ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ > Ξύλινα Πλοία

Atlantic Ocean

<< < (2/20) > >>

Blackbeard:

--- Παράθεση από: vagelischantziaras στις Νοεμβρίου 06, 2018, 05:06:16 μμ ---Καλησπέρα  Γιώργο .
Έχω  διαφορετική  άποψη  για την χρήση  της  σέγας  και θα μου επιτρέψεις  να διαφωνήσω
 όσον αφορά  τις  παρατηρήσεις σου .
Πιστεύω  ότι την ενοχοποιείς  άδικα  και χωρίς  λόγο  για την επικονδυλιτιδα 
την οποία  εύχομαι  να ξεπεράσεις  γρήγορα .
Θεωρώ  απαραίτητο  εργαλείο  την χρήση της σέγας σε κάθε εργαστήριο  ιδίως  σε κατασκευές
 με κούρβες   όπως για παράδειγμα  οι νομείς .
Τα γρέζια στο ξύλο  δημιουργούνται   από  διάφορα  πράγματα , το  μη κατάλληλο  πριονάκι
 για το συγκεκριμένο  ξύλο  ,  η μη  χρήση της κατάλληλης  ταχύτητας  παλινδρόμησης  της σέγας ,
η γρήγορη   η αργή   μετακίνηση  του ξύλου  κατά  κοπή  κλπ .
Η  σεγα πρέπει  να δέχεται  όλα τα είδη  από πριονάκια  λεπτά  η με  πάχος , μεγάλα  δόντια ,μικρά  ,
 κ.λ.π.   διαφορετικά  πρέπει  να σκεφτείς και να προσαρμόσεις   κάποια  ίδιο κατασκευή 
 για να μπορεί  να τα δεχτεί .
Μην περιμένεις  από το  όποιο  μηχάνημα  να σου αποδώσει  αν δεν ανακαλύψεις τις
 δυνατότητες του ,και πολλές  φορές να τις φτάσεις  στα όρια .
Καλό  είναι η  σεγα να συνοδεύετε    με μηχανήματα  λείανσης , ευθύγραμμο και κυκλικό .
Με λίγα  λόγια  θέλω  να πω τούτο ,  δεν είναι τα εργαλεία  που κάνουν  τον μάστορα
 αλλά ο μάστορας  τα εργαλεία .
Καλή  ανάρρωση  .
Βαγγελης .

--- Τέλος παράθεσης ---

Σαν επαγγελματίας θα συμφωνήσω 1000% με το κύριο Χαντζιάρα. Πρώτον μηχάνημα με ρύθμιση στροφών, δεύτερον την κατάλληλη λάμα (υπάρχουν λάμες τύπου clear cut, με μηδενικό γρέζι) και τρίτον πολύ σταθερή βάση για το κόψιμο, με το χέρι να δίνει την κατάλληλη πίεση. Υπάρχουν σέγες που δίνουν στην λάμα μιά ελαφριά απόκλιση από το κάθετο, κατά την κοπή, με το κάτω μέρος της λάμας ελαφριά μπροστά. Αυτές είναι οι καταλλήλότερες για καθαρές κοπές σε plywood. Οχι βέβαια οτι αποκλείω τις απλές σέγες. Θα έλεγα να δώσεις στην σέγα σου μιά ευκαιρία ακόμα, κάνοντας δοκιμές και με λάμες με λεπτότερο δόντι.

Chemist:
Καλησπέρα σε όλους
Ευχαριστώ κατ' αρχήν για τις παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα της σέγας τις οποίες φυσικά και θα λάβω υπ' όψιν μου.
Το πρόβλημα με την Santa Rafaela είναι άλλο και μάλλον έμπλεξα άσχημα. Όπως ανέφερα στην πρώτη μου καταχώρηση εγώ έχω τα σχέδια του San Felipe πάνω στα οποία αποφάσισα να στηρίξω την κατασκευή του κυρίως σκάφους.
Τα σχέδια όμως χαρακτηρίζονται σαν NO SCALE με αποτέλεσμα να χρειάζεται διαφορετική μεγένθυση πχ για την καρίνα , διαφορετική για τους νομείς, διαφορετική για τα καταστρώματα κ.ο.κ
Δηλαδή η πιθανότητα μη σύμπτωσης των διαφόρων κομματιών μεταξύ των είναι πολύ πιθανή.
Έκανα τα πρώτα λάθη αλλά τα επισήμανα και προχωρώ. Με βοηθάει το ότι έχω στο σπίτι το San Felipe και το χρησιμοποιώ σαν σημείο αναφοράς
Βλέπετε είναι η πρώτη φορά που δουλεύω χωρίς κιτ και ο θεός βοηθός.
ΜΦΧ - Γιώργος

Kostis Pap:

--- Παράθεση από: Chemist στις Νοεμβρίου 06, 2018, 09:09:57 μμ ---Καλησπέρα σε όλους
Ευχαριστώ κατ' αρχήν για τις παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα της σέγας τις οποίες φυσικά και θα λάβω υπ' όψιν μου.
Το πρόβλημα με την Santa Rafaela είναι άλλο και μάλλον έμπλεξα άσχημα. Όπως ανέφερα στην πρώτη μου καταχώρηση εγώ έχω τα σχέδια του San Felipe πάνω στα οποία αποφάσισα να στηρίξω την κατασκευή του κυρίως σκάφους.
Τα σχέδια όμως χαρακτηρίζονται σαν NO SCALE με αποτέλεσμα να χρειάζεται διαφορετική μεγένθυση πχ για την καρίνα , διαφορετική για τους νομείς, διαφορετική για τα καταστρώματα κ.ο.κ
Δηλαδή η πιθανότητα μη σύμπτωσης των διαφόρων κομματιών μεταξύ των είναι πολύ πιθανή.
Έκανα τα πρώτα λάθη αλλά τα επισήμανα και προχωρώ. Με βοηθάει το ότι έχω στο σπίτι το San Felipe και το χρησιμοποιώ σαν σημείο αναφοράς
Βλέπετε είναι η πρώτη φορά που δουλεύω χωρίς κιτ και ο θεός βοηθός.
ΜΦΧ - Γιώργος

--- Τέλος παράθεσης ---
Ναι, τα σχέδια συνήθως είναι έτσι. Στόχος είναι να δεις τα κομμάτια, όχι να τα αναπαραγάγεις. Αλλά έρχονται εύκολα στη σωστή κλίμακα με λίγη προσοχή στις μετρήσεις.
Το project σου είναι ό,τι πρέπει για να μάθεις και τις μετρήσεις και τη σέγα και όλα χωρίς κιτ.

Γρηγόρης Ευταξιάδης:
Γιώργο καλημέρα σχετικά με την σέγα ισχύουν όλα όσα ειπώθηκαν , προσωπικά δοκίμασα λάμες (πριονάκια) που είναι για κοπή μετάλλου με πολύ καλά αποτελέσματα  .

Chemist:
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του Model club.
Σχετικά με το θέμα ''σέγα'' , η σέγα που αγόρασα είαι η  Einhell cassic TC-JS 60/1 από το Leroy Merlin. Πρόκειται για χαμηλού κόστους εργαλείο ( 26 ευρώ), γενικά εύχρηστο αλλά με το εξής μειονέκτημα. Τα μαχαιράκια που διαθέτει για ξύλο είναι πλατειά με σχετικά έντονη οδόντωση με αποτέλεσμα άγριο κόψιμο που χρειάζεται αρκετή δουλειά φινιρίσματος.
Πιθανώς τα μαχαιράκια για μέταλλο να είναι καλύτερα (βλ. σχόλιο Γρηγόρη) και θα το ψάξω.
Για μεγάλες διαδρομές (καρίνα - καταστρώματα - νομείς κλπ) καλή είναι αν την πηγαίνεις αργά και προσεκτικά (βλ. παρατηρήσεις Βαγγέλη) Για μικρά αντικείμενα και πολλές ακρίβειες δεν την βλέπω. Εκεί λέω να χρησιμοποιήσω παραδοσιακή σέγα (βλ. απόψεις Λαλαγιάννη).
Σίγουρα η πλέον κατάλληλη είναι η σέγα με πλατό, λεπτό και στενό μαχαιράκι όπου ο χειριστής οδηγεί το ξύλο και όχι το ξύλο να είναι σταθερό και να τρέχει η σέγα. Είναι όμως αρκετά ακριβή.
Προς το παρόν μεγένθυνα ξανά και προσεκτικά τα σχέδια των νομέων και πάμε λοιπόν από την αρχή.
Καλό βράδυ
Γιώργος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση