ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ > Ξύλινα Πλοία
Atlantic Ocean
Chemist:
Καλησπέρα στους φίλους του Model club
Παρ' όλο που είχα αποφασίσει να μην κατασκευάσω άλλο πολύπλοκο και μεγάλο ιστιοφόρο σαν τα προηγούμενα μου (Amerigo Vespucci - San Felipe - Le Soleil Royal), τελικά μάλλον δεν θα κρατήσω την απόφαση αυτή.
Μου άρεσε η ιδέα του Γρηγόρη Ευταξιάδη για κατασκευή από σχέδια και με χρήση υλικών που μου έχουν περισέψει από τις προηγούμενες κατασκευές. (Φυσικά θα χρειασθώ ή θα δημιουργήσω και άλλα)
Έτσι λοιπόν πήρα τα σχέδια του San Felipe , τα φωτοτύπισα σε κατάλληλη κλίμακα ώστε να βγεί ένα σκαρί του μεγέθους του San Felipe και αποτύπωσα καρίνα και νομείς σε κοντρα πλακέ κατάλληλου πάχους.
Αγόρασα ηλεκτρική σέγα και ξεκίνησα. Τα πρώτα βήματα πάνε ικανοποιητικά. Θέλει βέβαια προσοχή το κόψιμο με τη σέγα ώστε να μην ξεφύγουν οι καμπυλότητες των νομέων, πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Ο στόχος μου είναι να γίνει ένα ιστιοφόρο απλούστερο από το San Felipe αλλά να είναι κάτι αξιόλογο.
Όταν έχω ολοκληρώσει το πρώτο βήμα της κατασκευής θα σας δείξω φωτογραφίες
Θα ακολουθήσω δεδομένα πλοίων της εποχής χωρίς ουσιαστικά να αντιγράφω κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό πλοίο, δηλαδή θα αυτοσχεδιάσω. Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα βγεί αλλά θα προσπαθήσω για το καλύτερο.
Σκέφτηκα ότι το πλοίο θα πρέπει να έχει και κάποιο όνομα. Το βάφτισα λοιπόν SANTA RAFAELA.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Chemist (Γιώργος)
Kostis Pap:
Γιώργο κινείσαι στην σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι θα ευχαριστηθείς πολύ αυτήν την κατασκευή. Περιμένουμε φωτογραφίες, τεχνικές και εντυπώσεις!
Γρηγόρης Ευταξιάδης:
Καλησπέρα , εύχομαι τα καλύτερα στην προσπάθεια σου. Όντως η σέγα θέλει εξάσκηση με δυσκολεύει και μένα (δεν είναι λίγες οι φορές που καταφεύγω στην σέγα χειρός ) . Περιμένω και εγώ φωτογραφίες απο την κατασκευή και εύχομαι πολλές ώρες απόλαυσης .
Chemist:
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του Model club
Οι πρώτες παρατηρήσεις από την κατασκευή του Santa Rafaela. Η χρήση της ηλεκτρικής σέγας χειρός ναι μεν είναι γρήγορη αλλά υστερεί σε ακρίβεια (θέλει πολύ προσοχή) και δημιουργεί γρέζι στο ξύλο με αποτέλεσμα να χρειάζεται μετά την κοπή αρκετή δουλειά λίμας και γυαλόχαρτου ώστε το κομμένο αντικείμενο (π.χ ένας νομέας) να έρθει στα σωστά του.
Αυτή η ιστορία μου δημιούργησε μια κόπωση - επικονδυλίτιδα στον αριστερό αγκώνα με αποτέλεσμα τη διακοπή εργασιών για κάποιο διάστημα (φυσικοθεραπεία - πάγος κλπ)
Με τον κ. Ίωνα Λαλαγιάννη που είχαμε μια συζήτησε πάνω στο θέμα της κοπής με σέγα η άποψη του είναι ότι η πλέον κατάλληλη είναι η κλασσική (και φθηνή) σέγα (αυτή που είχαμε στο Δημοτικό σχολείο) η οποία παίρνει λεπτό πριονάκι και δίνει ακρίβεια χωρίς γρέζια .
Την βρήκα καλή την ιδέα και θα τη χρησιμοποιήσω στο μέλλον (ελπίζω γρήγορα)
ΜΦΧ - Γιώργος
vagelischantziaras:
Καλησπέρα Γιώργο .
Έχω διαφορετική άποψη για την χρήση της σέγας και θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω
όσον αφορά τις παρατηρήσεις σου .
Πιστεύω ότι την ενοχοποιείς άδικα και χωρίς λόγο για την επικονδυλιτιδα
την οποία εύχομαι να ξεπεράσεις γρήγορα .
Θεωρώ απαραίτητο εργαλείο την χρήση της σέγας σε κάθε εργαστήριο ιδίως σε κατασκευές
με κούρβες όπως για παράδειγμα οι νομείς .
Τα γρέζια στο ξύλο δημιουργούνται από διάφορα πράγματα , το μη κατάλληλο πριονάκι
για το συγκεκριμένο ξύλο , η μη χρήση της κατάλληλης ταχύτητας παλινδρόμησης της σέγας ,
η γρήγορη η αργή μετακίνηση του ξύλου κατά κοπή κλπ .
Η σεγα πρέπει να δέχεται όλα τα είδη από πριονάκια λεπτά η με πάχος , μεγάλα δόντια ,μικρά ,
κ.λ.π. διαφορετικά πρέπει να σκεφτείς και να προσαρμόσεις κάποια ίδιο κατασκευή
για να μπορεί να τα δεχτεί .
Μην περιμένεις από το όποιο μηχάνημα να σου αποδώσει αν δεν ανακαλύψεις τις
δυνατότητες του ,και πολλές φορές να τις φτάσεις στα όρια .
Καλό είναι η σεγα να συνοδεύετε με μηχανήματα λείανσης , ευθύγραμμο και κυκλικό .
Με λίγα λόγια θέλω να πω τούτο , δεν είναι τα εργαλεία που κάνουν τον μάστορα
αλλά ο μάστορας τα εργαλεία .
Καλή ανάρρωση .
Βαγγελης .
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση