Αποστολέας Θέμα: ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ή ΟΧΙ?  (Αναγνώστηκε 19117 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος jackvent

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: κιμωλος
  • modelclub.gr
Απ: ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ή ΟΧΙ?
« Απάντηση #125 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 01:23:19 πμ »
Φιλε κωστα συνεχισε το εργο σου,ο χρονος θα δειξει αργα η γρηγορα.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #126 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 10:35:10 πμ »
  φίλε Double Ugly, φυσικά αν δεν θέλει κάποιος να δώσει μοντέλο στο περιοδικό αλλά να το δημοσιεύσει εδώ στο φόρουμ ή όπου αλλού, αυτό είναι προσωπική επιλογή. Αλλά δεν μπορεί την ίδια στιγμή να λέμε γιατί δεν δημοσιεύονται καλά και πρωτότυπα άρθρα στο όποιο περιοδικό κυκλοφορεί, έτσι;

Σχετικά με την έκθεση, νομίζω ότι είναι λογικό να ψάξει ο συντάκτης του περιοδικού για συνεργάτες εκεί, αφού εκεί βλέπει μαζεμένες τις δημιουργίες των μοντελιστών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μόνο έτσι πρέπει να βρίσκει μοντέλα. Αλλιώς πως θα ξέρει ότι κάποιος φτιάχνει αξιόλογα μοντέλα;

Από όλη τη συζήτηση που έχει γίνει στο θέμα, έχω την εντύπωση ότι η χρηματική αμοιβή είναι ένα αρκετά σημαντικό θέμα. Γι' αυτό επανέρχομαι στην ερώτησή μου σχετικά με τις αμοιβές στα ξένα περιοδικά. Από ότι έχω ακούσει κάποιοι μοντελιστές ζητάνε αμοιβή που μάλλον δεν μπορεί να πληρωθεί στην Ελλάδα!

Όλοι (ή τουλάχιστον οι περισσότεροι) λέμε ότι προτιμούμε το Internet για την ενημέρωση μας. Τότε προς τι η γρίνια για κάτι (το έντυπο μέσο) που δεν χρησιμοποιούμε; Το ίδιο έγινε και στη συζήτηση που ακολούθησε την έκθεση του Οκτωβρίου. οι περισσότεροι που γκρίνιαζαν για την IPMS, δεν είναι καν μέλη και δήλωναν ότι ούτε θέλουν να γίνουν!!!

Αποσυνδεδεμένος 117tacan

• Οι διακοπές τελείωσαν ...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Zante
  • Είναι πολλά τα άφτιαχτα...
« Απάντηση #127 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 10:59:14 πμ »
Η γκρινια ειναι για την παρακμη του εντυπου μεσου  :evil:
Η κριτική είναι εύκολη, ...η δημιουργία είναι δύσκολη

Σβήσε και άλλα ::glossa:: ΜΠΡΑΒΟ ΡΟΥΛΑ ::award_1:: SXUWP ::award_1::

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #128 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 11:04:08 πμ »
Οποιοδήποτε περιοδικό σε οποιοδήποτε χώρο, για να θεωρείται σοβαρό, πρέπει να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις και όχι στον εθελοντισμό ή την ματαιοδοξία των άλλων... Όσων αφορά τις αμοιβές, απο τη στιγμή που κάποιος προτιμά να παρουσιάσει το μοντέλο του κάπου αφιλοκερδώς αντί στο περιοδικό έναντι κάποιας (όποιας) αμοιβής, μάλλον άλλο είναι το πρόβλημα! :wink:

