-Αυτά που βλέπεις στο utube είναι πολύ χειρότερα απ ότι φαίνονται. Ο φακός, ο φωτισμός η μικρή ανάλυση και τα λίγα δευτερόλεπτα που κρατάει το κάθε πλάνο κρύβουν τις ατέλειες. Την παθαίνεις όπως τα κοριτσάκια που προσπαθούν να γίνουν σαν τα supermodels των διαφημίσεων και καταντούν ανορεξικές

-Το οτi τα decals χρειάζονται επιφάνεια "γυαλί" για να κολληθούν και κατόπιν "σφράγισμα" είναι αστικός μύθος του μοντελισμού και προπαγάνδα των εταιρειών για να πουλάνε περισσότερα βερνίκια

. Με λίγη προσοχή οι χαλκομανίες κολλάνε τέλεια σε οποιαδήποτε επιφάνεια εκτός ίσως απο ματ "κάρβουνο".
Αν φτιάχνεις αυτοκίνητα που η επιφάνεια "καθρέφτης" είναι απαραίτητη, μόνο με τρίψιμο με ντουκόχαρτα πολλών βαθμών και γυαλιστικές αλοιφές το πετυχαίνεις. Μπορείς να το κάνεις και στα αεροπλάνα βέβαια, είναι κι αυτή μια λύση δεν νομίζω όμως οτι χρειάζεται.
-Το overspray περιφερειακά οποιασδήποτε δέσμης χαλάει το ομαλό στρώσιμο. Οπότε με όσο πιο λεπτή δέσμη ψεκάζεις τόσο πιο πολύ overspray θα έχεις. Μια εξεζητημένη λύση είναι οι αερογράφοι τύπου "spray gun" στούς οποίους μπορείς να διαμορφώσεις το σχήμα της δέσμης.
Δες εδώ:
Αν φτιάχνεις μόνο αεροπλάνα και μικρές κλίμακες (1/48 και κάτω) δεν νομίζω να χρειάζεσαι τέτοιο εργαλείο.
Πιέσεις, αραιώσεις, χρόνοι στεγνώματος μεταξύ χεριών, αριθμός στρώσεων κλπ επειδή εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες (τύπος αερογράφου, πίεση αέρα, απόσταση, μέγεθος επιφάνειας, θερμοκρασία, υγρασία, τύπος χρώματος-διαλυτικού κλπ) είναι κάτι που μόνο εσύ με την εμπειρία μπορείς να ρυθμίσεις σωστά. Αυτό που δουλεύει για κάποιον μπορεί να μην δουλεύει για άλλον. Πχ αυτό που λές εσύ "μόλις να φυσάει 1,5bar (22psi)" για εμένα και τον αερογράφο που χρησιμοποιώ (Iwata HP-B) είναι υπερβολική πίεση, δουλεύω συνήθως απο 5-15psi (0.4-1 bar).
Απ΄ τις φωτογραφίες που έβαλες, εμένα μου φαίνεται οτι ψεκάζεις υπερβολική ποσότητα, απο μεγαλύτερη απόσταση απ ότι πρέπει, χωρίς αρκετό διαλυτικό.
Ψέκαζε κόντρα στο φώς για να βλέπεις απο τη γυαλάδα πόσο και πού ψεκάζεις.