Βρήκα σήμερα στο περίπτερο ένα καινούριο περιοδικό με τίτλο "Πατριωτική Ιστορία" (τιμή 3,2 Ευρώ, σελίδες 80)
Ως εκδότης αναφέρονται οι Εκδόσεις "Πατριωτική" χωρίς λοιπά στοιχεία (διέυθυνση ή τηλέφωνο σταθερό), αν και δίνεται ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ και τα ονόματα των συνεργατών του περιοδικού (μεταξύ αυτών και δύο ʼγγλοι, αν κρίνω από τα ονόματα τους) δεν μου φάνηκαν γνωστά.
Το περιοδικό στην συνολική του εικόνα και στο στήσιμο του μου θυμίζει έντονα την "Στρατιωτική Ιστορία" (αν και όλα τα ιστορικά περιοδικά έχουν λίγο-πολύ το ίδιο στήσιμο), αλλά οι σελίδες είναι λιγότερες σε σχέση με την Στρατιωτική Ιστορία (η οποία όμως πρόσφατα ενσωμάτωσε τα αδελφά περιοδικά Αεροπορική Ιστορία, Ναυτική Ιστορία και Panzer και έχει έτσι αυξήσει τις σελίδες του).
Η γενική εικόνα πρέπει να πω δεν μου άρεσε. Σε ορισμένες σελίδες (δεν έχω διαβάσει ακόμη το περιοδικό, απλά το ξεφύλισσα ) χρησιμοποιούνται μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία και δίνουν την εντύπωση σαν να έγινε πρόσπάθεια να γεμίσει η σελίδα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα πρώτες και στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού, όπου τα σύντομα ιστορικά νέα και η βιβλιοκριτική. Στα κυρίως άρθρα όμως τα στοιχεία είναι στο ίδιο μέγεθος με αυτά που χρησιμοποιούνται και στα υπόλοιπα περιοδικά.
Εντύπωση μου έκανε πάντως η έλλειψη κάποιου προλόγου ή εισαγωγικού σημειώματος από τον εκδότη, πράγμα ασυνήθιστο ΙΜΗΟ, ειδικά για καινούριο περιοδικό.
Τα κυρίως άρθρα του τεύχους είναι "Τί οδήγησε τον Αυξεντίου να παραμείνει στο κρησφύγετο", "Η προσέγγιση του Μάο Τσε Τουνγκ στον ανταρτοπόλεμο", "Καταρρίψεις VIP ʼξονα 1941-1943", "Θέατρο Κίνας 1942-1944", "Βυζαντινά κράτη μετά το 1204" και "Η Μάχη του Νταλλ Νάιφ". Υπάρχουν επίσης στήλες για Ιστορικά Νέα, Αρχείο, Cinema, Βιβλία και Trivia.
Στο περιοδικό υπάρχει επίσης κουπόνι συδρομής (στο οποίο βρήκα τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου), καθώς και ανακοινώσεις για δύο άλλα περιοδικά/βιβλία που θα κυλοφορήσουν από τις ίδιες εκδόσεις. Το πρώτο ονομάζεται "Αεροπορική Θύελλα" και θα είναι (σύμφωνα με την ανακοίνωση) "ένα διαφορετικό περιοδικό στον χώρο της αεροπορίας με θεματολογία που πρώτη φορά πραγματεύεται ανάλογο έντυπο στον ελληνικό χώρο", το δεύτερο (μάλλον πρόκειται για βιβλίο ή μονογραφία, αν και δεν το λέει ρητά) ονομάζεται "Αυξεντίου - Η γενιά του '50" και θα είναι "μία διαφορετική πρόσέγγιση που μεταφέρει την θέρμη της εποχής"
Στο περιοδικό αναφέρεται και διεύθυνση internet
www.patriotiki.com , στην οποία υπάρχουν μόνο τα στοιχεία των εκδόσεων, με διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ. στην Κύπρο και στην Ελλάδα
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και εικόνες από το εξώφυλλο του περιοδικού, την σελίδα των περιεχομένων καθώς και τις δύο ανακοινώσεις που ανέφερα πιο πάνω (εκτός και αν με προλάβει κάποιος αλλος συμφορουμίτης

)