Ελειψα ένα ΣΚ απο το φόρουμ για μπανάκι και μου πιάσατε τα "αγαπημένα" θέματα: η κακιά IPMS Ελλάδος και τα κακά Ελληνικά μοντελιστικά περιοδικά. Για το πρώτο απάντησα αλλού. για το δεύτερο, καλά τα λέτε όλοι αλλα μόνο ο gkontog και ο CROW έπιασαν το ζήτημα και 2-3 αλλοι το πλησίασαν. Οι λοιπόι το χαβά τους.
1. Θα τους απαντήσω με ερώτηση. Πόσοι απο αυτούς που παραπονούνται έχουν στρώσει κ...λο για να γράψουν ένα αρθρο, μια κριτική για κάτι νέο που αγόρασαν ή να τρέχουν στα τέσσερα άκρα της Αθήνας να φωτογραφίζουν step by step? Ας απαντήσουν με ονόματα και όχι ψευδώνυμα.
Δεν υπάρχει κόσμος να γράψει πάρτε το χαμπάρι. Οχι ότι δεν υπάρχουν καλοί μοντελιστές. το αντίθετο μάλιστα. Χρόνος δεν υπάρχει.
2. Η σύγκριση με τα ξένα περιοδικά είναι άδικη. Διότι οι εν λόγω εξαιρετικοί κύριοι είναι full time επαγγελματίες. Και με άλλα κονέ. Κι εγώ και όλοι σας εάν είχαμε απο πίσω την Tamiya, τη Dragon κλπ. και όχι τον ...αντιπρόσωπο τους στην Ελλαδίτσα (και αν) και ένα μαμάτο εκδοτικό οίκο θα κάναμε παπάδες και τρελλές πωλήσεις. Δεν φταίει ο Ελληνικός τύπος.
3. Το μοναδικό περιοδικό που κυκλοφορεί κάνει προσπάθειες. Και ξένους καταξιωμένους δημοσιεύει όποτε μπορεί και εδώ ψάχνει συνεργάτες. Απλά δεν βρίσκει πολλούς. Πέρυσι απηύθηνε ανοικτή πρόσκληση, στους συμμετέχοντες στην τότε έκθεση της IPMS, να γράψουν άρθρο επι πληρωμή για το μοντέλο που είχαν κατεβάσει στην έκθεση, για κάτι έτοιμοδηλαδή και όχι κατασκευή κατα παραγγελία. ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν.
4. Εχετε φαγωθεί με τον κυριούλη με τα ξύλινα. ξεχνάτε ότι αυτό είναι μοντελισμός στην πραγματικότητα. Απλό αγνό ξύλο να το κάνεις "κάτι" υπο κλίμακα. H συναρμολόγηση των multimedia kits που αγοράζουμε σήμερα (πλαστικό + ρητίνη + αλουμίνιο + μπρούτζος + βινύλιο + ακρυλικό + μέταλλο +κυανακρυλική ++++), που το μέτρησαν/καλουπάρησαν/δοκίμασαν 100 γιαπωνεζογερμανοκινεζοαμερικανοί σχεδιαστές μοντέλων, είναι μοντελισμός αλλά μην αφορίζουμε τα άλλα. Στο κάτω κάτω, δεν σου αρέσει, μην το αγοράσεις ή εαν το αγόρασες μην το ξαναπάρεις για αντίδραση. Για ναμην παρεξηγιέμαι: τον κύριο με τα ξύλινα, ούτε που τον γνωρίζω.
5. Το περιοδικό που βγάζει η IPMS Ελλάδος, παλαιότερα σε έντυπο και τώρα σε CD/pdf, φυσικά και είναι περιοδικό. Και απο τα καλύτερα του είδους στο ιστορικό κομμάτι, ιδίως στην Ελληνική θεματολογία. Θα το αμφισβητήσει κανείς? Ακόμη και τη σημερινή εποχή που εκθειάζουμε το διαδίκτυο, συνεχίζει να μας δίνει πράγματα που δεν βρίσκονται εύκολα. ένα απλό παράδειγμα, πρόσφατο το τεύχος με τα Ελληνικά VBL στο Αφγανιστάν, παλαιότερο, τα δεκάδες άρθρα για παλιά Ελληνικά αεροσκάφη. Εδώ θα "κολλήσω" και το βιβλίο που είχε εκδόσει για τα Ελληνικά Α/Φ. "Ευαγγέλιο" όταν βγήκε. έκτοτε πολλοί το αντέγραψαν. Λίγοι παραδέχονται ότι το συμβουλεύτηκαν.
Αυτά για την ώρα.
Καλά μοντέλα και ...αναμονή για το επόμενο τεύχος των Νέων της IPMS....
Σ.Σ.

Σταύρο
Λοιπόν, για να έχουμε καλό, ρώτημα...φίλε Σταύρο.
Απάντηση στο 1: Το όνομά μου το ξέρετε όλοι.
Απάντηση στο 2: Ο ελληνικός ειδικός μοντελιστικός τύπος μπορεί να κάνει και να μας δώσει
ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από αυτά που μας δίνει, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.
Απάντηση στο 3: Το μοναδικό ελληνικό μοντελιστικό περιοδικό, αντί να έχει
ΜΟΝΟ φωτογραφίες από διάφορα
happenings (έχω γράψει σχετικά και μάλλον δεν σου άρεσαν), ξένα how-to άρθρα του J. Laverty π.χ. και φιγούρες, θα μπορούσε να κινείται στα επίπεδα παλιότερων ελληνικών εντύπων - συμπεριλαμβανομένου και του ιδιου - που πραγματικά ήταν ευχαρίστηση να τα διαβάζεις και ρώταγες κάθε μέρα τον περιπτερά. Η λύση "
δε σου αρέσει, μην το αγοράζεις" απευθύνεται σε εφησυχασμένους - για να το πω ευγενικά. Όποιος
ΘΕΛΕΙ κάτι πραγματικά, προσπαθεί να το κατακτήσει, δε χώνει την κεφάλα του στην άμμο και προσποιείται ότι όλα είναι καλά.
Απάντηση στο 4: Μάλλον δεν έχεις καταλάβει το ντόρο με τον...κυριούλη με τα ξύλινα, ο οποίος είναι όντως φανταστικός μοντελιστής κλπ.
ΑΠΛΑ, δε συμφωνούμε το περιοδικό να αφιερώνει το 60% της ύλης του σε κάτι που οι περισσότεροι ίσως δεν ασχολούνται καθόλου. Ένα από τα πράγματα επίσης που με σιχτίρισαν στο συγκεκριμένο άρθρο - αλλά και σε άλλα, όπως έχω ήδη γράψει - είναι οι φωτο τύπου "Δημόσιες Σχέσεις" (ο χ με τον ψ κτλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο με τον Χρ. Αποστολόπουλο και τους κ.κ. της...IPMS : Θα επανέλθω!)
Απάντηση στο 5: Εδώ μάλλον θα συμφωνήσω.
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ: το ελληνικό περιοδικό δεν είναι απαραίτητα τόσο κακό, απλά θέλει βελτίωση στα πάντα και επαναπροσδιορισμό στόχων. Όσο για την IPMS τι να πω...απλά
ΑΠΑΞΙΩ!!!!!!!!!!!!!!!!! Αλήθεια, αν διάβασες αυτά που έχω γράψει,και απ' ό,τι βλέπω είσαι και μέλος (IPMS 228), όπως ζήτησες ονόματα στο ερώτημα 1, μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις το όνομα του γραμματέα της IPMS το 2004 για τους λόγους που έχω ήδη αναφέρει???????????????