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #129 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 01:45:39 μμ »
Χρόνια πολλά  και καλή χρονιά.
Συγνώμην ίσως δεν κατάλαβα καλά...υπάρχουν μοντελιστές που τους γίνεται πρόταση να παρουσιάσουν κατασκευή τους  σε περιοδικό και αυτοί (οι μοντελιστές) ζητάνε αμοιβή? Μέχρι τώρα γνώριζα το αντίθετο...και απο προσωπική πείρα η εξώθηση... σε χρηματική αμοιβή (του περιοδικού) για την έκδοση άρθρου απο μοντελιστή.Τελικά επιβεβαιώνομαι (και σύγουρα όχι μόνο εγώ...) ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας...
Νομίζω πάντως ότι το κάθε περιοδικό το κρίνουμε (συνειδητά ή όχι...) σε συνάρτηση με την τιμή του...Αν υπήρχε ένα μέτριο περιοδικό με μια χαμηλή τιμή νομίζω τα αρνητικά σχόλια θα ήσαν λιγότερα...και  θα λέγαμε ότι το μέτριο περιεχόμενο αφορά 'αλλους....
Και δεν ξέρω αν συμβαίνει ακόμα στα άρθρα (την εποχή που μου έγινε πρόταση απο Ελ.περιοδικό αυτό συνέβαινε...) το "καλό άρθρο" για το περιοδικό είναι αυτό που θα περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερες "μαυρισμένες" λέξεις....(Πχ Kit της Tamiya....Χρώμα πράσινο ΝοΧ της Revell...Κοφτάκι της Exacto....) Εάν το άρθρο σας δεν περιείχε-περιέχει τέτοια πράγματα δεν είναι προς δημοδίευση....(έχετε το κατά νου οι scratchers...).
Και κάτι ακόμα που με ενοχλεί με τα περιοδικά είναι ο περιορισμός σε περιέχόμενα που έχουν ενδιαφέρον-"ζήτηση". Ποιός κρίνει και απο ποιά πηγή το τι έχει ζήτηση...
Θεωρώ ότι τα περιοδικά (όπως και τα μοντελιστικά καταστήματα) δημιουργούν το ενδιαφέρον και την ζήτηση. Γι' αυτό και δεν πλησιάζω κανένα τους...
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος jackvent

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: κιμωλος
  • modelclub.gr
« Απάντηση #130 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 02:36:30 μμ »
Συμφωνο απολυτα με το θανο.

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens
« Απάντηση #131 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 02:46:06 μμ »
Χρόνια πολλά  και καλή χρονιά.
Συγνώμην ίσως δεν κατάλαβα καλά...υπάρχουν μοντελιστές που τους γίνεται πρόταση να παρουσιάσουν κατασκευή τους  σε περιοδικό και αυτοί (οι μοντελιστές) ζητάνε αμοιβή? Μέχρι τώρα γνώριζα το αντίθετο...και απο προσωπική πείρα η εξώθηση... σε χρηματική αμοιβή (του περιοδικού) για την έκδοση άρθρου απο μοντελιστή.Τελικά επιβεβαιώνομαι (και σύγουρα όχι μόνο εγώ...) ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου Θανάση όσον αφορά το θέμα των αμοιβών... και θα στο θέσω όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ για να δεις ότι ίσως έχουν δίκιο οι μοντελιστές που ζητούν αμοιβές!

Π.Χ. Το Χ αεροπορικό περιοδικό πουλάει 1000 τεύχη το μήνα σταθερά....
Στο επετειακό του τεύχος στο τέλος της χρονιάς βάζει εξώφυλλο Π.Χ. το C-130 του φίλου Γιάννη Δόξα με 16σέλιδο αφιέρωμα στην κατασκευή... Εσύ τι λες θα πουλήσει αμέσως αμέσως 1500 τεύχη ή όχι?????? ʼρα με τη δουλειά και μόνο του Γιάννη ο εκδότης έχει αύξηση κερδών.... Πόσοι "Γιάννηδες" θέλουν να κάνουν έναν εκδότη μάγκα χωρίς αμοιβή???? .......όπως πολύ καλά γνωρίζεις το ΤΣΑΜΠΑ πέθανε προ πολλού και το να μην ζητάει κάποιος αμοιβή όταν η δουλειά του χρησιμοποιείτε για εμπορική χρίση είναι τουλάχιστον βλακώδες (κατά την γνώμη μου πάντα).

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #132 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 02:55:18 μμ »

Στο επετειακό του τεύχος στο τέλος της χρονιάς βάζει εξώφυλλο Π.Χ. το C-130 του φίλου Γιάννη Δόξα με 16σέλιδο αφιέρωμα στην κατασκευή... Εσύ τι λες θα πουλήσει αμέσως αμέσως 1500 τεύχη ή όχι?????? ʼρα με τη δουλειά και μόνο του Γιάννη ο εκδότης έχει αύξηση κερδών.... Πόσοι "Γιάννηδες" θέλουν να κάνουν έναν εκδότη μάγκα χωρίς αμοιβή???? .......όπως πολύ καλά γνωρίζεις το ΤΣΑΜΠΑ πέθανε προ πολλού και το να μην ζητάει κάποιος αμοιβή όταν η δουλειά του χρησιμοποιείτε για εμπορική χρίση είναι τουλάχιστον βλακώδες (κατά την γνώμη μου πάντα).

Παρακολουθώ την συζήτηση και ετοιμαζόμουν να απαντήσω αλά ο φίλος Νίκος Τσίτσος με κάλυψε πλήρως. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #133 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 03:02:01 μμ »
Κάποτε δημοσίευσα ένα άρθρο στην ΠΤΗΣΗ, κείμενο - φωτό δικά μου.
Ο ίδιος ο αρχισυντάκτης του περιοδικού εκείνη την εποχή μου ζήτησε να του πω την αμοιβή μου.
Έτσι πρέπει να είναι, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Nikos Tsitsos  ::salut::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #134 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 03:15:08 μμ »

Παρακολουθώ την συζήτηση και ετοιμαζόμουν να απαντήσω αλά ο φίλος Νίκος Τσίτσος με κάλυψε πλήρως. ::salut::
Ο Νικόλας με κάλυψε και εμένα...
Δηλαδή κάποιοι πλήρωσαν κιόλας για να δημοσιευθεί τη δουλειά τους? :roll:
Μόνο οι ξεπεσμένοι στάρ κάνουν κάτι τέτοιο για να τους ξαναθυμηθεί ο κόσμος...

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
« Απάντηση #135 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 03:17:48 μμ »

Ο Νικόλας με κάλυψε και εμένα...
Δηλαδή κάποιοι πλήρωσαν κιόλας για να δημοσιευθεί τη δουλειά τους? :roll:
Μόνο οι ξεπεσμένοι στάρ κάνουν κάτι τέτοιο για να τους ξαναθυμηθεί ο κόσμος...

Εννοώ ότι ο άνθρωπος ο ίδιος με ρώτησε τι αμοιβή ήθελα, όχι να τον πληρώσω εγώ φυσικά :wink:
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #136 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 03:26:07 μμ »
Mates...Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε :D
Λυπάμαι δεν γνωρίζω τον κο Δόξα ούτε και την δουλειά του αλλά εκτιμώ ότι ενδεχομένως θα είναι άξιος-άξια για εξώφυλλο.
Αλλά Nikos έχω μερικές καλοπροαίρετες ερωτήσεις...
_Εάν εσύ ήσουν εκδότης θα ήσουν σίγουρος απο πρίν για την επιλογή-επιτυχία του εξώφυλλου.Και αν ναι με ποιά δεδομένα...Για παράδειγμα εγώ (και η μειονότητα μου...) ή και οι αρματάδες...δεν θα αγόραζαν καθόλου το περιοδικό εκτιμώντας ότι αναλώνεται στο θέμα του εξώφυλλου...
_Δεν ξέρω αν ο "Χ" κος Δόξας είναι επαγγελματίας και κορυφαίος-καταξιωμένος μοντελιστής....και αν σε ενδεχομένως πρώτη (μοναδική) πρόταση για δημοσίευση δουλειάς του, θα σκεφτόταν μόνο την αμοιβή κάνοντας συνειρμούς αντιτύπων-κέρδους... και όχι την προβολή του και της δουλειάς του.Γιατί αν δεν το σκεφτεί τουλάχιστον την πρώτη φορά που του γίνεται η πρόταση εκτιμώ ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα δημοσιευτεί δουλειά του....Διαφέρει η περίπτωση όπου ο εκδότης του ζητά κάθε δυο μήνες άρθρο του για να κάνει "νούμερα"...Τότε το συζητάμε...
_Και τελικά αν ο κάθε εκδότης πρέπει να πληρώνει για  κάθε τι αξιόλογο :?: που θα δημοσιεύει... τότε τα περιοδικά θα γίνουν ακόμα χειρότερα περιέχοντας μόνο "δωρεές" "μετρίων"-άπειρων  μοντελιστών.
Χωρίς να έχω θιγεί...εγώ στο Mas Navios φέρθηκα βλακωδώς και δεν μετανιώνω... :D
Και επιμένω ότι με τέτοιες νοοτροπίες και στο συγκεκριμμένο θέμα μοντελιστές και εκδότες είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #137 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 03:29:02 μμ »
Εννοώ ότι ο άνθρωπος ο ίδιος με ρώτησε τι αμοιβή ήθελα, όχι να τον πληρώσω εγώ φυσικά :wink:

Εννοείται :wink:
Και εγώ παλιότερα είχα μια συνεργασία με περιοδικό και φυσικά με ρώτησε πόσα ήθελα...

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
« Απάντηση #138 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 03:41:19 μμ »

Εννοείται :wink:
Και εγώ παλιότερα είχα μια συνεργασία με περιοδικό και φυσικά με ρώτησε πόσα ήθελα...

OK, sorry παρανόησα, πολύ ποτό αυτές τις μέρες βρέ παιδί μου  :lol:

::offtopic::

www.emioannina.gr

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #139 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 03:47:11 μμ »
 Δηλαδή από ότι έχω καταλάβει ζητάμε από το περιοδικό να έχει ποιοτικά και πρωτότυπα θέματα αλλά την ίδια στιγμή κανείς από όσους φτιάχνουν μοντέλα άξια παρουσίασης δεν θέλει να συνεργαστεί με το εν λόγω περιοδικό;!  Ωραία νεοελληνική λογική!!!

Λυπάμαι αν εμφανίζομαι κακόπιστος αλλά εξακολουθώ να πιστεύω (και από κάποια πράγματα που έχω ακούσει γενικότερα) ότι σημαντικός αρνητικός λόγος για πολλούς μάλλον είναι το κατά τη γνώμη τους χαμηλό ύψος της αμοιβής.

Τα ξένα περιοδικά σας φαίνονται φτηνότερα; πχ. το Tamiya magazine (επί τρια το μήνα παρακαλώ) είναι φτηνό; ή το Steel/wing Masters;
 Όσο για την ποιότητά τους έχω δει αρκετές φορές μοντέλα πολύ μέτρια και σίγουρα όχι τόσο αξιόλογα για δημοσίευση ( όπως και κάποια άλλα εξαιρετικά φυσικά).

Σίγουρα το ελληνικό περιοδικό έχει πολλά που μπορούν να διορθωθούν, αλλά το κατά πόσο αυτά εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτούς που το εκδίδουν είναι κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλλω.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #140 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 04:04:16 μμ »
Mates...Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε :D

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.. δεν είμαστε εδώ για να χαλάμε της καρδιές μας...

Λυπάμαι δεν γνωρίζω τον κο Δόξα ούτε και την δουλειά του αλλά εκτιμώ ότι ενδεχομένως θα είναι άξιος-άξια για εξώφυλλο.

:shock: :shock: :shock:
Δες το παρακάτω link και θα καταλάβεις για τι μιλάμε...
http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=2874.0

_Εάν εσύ ήσουν εκδότης θα ήσουν σίγουρος απο πρίν για την επιλογή-επιτυχία του εξώφυλλου.Και αν ναι με ποιά δεδομένα...Για παράδειγμα εγώ (και η μειονότητα μου...) ή και οι αρματάδες...δεν θα αγόραζαν καθόλου το περιοδικό εκτιμώντας ότι αναλώνεται στο θέμα του εξώφυλλου...

Κατ αρχήν να πω ότι ποτέ και κανένας εκδότης δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επιτυχία / αποτυχία ενός τεύχους.... ΑΛΛΑ.... Νομίζω ότι μπορεί να βάλει κάποιες "ασφαλιστικές δικλείδες" που θα του εξασφαλίσουν τουλάχιστον την μη αποτυχία.
Θεωρώ ότι ο σφυγμός του μοντελισμού στην Ελλάδα χτυπάει στης συνεδριάσεις και της εκδηλώσεις της IPMS, στο modelclub και στης καθιερωμένες συναντήσεις του τριγώνου και της Θεσσαλονίκης...

Μια πολύ απλή "ασφαλιστική δικλείδα" για έναν εκδότη θα ήταν να παρακολουθεί αυτόν ακριβός τον σφυγμό και αν όχι να γίνει μέρος του απλά να τον ακολουθεί....

Οι 35+  σελίδες ποσταρισμάτων στο παραπάνω link νομίζω ότι εξασφαλίζουν το ενδιαφέρων του κόσμου για το συγκεκριμένο μοντέλο / αεροπλάνο και κατ επέκταση την επιτυχία του τεύχους που θα παρουσιαστεί με όλες του της λεπτομέρειες.

_Δεν ξέρω αν ο "Χ" κος Δόξας είναι επαγγελματίας και κορυφαίος-καταξιωμένος μοντελιστής....και αν σε ενδεχομένως πρώτη (μοναδική) πρόταση για δημοσίευση δουλειάς του, θα σκεφτόταν μόνο την αμοιβή κάνοντας συνειρμούς αντιτύπων-κέρδους... και όχι την προβολή του και της δουλειάς του.Γιατί αν δεν το σκεφτεί τουλάχιστον την πρώτη φορά που του γίνεται η πρόταση εκτιμώ ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα δημοσιευτεί δουλειά του....Διαφέρει η περίπτωση όπου ο εκδότης του ζητά κάθε δυο μήνες άρθρο του για να κάνει "νούμερα"...Τότε το συζητάμε...

Δηλαδή πιστεύεις ότι και αν η επόμενη δουλειά του είναι αυτού του επιπέδου (που είναι σε διαβεβαιώ) και αν ο σωστός εκδότης έκανε αύξηση στα τεύχη 150% με το προηγούμενο άρθρο ότι θα του αρνηθεί τη δημοσίευση επειδή του ζήτησε αμοιβή την πρώτη φορά????

_Και τελικά αν ο κάθε εκδότης πρέπει να πληρώνει για  κάθε τι αξιόλογο :?: που θα δημοσιεύει... τότε τα περιοδικά θα γίνουν ακόμα χειρότερα περιέχοντας μόνο "δωρεές" "μετρίων"-άπειρων  μοντελιστών.
Χωρίς να έχω θιγεί...εγώ στο Mas Navios φέρθηκα βλακωδώς και δεν μετανιώνω... :D
Και επιμένω ότι με τέτοιες νοοτροπίες και στο συγκεκριμμένο θέμα μοντελιστές και εκδότες είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Το ότι δεν ήθελα να σε θίξω προσωπικά νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν να το κουβεντιάσουμε....

Νομίζω ότι η άποψή σου απλά δεν συμβαδίζει με τους νόμους της αγοράς... γιατί όταν εκδίδεται ένα άρθρο σου αμέσως από χόμπι γίνεται εμπορικό προϊών και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.... κάποιος κερδίζει χρήματα και δυστυχώς τα κερδίζει γιατί του τα χαρίζεις.....

Στην περίπτωση σου (περαματάκι) επειδή είναι σε ξένο εξειδικευμένο περιοδικό μπορεί να είχα και εγώ της αμφιβολίες μου για το αν θα ζήταγα αμοιβή... Στο κάτω κάτω ήταν ένας τρόπος διαφήμισης της Ελληνικής ναυτιλίας.  ::salut:: Αλλά και πάλι ο εκδότης θα έπρεπε να σε ρωτήσει τουλάχιστον για να κρατήσει τα προσχήματα.

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #141 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 04:17:07 μμ »
Δυστυχώς η Ελληνική μοντελιστική αγορά φαίνεται πως δεν μπορεί να συντηρήσει ένα καλό μοντελιστικό περιοδικό.

Τα περιοδικά γενικά στην Ελλάδα υπάρχουν και κερδίζουν (γιατι αν δεν υπάρχει κέρδος μην περιμένετε να δείτε έστω και ένα τεύχος...) οχι απο τις πωλήσεις τευχών αλλά απο τις διαφημιστικές καταχωρήσεις. Οι (λίγοι) άμεσα ενδιαφερόμενοι  να διαφημιστούν σε μοντελιστικό περιοδικό -πέρα απο την εκ των πραγμάτων μικρή τους δυνατότητα για διαφημιστικές δαπάνες- έχουν βγάλει το συμπέρασμα μετα απο τόσα χρόνια οτι τα χρήματα  που έδιναν για διαφήμιση δεν τα πήραν ποτέ πίσω.

Η οικονομική αυτή καχεξία του όλου κυκλώματος δεν επιτρέπει να υπάρξει κάτι εφάμιλλο των ξένων περιοδικών. Ας σημειωθεί δε οτι τα Ελληνικά περιοδικά μπήκαν στην αγορά αλόγιστα σπάταλα σε χαρτί, χρώμα, και βιβλιοδεσία. Συγκρίνετε πχ ένα παλιό τεύχος του modelling  με το Scale aircraft modeling της ίδιας εποχής. Το πρώτο ήταν όλο έγχρωμο, το δεύτερο είχε χρώμα μόνο στο εξώφυλλο, το ένα είχε 120 σελίδες το άλλο 64 και αναλογιστείτε το μέγεθος της αγοράς που απευθυνόταν το καθένα. Την εποχή εκείνη έγιναν "λάθη" απο τους τότε εκδότες που καταδίκασαν τον Ελληνικό μοντελιστικό τύπο στη σημερινή μιζέρια.

Σήμερα υπάρχει ο ανταγωνισμός απο το internet και τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.
 Παρόλα αυτά βλέπουμε οτι τα ξένα περιοδικά οχι μόνο έκλεισαν αλλά συνεχώς βελτιώνονται και κατά καιρούς έχουμε και νέες αξιόλογες εκδόσεις...

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #142 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 04:24:11 μμ »
φίλε "Theios Nontas" εξαιρετικά ακριβής η άποψη σου, συμφωνώ απόλυτα.

Αποσυνδεδεμένος NICK OLIVER KALIMERIS

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: NAUPLIO-OXFORD,UK
  • modelclub.gr
« Απάντηση #143 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 04:44:52 μμ »

Μαγκες να ρωτησω κατι που το εχω απορια,πειτε οτι ο εκδοτης του Model Expert παει  σε καποιον Ελληνα μοντελιστι και του πει θελω τι δουλεια σου να μου την παρουσιασεις για το περιοδικο, ποσα λεφτα να του ζητησει ο χριστιανος ως αμοιβη που να μην μπορει να τα δωσει ο εκδοτης?Πιστευω ενα ποσο μεταξυ 200 και 300 ευρω για μια κατασκευη που θα γεμισει 7 με 8 σελιδες το περιοδικο δεν μπορει να θεωρηθει ως ρισκο η και ακριβο κατα την αποψη μου παντα ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ(Ι)ΚΑΚΑΛΟΣ

• at Ormond VOR, radial 260, 3500ft...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Daytona Beach
  • Παντέλας
    • http://www.airclub-larissa.gr
« Απάντηση #144 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 05:11:24 μμ »
Λοιπόν για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εγώ προσωπικά πήγα με το πετούμενο μου όχι για τα χρήματα αλλά για την δόξα γιατί έτσι το ήθελα! 8)
Το αεροσκάφος μου απορρίφθηκε για λόγους τους οποίους σύμφωνα με ότι κατασκευή έχω δει να δημοσιεύεται τους θεωρώ άκυρους... Και παραδείγματα να σας δώσω όσα θέλετε.... Δεν θεώρησα ποτέ μα ποτέ τον εαυτό μου ψώνιο, τα παιδιά που με έχουν γνωρίσει από κοντά και οι μπόλικες σελίδες στο τόπικ μπορούν να το επιβεβαιώσουν, ήθελα να μοιραστώ την κατασκευή αυτή με αναγνώστες λόγω του εντυπωσιακού φινιρίσματος της, να μπορεί αναλυτικά να διαβάσει ο καθένας πως ολοκληρώθηκε ώστε παρέχοντας του όλα τα στοιχεία να φτιάξει το ίδιο άνετα...
Αν δεν σας αρέσει πείτε μου ότι κάνω λάθος...  ::icon_thumright:: Να συγκρίνουμε μερικά πράγματα χειροπιαστά!  :D

http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=2138.0

Εκτός και αν όσοι πόσταραν εδώ σε αυτό το τόπικ με δουλεύουν ψιλό γαζί και με κοροϊδεύουν... :roll:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #145 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 05:12:10 μμ »

