Πολύ διαφορετική η σύσταση των λάκερς με τα βινυλικά ακρυλικά.
Τα 2α μπορεί και να σχηματίσουν πέτσα χωρίς flow improver. Γιατί
παιδεύεστε, πάρτε Gunze και Tamiya και απολαύστε το μοντελισμό,
δεν χρειαζόμαστε άγχος και στο χόμπυ. 
Μην ανησυχείς 
Όταν "συγκρίνουμε" λάκερ με water based ακρυλικά στο ψέκασμα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει τους λόγους πίσω από τα διθυραμβικά σου σχόλια
.
Ο μόνος που έχω δει να βάφει συστηματικά με water based ακρυλικά με εξαιρετικά αποτελέσματα είναι ο @Bad_Omen ο οποίος στο τελευταίο του προτζεκτ....δούλεψε με λάκερ
Αν εξαιρέσεις τα αυστηρά μέτρα προστασίας που απαιτούν τα λάκερ, πραγματικά δεν έχουν αντίπαλο.
Ίσως τα Gunze Aqueous, Tamiya σειράς X/XF και ΑΚ Real με ισοπροπυλική να είναι ένας πιο ισορροπημένος συνδυασμός μεταξύ τοξικότητας και ευκολίας κατά το ψέκασμα.
Καλά βαψίματα

Πάντα με μάσκα!
Πάντα σε καλά αεριζόμενο χώρο!
Πάντα μακριά από παιδιά, κατοικίδια κτλ!
@GeorgeS οι δύο εξαίρετοι συνάδελφοι τα είπαν όλα

Η εμπειρία που έχω αποκομήσει τα τελευταία 15-20 χρόνια και έχοντας την τύχη να συναναστραφώ μοντελιστικά με 4-5 από τους αντικειμενικά καλύτερους μοντελιστές της Ελλάδας (με ότι κέρδος σε γνώσεις μπορεί να σημαίνει αυτό), είναι ότι τα
βινυλικής βάσης ακρυλικά, δυστυχώς πέρα από το πλεονέκτημα τους να μην μυρίζουν,
δεν έχουν κανένα άλλο πλεονέκτημα, όταν μιλάμε για χρήση αερογράφου. Τα μόνα τα οποία μου έχουν κάνει λιγάκι παραπάνω το χατήρι να συνεργαστούν ήταν τα Vallejo Air και τα AK 3rd Gen. Αλλά και πάλι με αρκετές σκουντούφλες και με αυτά.
Επίσης μια συγκεκριμένη... φυλή που μου έχει δημιουργήσει κατά καιρούς σποραδικά προβλήματα, παρότι είναι στην λογική των ιαπωνικών ακρυλικών έναμελ (Tamiya, Gunze Aqueous), είναι τα AK Real. Τουλάχιστον 3 φορές μου έχουν κάνει κάποια παλαβά. Να μην στεγνώνει (ποτέ όμως) το χρώμα, από μπουκαλάκι σε μπουκαλάκι να είναι η απόχρωση αλλού για αλλού, το βερνίκι σε σπρέυ της ΑΚ να μου ξετινάζει το από κάτω καλά στεγνωμένο AK Real κλπ.
Οπότε μετά από όλα αυτά έχω καταλήξει στον εξής απλό κανόνα: Βαφές μόνο με
έναμελ (κι αυτά δυαλυμένα με laquer thinner),
laquer colors (ανεξαρτήτως μάρκας) και
Tamiya-Gunze acrylic enamels δυαλυμένα με το οποιοδήποτε διαλυτικό (isopropyl ή laquer based).
Επίσης στο μέτρο του δυνατού αποφεύγω γενικότερα την χρήση Ισπανικών μοντελιστικών προϊόντων, καθώς δυστυχώς έχουν αποδειχτεί πολύ πιο κάτω των προσδοκιών μου, αλλά και πολύ υποδεέστερα των αντίστοιχων Ιαπωνικών. Τα οποία Ιαπωνικά μπορώ να πώ δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ!
My two cents...
ΜΦΧ