Αποστολέας Θέμα: F-4F Phantom II 1/72 ESCI  (Αναγνώστηκε 2262 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Παναγιώτης Μαυροειδής

• Δεν είναι ψέμα, τελείωσα μοντέλο!!!
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Βόλος
F-4F Phantom II 1/72 ESCI
« στις: Μαΐου 17, 2020, 10:50:18 μμ »
Από καιρό με έτρωγε να κάνω ένα γερμανικό Φαντομάκι με την παραλλαγή NORM 81Α. Η ευκαιρία δόθηκε μέσα στην περίοδο της καραντίνας και έτσι η κατασκευή ξεκίνησε. Το κόκπιτ και τα καθίσματα είναι αντίγραφα του ρητινένιου της AIRES για το F-4F της Revell το οποίο όμως ταιριάζει μια χαρά στο κιτ της ESCI. Το συγκεκριμένο είναι από ένα παλιό μοντέλο που είχα από καιρό προετοιμάσει για reset. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν οι κατεστραμενες εξαγωγές του κινητήρα, μία σπασμένη εισαγωγή και το κατακερματισμένο ΣΠ.

Χρησιμοποίησα την εξαγωγή της Revell στην οποία πρόσθεσα λίγη λεπτομέρια στο εσωτερικό. Έγινε καλούπι σιλικόνης και αντίγραφα ρητίνης. Το ίδιο και για την σπασμένη εισαγωγή, αυτή τη φορά από τμήμα άλλου κιτ της ESCI που υπάρχει στο στοκ. Το ΣΠ επιδιορθώθηκε με μήκη πλαστικού και μεταλλικά μέρη.

Η πτέρυγα είχε ένα ράγισμα στην κοιλιά ακριβώς στη μέση και κολλήθηκε ένα κομμάτι πλαστικού για ενίσχυση. Στη συνέχεια κολλήθηκαν τα δύο μισά της ατράκτου και αυτά με τις πτέρυγες. Αρκετές δοκιμές και παρεμβάσεις χρειάστηκαν για να έχω καλή εφαρμογή των κομματιών αλλά πιστεύω ότι κατάφερα και περιόρισα αρκετά τα μεγάλα κενά και τα σκαλοπάτια στις ενώσεις. Το εσωτερικό των εισαγωγών βάφτηκε και το λευκό της Citadel.

Λίγες μικροπαρεμβάσεις ακόμη σε κάποια σημεία του κιτ και κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν τα βασικά μέρη της κατασκευής.

Η επόμενη φάση περιλαμβάνει πέρασμα με primer, μεταλλικά χρώματα, παραλλαγή, κλπ. Προσεχώς η συνέχεια λοιπόν! :wink:

Σας ευχαριστώ όλους για τον χρόνο σας! ::salut::

::keep_mod::

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
Απ: F-4F Phantom II 1/72 ESCI
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 17, 2020, 11:34:02 μμ »
1. Μεγάλες δόξες το Esci, ούτε που να το φανταζόταν!!!
2. Δυνατό κόκπιτ, εμπνέει για πολύ λεπτομέρεια και σε άλλα σημεία. Και την βλέπω!
3. Μπράβο για την επιλογή, στηρίζουμε την κατασκευή HAF (ή near-HAF) θεμάτων σε όχι ελληνικά εθνόσημα.
Όχι πως δεν τιμούμε την ΠΑ (ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ!!!) αλλά θέλουμε να βλέπουμε και ποικιλία (*)

Ερώτηση εκατομμυρίου: στο εσωτερικό των αεραγωγών τι γίνεται; Η Esci δίνει σκαλοπάτια, σημεία σύνδεσης, τοίχο στο τέρμα...

(*)
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος VAGELIS

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 17, 2020, 11:55:17 μμ »
Πολύ ωραία δουλειά!
ʼνοιξε και τις δυο βοηθητικές εισαγωγές στην κοιλιά.
::salut::
Βαγγέλης Αθανασίου

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 18, 2020, 09:37:11 πμ »
Και το είχα σαν απορία παλιότερα για το κόκπιτ της Aires αν θα ταίριαζε στο Esci σκεπτόμενος το δικό μου κιτ.
Παναγιώτη πολύ όμορφο το κόκπιτ!! Και το κιτ της Esci είναι πολύ καλό σε εξωτερική λεπτομέρεια!!
H εξαγωγή σούπερ!! Και αφού την καλούπωσες, είσαι άψογος!! Τώρα θα έχεις και στοκ για τα επόμενα Phantom!!
Καλή συνέχεια εύχομαι!!  ::salut:: ::salut:: ::salut::
Νώντας

Αποσυνδεδεμένος Spook

• Ανδρέας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3/4 of a mile...
  • One more Fighter Fling Maniac and Tomcat Fanatic
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 18, 2020, 12:44:05 μμ »
Πολύ όμορφη δουλειά Παναγιώτη! Σιγουρα το ανέβασες σκαλοπάτια το Esci. Τι το είχες πριν; Ιρανικο;

Καλή συνέχεια!

Ανδρέας

::salut:: ::salut::

Anytime Baby....!!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 18, 2020, 07:30:00 μμ »
1. Μεγάλες δόξες το Esci, ούτε που να το φανταζόταν!!!
2. Δυνατό κόκπιτ, εμπνέει για πολύ λεπτομέρεια και σε άλλα σημεία. Και την βλέπω!
3. Μπράβο για την επιλογή, στηρίζουμε την κατασκευή HAF (ή near-HAF) θεμάτων σε όχι ελληνικά εθνόσημα.
Όχι πως δεν τιμούμε την ΠΑ (ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ!!!) αλλά θέλουμε να βλέπουμε και ποικιλία (*)

Ερώτηση εκατομμυρίου: στο εσωτερικό των αεραγωγών τι γίνεται; Η Esci δίνει σκαλοπάτια, σημεία σύνδεσης, τοίχο στο τέρμα...

(*)
Spoiler (hover to show)

Γιάννη σ΄ευχαριστώ φίλε! Αρχικά έκανα την σκέψη να τρυπήσω τις εισαγωγές και να φτιάξω τις στοές μέχρι τους κινητήρες.  ::noidea:: Μετά όμως το ξανασκέφτηκα και αναθεώρησα πλήρως!!! Μια χαρά είναι κι έτσι. Το λευκό βοηθάει κάπως να μη φαίνεται και πολύ. Μπορεί να το κάνω στο F-4C (ESCI πάλι) του Olds. :roll:

Spoiler (hover to show)

Πολύ ωραία δουλειά!
ʼνοιξε και τις δυο βοηθητικές εισαγωγές στην κοιλιά.
::salut::

Σ΄ευχαριστώ Βαγγέλη. Έπρεπε να το κάνω πριν το κολλήσω. Ούτως ή άλλως όμως δεν το είχα σκοπό να ανοίξω θυρίδες κλπ. Σε επόμενο θα γίνει πάντως γιατί δείχνει πολύ όμορφο έτσι! :wink:

Νώντα σ' ευχαριστώ πολύ! Το κόκπιτ της Aires που προορίζεται για το κιτ της Revell ταιριάζει μιά χαρά. Μάλιστα εγώ έκανα την πατάτα και έτριψα αρκετά τα πλαινά του κιτ για να σιγουρευτώ ότι θα κουμπώσει άνετα η μπανιέρα αλλά αποδείχτηκε ότι δεν χρειάζεται. Ίσως ελάχιστο τρίψημο να είναι οκ αλλά όχι πολύ γιατί θα μένουν κενά με τη μπανιέρα (όπως την πάτησα εγώ). Οι κινητήρες πιστεύω είναι οκ για homemade (σιγά μη δώσω 16 ευρώ στην Aires  :evil: ). Και ταιριάζουν μια χαρά! Το γενικό συμπέρασμα μέχρι στιγμής είναι ότι το κιτ της ESCI είναι πολύ κοντά σε διαστάσεις με αυτό της Revell. Σκεφτομαι να δοκιμάσω σε επόμενη κατασκευή το κόκπιτ της Revell (που είναι σούπερ) στο κιτ της ESCI (υπάρχουν κι άλλα στο στοκ) και να δω τι παίζει...

Πολύ όμορφη δουλειά Παναγιώτη! Σιγουρα το ανέβασες σκαλοπάτια το Esci. Τι το είχες πριν; Ιρανικο;

Καλή συνέχεια!

Ανδρέας

::salut:: ::salut::

Ανδρέα σ' ευχαριστώ πολύ! Πριν (δηλαδή το 1990) το είχα πάλι γερμανικό με την πολύ δημοφιλή την εποχή εκείνη παραλλαγή VAPSEMEOTIEXEIS version1. Πρίν από 5-6 χρόνια το λυπήθηκα έτσι που το έβλεπα και είπα να το ξεβάψω.

Πάμε σε ένα μικρό update της κατασκευής. Η εισαγωγή τελικά ήταν fail! Το πρόβλημα ήταν στη ρητίνη. Παρέμενε σχετικά μαλακή και όταν περάστηκε το primer σε ένα σημείο της στο πάνω μέρος δεν άφηνε το χρώμα να στεγνώσει. Προφανώς έβγαζε λάδι. Τώρα ή κάτι δεν πήγε καλά στην αναλογία των 2 στοιχείων ή χαλάσανε τα στοιχία από την πολυκαιρία. Τέλος πάντων το αφαίρεσα και είπα να επιδιορθώσω τη σπασμένη εισαγωγή με έναν αυτοσχέδιο στοκο-κόλλα από κομματάκια πλαισίου και διαλυτικό νίτρου. Σκέτη μπόχα αλλά έκανε δουλειά! Σκοκαρίστηκε, τρίφτηκε, βάφτηκε λευκή εσωτερικά και κολλήθηκε στην άτρακτο.

Αυτά για την ώρα! Προσεχώς η συνέχεια! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 19, 2020, 01:49:31 πμ »
Το κοκπιτ της Revell μπαίνει ανετα στο  Esci αρκει να φτιαξεις εξτρα sidewalls.

Ιδού:
https://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,35170.msg676359.html#msg676359

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 19, 2020, 09:36:46 πμ »
Εντάξει, απλά δεν υπάρχεις ρε φίλε!!!
Έκατσες και ασχολήθηκες με ένα χρέπι και το μεταμόρφωσες!!!

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 19, 2020, 12:43:45 μμ »
Παναγιώτη πολύ καλή δουλειά μέχρι τώρα! Έχω την πρόσφατη έκδοση Vietnam της Italeri (F-4C, D, J) που προέρxεται από την Esci. Παρ΄όλα τα χρόνια του έχει σωστό σχήμα και η ντελικάτη γράμμωσή του καλά κρατεί. Θέλω να το κάνω D. To φτωχό του cockpit θα προσπαθήσω να το αντικαταστήσω με ένα ρητινένιο Aires που προοριζόταν για Hasegawa. Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 20, 2020, 01:24:38 πμ »
Το κοκπιτ της Revell μπαίνει ανετα στο  Esci αρκει να φτιαξεις εξτρα sidewalls.

Ιδού:
https://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,35170.msg676359.html#msg676359

Αδελφέ κοιτά να δεις που το ξέχασα τελείως το θέμα με το RF-4 που κάνεις! :oops:
Αλήθεια, πού βρίσκεσαι με αυτό;

Εντάξει, απλά δεν υπάρχεις ρε φίλε!!!
Έκατσες και ασχολήθηκες με ένα χρέπι και το μεταμόρφωσες!!!

Ευχαριστώ Φανή!!! Κάτσε να τελειώσει πρώτα και να βλέπεται... :roll:

Παναγιώτη πολύ καλή δουλειά μέχρι τώρα! Έχω την πρόσφατη έκδοση Vietnam της Italeri (F-4C, D, J) που προέρxεται από την Esci. Παρ΄όλα τα χρόνια του έχει σωστό σχήμα και η ντελικάτη γράμμωσή του καλά κρατεί. Θέλω να το κάνω D. To φτωχό του cockpit θα προσπαθήσω να το αντικαταστήσω με ένα ρητινένιο Aires που προοριζόταν για Hasegawa. Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον!

Την ίδια έχω κι εγώ. Πάντως κάνοντας σύγκριση των κλασικών κιτ της ESCI για την έκδοση Ε με αυτό για την C/D/J είναι ακριβώς το ίδιο κιτ. Η ESCI δίνει κομμάτια για όλες τις εκδόσεις (ρύγχος, κεραίες, εξαγωγές κινητήρων, θυρίδα φωτοβολίδων). Μάλιστα οι τροχοί που δίνει κάνουν μόνο για την C έκδοση αν δεν κάνω λάθος οπότε εκεί χρειάζεται αντικαταστάτης. Πιστεύω ότι στο ρητινένιο κόκπιτ δεν θα βρεις πρόβλημα.  ::thumbleft::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 09, 2020, 07:30:50 μμ »
Πάει αρκετός καιρός από την τελευταία δημοσίευση στο θέμα αυτό αλλά εν τω μεταξύ η κατασκευή προχώρησε και χθες ολοκληρώθηκε!
Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά! Αφού αντικαταστάθηκε η εισαγωγή και στοκαρίστηκε, ασχολήθηκα με τις μεταλλικές επιφάνειες και ειδικά με το τμήμα πίσω από τις εξαγωγές. Αρχικά περάστηκε με μαύρο γυαλιστερό της Humbrol. Στη συνέχεια ψεκάστηκαν μεταλλικές αποχρώσεις ξεκινώντας με το aluminium της ΑΚ για τα στεφάνια στη βάση των εξαγωγών και ακολούθησαν stainless steel και jet exhaust (ALCLAD II) και σε κάποια σημεία ψεκάστηκαν magnesium και burned metal της ΜΜ. Μαζί βάφτηκαν οι εξαγωγές και τα πίσω πτερύγια.

Ειδικά στις εξαγωγές προσπάθησα να έρθω κοντά σε ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Δεν ξέρω κατά πόσο το κατάφερα αλλά σε γενικές γραμμές το τελικό αποτέλεσμα δεν μου φάνηκε και άσχημο! Συνέχεια με preshade...

...και μετά πέσανε τα χρώματα της παραλλαγής. Όπως έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενο post η παραλλαγή που επέλεξα είναι η NORM81A. Συνολικά αποτελείται από 6 αποχρώσεις και τα χρώματα που χρησιμοποίησα είναι της ΑΚ. Δεν έχω ιδιαίτερα μεγάλη εμειρία από ακρυλικά παρά μόνο κάποια βαψήματα με Tamiya & Gunze. Τα χρώματα της ΑΚ μου φάνηκαν μια χαρά και δεν με δυσκόλεψαν ιδιαίτερα. Οι αποχρώσεις ήταν οι RC211 (RAL7009), RC212 (RAL7012), RC213 (RAL7030), RC214 (RAL7035), RC215 (RAL7037) και RC216 (RAL7039).

Σειρά είχαν οι τροχοί και τα ΣΠ, οι δεξαμενές, ο οπλισμός που αποτελείται από 4 ΑΙΜ-9P, οι φορείς και οι καλύπτρες.

Κολληθήκαν τα πίσω πτερύγια και οι εξαγωγές των κινητήρων και έτοιμο για gloss βερνίκι και σήματα...

Σε λίγο η συνέχεια...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 09, 2020, 08:38:45 μμ »
Gloss βερνίκι λοιπόν, σήματα και ξανά gloss βερίκι. Το βερνίκι είναι της Tamiya!

Τα σήματα ήταν από άλλο κιτ της ESCI, αντίστοιχης ηλικίας, και δεν είχαν πάθει το παραμικρό! Απλά διαπίστωσα (αφού τα είχα ήδη βάλει) ότι τα walkways δεν είχαν σωστές διαστάσεις, δηλαδή ήταν μακρύτερα απ' όσο θα έπρεπε. Έτσι αφαίρεσα το τμήμα κοντά στο εθνόσημο και χρησιμοποίησα κομμάτι από τα decals του δεύτερου ίδιου κιτ που έχω (συνολικά 3 ίδια). Αυτό το κόψε ράψε ομως άφησε σημάδι στο σημείο εκείνο!  :(

Επόμενο στάδιο τα λάδια! Το βερνίκι της tamiya αποδείχθηκε πολύ ανθεκτικό στο μπάνιο με μείγμα μαύρου-καφέ-λευκού της W&N και στο σκούπισμα με white spirit. Σε κάποια σημεία επέμεινα λίγο παραπάνω και κυρίως στο κάτω και πίσω τμήμα του μοντέλου. Μπήκε και το ΣΠ και είμαστε λίγο πριν το τέλος...

Λίγο πριν το τέλος...

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 10, 2020, 10:27:11 πμ »
Πολύ ωραία η εξέλιξή του Παναγιώτη!

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 10, 2020, 10:39:28 πμ »
Μπορείς να μου κάνεις σε παρακαλώ το μασκάρισμα παραλλαγής σε ένα Ελληνικό Μ113;;;
 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Εξαιρετικό βάψιμο αγαπητέ!!!

Αποσυνδεδεμένος LEFTERIS1979

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 10, 2020, 03:27:00 μμ »
Σαββατοκύριακο σημαίνει μοντελισμος. Εξελίσσεται το μοντέλο. Το περιμένουμε στο show room για να το θαυμάσουμε.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 10, 2020, 04:17:13 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

Μπορείς να μου κάνεις σε παρακαλώ το μασκάρισμα παραλλαγής σε ένα Ελληνικό Μ113;;;
 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Εξαιρετικό βάψιμο αγαπητέ!!!
ʼσε φίλε, πραγματικά σας θαυμάζω όσους κάνετε ελληνική παραλλαγή σε άρματα! Αρρώστια!!!

Πάμε για το τέλος! Αφού τελείωσα με το λέρωμα/φθορές, τοποθέτησα 2 κεραιούλες στην ράχη, τα καπάκια του ΣΠ, τις δεξαμενές, τους φορείς με τα βλήματα, τοποθέτησα πρόχειρα τις καλύπτρες και πέρασα ματ βερνίκι της Gunze. Το βερνίκι το διάλυσα με Mr Color Thinner. Κάτι δεν έγινε σωστά γιατί μου εμφάνισε σε αρκετά σημεία μικρά άσπρα σημαδάκια. Υποπτεύομαι την πίεση του αερογράφου η οποία ήταν αρκετά υψηλή σε συνδιασμό με τη διάλυση που ίσως ήταν λιγότερο απ' όσο χρειαζόταν. Την επόμενη φορά θα ελέγψω καλύτερα τις παραμέτρους αυτές και θα δω πως θα πάει! Πάντως λόγω του ότι το πρόβλημα είναι αρκετά περιορισμένο και μετά βίας ορατό με γυμνό μάτι δεν έκανα τίποτα και το άφησα ως έχει! Στο τέλος κόλλησα τις καλύπτρες σε ανοιχτή θέση, μπήκανε και ένα, δυο μικρολεπτομέρειες (καθρέφτες, αισθητήρες μπροστά αριστερά στο ρύγχος) και έτοιμος ο "PHRITZ" για βιτρίνα...

Πάμε τώρα στη σούμα!
Το κιτ προερχόταν από reset παλιώτερης κατασκευής και σε αρκετά σημεία ήταν κακοποιημένο. Το γενικό αποτέλεσμα μπορώ να πω πως με ικανοποιεί αλλά επί μέρους έχει θεματάκια που σε ένα νέο κιτ δεν θα υπήρχαν. Για παράδειγμα σε μια από τις πόρτες του κύριου ΣΠ λείπει ένα κομμάτι από το περιμετρικό "σκαλοπατάκι" που κάνει, ενώ σε άλλη λείπει το "σκαλοπατάκι" σε όλη την πλευρά, και άλλα τέτοια. Στο ρύγχος, παρά το επίμονο στοκάρισμα, έμεινε σε ένα σημείο που δεν έδωσα αρκετή προσοχή ένα σημάδι (νομίζω ήταν ελάτωμα του καλουπιού), στις πτέρυγες διαπίστωσα αργά ότι έπρεπε να βάλω ένα αεροδυναμικό πτερύγιο στο σημείο της αναδύπλωσης, στο κάθετο σταθερό η αντένα είναι λάθος (έπρεπε να είναι στην παρακάτω θέση) και το κόκκινο λαμπάκι επίσης λίγο παρακάτω, νομίζω ότι οι τροχοί είναι λάθος για την -Ε/F έκδοση και σίγουρα εσείς θα διαπιστώσετε πολλά ακόμη τα οποία θα ήθελα να τα επισημάνετε για μελλοντική βελτίωση. Σε αρκετά σημεία πάντως έγιναν θυσίες στην ακρίβεια του μοντέλου προς όφελος του χρόνου που είχα διαθέσιμο (αυτός ο χρόνος...)!

Αυτά λοιπόν! Περισσότερες φωτό στο αντίστοιχο topic του show room.
Καλό υπόλοιπο ΣΚ σε όλους!!!

Αποσυνδεδεμένος VAGELIS

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 10, 2020, 08:32:31 μμ »
Πολύ ωραία δουλειά σε μια ασυνήθιστη παραλλαγή!  ::salut::
Βαγγέλης Αθανασίου

Αποσυνδεδεμένος labros87

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • 72scale for ever!
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 11, 2020, 10:43:22 πμ »
Υπέροχο 72άρι! Εντυπωσιακή παραλλαγή και γενικά πολύ καλή δουλειά στο παλιό Esci.
Μπράβο!! ::salut:: ::salut::

Tags: