βαψουν...
Συνήθως ήταν ασημί...στο άβαφτο χρώμα τους δλδ...
Σχεδόν πάντα ασημί απο όσο θυμάμαι...