Αποστολέας Θέμα: Ποια η διαφορα φιλτρων και wash?  (Αναγνώστηκε 2222 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδιτσα
  • Γιώργος Τέτσιος
Ποια η διαφορα φιλτρων και wash?
« στις: Ιουλίου 18, 2008, 08:09:20 μμ »
το παραδεχομαι πως η ερωτηση σε καποιους μπορει να ακουγεται καπως,αλλα επειδη δεν εχω δοκιμασει καποιο ετοιμο φιλτρο,εχει διαφορα απο ενα wash με ξανοιγμενους τονους του βασικου?Το εψαξα μεσα στο forum αλλα σαφη απαντηση δε βρηκα.Επισης γενικως σαν τεχνικη αξιζει?Η απλως σε δουλεια να βρισκομαστε?

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Γιώργος Τέτσιος
Απ: Ποια η διαφορα φιλτρων και wash?
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 18, 2008, 08:17:53 μμ »
επισης και μια αλλη απορια στο ιδιο θεμα.Αν κανω wash με καποιο σκουρο χρωμα και μετα βαλω και φιλτρα αυτα δε θα καλυψουν το εφε του σκουροχρωμου wash?

Αποσυνδεδεμένος Λοχίας (ΤΘ)

• XXIV ΤΘΤ 26 EMA IΔ/Σ
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Επί των ίππων
  • IPMS 916
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 18, 2008, 08:45:59 μμ »
Φίλε, μολονότι κι εγώ τυφλόμυγα παίζω με αυτό το θέμα, από τα άρθρα που διαβάζω έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι wash είναι όταν λούζεις το μοντέλο για να κάτσει το ξέπλυμα στις διάφορες σχισμές και εξάρσεις της επιφάνειας προκειμένου να δώσει την ψευδαίσθηση της φωτοσκίασης που φυσιολογικά λείπει από ένα λιλλιιπούτειου μεγέθους αντικείμενο που είναι το μοντέλο (αφού το φως από μόνο του δεν υπακούει στους νόμους της κλίμακας!) ενώ το φίλτρο είναι να λούζεις όλη την επιφάνεια του μοντέλου με ένα ή περισσότερα χρώματα για να "διορθώσεις" την απόχρωση και να την φέρεις εκεί ακριβώς που θέλεις.

Βέβαια μπορεί να λέω και μπαρούφες τώρα... :lol:

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 19, 2008, 07:17:29 πμ »
Φίλοι μου καλημέρα. Απ' οσα έχω καταλάβει και 'γώ με την βοήθεια του Greg  :wink: το μέν φίλτρο είναι όπως ακριβώς λέει και ο φίλος Λοχίας δλδ εξισορροπούμε την τονικότητα = π.χ. έχουμε μια τρίχρωμη παραλλαγή που μεταξύ των χρωμμάτων υπάρχει ενα έντονο κόντραστ ή και γυαλάδα μπορεί, περνώντας το φίλτρο "εξομαλύνουμε" και μειώνουμε την "ένταση".  Με το wash ακριβώς δίνουμε "βάθος" στις διάφορες εσοχές - σχισμές κτλ και αποκτούν φωτοσκιάσεις ώστε το μοντέλο να αποκτήσει τρισδιάστατη εικόνα.
 Αυτά είναι που επιδιώκουμε σε γενικές γραμμές με το φίλτρο και το wash...

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 19, 2008, 08:48:11 πμ »
Κατανοητο και ευχαριστω,αλλα συνεχιζω να εχω αποριες.Πρεπει να αγορασω καποιο ετοιμο φιλτρο η μπορω απλα να αραιωσω ενα χρωμα που ηδη εχω.Κανουν την ιδια δουλεια?Και εν πασει περιπτωσει στις εσοχες που πεφτουνε και τα δυο δεν καλυπτει το ενα το αλλο?

• XXIV ΤΘΤ 26 EMA IΔ/Σ
  • Scale 1/72
  • *
  • IPMS 916
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 19, 2008, 09:52:57 μμ »
Από όσο γνωρίζω μόνο ο Mig βγάζει έτοιμα φίλτρα. Κανένας πάλιουρας που να ξέρει περισσότερα θα μας ήταν χρήσιμος εδώ, με ενδιαφέρει και εμένα.  Επί της ουσίας, φίλτρο και ξέπλυμα είναι το ίδιο πράγμα, δηλαδή η μπογιά με το διαλυτικό της (ή, ακριβέστερα, το αντίστροφο). Υποθέτω ότι στο ξέπλυμα η αναλογία μπογιάς είναι μεγαλύτερη ενώ στο φίλτρο ουσιαστικά είναι διαλυτικό με μια μυρωδιά μπογιάς . Ο καθένας βέβαια κανονίζει για την πάρτη του - αν σου δείχνει καλό είναι καλό!

Όσον αφορά την αλληλεπίδραση, αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, το ένα δεν θα "σηκώσει" το άλλο αν είναι διαφορετικού τύπου (π.χ. σμάλτο - ακρυλικό) ή αν παρεμβάλλεται γενναία δόση διαφανούς βερνικιού. Για την αλλοίωση της απόχρωσης του ενός από την απόχρωση του άλλου δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να προβληματιστεί κανείς αφού το ξέπλυμα είναι ουσιαστικά η σκιά, δηλαδή πολύ σκούρο καφέ η μαύρο, κάτι σκιώδες τελοσπάντων, οπότε αν πρασινίσει ή κιτρινίσει ξερωγώ λίγο, πάλι μαύρο θα μείνει. Η σκιά στο τέλος είναι αρκετά έντονη ωστε να μην επηρεάζεται από το φίλτρο. Σκέψου δηλαδή ότι αν φορέσεις μαύρα γιαλιά ηλίου ή πράσινα ή ρόζ (!) η σκιά πάλι σα σκιά θα σου φαίνεται... Βέβαια εγώ είμαι αρματάς, δεν ξέρω αν στα άλλα είδη μοντελισμού παίζουν άλλα χρώματα.

Τέλος λογικά το ξέπλυμα γίνεται πρώτα και το φίλτρο μπαίνει στο τέλος, αφού η φωτοσκίαση έχει "δείξει" πλέον.

Υπάρχει θέμα όμως εδώ αν (σε άρματα μιλάμε πάντα) κάνεις το ξέπλυμα όχι μόνο για τις σκιές αλλά και για τις ασπρίλες (σκονίτσα, λασπούλα κλπ γύρω από τις ακμές) που είναι ανοιχτότερα από το βασικό χρώμα. Εκεί τί γίνεται??? :?:

• XXIV ΤΘΤ 26 EMA IΔ/Σ
  • Scale 1/72
  • *
  • IPMS 916
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 19, 2008, 10:01:30 μμ »
ΥΓ : Ξέχασα κάτι ακόμα : Νομίζω ότι για φίλτρο και για ξέπλυμα προσφέρονται καλύτερα το σμάλτο και τα λάδια μάλλον παρά τα ακρυλικά (και μάλιστα σε gloss επιφάνεια) γιατί είναι πιο λεπτόκοκκα και στεγνώνουν πολύ πιο αργά, οπότε ρέουν ευκολότερα και έχεις περισσότερο χρόνο να κάνεις διορθώσεις. Από την άλλη, έχω διαβάσει άρθρα (εγώ δεν έχω τολμήσει) όπου κάποιοι προτιμούν τα ακρυλικά, ειδικά τα Vallejo κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα κι ένα για τη δουλειά. Τι να πει κανείς? Δοκιμή και σφάλμα, η μόνη αλάνθαστη μέθοδος. Αν υπάρχει κανείς που έφαγε τα μούτρα του, ας μας το πει, να μην τα φάμε κι εμείς!  :twisted:

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 19, 2008, 10:30:59 μμ »
Φίλοι μου καλησπέρα, με τις λίγες γνώσεις που έχω σχετικά με το θέμα....πρώτα πρέπει να "βάλουμε" σε μια σειρά τα πράγματα.....
 Αφού βάψουμε το άρμα (μιλώ για άρμα γιατί μ' αυτά ασχολούμαι) έπειτα ακολουθούν μερικά στάδια ανάλογα με το ποσο ταλαιπωρημένο ή οχι θέλουμε να μοιάζει το κιτ μας. Προσωπικά σαν βαφή χρησιμοποιώ ακρυλικά χρώμματα εξαιτίας του wash.
Η σειρά που προσωπικά ακολουθώ είναι αστάρι - preshadding με μαύρο (για panzer grey ή πράσινο γενικά) ή mud (για καφετί - αμμουδερά χρώμματα) - βαφή του κιτ με τα χρώμματα που αναλογούν - ξάνοιγμα στο κέντρο των panels με το βασικό χρώμμα + buff - φίλτρο ακρυλικό - wash με λάδια - pin wash σε μερικά σημεία - drybrushing σε ακμές / εξοχές γενικά.
 Το preshading βοηθά να "πάρει βάθος" τ' αρχικό χρώμμα
 Το ξεθώριασμα στο κέντρο των panels βοηθά στο να αποδώσουμε το ξάνοιγμα του χρώμματος λόγω ήλιου ή βροχής
 Το φίλτρο όπως είπαμε βοηθά στο να "σβήσει" η έντονη διαφορά στην παραλλαγή και να "θαμπώσει" την όλη παραλλαγή (εγώ χρησιμοποιώ ακρυλικό για να μην ανακατευτεί με το wash)
 Το wash βοηθά στο να δώσουμε ακόμα πιο "βάθος" στο χρώμμα με τεχνιτές φωτοσκιάσεις (εγώ χρησιμοποιώ λάδια λόγω του οτι 1ον δεν ανακατεύονται με το φίλτρο και 2ον "αργούν" να στεγνώσουν και έτσι τα σκουπίζω με μια νοτισμένη μπατονέτα)
 Το pin wash βοηθά στο να τονίσουμε ακόμα παραπάνω κάποιες λεπτομέρειες ή π.χ. να αποδώσουμε άλλο χρώμμα wash σε μερικά σημεία π.χ. σκουριά σε μπουλώνια
 Το drybrushing βοηθά να "πεταχθούν πιο έξω" και να τονιστούν οτι εξέχει απο τις επιφάνειες όπως ακμές - μπουλώνια - σύρτες κτλ
Οπως είναι φυσικό κάποιο στάδιο ίσως καλύψει μερικώς κάποιο άλλο (αν και με συχνή εξάσκηση και προσοχή στο τέλος δεν θα αλληλοκαλύπτονται τόσο πολύ)  αλλά όλες οι διαδικασίες όπως βλέπεται είναι κόλπα με φωτοσκιάσεις ώστε να κάνουμε πιο τρισδιάστατο το κιτ. Το πόσο και ποιές τεχνικές θα επιλέξουμε εξαρτάται απο το πόσο θέλουμε να "δραματοποιήσουμε" τις αντιθέσεις των φωτοσκιάσεων....π.χ. με το pin wash τονίζουμε ακόμα πιο πολύ το απλό wash  :wink: :wink: :wink:
 Οπως είναι φυσικό με τις νέες τεχνικές και υλικά όπως σκόνες (pigments) + χιόνι (microbaloons) - στάμπες απο βούρτσα για χειμερινό καμο (mappling)  κτλ  στο τέλος πολλά "ανακατεύονται" και ίσως κάποια καλλύπτονται αλλά καλό είναι να τα κάνουμε γιατί π.χ. δεν είναι σκονισμένο ή λασπωμένο όλο το άρμα μας άρα θα "φαίνεται" σε κάποια σημεία το drybrushing λόγου χάρη κτλ
 Ελπίζω να βοήθησα κάπως....καλό είναι όμως να συμβουλέψουν και παιδιά που ξέρουν πολλά περισσότερα και πολύ καλύτερα απο μένα  :wink: :wink: :wink:

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 19, 2008, 11:56:16 μμ »
Να στε καλα και οι δυο σας,νομιζω οτι τα ξεμπερδεψα μεσα στο μυαλο μου και οτι το επομενο αρμα θα εχει και φιλτρα.και οπως τελεια λεει και ο λοχιας(τθ) αφου θα φαινεται καλο θα καλο