Μαγκες να ρωτησω κατι που το εχω απορια,πειτε οτι ο εκδοτης του Model Expert παει  σε καποιον Ελληνα μοντελιστι και του πει θελω τι δουλεια σου να μου την παρουσιασεις για το περιοδικο, ποσα λεφτα να του ζητησει ο χριστιανος ως αμοιβη που να μην μπορει να τα δωσει ο εκδοτης?Πιστευω ενα ποσο μεταξυ 200 και 300 ευρω για μια κατασκευη που θα γεμισει 7 με 8 σελιδες το περιοδικο δεν μπορει να θεωρηθει ως ρισκο η και ακριβο κατα την αποψη μου παντα ::icon_thumright::

>100!!! :? :? :?

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #146 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 05:20:29 μμ »
Λοιπόν για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εγώ προσωπικά πήγα με το πετούμενο μου όχι για τα χρήματα αλλά για την δόξα γιατί έτσι το ήθελα! 8)
Το αεροσκάφος μου απορρίφθηκε για λόγους τους οποίους σύμφωνα με ότι κατασκευή έχω δει να δημοσιεύεται τους θεωρώ άκυρους... Και παραδείγματα να σας δώσω όσα θέλετε.... Δεν θεώρησα ποτέ μα ποτέ τον εαυτό μου ψώνιο, τα παιδιά που με έχουν γνωρίσει από κοντά και οι μπόλικες σελίδες στο τόπικ μπορούν να το επιβεβαιώσουν, ήθελα να μοιραστώ την κατασκευή αυτή με αναγνώστες λόγω του εντυπωσιακού φινιρίσματος της, να μπορεί αναλυτικά να διαβάσει ο καθένας πως ολοκληρώθηκε ώστε παρέχοντας του όλα τα στοιχεία να φτιάξει το ίδιο άνετα...
Αν δεν σας αρέσει πείτε μου ότι κάνω λάθος...  ::icon_thumright:: Να συγκρίνουμε μερικά πράγματα χειροπιαστά!  :D

http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=2138.0

Εκτός και αν όσοι πόσταραν εδώ σε αυτό το τόπικ με δουλεύουν ψιλό γαζί και με κοροϊδεύουν... :roll:

Προφανώς ο εκδότης ήταν Ολυμπιακάκιας και βλέποντας τον βάζελο πιλότο αρνήθηκε...  :mrgreen:  :mrgreen:
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος NICK OLIVER KALIMERIS

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: NAUPLIO-OXFORD,UK
  • modelclub.gr
« Απάντηση #147 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 05:25:09 μμ »

>100!!! :? :? :?

Νικο τι εννοεις φιλε μου με το ποστ σου?

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #148 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 06:53:22 μμ »
Νομίζω ότι ο Νίκος εννοεί ότι θα πάρεις γι' αυτό που ρωτάς, λιγότερα απο 100 ευρώ (κρίνοντας  απο τα emoticons) ή περισσότερα απο 100 ευρώ κρίνοντας απο το βέλος. το σωστό ας το πει ο ίδιος απο την πείρα του.
Πάντως, το θέμα της αμοιβής είναι σχετικό και μπορεί να φταίει για την όχι καλή κατασταση των περιοδικών αλλά δεν είναι η μόνη αιτία.
Κατ' αρχήν, αυτό που λεει ο Θανάσης, ειλικρινά δεν το έχω ξανακούσει και αν ισχύει, τότε πρόκειται για κατάσταση που "επιβάλλει" η ματαιοδοξία του κατασκευαστή (που πληρώνει για να προβληθεί η δουλειά του ενώ κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί) είτε για εκμετάλλευση εκ μέρους του εκδότη (που δεν πληρώνει για κάτι που αποτελεί παροχή υπηρεσιών και του αποφέρει εισόδημα μέσω των πωλήσεων).
Θεωρώ αυτονόητο ότι οι κατασκευαστές πρέπει να πληρώνονται για τις κατασκευές και τα άρθρα τους. Το πόσο θα πληρώνονται, λαμβάνοντας υπ' όψιν την προσωπική μου πείρα τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια, εξαρτάται απο την ποιότητα του μοντέλου, τον κατασκευαστή, την κυκλοφορία του περιοδικού και την εργασιακή σχέση περιοδικού-μοντελιστή.
Η πληρωμή αυτή γίνεται είτε με τη σελίδα (όταν εκδίδεται το περιοδικό) είτε "κατ' αποκοπή", με ένα συμφωνημένο ποσό δηλαδή, συνολικά, έσχετο απο το πόσες σελίδες θα βγει το άρθρο. Επίσης εαν το μοντέλο είναι "κατα παραγγελία" (εξ' αρχής για να γίνει άρθρο) είτε γίνεται άρθρο εκ των υστέρων, πληρώνεται διαφορετικά.
Εαν ο καθένας βλέπει ότι τον "συμφέρει" το ποσό που θα πληρωθεί, στρώνει κWlo και γράφει. Εαν όχι , απλά δεν γράφει.
Εαν δεν του αρέσουν οι περιορισμοί που αναφέρθηκαν παραπάνω, είτε δεν γράφει καθόλου, είτε γράφει και τα δημοσιεύει στο Internet όπως ο Double Ugly και πολλά άλλα μέλη του forum. Τώρα εαν κάποιος "φάει πόρτα" όπως ο συνφορουμίτης ΚΑΚΑΛΟΣ, νομίζω είναι θέμα αποκλειστικά μεταξύ αυτού και του "άλλου" που τον απέρριψε για τους δικους του λόγους. Εαν κάποιος έχει ακούσει υπερβολικά καλές κριτικές για τη δουλειά του στο φόρουμ, δε σημαίνει ότι "αυτόματα" αυτή η δουλειά είναι κατάλληλη προς δημοσίευση, διότι τα κριτήρια των μελών του φορουμ είναι σαφώς διαφορετικά απο αυτά του αρχισυντάκτη ενός μοντελιστικού περιοδικού.
Προσωπικά πιστεύω ότι τα Ελληνικά περιοδικά, πάσχουν απο έλλειψη αρθρογράφων. Τώτα γιατί δεν υπάρχουν Ελληνες αρθρογράφοι ενώ υπάρχουν πολλοί , πάρα πολύ καλοί  , Ελληνες μοντελιστές, νομίζω είναι θέμα που μόνο αυτοί μπορούν να απαντήσουν.
Γιατί δηλαδή δεν γράφουν άρθρα. Μπορεί να είναι γιατί δεν έχουν χρόνο, γιατί δεν πληρώνονται καλά, γιατί δεν γουστάρουν τον εκδότη, γιατί δεν γουστάρουν τους περιορισμούς, το σύστημα κ.ο.κ. Ρωτηστε τους να σας πουν.
Το περιοδικό καταλήγει λοιπόν να κάνει τη δουλειά του με ότι έχει.
Μπορεί αυτά που γράφω να εκληφθούν ως προσπάθεια "υπεράσπισης" του μοναδικού πια Ελληνικου μοντελιστικού περιοδικού (πιθανόν θα σκεφτείτε λόγω της γνωριμίας μου με τον αρχισυντάκτη Σ.Δ. ή της δημοσίευσης δικών μου reviews σε αυτό) αλλά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο περιοδικό "κάνει παιχνίδι" όπως μπορεί με τα σημερινά δεδομένα.
Τις υπόλοιπες απόψεις-προτάσεις μου τις έχω ξαναγράψει και 4-5 σελίδες πριν οπότε δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω.
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #149 στις: Ιανουαρίου 02, 2008, 06:58:06 μμ »
εννοεί οτι κορυφαίο διόραμα με επιπλέον σχέδια και φωτό κοστολογήθηκε τα μισά απο όσα έγραψες αγαπητε nick oliver, ενα μοντελο χωρίς διόραμα κοστολογείται στην ζώνη που αναγράφει ο συνονόματός σου και καταλήγουμε να λέμε οτι απο μία μεριά έχει κάποιο δίκιο ο Θάνασης. Εαν είναι τόσο χαμηλά οι τιμές δεν το δίνουμε και τσάμπα :?:

Ο θείος Νώντας μιλησε σωστά. Μήπως ξέρετε ποιά είναι η παραγματική αγοραστική δύναμη του modelexpert και πόσες διαφημίσεις μπορεί να βρεί στην Ελλάδα σχετικές με τον χώρο που απευθύνεται :?:

Tags: