Φίλοι μου καλησπέρα, με τις λίγες γνώσεις που έχω σχετικά με το θέμα....πρώτα πρέπει να "βάλουμε" σε μια σειρά τα πράγματα.....
Αφού βάψουμε το άρμα (μιλώ για άρμα γιατί μ' αυτά ασχολούμαι) έπειτα ακολουθούν μερικά στάδια ανάλογα με το ποσο ταλαιπωρημένο ή οχι θέλουμε να μοιάζει το κιτ μας. Προσωπικά σαν βαφή χρησιμοποιώ ακρυλικά χρώμματα εξαιτίας του wash.
Η σειρά που προσωπικά ακολουθώ είναι αστάρι - preshadding με μαύρο (για panzer grey ή πράσινο γενικά) ή mud (για καφετί - αμμουδερά χρώμματα) - βαφή του κιτ με τα χρώμματα που αναλογούν - ξάνοιγμα στο κέντρο των panels με το βασικό χρώμμα + buff - φίλτρο ακρυλικό - wash με λάδια - pin wash σε μερικά σημεία - drybrushing σε ακμές / εξοχές γενικά.
Το preshading βοηθά να "πάρει βάθος" τ' αρχικό χρώμμα
Το ξεθώριασμα στο κέντρο των panels βοηθά στο να αποδώσουμε το ξάνοιγμα του χρώμματος λόγω ήλιου ή βροχής
Το φίλτρο όπως είπαμε βοηθά στο να "σβήσει" η έντονη διαφορά στην παραλλαγή και να "θαμπώσει" την όλη παραλλαγή (εγώ χρησιμοποιώ ακρυλικό για να μην ανακατευτεί με το wash)
Το wash βοηθά στο να δώσουμε ακόμα πιο "βάθος" στο χρώμμα με τεχνιτές φωτοσκιάσεις (εγώ χρησιμοποιώ λάδια λόγω του οτι 1ον δεν ανακατεύονται με το φίλτρο και 2ον "αργούν" να στεγνώσουν και έτσι τα σκουπίζω με μια νοτισμένη μπατονέτα)
Το pin wash βοηθά στο να τονίσουμε ακόμα παραπάνω κάποιες λεπτομέρειες ή π.χ. να αποδώσουμε άλλο χρώμμα wash σε μερικά σημεία π.χ. σκουριά σε μπουλώνια
Το drybrushing βοηθά να "πεταχθούν πιο έξω" και να τονιστούν οτι εξέχει απο τις επιφάνειες όπως ακμές - μπουλώνια - σύρτες κτλ
Οπως είναι φυσικό κάποιο στάδιο ίσως καλύψει μερικώς κάποιο άλλο (αν και με συχνή εξάσκηση και προσοχή στο τέλος δεν θα αλληλοκαλύπτονται τόσο πολύ) αλλά όλες οι διαδικασίες όπως βλέπεται είναι κόλπα με φωτοσκιάσεις ώστε να κάνουμε πιο τρισδιάστατο το κιτ. Το πόσο και ποιές τεχνικές θα επιλέξουμε εξαρτάται απο το πόσο θέλουμε να "δραματοποιήσουμε" τις αντιθέσεις των φωτοσκιάσεων....π.χ. με το pin wash τονίζουμε ακόμα πιο πολύ το απλό wash

Οπως είναι φυσικό με τις νέες τεχνικές και υλικά όπως σκόνες (pigments) + χιόνι (microbaloons) - στάμπες απο βούρτσα για χειμερινό καμο (mappling) κτλ στο τέλος πολλά "ανακατεύονται" και ίσως κάποια καλλύπτονται αλλά καλό είναι να τα κάνουμε γιατί π.χ. δεν είναι σκονισμένο ή λασπωμένο όλο το άρμα μας άρα θα "φαίνεται" σε κάποια σημεία το drybrushing λόγου χάρη κτλ
Ελπίζω να βοήθησα κάπως....καλό είναι όμως να συμβουλέψουν και παιδιά που ξέρουν πολλά περισσότερα και πολύ καλύτερα απο μένα