Αποστολέας Θέμα: Eλληνικο Gloster Gladiator  (Αναγνώστηκε 12109 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Aviator

• Δημήτρης
  • Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
Απ: Eλληνικο Gloster Gladiator
« Απάντηση #25 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2007, 05:33:02 μμ »
 :D Τέλεια!!! Περιμένουμε εναγωνίως.
Μέτρον άριστον

Αποσυνδεδεμένος Ηλιας

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ναύπακτος
  • modelclub.gr
« Απάντηση #26 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2007, 01:33:51 μμ »
Δυστυχώς, καμια φωτογραφία κανούργια Ελληνικού εκτος από τις γνωστες 2-3 που υπάρχουν. Έχει αρκετές Βρετανικές των αεροσκαφών που ήρθαν στην Ελλάδα. Η παραλλαγές είναι βάση θεωριών και πληροφοριών που μάζεψε το περιοδικό.

Έχω επίσης άρθρα για Potez 633 με μια καινούργια (πιστεύω) φωτογραφία Ελληνικού, καθώς και για PZL P.24 με περίεργες παραλλαγές! Θα τα ανεβάσω αύριο καθώς τώρα πρέπει κανονικά να κοιμάμαι... :mrgreen:

Για τις παραλλαγες των PZL ειναι αυτες που εμφανιζονται σε παλιοτερο τευχος του Airmagazine?
Περιμενω με αγωνια την φωτο του Potez633!!!!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #27 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2007, 10:44:38 πμ »
Οι κωδικοί των Ελληνικών Gladiators:

Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘEΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
    • HELLENIC AIR FORCE MODELS
« Απάντηση #28 στις: Ιανουαρίου 20, 2008, 08:11:49 μμ »

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #29 στις: Νοεμβρίου 02, 2009, 05:00:42 μμ »
 ::pop:: ::proskino:: ::thanx:: ::avgreekflag5pn:: ::eusa_clap:: ::icon_thumright:: ::salut::στον Κορτο που ανέβασε τα προφιλ και στον Ηλια, που με οδήγησε εδώ.Το ματσμποξάκι που θα βρουμε ή το χελλεράκι για να φκιάσουμε την Γκλόρια στην 1/72 :roll:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #30 στις: Νοεμβρίου 02, 2009, 05:05:16 μμ »
Δεν ξέρω γαλλικα αλλα κοντεύω να βγάλω μια υποτυπώδη μτφ. της φωτοτυπίας που έπεσε στα χέρια μου.Ας είναι καλά το προπολεμικό λεξικό της θείας.Θενκ γιού Ηλία ::salut:: ::salut::   

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #31 στις: Φεβρουαρίου 05, 2010, 11:40:45 μμ »
Παιδιά δείτε αυτήν την φωτογραφία που εχει ανεβασει ο συνφορουμίτης sluff:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,11136.0.html

Τί λέτε, μπορεί να είναι ελληνικό;

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #32 στις: Φεβρουαρίου 05, 2010, 11:58:52 μμ »
Φαντάζομαι ότι αν ήταν ελληνικό θα έπρεπε λογικά κάπου πίσω από την τρύπα να υπήρχε το γράμμα Δ, αν σκεφτούμε ότι οι κωδικοί ήταν τριψήφιοι: Δ** και μεγάλοι

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #33 στις: Φεβρουαρίου 06, 2010, 12:34:53 πμ »
Το εθνόσημο δείχνει για ελληνικό. Η τρύπα υποψιάζει ότι ίσως το κομμάτι που λείπει να έφερε τον εν λόγω κωδικό Δ***.
Δέν είμαστε σίγουροι ότι τα κωδικά Δ*** ήταν τόσο μεγάλα στα Γκλαντιαίητορ. Κάποιοι λένε πως δεν βάφτηκαν κάν αλλά έμειναν στα χαρτιά.
Πάντως είναι σίγουρο ότι ελληνικά Γκλαντιαίητορ διατηρούσαν τον αγγλικό τετραψήφιο αριθμό, ενώ πετούσαν με ελληνικά πληρώματα:π.χ. Κελλάς-L8011

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #34 στις: Φεβρουαρίου 06, 2010, 12:39:44 πμ »
Μα κι αυτοί οι γερμανοί να μην έχουν έγρωμα φιλμ -αμάν
Που βρήκε ο συμφορουμίτης τη φώτο; Θέλι ψάξιμο

tazman

• Επισκέπτης
« Απάντηση #35 στις: Φεβρουαρίου 09, 2010, 04:41:33 μμ »
Καλησπέρα παιδιά. Απ'ότι έχω διαβάσει σε κάποιο βιβλίο, το μόνο διακριτικό που είναι γνωστό είναι το Δ193. Λένε όμως ότι πιστεύεται πως έφεραν διακριτικά Δ191 έως Δ204.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #36 στις: Φεβρουαρίου 09, 2010, 09:28:38 μμ »
Στο βιβλίο του Καρταλαμάκη, αναφέρεται και το "Δ196" ως το τελευταίο πτήσιμο Γκλαντιαίητορ που καταστράφηκε από επιδρομή::salut::

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #37 στις: Ιουλίου 21, 2010, 12:18:30 πμ »
Ενδιαφέρον άρθρο αλλα και φωτογραφία Gladiator Mk.II από το αεροδρόμιο της Παραμυθιας:
http://argolikivivliothiki.gr/2009/10/22/%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%E2%80%9940/%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-1/

Με Βρετανικά σήματα, αλλα προσέξτε τη νεκροκεφαλή με κόκαλα βαμμένη κάτω από το πίσω μέρος του πιλοτηρίου όπως επίσης και το καθρεπτάκι στο πάνω φτερό - field modification:

Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος VAGELIS

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #38 στις: Ιουλίου 21, 2010, 01:11:52 πμ »
Γιάννη, ευχαριστούμε για τη φωτογραφία  ::eusa_clap::
Το Gladiator ανήκει στο 80 Squadron (YK), πάντως δεν είναι το ΥΚ-Ο (L 8011).
Βαγγέλης Αθανασίου

Αποσυνδεδεμένος takenxan

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #39 στις: Αυγούστου 10, 2010, 08:30:07 μμ »
Γνωρίζει κάποιος τα χρώματα της 2ης παραλαγής,κατά προτίμηση humbrol;Έχω ένα gladiator της Airfix,ακόμα στο κουτί εδώ και καιρό στην 1/72

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #40 στις: Αυγούστου 10, 2010, 10:32:58 μμ »
Γνωρίζει κάποιος τα χρώματα της 2ης παραλαγής,κατά προτίμηση humbrol;Έχω ένα gladiator της Airfix,ακόμα στο κουτί εδώ και καιρό στην 1/72
Φίλε Τακενχαν επειδή το κίτ αυτό το ξέρω, είναι μακράν το χειρότερο κίτ αεροπλάνου που έχω πιάσει στα χέρια μου,και τελείως λάθος για Γκλαντιαίητορ. Θα σου συνιστούσα να μήν αναλωθείς σε αυτό,  αλλά να περιμένεις το αντίστοιχο που θα βγάλει φέτος η Ρέβελ.
Πάντως τα χρώματα σε κωδικούς Χάμπρολ είναι: 29, 30 από πάνω, και 33 και 34 ή 11 από κάτω. Αν και κάποιοι λένε πως οι κάτω επιφάνειες βάφτηκαν εξολοκλήρου με λευκό, ή ανοιχτό γαλάζιο...Και εγώ τα έχω ψιλοχαμένα με τις κάτω επιφάνειες :roll: ::dontknow::

Αποσυνδεδεμένος takenxan

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #41 στις: Αυγούστου 10, 2010, 11:04:32 μμ »
Eλιξίριε,σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.Η αλήθεια είναι ότι το μοντελάκι είναι κάκιστο.Όταν το άνοιξα και είδα το κιτ απογοητεύτικα πλήρος.Γι'αυτο και περιμένει στο κουτί του εδώ και κανένα χρόνο....Λεω να ξεκινήσω να το φτιάχνω και ότι βγει...Θα βάλω φώτος σε αυτό το topic  :D

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #42 στις: Αυγούστου 11, 2010, 12:09:34 πμ »
Επειδή έκανα το λάθος να το πάρω και εγώ, θα κρατήσω τροχούς στυλίδια και ελικες, και το υπόλοιπο....οι σαδιστικές μου σκέψεις δέν μπορούν να καταχωρηθούν εδώ. Και σκέψου ότι η Χέλλερ και κατα δεύτερο λόγο η Μάτσμποξ έβγαζαν πολύ ωραία Γκλαντιαίητορ. Της Μάτσμποξ θα το βγάλει η Ρέβελ ::Laie_41:: Της Χέλλερ, δέν γνωρίζω τι απέγινε....

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #43 στις: Νοεμβρίου 14, 2012, 11:03:51 πμ »
Έχω βρει 2 σχέδια για το L8011 του Pattle Με το οποίο πέταξε ο Κελλάς. Η διαφορά είναι στην ουρά. Από τη φώτο που εχω βρει δε διακρίνω ποιο είναι το σωστό. Ξέρει κανείς κάτι;

Α/φη της RAF που παραδ'οθηκαν στην ΕΒΑ:
, ,

Α/φη μοιρων RAf απο τις οποίες παραδόυηκαν α/φη στην ΕΒΑ και μερικα της RAF που εδρσαν στην Ελλάδα
, ,

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #44 στις: Νοεμβρίου 14, 2012, 01:28:37 μμ »
Παράθεση
Έχω βρει 2 σχέδια για το L8011 του Pattle Με το οποίο πέταξε ο Κελλάς. Η διαφορά είναι στην ουρά. Από τη φώτο που εχω βρει δε διακρίνω ποιο είναι το σωστό. Ξέρει κανείς κάτι;
Click to see the original size.

Το σωστό νομίζω οτι είναι το κάτω. Τα 2 σκουρότερα "μπαλώματα" που φαίνονται στο πηδάλιο διεύθυνσης πρέπει να είναι γράσσο/μουντζούρα απο τους γυγγλισμούς του πηδαλίου.

Απο πού προκύπτει οτι ο Κέλλας πέταξε με το L8011??

Τα Gladiator σύμφωνα με την επίσημη ιστορία του ΓΕΑ αλλά και την έκθεση της 21ης μοίρας παραδόθηκαν "σε άθλια κατάσταση" και αρχικά δεν έγιναν αποδεκτά απο την ΕΒΑ. Χρειάστηκε να επισκευαστούν, και να ξαναβαφτούν πριν τα παραλάβει η 21η μοίρα. Αρα αυτό που έγινε με άλλα παραχωρηθέντα απο τους Βρετανούς όπως τα Blenheim Mk1 δεν πρέπει να ισχύει, δηλ πρόχειρο σβήσιμο Βρετανικών εθνοσήμων/διακριτικών και αντικατάστασή τους απο Ελληνικά, διατηρώντας το βάψιμο της RAF.
Τα Ελληνικά Gladiator πρέπει να ήταν φρεσκοβαμμένα και σε καλή κατάσταση εξωτερικά με την στάνταρ δίχρωμη παραλλαγή που είχαν και τα PZL/Hs126/Do22 αρχές του 41, με διακριτικα Δχχχ λευκα ή μαύρα και εθνόσημα μόνο στην άτρακτο και κάτω επιφάνειες πτερυγων.
Συμφωνα δε με τις υπάρχουσες φωτογραφίες πρέπει να είχαν και τροπικό φίλτρο.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #45 στις: Νοεμβρίου 14, 2012, 02:10:55 μμ »
Το σωστό νομίζω οτι είναι το κάτω. Τα 2 σκουρότερα "μπαλώματα" που φαίνονται στο πηδάλιο διεύθυνσης πρέπει να είναι γράσσο/μουντζούρα απο τους γυγγλισμούς του πηδαλίου.

Απο πού προκύπτει οτι ο Κέλλας πέταξε με το L8011??

Αναφερεται στην επισημη ιστορια του ΓΕΑ, (τόμος Γ. σελ.264),μάλιστα στην συγκεκρμενη αποστολή το αεροσκαφος επαθε σοβαρες ζημιες, αφού κατέρριψε 2 ιταλικά αεροπλάνα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1941.
Απο τα 2 προύπάρχοντα Gladiator, το ένα καταστραφηκε πριν τον πόλεμο, σε ατύχημα. Το αλλο πετουσε με την 22αΜΔ. πρίν την παράδοση των Βρετανικών. Μάλιστα αναφέρεται αποστολή περιπολίας με αυτό, με χειριστή τον Λαμπρόπουλο, στις 2-11-1940!

Προσωπικό μου συμπέρασμα είναι πως τα Gladiator που μας έδωσαν οι ʼγγλοι διατήρησαν τα Βρετανκά χρώματα, (αφού συντηρήθηκαν από βρετανικό κλιμάκιο), άλλωστε τα βρετανικά χρώματα ήταν αποδεκτά από την ΕΒΑ. (Βλ. Battle, Blenheim MkIV...)  Αυτό δεν αποκλείει ότι φρεσκαρίστηκαν χρωματικά, κατά την συντήρηση αυτή. Μάλιστα,πρέπει να διατηρήθηκαν και οι Βρετανικοί κωδικοί παράλληλα με τα ελληνικά ΔXXX, τουλάχιστον σε ορισμένα όπως το L8011
Dtg, για το ζήτημα που ρωτάς τείνω να συμφωνήσω με τον Θείο Νώντα :wink:

Tags: gladiator