Αποστολέας Θέμα: Λιμνοθάλασσα  (Αναγνώστηκε 2160 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
Λιμνοθάλασσα
« στις: Δεκεμβρίου 27, 2018, 12:38:45 πμ »

Διαστάσεις 7Χ15, γύψος, ξυλεία μοντελισμού, πάστες της AK interactive, διάφορα άλλα υλικά.

Αποσυνδεδεμένος Periklis74

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ιωαννινα
  • WWII Armor 1/72 , planes 1/48 .
Απ: Λιμνοθάλασσα
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 27, 2018, 09:38:46 πμ »
Διόραμα δεν έχω κάνει ποτέ . Σαν εικόνα μου φαίνεται πάρα πολύ καλή αλλά δεν είμαι ο ειδικός για να το πω και  με σιγουριά  :mrgreen: Το μόνο που έχω σαν παρατήρηση είναι η ξεραμένη άμμος , επειδή είναι κοντά στην ακτή με τόση υγρασία δεν ξέρω αν έπρεπε να φαίνεται με αυτό τον τρόπο .....  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 27, 2018, 09:41:44 πμ »
Όμορφο διόραμα. Πρόκειται να χρησιμοποιηθεί
για κάποια σκηνή; Μου φαίνονται λίγο στενό-
χωρες οι μακρόστενες βάσεις για διοράματα.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 27, 2018, 11:38:29 πμ »
Ευχαριστώ και τους δύο για τα σχόλιά σας.

Περικλή, έχεις δίκιο η ξεραμένη άμμος στην πραγματικότητα έχει λίγο περισσότερη απόσταση, όχι όμως πολύ μεγαλύτερη, από την θάλασσα για την κλίμακα αυτή αλλά η σκηνή (που είναι σύνθεση πραγματικών εικόνων) συμπιέστηκε για λόγους χώρου επειδή το διόραμα είναι πολύ μικρό. Μιλάμε για λιμνοθάλασσα που κάνει τέτοια κόλπα.

Κώστα, έχεις δίκιο για τις μακρόστενες διαστάσεις, είναι πιο δύσκολο να στήσεις μια ενδιαφέρουσα σύνθεση γιατί πήζουν εύκολα. Με την παρατήρησή σου διόρθωσα και τις διαστάσεις είναι 7Χ15 και όχι 10Χ15, όπως είχα αρχικά γράψει. Και η κλίμακα περίπου 1:72.
Δεν νομίζω να προσθέσω άλλα στοιχεία στο διοραματάκι γιατί είναι μικρό και δεν θέλω να πήξει. Και η εικόνα που είχα στο μυαλό μου ήταν της ερημιάς. Εξάλλου το συγκεκριμένο είναι μια πρώτη μελέτη του θέματος αλλά και των υλικών. Πιθανώς στο μέλλον να κάνω ένα κάπως μεγαλύτερο σε αυτό το θέμα όπου εκεί να μπουν και άλλα στοιχεία.

Αποσυνδεδεμένος Periklis74

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ιωαννινα
  • WWII Armor 1/72 , planes 1/48 .
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 27, 2018, 12:16:48 μμ »
Πες και καμιά κουβέντα για τα υλικά που χρησιμοποίησες ..... κτλ να μάθουμε και τίποτε εμείς που δεν το κατέχουμε !!! αααα και καμιά φωτογραφία στο ύψος του ματιού γιατί κάτι θέλω να δώ στην γέφυρα  :mrgreen: :mrgreen:

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 27, 2018, 02:42:07 μμ »
Λοιπόν,

Πλαστικό κουτί για καλούπι. Γύψος καλλιτεχνίας (2,5 ευρώ τα πέντε κιλά από Praktiker, Leroy Merlin κλπ.) Σε μερικές ώρες είναι έτοιμο να βγει από το καλούπι. Γενικά είναι καλό να μην ρίξεις πολύ νερό στο γύψο. Πρέπει να έχει μια υψή αρκετά πηκτή.
Στη συνέχεια, καλύτερα την επόμενη ημέρα όταν έχει στεγνώσει καλά, περνάς ένα χέρι Gesso (προφέρεται τζέσο). Το βρίσκεις στο Πλαίσιο και γενικότερα τα μαγαζιά με είδη ζωγραφικής. Είναι ένα είδος ασταριού ζωγραφικής (για καμβάδες κλπ) και οι τιμές παίζουν πολύ, αλλά για τη δουλειά μας αρκεί το πιο φτηνό. Αυτό αποδείχτηκε απαραίτητο γιατί δεν κολλούσε με τίποτα η ξεραμένη λάσπη αλλά ούτε και τα ακρυλικά της Vallejo (ούτε καν τα αστάρια της). Μου έκανε εντύπωση γιατί θεωρούσα ότι ο γύψος είναι καλό υπόστρωμα επειδή είναι πορώδης και γενικά κρατάει τα χρώματα καλά.

Στη συνέχεια έβαψα με ακρυλικά την περιοχή της άμμου και την περιοχή της θάλασσας με τα αντίστοιχα χρώματα ώστε να μην κάνει κανά περίεργο χρώμα κάτω από τα υλικά που θα έμπαιναν μετά.

Επόμενο βήμα ήταν οι πάστες της AK Interactive. Χρησιμοποίησα τρεις: την άσφαλτο (AK8013), το Desert Sand (AK8020) και το Light and Dry Crackle Effects (AK8033).  Επέλεξα αυτά γιατί προτιμούσα τα χρώματα (το Beach Sand μου ήταν πολύ κίτρινο, το Sandy Desert πολύ κόκκινο, το Dark and Dry Crackle Effects πολύ καφέ). Ανακάτεψα την άσφαλτο με την άμμο για να πάρω το χρώμα και την υφή που πέτυχα και είναι ακριβώς αυτό που ήθελα.

Τέλος μπήκαν οι λεπτομέρειες στην άμμο. Δύο ξύλα, λίγη άμμος και χόρτα που στερεώθηκαν με το ειδικό fixer. Ξανά πάστες για να δέσουν τα ξύλα με το έδαφος και old wood για να παλιώσουν.

Τις πάστες μπορεί να τις φτιάξει κανείς και μόνος του αν έχει υπομονή και φαντασία. Βασικά χρειάζεται ένα ακρυλικό μέσο όπως είναι η ξυλόκολλα (υπάρχουν και άλλα στα μαγαζιά με είδη ζωγραφικής) και σκόνες αγιογραφίας, ψιλή άμμο κλπ.

Και η φωτογραφία από το πλάι:

Αποσυνδεδεμένος montelakias

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: κορυδαλος
  • Ότι αφήνουμε πίσω μας είναι τα έργα μας.
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 27, 2018, 09:34:44 μμ »
Χρόνια πολλά Κωστή και καλές γιορτές.
Πολύ όμορφο...!!! Έχει την φιλοσοφία ενός ζωγραφικού πίνακα. :!: :!: :!:
Από το πλάι Θα το κλείσεις κάπως η θα μείνει άβαφτο? :roll:

Χάρης

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 27, 2018, 10:50:44 μμ »
Χρόνια πολλά επίσης. Ευχαριστώ για το σχόλιό σου και χαίρομαι που το βλέπεις έτσι. Προς το παρόν θα μείνει έτσι, άλλωστε είναι μια απλή μελέτη. Ίσως αργότερα βάλω κάποιο πλαίσιο.

Αποσυνδεδεμένος Αλέξιος Κονίδης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΡΑΦΗΝΑ
    • My Scale Models
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 21, 2019, 09:02:03 μμ »
Φίλε Κωστή ΠΑΠ, θα γελάσεις αλλά λόγω επαγγέλματος, στις λιμνοθάλασσες σπανίως έχουμε κυματάκι με αφρό σαν αυτό στο εσωτερικό τους μέρος που είναι και οι εγκαταστάσεις λιμενισμού στα σκαφίδια. Πάντως είναι απλά θέμα τίτλου. Αντί λιμνοθάλασσας, βάζεις έρημη ακτή και τελειώνει. Στη θέση σου πάντως θα έβαζα ένα βαρκάκι μέσα δεμένο στην πλατφόρμα ή ένα βαρκάκι ανάποδα στην ακτή (ως συνήθως το χειμώνα τα βγάζουν και τα βάζουν ανάποδα για να μην γεμίζουν νερό).Τώρα κάπου μου διαφεύγει η κλίμακα αλλά όπως το βλέπω και με τις διαστάσεις της βάσης, παίζει από 1/72 έως και 1/48. Οπότε θα έβαζα και ένα πουλί κάπου πάνω στα παλούκια για να δώσει όγκο κ.λπ. Μπορείς να βρείς πουλιά από 1/72 έως και 1/35 που ταιριάζουν δεδομένου ότι οι γλάροι παίζουν από 10 εκ και φτάνουν το 1 μ. Πάντως είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια και μελέτη όπως λες για κάτι πιό πολύπλοκο (πχ. μια αποβαση από πλατφόρμα στην 1/72 κ.λπ.) και μια καλή απασχόληση όταν δεν έχεις ένα κιτ να φτιάξεις.
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 22, 2019, 12:23:00 πμ »
Αλέξιε, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τις εύστοχες παρατηρήσεις σου. Έχεις δίκιο για το κυματάκι. Τη μέρα που πήγα στο Μεσολόγγι η επιφάνεια ήταν ελάχιστα ρυτιδιασμένη, καμία σχέση με το κυματάκι που έκανα (αλλά ήταν και ημέρα που δεν φύσαγε γενικότερα). Είναι ένα στοιχείο που δεν μου αρέσει σε αυτή τη σύνθεση γιατί είναι πιο έντονο από αυτό που θα προτιμούσα και γιατί δεν αντιστοιχεί σε αυτό που είδα. Μάλιστα δίνει μια ένταση σε κάτι που ήθελα να είναι πιο ζεν. Κατά τα άλλα με ικανοποιεί όπως είναι σα μελέτη της μετάβασης και της ανάμειξης των υλικών. Για αυτό άλλα στοιχεία δεν ήθελα να βάλω και δεν θα βάλω σε αυτό σχεδίασμα, αλλά πάντως σε ευχαριστώ για τις ιδέες για το βαρκάκι και το γλάρο. Ίσως σε επόμενη απόπειρα.
Η κλίμακα είναι όντως 1/72 (πλάτος αποβάθρας και σανίδων), αν και βεβαίως με τα λιτά στοιχεία που υπάρχουν θα μπορούσε να είναι άνετα και μέχρι 1/48.
Κιτ να φτιάξω έχω δυστυχώς με το τσουβάλι, αλλά αυτήν την περίοδο με έχουν κερδίσει τα λιτά διοραματάκια αυτού του τύπου.

Αποσυνδεδεμένος Αλέξιος Κονίδης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΡΑΦΗΝΑ
    • My Scale Models
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 22, 2019, 03:16:59 πμ »
Ως μελέτη που το έκανες ήταν μια χαρά...μάλιστα σπανίζουν μελέτες που είναι σε αυτό το βαθμό ολοκληρωμένες. Οι παρατηρήσεις μου είναι μόνο για να μετατρέψεις τη μελέτη (αφού έκανε τη δουλειά της ως τέτοια) σε ένα διοραματάκι πρώτης τάξης...να μας θυμίζει και τα παλιά χρόνια από την περιοχή της έμπνευσής σου (πάνε και 35 χρόνια!!!). Βουρ στο επόμενο...
Με εκτίμηση
Αλέξης

Tags: