Ψηφοφορία

Ðïéü óýóôçìá êñéôéêÞò ðñïôéìÜôå ãéá ôçí åôÞóéá Ýêèåóç ôçò IPMS?

ÊñéôéêÞ åðéôñïðÞ
Øçöïöïñßá ôùí óõììåôå÷üíôùí óå êÜèå êáôçãïñßá
ÊñéôéêÞ åðéôñïðÞ êáé øçöïöïñßá óõììåôå÷üíôùí (60%-40%)
ÊñéôéêÞ åðéôñïðÞ êáé øçöïöïñßá óõììåôå÷üíôùí (40%-60%)

Αποστολέας Θέμα: Διαδικασία κρίσης του διαγωνισμού.(Ψηφίστε, δικαιολογήστε, σχολιάστε)  (Αναγνώστηκε 20878 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Δημητρης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
Όσον αφορά το θέμα κριτική επιτροπή ή ψηφοφορία δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη, καθώς και οι δύο τρόποι έχουν τα υπέρ και κατά. Πιστεύω πως αν δεν υπήρχε η ιδιόρρυθμη Ελληνική νοοτροπία η λύση της κριτικής επιτροπής θα ήταν η καλύτερη, καθώς ο <<λαός>> δεν έχει πάντα την ορθότερη-δικαιότερη άποψη ( εγώ την μοτοσυκλέτα και το εκπληκτικό Ju-52 στην 1/72 τα πρόσεξα αφού είχα ψηφίσει :mrgreen: :mrgreen: :evil: :evil:).

Τώρα όσον αφορά τα βραβεία θεωρώ, πως αν λάβουμε ως δεδομένο το ότι ο κύριος σκοπός της Έκθεσης και της IPMS γενικότερα, είναι η διάδοση του Μοντελισμού, νομίζω ότι η αυστηρότητα που έδειξε σε ορισμένες κατηγόριες, με πολλές και αξιόλογες συμμετοχές, ήταν μια λάθος κίνηση σε στρατηγικό επίπεδο, αφού μπορεί να αποθαρρύνει πολλούς στο να συμμετάσχουν σε επόμενη έκθεση. Υπενθυμίζω ότι στα  βελτιωμένα ελικοφόρα 1/48 δεν δόθηκε Χρυσό μετάλλιο, στα κατευθείαν 1/48 δεν δόθηκε αργυρό, ενώ για την Dora στην 1/24 τα έχουμε πει. Αυτά προς το παρόν, τα υπόλοιπα αργότερα γιατί   πρέπει να παραλάβω την κόρη από το σχολείο της..... :) :)         
Πρώην Hartman

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
Κι εγώ παιδιά, πρώτη μου φορά έλαβα μέρος σε διαγωνισμό (σε σκέτες εκθέσεις είχα πάει αρκετές φορές), οπότε δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία για νακαταθέσω κάποιες προτάσεις εκ πείρας. Παρ' όλα αυτά, ιδού κάποιες σκέψεις που μου ανέκυψαν διαβάζοντας το συγκεκριμένο θέμα:

1) Η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν γνωστή σε όλους πολύ πριν αρχίσει η έκθεση-διαγωνισμός και άρα κανείς δεν δικαιούται να παραπονιέται κατόπιν εορτής. Οπωσδήποτε υπάρχουν τρωτά σημεία σ' αυτόν τον τρόπο ψηφοφορίας αλλά και σε ποιόν τρόπο δεν υπάρχουν;

Μια ιδέα είναι να υπάρχει μια σταθμισμένη βαθμολογία ως εξής:
- Να ψηφίζουν οι συμμετέχοντες και η βαθμολογία τους να έχει ένα ειδικό βάρος π.χ. 65%
- Να βαθμολογεί επίσης και μια επιτροπή, όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένη σε κάθε θεματική κατηγορία και η βαθμολογία αυτή να έχει ένα ειδικό βάρος π.χ. 35%
- Η επιτροπή θα είναι και υπεύθυνη για τελική βαθμολόγηση και σε περιπτώσεις ισοψηφίας.
- Να θεσπιστεί μια βράβευση "Βραβείο Κοινού" το οποίο θα προκύπτει 100% από τις ψήφους των συμμετεχόντων και των επισκεπτών.
Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει ένα μείγμα το οποίο ίσως δίνει μια περισσότερο αντικειμενική βαθμολόγηση και παράλληλα ίσως μειωθούν και τα παράπονα (να μηδενιστούν το ξεχνάμε, εννοείται!!)

2) Σε κάθε κατηγορία θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις συμμετοχές για να δοθούν τα τρια μέταλλα. Σε περίπτωση που είναι λιγότερα, να τίθενται αυτομάτως εκτός συναγωνισμού.
Το "έτρεχε μόνος του και βγήκε δεύτερος" είναι κατά τη γνώμη μου τόσο γελοίο, όσο και το "έτρεχε μόνος του και βγήκε πρώτος" κλπ
Το σωστό είναι να δίνονται τα βραβεία, ασχέτως της ποιότητας των μοντέλων.

Αυτές εν ολίγοις ήταν οι προτάσεις μου.
Αν τα παραπάνω τα πρότεινε και κάποιος άλλος πριν από μένα, ζητώ συγνώμη που δεν το είδα.
Αν είναι εκτός τόπου και χρόνου συγχωρέστε με αλλά όπως προανέφερα, ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε διαγωνισμό και είμαι άσχετος.
Επικροτώ και επαυξάνω το μήνυμα του philio, το βασικό είναι να περνάμε καλά και να διαδίσουμε το hobby.
Η ματαιοδοξία υπάρχει βέβαια σε όλους μας, αλλά όσο πιο φιλοσοφημένοι προσπαθούμε να είμαστε, τόσο το καλύτερο.
Γιάννης Γιαβάσης

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
Να πώ και γω τη βλακεία μου...

Θεωρώ μη σωστό να συμμετέχουν ως διαγωνιζόμενοι τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.. Έστω και στην ελάχιστη περίπτωση, να πρέπει να κρίνουν μια ισοψηφία, τι γίνεται αν ο ένας υποψήφιος είναι μέλος...???

Θεωρώ σωστό το σύστημα της ψηφοφορίας από τους συμμετέχοντες και όχι από επιτροπή... Θα αρχίσουμε πάλι να γκρινιάζουμε για γνωστούς και φίλους, κλίκες και κόμματα, και θα ξαναπέσει το επίπεδο της έκθεσης... Μένει η ψηφοφορία ως έχει από τους συμμετέχοντες... ʼντε στην καλύτερη μια επιτροπή "σοφών"(Τσώνος κτλ), να επιβεβαιώνουν με ποσόστωση(όπως το έδωσε ο Γιάννης), το αποτέλεσμα, αλλά να μη μπορούν να το αλλάξουν...

Θεωρώ ότι το κοινό δεν είναι δυνατόν να ψηφίζει... Δε μπορείς να ελέγξεις ποιός ψηφίζει πόσες φορές ψηφίζει κτλ... Χαμένος κόπος...

Αν θυμηθώ κι άλλα θα τα γράψω...

