Νομίζω ότι ο Νίκος εννοεί ότι θα πάρεις γι' αυτό που ρωτάς, λιγότερα απο 100 ευρώ (κρίνοντας απο τα emoticons) ή περισσότερα απο 100 ευρώ κρίνοντας απο το βέλος. το σωστό ας το πει ο ίδιος απο την πείρα του.
Πάντως, το θέμα της αμοιβής είναι σχετικό και μπορεί να φταίει για την όχι καλή κατασταση των περιοδικών αλλά δεν είναι η μόνη αιτία.
Κατ' αρχήν, αυτό που λεει ο Θανάσης, ειλικρινά δεν το έχω ξανακούσει και αν ισχύει, τότε πρόκειται για κατάσταση που "επιβάλλει" η ματαιοδοξία του κατασκευαστή (που πληρώνει για να προβληθεί η δουλειά του ενώ κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί) είτε για εκμετάλλευση εκ μέρους του εκδότη (που δεν πληρώνει για κάτι που αποτελεί παροχή υπηρεσιών και του αποφέρει εισόδημα μέσω των πωλήσεων).
Θεωρώ αυτονόητο ότι οι κατασκευαστές πρέπει να πληρώνονται για τις κατασκευές και τα άρθρα τους. Το πόσο θα πληρώνονται, λαμβάνοντας υπ' όψιν την προσωπική μου πείρα τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια, εξαρτάται απο την ποιότητα του μοντέλου, τον κατασκευαστή, την κυκλοφορία του περιοδικού και την εργασιακή σχέση περιοδικού-μοντελιστή.
Η πληρωμή αυτή γίνεται είτε με τη σελίδα (όταν εκδίδεται το περιοδικό) είτε "κατ' αποκοπή", με ένα συμφωνημένο ποσό δηλαδή, συνολικά, έσχετο απο το πόσες σελίδες θα βγει το άρθρο. Επίσης εαν το μοντέλο είναι "κατα παραγγελία" (εξ' αρχής για να γίνει άρθρο) είτε γίνεται άρθρο εκ των υστέρων, πληρώνεται διαφορετικά.
Εαν ο καθένας βλέπει ότι τον "συμφέρει" το ποσό που θα πληρωθεί, στρώνει κWlo και γράφει. Εαν όχι , απλά δεν γράφει.
Εαν δεν του αρέσουν οι περιορισμοί που αναφέρθηκαν παραπάνω, είτε δεν γράφει καθόλου, είτε γράφει και τα δημοσιεύει στο Internet όπως ο Double Ugly και πολλά άλλα μέλη του forum. Τώρα εαν κάποιος "φάει πόρτα" όπως ο συνφορουμίτης ΚΑΚΑΛΟΣ, νομίζω είναι θέμα αποκλειστικά μεταξύ αυτού και του "άλλου" που τον απέρριψε για τους δικους του λόγους. Εαν κάποιος έχει ακούσει υπερβολικά καλές κριτικές για τη δουλειά του στο φόρουμ, δε σημαίνει ότι "αυτόματα" αυτή η δουλειά είναι κατάλληλη προς δημοσίευση, διότι τα κριτήρια των μελών του φορουμ είναι σαφώς διαφορετικά απο αυτά του αρχισυντάκτη ενός μοντελιστικού περιοδικού.
Προσωπικά πιστεύω ότι τα Ελληνικά περιοδικά, πάσχουν απο έλλειψη αρθρογράφων. Τώτα γιατί δεν υπάρχουν Ελληνες αρθρογράφοι ενώ υπάρχουν πολλοί , πάρα πολύ καλοί , Ελληνες μοντελιστές, νομίζω είναι θέμα που μόνο αυτοί μπορούν να απαντήσουν.
Γιατί δηλαδή δεν γράφουν άρθρα. Μπορεί να είναι γιατί δεν έχουν χρόνο, γιατί δεν πληρώνονται καλά, γιατί δεν γουστάρουν τον εκδότη, γιατί δεν γουστάρουν τους περιορισμούς, το σύστημα κ.ο.κ. Ρωτηστε τους να σας πουν.
Το περιοδικό καταλήγει λοιπόν να κάνει τη δουλειά του με ότι έχει.
Μπορεί αυτά που γράφω να εκληφθούν ως προσπάθεια "υπεράσπισης" του μοναδικού πια Ελληνικου μοντελιστικού περιοδικού (πιθανόν θα σκεφτείτε λόγω της γνωριμίας μου με τον αρχισυντάκτη Σ.Δ. ή της δημοσίευσης δικών μου reviews σε αυτό) αλλά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο περιοδικό "κάνει παιχνίδι" όπως μπορεί με τα σημερινά δεδομένα.
Τις υπόλοιπες απόψεις-προτάσεις μου τις έχω ξαναγράψει και 4-5 σελίδες πριν οπότε δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω.
Σ.Σ.