Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια για Gloss Βερνίκι  (Αναγνώστηκε 2239 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GreekThorax

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • modelclub.gr
Βοήθεια για Gloss Βερνίκι
« στις: Οκτωβρίου 02, 2018, 10:51:30 πμ »
Φίλοι μου γειά σας
Θέλω την βοήθειά σας για ένα τεχνικό θέμα που ακόμη δεν μπορώ να λύσω.
Μιλάμε για αεροπλάνα 1/48 πάντα  ΟΚ ?

Έχω φτάσει μοντελιστικά στο επίπεδο να κάνω ένα καλό βάψιμο με πολύ καλή στρώση χρώματος.
Tamyia XF σειρά  + Tamyia Laquer Thinner  σε αναλογία 40% χρώμα: 60% Βερνίκι σε λεπτές στρώσεις και αερογράφο μόλις να φυσάει περίπου στα 1.5 Bar ή αντίστοιχα
Gunze + Mr.Leveling thinner ή Tamyia X-20 πάλι περίπου στην ίδια αναλογία

Μέχρι εδώ καλά κρατάνε τα  πάνελ και τα rivets το βάθος τους Ακολούθως και το  αφήνω κάνα 2ήμερο + να στεγνώσουν τα χρώματα

Έδώ αρχίζουν τα προβλήματα μου και η ενδεχόμενη ασχετοσύνη μου.

Πάω να περάσω το gloss Βερνίκι

Ενώ βλέπω  σε βίντεο στο Youtube  να περνάνε 2 χέρια βερνίκι και να γίνεται το μοντέλο καθρέφτης  σε εμένα δεν συμβαίνει το ίδιο.
Έχω δοκιμάσει τα πάντα

Παρκετίνη ή Aqua Gloss  Aclad (μου κάνουν καλό στρώσιμο αλλά βγαίνει σατινέ στην καλύτερη περίπτωση και μετά από 2-3 χέρια.)
Tamyia Χ22 με Ισοπροπυλικη αλκοόλη  σε 50%-50% πάλι δεν γυαλίζει  καθρέφτης
Tamyia Χ22 με Mr.Leveling thinner (γίνεται καθρεφτης αλλα θέλει 4+ περάσματα και αρχίζει να χτίζει)
Δοκίμασα Tamyia Χ22 με Mr.Leveling thinner και μετά ψέκασμα με σκέτο Mr.Leveling thinner(Γίνεται καθρέφτης αλλά αρχίζει και μου γίνεται σαγρέ)

Όπως καταλαβαίνετε το θέμα Βερνίκι δεν το κατέχω και δεν το ελέγχω. Ενδεχομένως καλά αποτελέσματα μου έκατσαν τυχαία.

Ποιά είναι η σωστή αραίωση Βερνίκι-Διαλυτικό ? Να υποθέσω πως ψεκάζεις σε χαμηλή πίεση μεν αλλά από κοντά (υγρά) γιατί από μακριά θα βγεί σαν πορτοκαλόφλουδα έτσι ?? Πόση πίεση και απόσταση συστήνετε ? Ανάμεσα στα χέρια να μεσολαβεί στέγνωμα ?
Σκοπός να στρώσει το βερνίκι πολύ ομαλά με 1-2 χέρια, να γυαλίζει  και να μην χτίζει γιατί θα πέσει κι άλλο βερνίκωμα πάνω από τα decals

Θα εκτομούσα πολύ τις συμβουλές σας
 Ευχαριστώ
Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
Απ: Βοήθεια για Gloss Βερνίκι
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 02, 2018, 11:18:06 πμ »
Μήπως τα ψεκάζεις με μικρό μπέκ στον αερογράφο ?

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 02, 2018, 12:10:05 μμ »
Μήπως τα ψεκάζεις με μικρό μπέκ στον αερογράφο ?

Με 0,35 έχει σημασία ?

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 02, 2018, 12:30:37 μμ »
Και καθότι 1 εικόνα 1000 λέξεις:

Αρχικό στρώσιμο χρώματος :

Το μοντέλο τελικά φαίνεται ΟΚ :

Αλλά από ποιο κοντά και με τα βερνικώματα :

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 02, 2018, 01:09:38 μμ »
-Αυτά που βλέπεις στο utube είναι πολύ χειρότερα απ ότι φαίνονται.  Ο φακός, ο φωτισμός η μικρή ανάλυση και τα λίγα δευτερόλεπτα που κρατάει το κάθε πλάνο κρύβουν τις ατέλειες. Την παθαίνεις όπως τα κοριτσάκια που προσπαθούν να γίνουν σαν τα supermodels των διαφημίσεων και καταντούν  ανορεξικές   :)

-Το οτi τα decals χρειάζονται επιφάνεια "γυαλί" για να κολληθούν και κατόπιν "σφράγισμα" είναι αστικός μύθος του μοντελισμού και προπαγάνδα των εταιρειών για να πουλάνε περισσότερα βερνίκια  :twisted:. Με λίγη προσοχή οι χαλκομανίες κολλάνε τέλεια σε οποιαδήποτε επιφάνεια εκτός ίσως απο ματ "κάρβουνο".
Αν φτιάχνεις αυτοκίνητα που η επιφάνεια "καθρέφτης" είναι απαραίτητη, μόνο με τρίψιμο με ντουκόχαρτα πολλών βαθμών και γυαλιστικές αλοιφές το πετυχαίνεις. Μπορείς να το κάνεις και στα αεροπλάνα βέβαια, είναι κι αυτή μια λύση δεν νομίζω όμως οτι χρειάζεται.

-Το overspray περιφερειακά οποιασδήποτε δέσμης χαλάει το ομαλό στρώσιμο. Οπότε με όσο πιο λεπτή δέσμη ψεκάζεις τόσο πιο πολύ overspray θα έχεις. Μια εξεζητημένη λύση είναι οι αερογράφοι τύπου "spray gun" στούς οποίους μπορείς να διαμορφώσεις το σχήμα της δέσμης.
Δες εδώ:

Αν φτιάχνεις μόνο αεροπλάνα και μικρές κλίμακες (1/48 και κάτω) δεν νομίζω να χρειάζεσαι τέτοιο εργαλείο.

Πιέσεις, αραιώσεις, χρόνοι στεγνώματος μεταξύ χεριών, αριθμός στρώσεων κλπ επειδή εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες (τύπος αερογράφου, πίεση αέρα, απόσταση, μέγεθος επιφάνειας, θερμοκρασία, υγρασία, τύπος χρώματος-διαλυτικού κλπ) είναι κάτι που μόνο εσύ με την εμπειρία μπορείς να ρυθμίσεις σωστά. Αυτό που δουλεύει για κάποιον μπορεί να μην δουλεύει για άλλον. Πχ αυτό που λές εσύ "μόλις να φυσάει 1,5bar (22psi)" για εμένα και τον αερογράφο που χρησιμοποιώ (Iwata HP-B) είναι υπερβολική πίεση, δουλεύω συνήθως απο 5-15psi (0.4-1 bar).

Απ΄ τις φωτογραφίες που έβαλες, εμένα μου φαίνεται οτι ψεκάζεις υπερβολική ποσότητα, απο μεγαλύτερη απόσταση απ ότι πρέπει, χωρίς αρκετό διαλυτικό.
Ψέκαζε κόντρα στο φώς για να βλέπεις απο τη γυαλάδα πόσο και πού ψεκάζεις.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 02, 2018, 04:05:53 μμ »
Σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου και το χρόνο σου να μου απαντησεις....και για το βιντεάκι που είναι φανταστικό !
Ψεκάζω μάλλον δλδ με λιγο βερνίκι από μεγάλη απόσταση  με μικρό μπέκ με αποτέλεσμα στο κεντρο να μου χτίζει (overspray)  ενώ στην περιφέρεια της δέσμης να πέφτει πολύ λίγο βερνίκι αν κατάλαβα ....
Θέλει δλδ αερογράφο με μεγάλο εύρος μπέκ μαλλον ?
Στο αστάρωμα όμως γιατί δεν έχω το ιδιο πρόβλημα ?

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 02, 2018, 04:24:13 μμ »

Πιθανώς γιατί το μπορείς και βλέπεις ευκρινέστερα το απότελεσμα του ψεκασμού σε πραγματικό χρόνο, την στιγμή που ψεκάζεις. Σε αντίθεση, όταν ψεκάζεις βερνίκια είναι πιο δύσκολο να καταλάβεις τι εχεις καταφέρει.

Φαντάσου το παθαίνω και με το πινέλο.... Περνάω παρκετίνη και μετά αρχίζω να στριφογυρίζω το μοντέλο στο φως για να καταλάβω που πέρασε το πινέλο και που όχι....!

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 03, 2018, 11:26:46 πμ »
Ψεκάζω μάλλον δλδ με λιγο βερνίκι από μεγάλη απόσταση  με μικρό μπέκ με αποτέλεσμα στο κεντρο να μου χτίζει (overspray)  ενώ στην περιφέρεια της δέσμης να πέφτει πολύ λίγο βερνίκι αν κατάλαβα ....
Θέλει δλδ αερογράφο με μεγάλο εύρος μπέκ μαλλον ?

Overspray είναι ή "άχνα" στην περιφέρεια της δέσμης που σου κάνει μια σαγρέ, μή ομαλή επιφάνεια. Οσο πιο μακριά ψεκάζεις απο την επιφάνεια τόσο περισσότερο overspray έχεις. Αν το βερνίκι είναι αρκετά διαλυμένο ώστε να προλάβεις να καλύψεις το overspray με κύρια δέσμη πριν στεγνώσει, τότε το πρόβλημα εξαφανίζεται.
Αρα: μικρότερη απόσταση-χαμηλότερη πίεση, αραιότερο βερνίκι, γρήγορα περάσματα που αλληλοκαλύπτονται και το κυριότερο: να βλέπεις τι κάνεις, το βερνίκι είναι διαφανές, μόνο με τη γυαλάδα μπορείς να καταλάβεις.
Θέλει κάποια εξάσκηση όλο αυτό, βρές ένα παλιό μοντέλο ή ένα πλαστικό ποτηράκι και κάνε δοκιμές. Δεν χρειάζεσαι μεγαλύτερο μπεκ, απλά με μικρότερο θα σου πάρει λίγο πιο πολλή ώρα.

Tags: varnish