2) Σε κάθε κατηγορία θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις συμμετοχές για να δοθούν τα τρια μέταλλα. Σε περίπτωση που είναι λιγότερα, να τίθενται αυτομάτως εκτός συναγωνισμού.
Το "έτρεχε μόνος του και βγήκε δεύτερος" είναι κατά τη γνώμη μου τόσο γελοίο, όσο και το "έτρεχε μόνος του και βγήκε πρώτος" κλπ

Συμφωνώ απόλυτα και προσθέτω να του δίδεται τιμητικά έπαινος ή κάποιου είδους άλλο βραβείο για τη μοναδικότητα του θέματός τους...

Αποσυνδεδεμένος Δημητρης

• Scale 1/48
  • *

Συμφωνώ απόλυτα και προσθέτω να του δίδεται τιμητικά έπαινος ή κάποιου είδους άλλο βραβείο για τη μοναδικότητα του θέματός τους...

Διαφωνώ, φανταστείτε να κατέβουν 1-2 σούπερ-ντούπερ Μοντέλα Α/Φ στην 1/32 και να μην πάρουν τίποτα μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει άλλο στην κατηγορία.... Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι θα είναι μεγάλη αδικία και θα προκαλέσει διάφορες παρενέργειες. Αυτά για τώρα...και έπεται συνέχεια...   
Πρώην Hartman

Αποσυνδεδεμένος Major_Goose

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: HOLY LAND
Μια που το θέμα είναι αρκετά «ζεστό» και δημοφιλές, και οι πολλές γνώμες είναι υγεία και δημοκρατία , ας καταθέσω λιγάκι την αποψή μου, με την ταυτόχρονη παράθεση μιας μικρής ιστορίας πολλών χρόνων πίσω και διαφόρων άλλων γεγονοτών, νεώτερης εσοδείας.

Ξεκίνησα να μοντελλάρω στα 10 μου σχεδόν 30 χρόνια πίσω . Πέρασα από όλα τα στάδια και θέματα (αεροσκάφη, άρματα , διοράματα) για να καταλήξω τα τελευταία χρόνια με την ενασχόληση της ιστορικής μινιατούρας (φιγούρας) με την οποία σκοπέυω να παλεύω μέχρι του τέλους (α πα πα μακάβριο ).

Στις αρχές της δεκαετίας του 80, υπήρχε ενας γενικός μοντελιστικός αναβρασμός σχετικά με το θέμα των αδικιών στις εκθέσεις κ.λ.π. Ιδρύθηκε τότε η Ε.Ν.Ε.Μ. (Ενωση Ελλήνων Μοντελιστών ) ως αντίπαλο δέος στην  ΙPMS  με το «άρωμα» της  άφθαρτης και αγνής μοντελιστικής ιδέας, χωρίς σκοπιμότητες και κλίκες.

Τελικά δεν προχώρησε ιδιαίτερα σαν εγχείρημα . Στην πρώτη αν θυμάμαι καλά έκθεση της ΕΝΕΜ (στο Παγκράτι κάπου σε ένα ημιυπόγειο , δεν είμαι και απόλυτα βέβαιος) αποφάσισα να κάνω την πρώτη μου εμφάνιση , μετά από παρότρυνση φίλων που μοντελλάραμε σε κοινό εργαστήριο (μιλάμε για θεική παρέα). Μετά από σκληρή καλοκαιρινή δουλειά σε εστιατόριο μάζεψα τα απαιτούμενα φράγκα, για να μεταβώ στην στοά της Σταδίου και να τα εναποθέσω στον γέρο Παράσχο για το κιτ που ήθελα (ΤΑΜΙΥΑ πάντα) χρώματα,  πινέλα και τα βιβλία «βίβλους» του SHEPERD PAYNE.

Όλα πήγαν καλά και μόλις ολοκλήρωσα το Flakpanzer  με το τετράκανο αντιαεροπορικό, με το σούπερ χειμερινό ασβεστοκαμουφλάζ(σύμφωνα με τα tips του Sheperd) , τις αντένες, τα στραβωμένα φτερά, με τα ελατήρια εξάρτησης, ακόμα και σταυρόνημα από ζεσταμένο τεντωμένο πλαστικό πρόσθεσα, ζημιές στην θωράκιση κ.λ.π. κατέβηκα στην εκθεση της ΕΝΕΜ. Το τοποθέτησα σε ένα τραπέζι εν μέσω πολλών άλλων εκθεμάτων στην 1/35. Έλαβα πολλά καλά σχόλια μόλις το έβγαλα από το ειδικά διαμορφωμένο κουτί, και σε σχέση με τα γύρω γύρω θέματα , στεκόταν πολύ καλά , παρά το νεαρό της ηλικίας μου  (τότε όχι τώρα !)

Στην απονομή το άρμα μου δεν κέρδισε τίποτα. Αρχικά δεν περίμενα κάτι, αλλά όταν είδα τι βραβεύτηκε , κατάλαβα ότι είχα δικαίωμα να περιμένω κάτι .

Στην παραλαβή των μοντέλων , όπου πήρα την δουλειά μου με μια ασπασμένη αντένα και τον πύργο ελαφρώς ...τροποποιημένο από τα έμπειρα χέρια των κριτών, άκουσα 2 μέλη του Δ.Σ. (η απλώς μέλη της ΕΝΕΜ, δεν ενθυμούμαικαλώς) να κομπάζουν για τα βραβεία που απέσπασαν , με κάτι ομολογουμένως αθλια WILLYS τα οποία, .......τέλος πάντων .

Εκείνη ακριβώς την στιγμή, άρχισα να καταλαβαίνω, ορισμένα πράγματα, για όλα αυτά που ως τότε μονο άκουγα. Και αποφάσισα ότι θα μοντελλάρω σαν τρελλός, επειδή το γουστάρω ,αλλά δεν θα ξανακατέβω ποτέ σε έκθεση με τέτοιους όρους. Αποφάσισα να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα σαν αυτούς που θαύμαζα, αλλά για μένα.
Τα χρόνια πέρασαν, συνέχισα να μοντελάρω και να εξελίσσω την δουλειά μου, έδινα διοράματα και άρματα σε βιτρίνες καταστημάτων για διακόσμηση, αλλά σε εκθέσεις δεν κατέβαινα. Από άποψη ,μάλλον και σύμφωνα με τα γεγονότα που συνέβησαν τότε.

Πρίν 4 περίπου χρόνια άρχισα να ασχολούμαι με την φιγούρα και μόνο κάνοντας μια ολοκληρωτική στροφή, στο θέμα του μοντελισμού, που όμως μου προσέφερε μια τρομακτική ανανέωση και προσέδωσε μεγάλο ενδιαφέρον στο χόμπυ. Παρακινούμενος ξαν;a από φίλους , άλλους αυτή τη φορά , κατέβηκα στον διαγωνισμό του STAR CLUB πριν 3 χρόνια, με την πεποίθηση και μόνο στο άκουσμα ονομάτων , ότι δεν είχα καμιά τύχη.

