Αποστολέας Θέμα: F-117A Nighthawk, Monogram, 1/48  (Αναγνώστηκε 2107 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Κατάσκοπος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδίτσα
  • The other Caveman
F-117A Nighthawk, Monogram, 1/48
« στις: Ιανουαρίου 31, 2018, 09:00:53 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα!

Νέο (σχεδόν) κιτ στον πάγκο: το F-117A της Monogram στην έκδοση με φωτοχαραγμένα. Χωρίς όμως φωλέες οπλισμού.

Click to see the original size.

Το κόκπιτ ξεκίνησε όταν γνώρισα τη σύζυγο, μετά συνέβησαν ευχάριστα γεγονότα, βγήκαν μπροστά άλλες μοντελιστικές προτεραιότητες και μπήκε στο κουτί του περιμένοντας υπομονετικά. Δειλά-δειλά βρέθηκε full time στον πάγκο πριν από περίπου ένα μήνα (σε part time φάσεις είχαν βαφεί με άσπρο οι φωλεές πριν από κανένα τρίμηνο):

Θα επιληφθώ των δύο sinkmarks εκατέρωθεν του χειριστηρίου.

Οι φωλεές με βαμμένες σωληνώσεις και wash με burnt umber:

Ένα dry fit - 30 εκατοστά πλάτος, γενικά μεγαλύτερο και από F-15:

Πως θα φαίνονται οι φωλεές όταν κλείσει η άτρακτος:

Η εξαγωγή βαμμένη με ένα μεταλλικό ακρυλικό της ModelMaster (Jet Exhaust 1/2) και θα ακολουθήσει κάποιου είδους ταλαιπωρία:

Το cockpit όπως είναι στην άτρακτο:

Ο πίνακας δεν έχει φτιαχτεί ακόμη και λέω να χρησιμοποιήσω μερικές από τις χαλκομανίες για να τον γεμίσω.

Πίσω από το κάθισμα θα προστεθούν μερικά πραγματάκια που έχω βρει από φωτογραφίες.

Έχουν βαφεί τα beacons πάνω και κάτω από την άτρακτο, έχει προστεθεί βάρος 20 γρ βάρος για να κάτσει στις ρόδες του και επόμενο βήμα είναι να κολληθούν οι πτέρυγες στο κάτω μέρος της ατράκτου.

Προβλέπεται μάχη με εφαρμογή και στόκο.

Δεν θα χρησιμοποιηθούν τα σήματα του κιτ αλλά σήματα από Revell που ευγενικά έχει παραχωρήσει o Amen (τον οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως). Η μοίρα θα είναι κάποια από τις 2 της Holloman AFB (8th FS - κίτρινο tail band -  ή 9th FS - κόκκινο tail band). Αν και το κίτρινο tail band κάνει καλύτερη αντίθεση, το αεροσκάφος της 9th FS είναι πιο πολύχρωμο.

:arrow: The million dollar question: Γνωρίζουμε ότι οι επιταγές του stealth τότε έλεγαν ακμές παντού και όχι καμπύλες (τσκ τσκ τσκ, παραφράζοντας ένα quote του Jet72, αεροπλάνο χωρίς καμπύλες είναι σαν το μουσακά χωρίς τη μελιτζάνα). Οπότε και τα χείλη προσβολής θα πρέπει να είναι "κοφτερά". Στο κιτ φυσικά δεν είναι. Η λύση του τριψίματος της μπρος επιφάνειας κάθε πτέρυγας είναι μια λύση, επίπονη δουλειά όμως και με αμφίβολο αποτέλεσμα (πρέπει να ακολουθηθούν οι ήδη υπάρχουσες επιφάνειες και δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέα). Η άλλη λύση είναι να κολλήσω φύλλο πλαστικού μπροστά από τα χείλη προσβολής και εκφυγής και στη συνέχεια να το τρίψω ώστε να φανεί ως συνέχεια των υπάρχουσων επιφανειών. Προβλέπεται έτσι ότι θα αυξήσω την πτέρυγα τουλάχιστον 1 χιλιοστό σε κάθε της διάσταση που σε 1/48 μεταφράζεται κοντά σε 5 εκατοστά στο πραγματικό αεροσκάφος. Οπότε... το κάνω γαργάρα;  :roll:

Μαθιός

Spoiler (hover to show)

Μ. Μπέλλος

Αποσυνδεδεμένος michalis20

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερατσίνι - Πειραιάς
  • Μιχάλης Σορώτος, IPMS#426
Απ: F-117A Nighthawk, Monogram, 1/48
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 31, 2018, 09:49:37 μμ »
Υπέροχη δουλειά, Μαθιέ  ::good_job_smilie::
Ιδιαίτερα μού αρέσει το άρτιο βάψιμο που έχεις κάνει στις πλαϊνές κονσόλες :!:

Καλή συνέχεια με το "Vintage Stealth"  ::salut::
The Modelling Sting

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 01, 2018, 10:17:41 πμ »
Μαθιέ οι πλαϊνές κονσόλες είναι εξαιρετικές!!
Για τα χείλη προσβολής και εκφυγής πιστεύω θα είναι πιο εύκολο και πιο βατό να αρχίσεις το τρίψιμο με πλατύ στικ-ντουκόχαρτο (squadron-hondos κτλ) και να διαχειριστείς τυχόν δημιουργία νέας επιφάνειας με επιπλέον τρίψιμο, μέχρι να γίνει απόλυτη ευθεία.
Με προσθήκη φύλλου πλαστικού πιστεύω θα δυσκολευτείς περισσότερο. Θα πρέπει να κολλήσει καλά στα χείλη, να τρίψεις κατάλληλα έτσι ώστε να διαμορφωθεί σε εγκοπή και μετά να στοκάρεις όλα τα χείλη για να μην φαίνεται η διαφορά του πλαστικού του κιτ με το έξτρα πλαστικό. 
Το σκέφτεσαι και βλέπεις. (Κάνε και κανένα τεστ σε καμιά spare-παλιά πτέρυγα πρώτα να δεις πως πάει)

Βέβαια μπορείς και να το κάνεις γαργάρα...ειδικά αν δεν φαίνεται και τόσο η καμπύλη των χείλων προσβολής και εκφυγής. Εγώ δηλαδή...μάλλον αυτό θα έκανα για να είμαι ήρεμος ψυχολογικά.  :mrgreen: (όσες φορές έχω υπερπροσπαθήσει για να διορθώσω παρόμοια θέματα σε μοντέλα...έχω καταντήσει να το έχω παρατήσει το μοντέλο από τα νεύρα μου...βλέπε RF-4B...)

Σχετικά πολύχρωμο F-117??? Για στείλε καμιά φώτο του πραγματικού να το χαζέψουμε... (μήπως και μου δώσει καμιά μοντελιστική ώθηση...)  ::salut:: ::salut:: ::salut::
Νώντας

• Scale 1/35
  • *
  • The other Caveman
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 01, 2018, 11:55:16 πμ »
Ευχαριστώ Μιχάλη!

Νώντα, θα κάνω πειράματα. Πολύχρωμα ή "πολύχρωμα" υπάρχουν μερικά. Πχ τελείως λευκό  :!: Ή παραλλαγή F-15. Ή σκέτο γκρι (FS36118), με καρχαριόδοντα ή το κλασσικό με την αμερικάνικη σημαία:

Για το τελευταίο ειδικά έχω τα πάντα... εκτός από τη σημαία. Και επειδή α) ήταν ζόρι το μασκάρισμα του Iskra και β) θέλω να το τελειώσω γρήγορα λέω να το κάνω #809, που ήταν και το τελευταίο που πέταξε επίσημα (ανεπίσημα πετάνε ακόμη στην Tonopah), με το έμβλημα της USAF, κόκκινο tail band και δύο ακόμη εμβλήματα. Σε σχέση με την εποχή που πέταγαν από την Tonopah (tail code TR) αυτά της Holloman είναι πολύχρωμα!!!

Μαθιός

Μ. Μπέλλος

Αποσυνδεδεμένος Νικολαος Κουζινης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 01, 2018, 12:39:06 μμ »
 ::salut:: ::salut:: ::salut:: Καλη συνεχεια στην εξαιρετικη σου δουλεια Μαθιε. Ακολουθω. ::salut:: ::salut:: ::salut::

Love everybody, but never sell your sword. Paulo Coelho

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 02, 2018, 12:22:43 πμ »
Γεια σου Μάθιε, τα σχόλια μου στα έχω κάνει ήδη αλλού.. Μου αρέσει να βλέπω κατασκευές για το Νυχτοπούλι.

Μέχρι στιγμής έχεις δώσει 2 πολύ καλές παρατηρήσεις, μια για τα χείλη προσβολής και μια για το στρογγύλεμα στα φώτα! Αλήθεια τα φώτα τα στρογγύλεψες τελικά;

Για τα χείλη προσβολής το βρίσκω λίγο επικίνδυνο. Μπορεί να χάσεις την επίπεδη επιφάνεια των φτερών. Να πας δηλαδή να φτιάξεις τα χείλη και να χαλάσεις τις άλλες τις επιφάνειες. Αν δεις ένα τελειωμένο F-117 της Revell, θα δεις ότι δεν είναι κάτι που φαίνεται. Οπότε θα σου πρότεινα απλά να κάνεις τα στραβά μάτια.

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 02, 2018, 12:56:26 πμ »

Αποσυνδεδεμένος HARTMANN7

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Αθήνα
  • In Cats We Trust
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 04, 2018, 10:35:29 πμ »
Τα προσβολής εγω δεν τα βλέπω...
Νομίζω οτι είναι 1mm.... δεν ξέρω μάλλον λάθος ειναι το παχύμετρο σου!! :wink: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ρε σύ ωραίο το πιλοτήριο πάρα πολύ ωραίο!!!
Ελα προχώρα και δείξε και άλλο πράγμα με 5 φωτογραφίες θα το βγάλεις!?!
Γιώργος Γιαννόπουλος.
IPMS 1282

• Scale 1/35
  • *
  • The other Caveman
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 06, 2018, 08:19:59 μμ »
::salut:: ::salut:: ::salut:: Καλη συνεχεια στην εξαιρετικη σου δουλεια Μαθιε. Ακολουθω. ::salut:: ::salut:: ::salut::

Ευχαριστώ Νίκο!

Γεια σου Μάθιε, τα σχόλια μου στα έχω κάνει ήδη αλλού.. Μου αρέσει να βλέπω κατασκευές για το Νυχτοπούλι.

Μέχρι στιγμής έχεις δώσει 2 πολύ καλές παρατηρήσεις, μια για τα χείλη προσβολής και μια για το στρογγύλεμα στα φώτα! Αλήθεια τα φώτα τα στρογγύλεψες τελικά;

Για τα χείλη προσβολής το βρίσκω λίγο επικίνδυνο. Μπορεί να χάσεις την επίπεδη επιφάνεια των φτερών. Να πας δηλαδή να φτιάξεις τα χείλη και να χαλάσεις τις άλλες τις επιφάνειες. Αν δεις ένα τελειωμένο F-117 της Revell, θα δεις ότι δεν είναι κάτι που φαίνεται. Οπότε θα σου πρότεινα απλά να κάνεις τα στραβά μάτια.

Τα στρογγύλεψα λίγο γιατί από φωτογραφίες δεν είναι εντελώς στρογγυλά. Περισσότερο είναι στις άκρες. Έβαλα αλουμινόχαρτο στο μέρος που θα είναι μέσα στην άτρακτο (αν θυμάμαι καλά ήταν δική σου συμβουλή) και το αποτέλεσμα φαίνεται καλό.

Τα χείλη προσβολής μετά από dry fit test κατέληξα ότι θα βάλω λίγο στόκο για να μην φαίνεται η ραφή και όπως είπε ο Hartmann7, κάνει λάθος το παχύμετρό μου!!!

Η τρίτη παρατήρηση για το νυχτοπούλι αφορά στα "παράθυρα" των FLIR και DLIR. Τα βάζω σε εισαγωγικά γιατί δεν είναι παράθυρα αλλά ανοίγματα καλυμμένα με μεταλλική σίτα! Η σίτα αφενός αφήνει αρκετό φως να περνάει μέσα αλλά εμποδίζει πολλά ραδιοκύματα να μπουν και να βγουν. Δείτε για παράδειγμα:

Προσέξτε τη διαφορά μεταξύ του τζαμιού της καλύπτρας και του παραθύρου του FLIR.

Βέβαια στην κλίμακα είναι δύσκολο να αναπαρασταθεί αν και οι γενναίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ψιλή (ψιλή όμως) μπομπονιέρα από κάποια βάφτιση. Είχα κάτι τέτοιο σε πράσινο χρώμα αλλά είπα να μην δοκιμάσω την τύχη μου. Το πιο πιθανό είναι να το βάψω ματ.

Τα προσβολής εγω δεν τα βλέπω...
Νομίζω οτι είναι 1mm.... δεν ξέρω μάλλον λάθος ειναι το παχύμετρο σου!! :wink: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ρε σύ ωραίο το πιλοτήριο πάρα πολύ ωραίο!!!
Ελα προχώρα και δείξε και άλλο πράγμα με 5 φωτογραφίες θα το βγάλεις!?!

Μου αρέσουν τα πιλοτήρια της Monogram. Με λίγη προσοχή και λίγες προσθήκες βγαίνουν ωραία.

Ε, εντάξει δεν είναι 5 φωτό, 7 είναι! Αλλά τι να δείξω, το ότι για παράδειγμα κόλλησα χτες τις πτέρυγες στο κάτω μέρος της ατράκτου; Ας καταφέρω να το έχω έτοιμο μέχρι το Μάιο που είναι η έκθεση στα Ιωάννινα και ας έρχονται οι φωτογραφίες με το σταγονόμετρο. Στόχος φέτος είναι 2 ολοκληρωμένα (και ένα μισό), που μπορεί και να τα καταφέρω (το μισό σίγουρα  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:).

Για σταθερότητα θα χρειαστεί φύλλο πλαστικού στο εσωτερικό της ατράκτου, εκεί που ακουμπάνε τα φτερά και επιπλέον στόκος. Επίσης το κάτω μέρος της ατράκτου είναι λίγο σκεβρωμένο, ελπίζω να ισιώσει όταν πέσει η πάνω άτρακτος.

Αυτά τα πολλά!

::salut::

Μαθιός

Μ. Μπέλλος

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 06, 2018, 10:50:10 μμ »
Μάθιε σχετικά με FLIR θέλει λίγο προσοχή. Το σχήμα του, στις έξω επιφάνειες, μπορεί θέλει τρίψιμο. Θα πρέπει να δεις αν το συγκεκριμένο που θα κάνεις έχει το σχήμα που έχει το κιτ ή κάτι τέτοιο :

Στα prototypes τα FLIR είχαν και άλλες παραλλαγές!

Κάτι ακόμη, αν δεις μέσα έχει και ένα πορτοκαλί πολύγωνο, μια λεπτομέρεια που εύκολα είχα κάνει στο δικό μου:

Ο πιλότος και το hud είχαν αλλαχτεί αργότερα.

Εδώ φαίνεται καθαρά το πολύγωνο.

Τέλος κάτι που παρατηρώ τώρα, είναι οτι πάνω το φως στα περισσότερα α/φοι δεν υπάρχει! Θα πρέπει να συγκρίνεις πάλι με αυτο που θα κάνεις και να το βουλώσεις αν χρειαστεί!

• Scale 1/35
  • *
  • The other Caveman
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 07, 2018, 11:43:55 μμ »
ʼρη ευχαριστώ για τις φώτο. Πολύ καλές και λεπτομερείς.

Ξεκόλλησα το FLIR, ήταν κολλημένο με  Micro Kristal klear και βγήκε εύκολα. Φτιάχτηκε το πολύεδρο, βάφτηκε και περιμένει να μπει στη θέση του. Το τζάμι δεν φτιάχνεται για νεότερο αεροσκάφος και θα μείνει ως έχει.

Όπως σωστά παρατήρησες το πάνω beacon δεν υπάρχει στα νεότερα αεροσκάφη. Οπότε βουλωσα με κομμάτι στρογγυλού μαύρου sprue την τρύπα και με λίγο τρίψιμο θα στρώσει.

Μπήκαν κάποιες ενισχύσεις απο φύλλο πλαστικού για να μην κάνουν κοιλιά οι πτέρυγες.

Αν έχεις και άλλα προλαβαίνεις, η άτρακτος είναι ακόμη ανοιχτή  :mrgreen:

Μ. Μπέλλος

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 12:36:52 πμ »
Ωραία  ::danseuse:: ::music-smiley-010::

Για το πιλοτήριο έχω να σου προτείνω διάφορα αλλά γίνονται και μετά  :)

Χμμ κάτσε να το ψαχουλέψω λίγο ακομή.  ::cofee_proi::

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 11:24:15 πμ »
Για τις ενισχύσεις είχα φτιάξει κάτι τέτοιο ώστε να μην πατιούνται προς τα μέσα τα φτερά όταν τα κλείσεις.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν ατέλειες του κιτ που θα μπορούσες να βελτιώσεις ποιο εύκολα τώρα. Γίνονται φυσικά και μετά.

-Καθαρισμός απο flash στο bomb bay.

-Χάραξη μιας ελλειπής γράμμωσης.

-Διόρθωση αυτών των sinkmark.

• Scale 1/35
  • *
  • The other Caveman
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 08:45:34 μμ »
Sinkmarks το δικό μου δεν έχει στα φτερά. Έχει ένα μικρό κάπου στο πίσω μέρος της ατράκτου. Επίσης τέτοιο φλας δεν έχει. Ίσως γιατί ήταν κατευθείαν καλούπι Monogram από το 1991 ενώ τα Revel εμφανίστηκαν κάπου το 1997.

Θα βασιστώ σε αυτή τη φωτό, που είναι μια από τις καλύτερες των κάτω επιφανειών του νυχτοπουλιού:

Από την οποία διαπίστωσα ένα χμ, λάθος μου... Χάραξα κάτι που δεν έπρεπε...  :oops:

Μαθιός

Μ. Μπέλλος

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 10:38:48 μμ »
Μια χαρά τότε. Μην κάνεις hot link απο το airliners. Βάλε το λινκ καλύτερα.

Από αυτή τη φώτο βασίστηκα και εγώ για διάφορα πράγματα!