Όταν εξέτασα τα εκθέματα προσεκτικά, κατάλαβα πόσο πολύ δρόμο είχα. Στα μάτια μου είμουνα στο όριο του να κερδίσω κάτι, όπως και τελικά έγινε με 2 διακρίσεις που πήρα. Όμως το σημαντικό είναι ότι ήξερα πώς να προχωρήσω για να γίνω καλύτερος.

Συνέχισα, τον ίδιο χειμώνα μέσω ξένων φίλων, να στέλνω πολλές μινιατούρες, σε διαγωνισμούς στο Βέλγιο , την Ιταλία, την Ολλανδία και πάντα γυρνούσαν με κάποιο μετάλλιο. Αυτές οι διακρίσεις ήταν ένα κίνητρο , αλλά όχι το παν αφού δεν είμουν παρών να τις χαρώ.

Ταξίδεψα σε διαγωνισμούς στην Ιταλία και πέρσι ο καλός φίλος Γιάννης Λέκκας, με προέτρεψε να έρθω στην έκθεση της IPMS στο Πολεμικό Μουσείο. Έτσι ήρθα αντιμέτωπος με το φάσμα των παλιών συζητήσεων για το θέμα βραβεύσεων, αδικιών κ.λ.π.   

Πραγματικά όμως δεν με ένοιαξε να το αντιμετωπίσω όντας πιο μεγάλος και πιο ώριμος και επειδή η φιγούρα σαν χόμπυ για μένα δεν μπαίνει στην ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα θέματα και εκθέματα.

Κοινώς αν εμένα μαρέσει και με «φτιάχνει» στην βιτρίνα μου, ας μην σώσει και πάρει βραβείο.

Ζαλώθηκα ένα σωρό κουτιά , εφαγα 8.5 ώρες ταξίδι στο πλοίο και έφερα ότι καλύτερο είχα ως τότε , για να συνεισφέρω στην αύξηση των θεμάτων της Έκθεσης και στην ευρύτερη δημοσιότητα του χόμπυ της ιστορικής μινιατούρας, κατά το κοινώς λεγόμενον φιγούρας.

Σημειώνω εδώ, ότι δεν είχα υπάρξει ποτέ μέλος της IPMS και δεν γνώριζα προσωπικά κανένα  μέλος του Δ.Σ. κ.λ.π.

Γράφτηκα μέλος αφού μου κόστιζε όσο και η απλή είσοδος των θεμάτων στον διαγωνισμό. Στην απονομή πήρα κάποιες διακρίσεις φαντάζομαι επι δικαίω. Το βασικό ήταν ότι γνώρισα ζωντανά πολλά από τα παιδιά του modelclub.gr , κάναμε απίστευτη πλάκα είδικά στην απονομή και γενικά πέρασα πολύ πολύ καλά

Με το ίδιο σκεπτικό «ξανατράβηξα» την φετεινή ταξιδιωτική ταλαιπωρία από το νησί μου, για να συμμετέχω , να δω τους φίλους από το modelclub.gr και να θαυμάσω δουλειές άλλων συνχομπιστών.

Και έτσι και έγινε και φέτος

Διαπιστώσεις - Προτάσεις - Παράπονα - Κ.Λ.Π.    

1.   Είναι αλήθεια ότι το σύστημα της ψηφοφορίας από το κοινό ενέχει κινδύνους για την ορθότητα των αποτελεσμάτων, όχι όμως τόσο λόγω σκοπιμότητας , ίσως λόγω άγνοιας , ή αδιαφορίας κατά την ψηφοφορία.

Και για να στηρίξω αυτό που λέω, θα φέρω τα παραδείγματα του διοράματος του Γιάννη Λέκκα στις Αρδέννες που πήρε έπαινο, ενώ με αντικειμενικά κριτήρια (σαν διοραματιστής επι 20ετία) αξιζέ πολλά περισσότερα, αλλα και της δικής μου βινιέττας με τους 90αρηδες σταυροφόρους η οποία  πήρε έπαινο, παρά την μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος και ενός σφιχτού εξαμήνου δουλειά που απαίτησε. Αντιθέτως μια μικρή βινιέττα που δεν μου πήρε πανω από 3 εβδομάδες, απέσπασε στην ίδια κατηγορία χρυσό.

Δεν νομίζω ότι μπορεί εκεί να υπάρχει καμμιά σκοπιμότητα. Απλά είναι θέμα γούστου και απόψεων. Και στη τελική όταν περιμένουμε να ψηφίσει το κοινό, θα πρέπει αυτά να τα αναμένουμε (αστοχίες ή ανορθογραφίες ή φαλτσοσφυρίγματα) και να τα αποδεχτούμε.

Πρόταση : να παραμείνει το σύστημα ως έχει . Το ζητούμενο είναι η αύξηση των συμμετοχών, και η ανάθεση σε κριτική επιτροπή, ίσως βελτιώσει τα αποτελέσματα με αντικειμενικά τεχνικά μοντελιστικά κριτήρια, αλλά θα διανθίσει την απονομή με άπειρως περισσότερες ομορφιές περί στησιμάτων.

Προσωπικά προτιμώ να αδικηθώ από κάποιον που αγνοει, παρά από κάποιον που γνωρίζει ότι ειμαι καλύτερος, αλλά «πρέπει» να στηρίξει κάποιον ποιοτικά  κατώτερο επειδή κάνανε μαζί στρατό !

2.   Η κρίση από Επιτροπή, έχει τους σαφείς κινδύνους που ελοχεύουν ες αεί στις εκθέσεις - διαγωνισμούς του μοντελισμού .

Καταρχήν η άποψη που ακούω ότι πρέπει να μπούν καταξιωμένοι μοντελιστές διεθνώς , που να είναι «πανεπιστημιακού» μοντελιστικού επιπέδου, μπορεί να χει διάφορες αστοχίες (υπερβολικά αυστηρή κριτική, πολλές γνωριμίες με κάποιους εκ των διαγωνιζομένων, επαγγελματικές σκοπιμότητες κ.λ.π.). Επίσης όπως το να'ναι καλός επιστήμονας κάποιος , δεν εξασφαλίζει ότι είναι και καλός καθηγητής (το νιωσα στα πετσί μου, στο Φυσικό της Πάτρας !!!) , το να είναι κάποιος μοντελιστής  πολύ υψηλά διακεκριμένος ως κρινόμενος από άλλους , δεν τον κάνει και αυτομάτως τον τέλειο κριτή των πάντων. Και κατά καιρούς από τους περίφημους ειδήμονες κριτές έχουν συμβεί σημεία και τέρατα. 

Αφήστε που δεν νομίζω ανάμεσα στα μέλη της IPMS ( αν υποχρεωτικά η επιτροπή θα είναι από αυτά ) να υπάρχουν «ειδικοί» σε 60 κατηγορίες. Ισως στα Γερμανικά Αεροσκάφη ΒΠΠ, ισως στα Αρματα, αλλά στο σιδηροδρομικό υλικό, στις φιγούρες, στα θέματα Φαντασίας υπάρχουν ? 

Ειδικά δε στην Euromilitaire και στην κατηγορία των φιγουρών έχουν γίνει τα απίστευτα κατά καιρούς.

Πέρσι σε έκθεση της Ισπανία, όπου διαγωνίστηκα με την φιγούρα ενός σταυροφόρου, η Επιτροπή στην κλειστή της συνεδρίαση, έκανε ανοικτή συζήτηση για το τι μετάλλιο θα δωθεί στον καθένα . Για την δική μου φιγούρα, κάποιοι πρότειναν ασημένιο, κάποιοι χρυσό , και ενας Γάλλος διακεκριμένος μοντελιστής - κριτής  είχε την άποψη, ότι επειδή η φιγούρα ήταν βαμμένη με ακρυλικά και όχι με λάδια (που ήταν η προσωπική του προτίμηση) έπρεπε να πάρει χάλκινο. Επέμενε σε κόντρα των υπολοίπων και του πέρασε. Το γεγονός μου το ανέφεραν, ξεχωριστά  ο Ισπανός και ο Ιταλός κριτής, όταν βρεθήκαμε σε άλλη έκθεση του εξωτερικού, και με αποκάλεσαν «άτυχο».

Σε άλλη δε έκθεση της Ιταλίας, όπου είμουν καλεσμένος ως κριτής πέρσι τον χειμώνα, με διαγωνιζόμενους όλα τα Ιερά τέρατα της φιγούρας από Ιταλία, Ισπανία  Γαλλία και λοιπά, μετά  τα αποτελέσματα, «Μεγαλοπαράγοντας» του ιταλικού μοντελισμού , μας έκανε παρατήρηση γιατί κάποιος μοντελιστής (επαγγελματίας), πήρε χαμηλότερο μετάλλιο από ότι άξιζε σαν «όνομα», σε σχέση με έναν άλλο, ο οποίος με μικρότερο «όνομα» πήρε υψηλότερη διάκριση (γιατί μας παρουσίασε καλύτερη δουλειά με περισσότερη προσπάθεια).

Θέλω με αυτά τα κουραστικά παραδείγματα να αποδείξω ότι το έργο της επιτροπής μπορεί να είναι ανεπηρέαστο και όρθο, αλλά μπορεί και όχι.

Στην φετεινή έκθεση της IPMS είδα αρκετά από αυτά που πολλοί από τελούν αδικίες και εγώ αστοχίες . Ομως είδα και πολλά σωστά (π.χ. ο Ηρακλής του Γιάννη Δόξα, δεν άξιζε τις διακρίσεις που πήρε ?)

3.   Πολύ καλό ήταν το κίνητρο απονομής ειδικών επάθλων, από τα καταστήματα, γιατί υπάρχει μια έξτρα παρότρυνση στους συμμετέχοντες.

Για το θέμα που πάντα όλοι πιπιλάμε, σχετικά με το αν πάμε ή θέλουμε το μετάλλιο ή το κυνηγάμε, θα πω το εξής .

Στην Ελλαδάρα ακόμα και το πρωινό κατούρημα (συγχωρήστε με για το λαικό της έκφρασης) είναι ανταγωνιστικό (διάρκεια , απόσταση κ.λ.π.). Οποιος είναι πραγματικά αδιάφορος για το θέμα διάκριση, ή δεν κατεβαινει, ή θέτει εαυτόν εκτός συναγωνισμού.

Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας τα ανταγωνιστικά εκθέματα, ενας μοντελιστής ακόμα και όχι τρομακτικά έμπειρος, καταλαβα είναι βαθειά μέσα του ποια είναι καλύτερα ή αρτιότερα από τα δικά του και ποια όχι . Μην κοροιδευόμαστε !!               

Με το που γράφεις το ονοματάκι σου στο καρτελάκι και το έκθεμα και ακουμπας το εργαλείο σου (βλέπε έκθεμα) στον πάγκο είσαι σε διαδικασία διαγωνισμού.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπείς και στην ψυχοσύνθεση της μεταλλειολαγνείας. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταριέσαι τον άλλο που πήρε, καλύτερο μετάλλιο, να βρίζεις την μάνα της επιτροπής , και να καταριέσαι τον αερογράφο των μελών του Δ.Σ.. Μπορεί να κάνεις αυτό που πε ο Ντεμης ο Νικολαίδης , να φτιάξεις μια πολύ καλή ομάδα που να μην την επηρεάζει ούτε η διαιτησία του Κασναφέρη . Μπορείς? Καντο   

4.   Best of Show - The Crying Game

Πολλά έχουν ειπωθεί για το πολυθρύλητο Best of Show η BOS επι το μοντελιστικότερον (Η συζήτηση γίνεται πάντα επι του γενικότερου και όχι μονο για την φετεινη IPMS).
Υπάρχουν μοντελιστές που πιστέψτε το ή όχι ζούν με το στίγμα του BOShunter. Και τυχαίνει να γνωρίζω μερικούς από δαύτους. Υπάρχουν μοντελιστές που έπαιξαν ξύλο ή έκλαψαν για ένα χαμένο BOS

Εχουν γίνει άπειροι καυγάδες για αδικίες, υποτιθέμενες αδικίες, συνομωσίες και άλλα τέτοια. Η αλήθεια είναι στην μέση . Υπάρχουν BOS που είναι δίκαια, υπάρχουν και BOS που είναι "στημένα" ή «ψημένα» .  Και αυτό αναγνωρίζεται .

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα . Στην WORLD EXPO της Βοστώνης πρίν 2 χρόνια , ο Κώστας Καριωτέλλης είχε κατεβάσει τον έφιππο Ισπανό, ένα εκπληκτικό έκθεμα, με πάνω από εξι μήνες δουλειάς. To Best of Show  τότε απέσπασε μια βινιέττα με 5 έφιππα των Numitone - Cartacci  η οποία σίγουρα ήταν καλή δουλειά άλλά όχι κάτι ξεχωριστό. Απόδειξη για την «αδικία» ότι το Αμερικανικό περιοδικό Historical Miniature που ως δόγμα μετά την εκάστοτε WORLD EXPO το τεύχος έχει εξώφυλλο το BOS αυτή τη μοναδική φορά έιχε το κομμάτι του Κώστα. Και αυτό πέρα από τα σχόλια όλων των παρευρισκομένων ...Ανευ λοιπών σχολίων

Για το BOS της φετεινής έκθεσης που βλέπω ότι γίνεται πολύ συζήτηση, το διόραμα με το υποβρύχιο ήταν μια μεγάλη δουλεία. Ισως όχι εντελώς προτότυπη , ισως όχι τέλεια. Απο την άλλη η μοτοσυκλέττες  ηταν μια πολύ όμορφη και μινιμαλιστική δουλειά ως προς το μέγεθος. Δεν ξέρω αν μόνο αυτά τα 2 είχαν τις πιθανότητες να ναι BOS ισως και κάποια άλλα. Έχει όμως τόση σημασία?

Μήπως και αν οι μοτοσυκλέττες έπαιρναν την διάκριση , πάλι δεν θα υπήρχε μουρμούρα για κάτι άλλο. Εχει λήξει ποτέ ποδοσφαιρικός αγώνας χωρίς κανένα παράπονο, για καμμιά φάση που σφύριξε ο διαιτητής ? ΠΟΤΕ. Ακόμα και στα φιλικά σκοτωμός γίνεται.

Η προτασή μου είναι  ένα BOS από την διοργανώτρια αρχή και ένα PCB (Peoples Choice Best)

5.   Για την ματαίωση της κλήρωσης, τι να πω , λάθος και αδικία για όσους αγόρασαν λαχνούς , το να μην αξιοποιηθεί η τύχη τους επειδή δεν ήταν παρόντες την Κυριακή

Εγώ δηλαδή έπρεπε να χάσω 200 ευρώ εισιτήρια πλοίου,  για να κάτσω την Κυριακή να παρακολουθήσω την κλήρωση που θα γινόταν κανονικά  το Σάββατο.

Δεν είναι για τα 10 ευρώ των κλήρων, ετσι κι αλλιώς   και να κέρδιζα κάτι θα το χάριζα σε κανενα πιτσιρικά (εκτός ίσως από το υποβρύχιο , που ήταν έτοιμο και δεν έχω την ορεξη να κάτσω να φτιάξω κάτι τέτοιο)

Για την ματαίωση του παζαριού - SwaP επίσης λάθος , γιατί έχει απίστευτο χαβαλέ και γέλιο μια τέτοια διαδικασία . Κρίμα

Για το χώρο ....Μαρεσε περισσότερο από το Πολεμικό Μουσείο. Θα θελα τα μαγαζιά έξω, η σε άλλη αίθουσα ώστε να υπάρχει άπλα, και οι επαγγελματίες να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους. Η έλλειψη χώρου για καφεδοσυζήτηση ήταν ένα σοβαρό θέμα και αυτό . Νομίζω με μια άλλη διευθέτηση χώρων στον ίδιο κέντρο η Εκθεση μπορεί να πάει πιο όμορφα ακόμα του χρόνου .

6.   Για το ζήτημα της υπαρξης θεμάτων στην κάθε κατηγορία. Η θέση του να είναι αυτομάτως εκτός μεταλλίων , κάποια συμμετοχή, αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον 3 είναι λάθος.

Δηλαδή αν κάποιος φέρει ένα διεθνώς βραβευμένο άριστο θέμα και εφόσον είναι διαγωνισμός, περιμένει μια κρίση και το βγάλεις εκτός συναγωνισμού, αφενός ο συμμετέχων πολύ πιθανά δεν θα συμμετέχει , ξανά στην έκθεση , και με αυτό τον τρόπο οι κατηγορίες με μικρή συμμετοχή, θα συρρικνωθούν μέχρι εξαφάνισης.

Αντιθέτως είναι πολύ πιο πιθανό, παιδιά που δεν κατέβασαν κάποιο έκθεμα φοβούμενοι τον έντονο ανταγωνισμό και μια κακή παρουσία τους να ενθαρυνθούν και να συμμετέχουν την επόμενη φορά.

Οπότε όταν είναι ένα έκθεμα είτε παίρνει χρυσό εφόσον δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, είτε αν η κρίση γίνεται από επιτροπή παίρνει το μετάλλιο που αντιστοιχεί στα στάνταρτντ που έχει θέσει η επιτροπή. Η εκ της τύχης του αριθμού συμμετοχών, τοποθέτηση εκτός διαγωνισμού του εκθέματος είναι ηθικά και θεσμικά άδικη κατά την ταπεινή μου άποψη.

Σε τελική ανάλυση αν κάποιος φτιάχνει κάτι σε μια κατηγορία που λόγω δυσκολίας ή ιδιαιτερότητας δεν είναι δημοφιλής, δεν κάνει την δουλειά του λιγότερο αξιόλογη από μοντέλα σε μια κατηγορία με 100 εκθέματα. Το αντίθετο θα λεγα !   

7.   Συμμετοχή μελών Οργανωτικής Επιτροπης

Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα θέμα. Οσοι εμπλέκονται με την διοργάνωση της Εκθεσης, εχουν άμεση σχέση με κριτικές επιτροπές κ.λ.π. θα πρέπει να μην διαγωνίζονται στις κατηγορίες, για να αποκλείεται η υποψία κάποιου μαγειρέματος , γιατί δεν φτάνει να σαι μονο η γυναίκα του Κάισαρα....

8.   Ένα πράγμα που ευχαριστιέμαι 2 χρόνια τώρα είναι η τελετή απονομής σαν διαδικασία και σόου, με την πλάκα του, τα καρτουνίστικα σκηνικά και τις ατάκες. Πραγματικά είναι διασκέδαση.   
Γνωρίζω ότι όλα αυτά είναι μακροσκελή και κουραστικά , αλλά πιστεύω ότι έχω την πείρα και την καλή διάθεση να εκφράσω μια κατά το δυνατόν αντικειμενική άποψη στο θέμα.

Η πεμπτουσία της πολυλογίας μου συνοψίζεται ως εξής :

Ο μοντελισμός είναι χαρά , χόμπυ, διασκέδαση, δημιουργία και εκτόνωση.

Η μεγαλύτερη χαρά που έχω πάρει στα κοντά 30 χρόνια που ασχολούμαι, με τον μοντελισμό,  είναι η λάμψη που είδα, στα μάτια της σε λίγο πεντάχρονης κόρης μου,  όταν ανέβηκε στα σκαλιά του STAR CLUB να παραλάβει το βραβείο της για τις φιγουρίτσες που έβαψε στην JUNIOR  , και την χαρά της την επόμενη μέρα να πάμε σπίτι στον πάγκο που της έχω στήσει κολλητά με τον δικό μου να βάψει τις επόμενες φιγούρες της.

Δεν πρόκειται να σταματησω να ασχολούμαι με τον μοντελισμό και θα παροτρύνω όσο μπορώ τους νεώτερους να το κάνουν και αυτοί.

Γίνεται μέρος της ζωής μας (από τα πιο απολαυστικά) και είναι κρίμα να το δηλητηριάζουμε (εμείς οι ίδιοι) αυτοπικραινόμενοι , για μια υποτιθέμενη, η πραγματική αδικία, σε κάθε έναν διαγωνισμό , με πραγματικά πολύ μικρή σημασία, μπροστά σε όλα όσα το χόμπυ μας δίνει όλο τον υπόλοιπο καιρό , εκτός από κείνες τις 2-3 μέρες . Ειδικά οι νεώτεροι καταλάβετε ότι η ζωή είναι πολύ μικρή , για να την μιζεριάζουμε με ασήμαντα πράγματα όπως τα προαναφερθεντα, και γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και μετά με ένα κοπίδι και ένα πινέλο.

Να στε όλοι καλά     

Κώστας

Καιρός Γαρ Εγγύς !

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
 ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
για όσα πολύ σωστά λες
αλλά και για το ότι η "εμπειρία" που περιέγραψες στην έκθεση της ΕΝΕΜ,
ήταν ολόιδια σε πίκρα και για μένα (στην ίδια έκθεση -  θα βρω και σχετικό λινκ να σου θυμήσω τη συμμετοχη μου).
Αποτέλεσμα η συνέχιση της συμμετοχής σε επόμενες εκθέσεις (οτιδήποτε συνέβη στην Αθήνα και όχι μόνο απο τότε)
αλλά και αποστασιοποίηση απο τους "συλλόγους",
μέχρι που - πολύ καλώς πιστεύω - πείστηκα απο κάποιους φίλους
και γράφτηκα στην IPMS Ελλάδος (γύρω στο '89 νομίζω).
Για την ιστορία, ο "πανεπιστήμονας - παντογνώστης", αρματάς τότε που με είχε σχολιάσει-ειρωνευτεί ( πιτσιρικάς εγώ τότε), από τα πρώτα ονόματα της εποχής, αφού ολοκλήρωσε την πορεία του στα αρματικά, έπειτα άλλαξε τομέα και διαπρέπει μέχρι τις μέρες μας , πολλές φορές με το ίδιο στυλ... καρδιναλίου.
να είσαι καλά Κώστα
και για τις απόψεις σου και για τις αναμνήσεις.
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος kongrigo

• ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ PATCHES!!!
  • Scale 1/48
  • *
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ PATCHES !!!
Ως ηγήτορες των ιδεών μας, πρέπει να αντεπεξέλθουμε στις πιέσεις των ιδανικών μας..

[/u

Αποσυνδεδεμένος kap

• Κώστας Καπέλος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα...Ostfront
  • Ψυχή βαθιά!
Μία κατηγορία μόνος του ο συνονόματος (Κώστας)

::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Ψυχή βαθιά!

Αποσυνδεδεμένος LAMPAKIAS

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • Μ113 IDF Fitter
πολυ κουβεντα
αφηστε τα μιση και πιαστε ..........................τα μοντελα :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

και του χρονου ελπιζω να τα πουμε παλι απο κοντα :wink:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Σύλλογος Μοντελιστών Καβάλας
IPMS 1200

[im

Αποσυνδεδεμένος Δόξας Ιωάννης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Ότι και να κάνεις, κάνε το σωστά!
   Μια από τις ποιο δημιουργικές  ::icon_thumright:: συζητήσεις για την πορεία του μοντελισμού που έχουν γίνει στο forum κατά τη γνώμη μου μέχρι τώρα, ήταν στο συγκεκριμένο τόπικ. Διαβάστηκαν  ::read2:: γνώμες, εισηγήσεις και προτάσεις από όλους μας, μέλη της IPMS και μη, από νεοεισερχόμενους  ::noidea:: στο χόμπι και από παλιούς  ::icon_rr:: μοντελιστές, έχοντας όλοι σαν κοινό σκοπό την συνέχιση και την αναβάθμιση του θεσμού της ετήσιας έκθεσης της IPMS Ελλάδος ::sprechende_015::. Το ότι υπήρξαν πολλές και διαφορετικές γνώμες και προτάσεις, όπως κάποιοι παραπάνω προαναφέρανε, είναι στο χαρακτήρα του Έλληνα να ψάχνετε συνέχεια και να μην ησυχάζει ποτέ :roll: ::badgood::
Με πολύ προσοχή και αγωνία άκουσα τις απόψεις σας μήπως και βγάλω και εγώ κανένα συμπέρασμα  :roll: για το πώς θα μειωθούν οι διαμαρτυρίες και οι αρνητικές εντυπώσεις  :evil: που δημιουργούνται κάθε χρονιά στην διοργάνωση της έκθεσης. Είναι δύσκολο πραγματικά να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα από όλες τις γνώμες που διαβάστηκαν :roll:. Ίσως είναι καλύτερα να μείνουν τα περισσότερα ως έχουν αλλά πιστεύω σίγουρα κάποιες μικρές αλλαγές πρέπει να γίνουν :!:. Με δικιά μου πρωτοβουλία, αν μου το επιτρέπετε, θα ήθελα να εκθέσω τις απόψεις, προτάσεις και εισηγήσεις μας στο Δ.Σ της IPMS Ελλάδος, πιστεύοντας ότι έστω με αυτόν τον "υγειή" διαδικτυακό διάλογο που είχαμε ::pc024::, να βοηθήσουμε όσο γίνετε δυνατό τα παιδιά του Δ.Σ της IPMS που κρατάνε αυτή τη στιγμή την "καυτή πατάτα"  ::tsekouri:: της IPMS Ελλάδος. Οι προτάσεις και οι ανησυχίες μας για την αναβάθμιση της εκθέσεως είναι επιβεβλημένες  ::alarm:: ::webmaster:: και πιστεύω να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τα μέλη του Δ.Σ, με σκοπό να γίνετε μια έκθεση γιορτής, χαράς και δημιουργίας για μας και τα παιδιά μας, με τις ιδανικότερες συνθήκες διαφήμισης και διάδοσης του μοντελισμού, κυρίως για τις νέες γενιές που έρχονται :wink:.

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
Έσυ στον πάγκο σου. Φτιάξε τα θαύματά σου και άσε τους άλλους να χτυπιούνται!

Αποσυνδεδεμένος Δόξας Ιωάννης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Ότι και να κάνεις, κάνε το σωστά!
Το θέμα Γιάννη είναι να δούμε και απο κανένα πιτσιρικά να φτιάχνει όμορφα μοντέλα, δίνοντάς του εμείς οι ''σοφοί'' κίνητρα και εφόδια για να ασχοληθεί και στο μέλλον με αυτό το χόμπι.

Αποσυνδεδεμένος Δημητρης

• Scale 1/48
  • *
Μία ακόμα πρόταση προς συζήτηση:

Οι κατηγορίες από Κατευθείαν και βελτιωμένα να γίνουν απλά και υπερβελτιωμένα.

Δηλαδή στα απλά, και μιλώντας για Α/Φ, θα επιτρέπονται περιφερειακές βελτιώσεις όπως:

κοκπιτ, τροχοί, κάννες πυροβόλων, εξατμίσεις, φωλέες Σ/Π, aftermarket spiner-έλικες κ.λ.π και με τη χρήση βελτιωτικών του εμπορίου.

Στα υπερβελτιωμένα θα έχουμε ανοιχτούς κινητήρες, καπάκια, panels κ.λ.π.

Τα οφέλη από τον παραπάνω διαχωρισμό θεωρώ ότι θα είναι τα παρακάτω:

-Θα μπορεί ο Μοντελιστής να βελτιώνει περιφερειακά το Μοντέλο του (με κάποιο ΖΟΟΜ photetch ή με καμιά εξατμισούλα) χωρίς να στον διαγωνισμό να πρέπει να ανταγωνισθεί Μοντέλα με ανοικτούς Κινητήρες κ.λ.π.

- Θα αποφευχθούν φαινόμενα να κατέβει κάποιος στον διαγωνισμό με κανένα Dragon ή Eduard με  ανοιχτά τα πάντα και να ισχυριστεί ότι πρέπει να μπει στην κατηγορία Κατευθείαν από το κουτί.....

Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να είχαμε 3 κατηγορίες: την κατευθείαν (όπως είναι τώρα), τα απλά και τα υπερβελτιωμένα, αλλά κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό, με βάση τον αριθμό συμμετοχών στον διαγωνισμό.       
Πρώην Hartman

Αποσυνδεδεμένος Filippos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Νέα Σμύρνη
 Τόσες απόψεις.Όπως είναι λογικό με άλλες συμφωνώ και με άλλες διφωνώ.Και με αυτές που συμφωνώ,άλλες συμφωνώ περισσότερο και άλλες λιγότερο(ουφ).Εμπειρία από συμμετοχή σε διαγωνισμούς μεγάλη δεν έχω,καθως φέτος διαγωνήστηκα πρώτη φορά,αλλά έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλους τους διαγωνισμούς της IPMS από το 97 και μετά και αρκετούς μικρότερους συνοικιακούς διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν κατά καιρούς.
Συμφωνώ με αυτό που είπαν πολλοί ό,τι για λόγους δεοντολογίας και μόνο,κάποιος στην οργανωτική επιτροπή δεν πρέπει να κατεβάζει οτιδήποτε(μα αεροπλάνο,μα άρμα,τραίνο,φιγούρα κ.ο.κ.) εντός συναγωνισμού.Δεύτερον,θεωρώ πώς εφόσον στην προκύρηξη του διαγωνισμού,η διοργανότρια αρχή εξαγγείλει την απονομή βραβείων σε κάθε κλίμακα,τις απονέμει και ας συμμετέχει μόνο ένα κιτ.Αλλιώς να εξαγγέλει πως για να υφίσταται διαγωνισμός,πρέπει να υπάρχουν το λιγότερο 4 συμμετοχές.Στην κατηγορία που συμμετείχα υπήρχαν μόνο 2 κιτ για παράδειγμα.
Είμαι επίσης της άποψης ότι αφού ο κόσμος παρακολουθεί και κρίνει τα εκθέματα,θα πρέπει να έχει και λόγο στην βράβευση αυτών.Και ας μη γνωρίζει.Εγώ δεν ψήφισα για παράδειγμα με βάση το τί θα ήταν 100% ακριβές,αλλά το τί μου άρεσε(π.χ. το Σέρβικο F-86 ή το διόραμα για την Τροία).Ο κόσμος να ψηφίζει και μια επιτροπή να επικυρώνει(σαν γερουσία) ή οχι τις αποφάσεις των ψηφοφόρων.Αλλά αντικειμενικά και βάσιμα.
Τέλος να πω μια σκέψη.Από την στιγμή που συμμετέχεις σε κάτι,συμφωνείς ό,τι θα υπακούεις τους ισχύοντες κανόνες.Αλλά δεν σου απαγορεύει την κριτική ώστε να τους εκσυγχρονίσεις ή βελτιώσεις.Η γνωστή Ελληνική καραμέλα του "δεν σ'αρέσει,μην έρχεσαι" ή "μην ψωνίζεις εδώ" ή ακόμα "μην καταταγόσουν" είναι κάτι που έχει εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της ψυχής μας και για μένα έχει καταστρέψει την Φυλή μας.Η καλοπροαίρετη κριτική είναι υγιεινή.Στο κάτω κάτω,αποφάσεις ανθρώπων κρίνεις,όχι τον Λόγο του Θεού.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
επειδή το κεντρικό θέμα έχει πάρει - απόλυτα αποδεκτά - κοινωνικό χαρακτήρα, ανοίγω αυτό το θέμα συζήτησης αποκλειστικά για τα μοντέλα της έκθεσης
είναι  δεδομένο ότι η οργάνωση ήταν απόλυτα πετυχημένη
το ερώτημα είναι πως θα βλέπουμε σε όλες τις εκθέσεις καλύτερα μοντέλα στο σύνολο τους

επαναφέρω κάποια σχόλια μου, αμιγώς μοντελιστικά

Βλέποντας το σύνολο των εκθεμάτων πλέον, δυο πράγματα μου κάναν εντύπωση, σε σχέση με τα άρματα, διοράματα:

α. Ο "ιός" των φθορών, παλαίωσης έχει εξαπλωθεί σημαντικά.
Αν όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να βάψει κανείς σωστά ένα άρμα, πολύ περισσότερη χρειάζεται όταν επιθυμεί να το παλαιώσει.
Τα pigments πρέπει να έχουν ...φοβερή κατανάλωση.
Αλλλά δεν προορίζονται για να τα ...πετάει κανείς οπουδήποτε.
Απαιτείται προσεκτική εφαρμογή τους και σίγουρα σε λιγότερες ποσότητες.
Επίσης chipping δεν είναι το ...μουτζούρωμα με κάποια χρώματα και οπουδήποτε.
Με άλλα λόγια "ουκ εν τω πολλώ το ευ".
Θα έλεγα ότι είναι προτιμότερο ένα άρμα απλά σωστά βαμένο, από ένα δήθεν "παλαιωμένο", αλλά στην πραγματικότητα "μουτζουρωμένο"

β. Μου κάνει εντύπωση ότι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε άρματα, διοράματα πλαστικές φιγούρες και μάλιστα TAMIYA και ITALERI- ούτε καν DRAGON Gen 2.
Αν το βάψιμο μιας φιγούρας είναι ένα ολότελα ξεχωριστό κεφάλαιο, το να βάψει κανείς - απλά αποδεκτά - μια πλαστική φιγούρα απαιτεί πολύ μεγαλύτερη ικανότητα από ότι μια ρητίνης.
Και αυτό γιατί οι πλαστικές φιγούρες έχουν κάποια όρια από πλευράς χάραξης, ενώ η χάραξη σε αυτές της ρητίνης βοηθούν και τον λιγότερο έμπειρο.
Ακόμα και οι master figure painters θα δυσκολεύονταν περισσότερο με μια πλαστική φιγούρα.
Κι αν κάποιος κάνει ένα διόραμα με 30-40 φιγούρες θα ...δικαιολογούνταν να επιλέξει πλαστικές φιγούρες.
Αν όμως περιορίζεται σε 1-2 διοράματα το χρόνο με 2-3 φιγούρες στο καθένα, σίγουρα κάνει τη ζωή του δύσκολη και το αποτέλεσμα φτωχό.
Προλαβαίνω το θέμα κόστους - καλύτερα 3 φιγούρες ρητίνης, παρά 10 κουτιά πλαστικές, που δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ή ελάχιστες από αυτές.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
το σύστημα των κριτών έχει δοκιμαστεί και σε άλλες ...φυλές

ενδιαφέρουσα είναι η άποψη που εκφράζεται για την κριτική επιτροπή από τον αγανακτισμένο μοντελιστή-πολεμιστή ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΛΤΑ

ΣΗΜ.
συμμετείχε σε διαγωνισμό ...τοτέμ με 4 μοντέλα και δεν πήρε κανένα βραβείο
από την αποτυχία του αυτή,  του ...βγήκε και το όνομα  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
εγώ επίσημα είμαι νέος στον χώρο, σαν πιτσιρικάς πήρα μέρος σε 2-3 τοπικές εκθέσεις και ένας λόγος που τα παράτησα ήταν το ότι τουλάχιστον εκείνη την εποχή υπήρχε ένας ΜΥΣΤΗΚΗΣΜΟΣ γύρο από το χόμπι από τους μεγαλύτερους που κρατούσαν επτασφράγιστα τα μιστηκα και τις τεχνικές λες και ήταν μυστικά του κράτους, τώρα βλέπω πως τα πράγματα έχουν αλλάξει ή έτσι θέλω να πιστεύω.
Ο πρόλογος ήταν για να καταλέξω στο ότι είναι πρώτα από όλα χόμπι το κανείς για σένα, και διαβάζω τα λεγόμενα σας με σαφώς περσότερη πήρα από μένα και καταλήγω στο συμπέρασμα πως η συμπεριφορές αυτές είναι τουλάχιστον κάποιου ο οποίος είναι 10 χρονών, οποίος θέλει βραβεία ας πάει σε ένα μαγαζί με τέτοια πράγματα να "ράψει ένα στα μετρά του".

::arrowred::Και ρωτώ η άχαρα της δημιουργίας που πήγε?
Και πρόταση μου είναι οι επόμενες εκθέσεις να είναι εκθέσεις και όχι διαγωνισμοί.
Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
Ενημερωτικά ( για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη) στο φετινό διαγωνισμό, αποφασίστηκε η επαναφορά στο σύστημα της Κριτικής Επιτροπής

http://www.ipms-hellas.gr/08_Competition/05_Activities_prokiriksi2010.pdf

Παραθέτω το σχετικό τμήμα της προκήρυξης

Γ.    Kριτική Εκθεμάτων
   Γ1.    Η κριτική των μοντέλων θα γίνει από Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη απο τουλάχιστον τρία (3) μέλη για την Κρίση κάθε Κατηγορίας του Διαγωνισμού. Οι Κριτές είναι μοντελιστές αναγνωρισμένης μοντελιστικής αξίας και κύρους και τα ονόματα τους θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου τουλάχιστον δυο μήνες πριν από την έκθεση. Την εύρυθμη λειτουργία της Κριτικής Επιτροπής εξασφαλίζει ο Γενικός Υπεύθυνος της Κριτικής Επιτροπής («Αρχικριτής» / Chief Judge) που θα οριστεί από την Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού και το ΔΣ της IPMS Ελλάδος.
   Γ2.   Κάθε Κριτής θα βαθμολογεί ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους, σε ειδικό έντυπο-λίστα όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα εκθέματα της συγκεκριμένης κατηγορίας και κλάσης με κλίμακα βαθμολογίας από το 0 έως το 100 αυξανόμενη ανά 5 βαθμούς (5,10, κοκ. 95, 100). Η κατάταξη και βράβευση των μοντέλων θα γίνεται με βάση τη συνολική βαθμολογία που θα συγκεντρώνουν από τους Κριτές. Σε περίπτωση ισοβαθμίας την τελική επιλογή θα κάνει ο Γενικός Υπεύθυνος της Κριτικής Επιτροπής («Αρχικριτής» / Chief Judge) μόνος ή σε συνεργασία με την Κριτική Επιτροπή.
   Γ3.    Τα αποτελέσματα της Κριτικής Επιτροπής είναι τελεσίδικα και δεν μεταβάλλονται.

::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
Το θεμα σχολιαζεται παραλληλα κι εδώ
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,407.msg333578.html#msg333578
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
Στην ιστοσελίδα μας (www.ipms-hellas.gr), ανακοινώθηκε η εγκεκριμένη από το ΔΣ, σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής του φετινού διαγωνισμού.
http://www.ipms-hellas.gr/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=138%3A-15092010&catid=37%3A2010-06-11-15-36-50&Itemid=69&lang=el
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
μια ενδιαφέρουσα  :?: συζητηση για το σύστημα της φετινής (2010) κριτικής επιτροπής , παίζει εδώ

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,16342.msg343813.html#msg343813

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Κ. Καριωτέλλης

• Scale 1/48
  • *
αφου ευχαριστησω το ΔΣ της ΙPMS για τη τιμη  που μου εκανε να μετεχω στη κριτικη επιτροπη της εκθεσης μας, θα ηθελα για τους γνωστους λογους και το προβλημα που διμιουργηθηκε να δηλωσω τη παραιτηση μου απο το παρον αξιωμα.
φυσικα αυτο δεν αλλαζει σε τιποτα τη σταση του συλλογου μας προς την εκθεση, αντιθετως.

ΚΚ.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
Απ: Διαδικασία κρίσης του διαγωνισμού (παραίτηση Κ.Κ. - κριτική 2010)
« Απάντηση #47 στις: Σεπτεμβρίου 28, 2010, 07:53:49 πμ »
αφου ευχαριστησω το ΔΣ της ΙPMS για τη τιμη  που μου εκανε να μετεχω στη κριτικη επιτροπη της εκθεσης μας, θα ηθελα για τους γνωστους λογους και το προβλημα που διμιουργηθηκε να δηλωσω τη παραιτηση μου απο το παρον αξιωμα.
φυσικα αυτο δεν αλλαζει σε τιποτα τη σταση του συλλογου μας προς την εκθεση, αντιθετως.

ΚΚ.

το θέμα της παραίτησής σου Κώστα, θα συζητηθεί απο το ΔΣ στην προγραμματισμένη συνάντηση της κυριακής 3/10/2010.
μαζί με τη στάση που θα τηρήσουμε στη συνέχεια για τα πάντα , του νέου "συλλόγου" συμπεριλαμβανομένου  :evil:
η συνεργασία με το star Club, στα πλαίσια της διασυλλογικής συνεργασίας που έχει αρχίσει τελευταία, μεταξύ αναγνωρισμένων συλλόγων, συνεχίζεται κανονικά.
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
Πρόταση: Με δεδομένο ότι οι κριτές δεν έχουν (σωστά) το δικαίωμα να πάρουν μέρος στην κατηγορία που βαθμολογούν, προτείνω οι κορυφαίοι φιγουράδες που εμπλέκονται στους συλλόγους (και με δεδομένο ότι δεν ενδιαφέρονται για μετάλλια) να ζητήσουν να είναι κριτές. Ας έχει η κατηγορία 10 κριτές.

Εδώ θα φανεί πόσοι θέλουν να προσφέρουν και πόσοι θέλουν να λάβουν.
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
Πρόταση: Με δεδομένο ότι οι κριτές δεν έχουν (σωστά) το δικαίωμα να πάρουν μέρος στην κατηγορία που βαθμολογούν, προτείνω οι κορυφαίοι φιγουράδες που εμπλέκονται στους συλλόγους (και με δεδομένο ότι δεν ενδιαφέρονται για μετάλλια) να ζητήσουν να είναι κριτές. Ας έχει η κατηγορία 10 κριτές.

Εδώ θα φανεί πόσοι θέλουν να προσφέρουν και πόσοι θέλουν να λάβουν.

καλή πρόταση Γιώργο αλλά λίγο άκαιρη, γατι για φετος οι επιλογές, έχουν γίνει
ας την έχουν πάντως υπ' όψιν τους οι κύριοι, την επόμεη χρονιά
Σ.Σ.

Tags: