ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ > Ξύλινα Πλοία

Fregata La Renommee

<< < (4/60) > >>

vagelischantziaras:
Καλησπέρα   σ' όλους .
Στη συνέχεια   πέρασα  στην κατασκευή  της  chiglia  ( Καρίνα ) .
Αυτή  αποτελείται  από  τρία  τμήματα   ,  ένα τμήμα στο πίσω  μέρος   dritto  di  poppa ,  ένα το κεντρικό  τμήμα  και
 ένα στο  μπροστά  μέρος   ruota di  prua   το οποίο  καταλήγει  με το  sperone .   
Το κάθε ένα από αυτά τα τμήματα   δεν είναι ένα  κομμάτι ολόκληρο   αλλά  μια σύνθεση  διαφόρων   μορφών  ξύλου   
κολλημένα  και  στερεωμένα  με  ξύλινες   καβιλιες  μεταξύ  τους , όπως  προβλέπει  η μονογραφία  .
Αυτό  προσδίδει  σταθερότητα  , ακαμψία  και  προστασία  από στρεβλώσεις   στην  όλη  σύνθεση .
 Όλα  τα  τμήματα  έχουν  γίνει  από ξύλο  μαύρης  μουριάς  και είναι το φυσικό τους  χρώμα .
Πολύ καλό  ξύλο  το οποίο  έχω  χρησιμοποιήσει  και σε άλλες κατασκευές  .
Το μικρό  σκαλισμένο  διάζωμα  στο εσωτερικό  τόξο  , έγινε  από ξύλο  αχλαδιάς .

Βαγγελης

Chemist:
Βαγγέλη καλησπέρα

Αν κατάλαβα καλά έχεις τα κατασκευαστικά σχέδια σε 1:1, τα κολάς στο ξύλο της επιλογής σου και μετά τα κόβεις οπότε δημιουργούνται είτε τα επι μέρους τμήματα της καρίνας είτε οι νομείς κλπ.
Το κόψιμο με χειροκίνητο τρόπο (πχ σέγα) δεν είναι δυνατόν να έχει τέλεια ακρίβεια.
ʼρα μου προκύπτει το ερώτημα. Πως το καταφέρνεις ? Τι είδους κοπτικά μέσα χρησιμοποιείς ? Μήπως κάτι έχω καταλάβει λάθος ?
Φιλικά
Chemist (Γιώργος)

vagelischantziaras:
Γιώργο   σ' ευχαριστώ  για τις ερωτήσεις  .
Καλά  κατάλαβες  .
 Τα  σχέδια  κάθε κατασκευής  υπάρχουν  στη  μονογραφία  σε μια  συγκεκριμένη  κλίμακα  ,τώρα 
αν  θέλεις  να αλλάξεις  την κλίμακα  κάνεις  αντίστοιχο  υπολογισμό  στην επιθυμητή   κλίμακα .
 Το κόψιμο  του κάθε κομματιού   μπορεί  να γίνει  με όποιον  τρόπο  θεώρει  ο καθένας προσιτό  , ούτος
 η άλλως   πρέπει  να αφήσεις  ένα τμήμα  πολύ μικρό  της τάξης του 0,5-1,00 mm περιμετρικά  ούτος  ώστε 
αυτό το επιπλέον  τμήμα   να το  λειάνεις  με  γυαλοχαρτιερα    και τις  περισσότερες  φορές  με  μικρές  λίμες   και γυαλόχαρτο.....  ανάλογα .
Μην  είσαι  απόλυτος  και  δύσπιστος  λέγοντας  '' δεν είναι δυνατό '',  όλα  μπορούν  να γίνουν . 
 Δεν  διαθέτω  κανένα  ειδικευμένο  μηχάνημα   έχω   μια  σεγα   πολύ οικονομική ,  μια  γυαλοχαρτιερα    δικής   
 μου κατασκευής ,  δυο  τρυπάνια ,  ένα  χειροπρίονο    πολλές  λίμες , πολύ  γυαλόχαρτο  , αρκετή  .......υπομονή  ,  και  για  τους  δύσπιστους
  την  ξενάγηση  στο εργαστήριο . 
Απλά   αντί  να πληρώσω  200 και 300  ευρώ  για ένα κιτ  αγόρασα  μια  φορά   κάποια  μηχανήματα  για να κατασκευάζω
  αυτό που  θέλω   και όχι  να  συναρμολογώ  αυτά  που άλλοι αποφασίζουν .
Πολύ  φιλικά
Βαγγελης 

Chemist:
Βαγγέλη μεγάλο το κουράγιο σου.
Σημείωσε αν θέλεις και την τεχνική που ανέφερα στην αρχή της συζήτησης μας.
Μεταφέρεις ηλεκτρονικά το σχέδιο πχ της καρίνας (ολόκληρο ή σε 2 κομμάτια αν είναι πολύ μεγάλο σε 1 : 1 κλίμακα) και το δίνεις σε εταιρία που κάνει κοπτικά κυτιοποιϊας.
Το σχέδιο ενεργοποιεί το Laser και σε λίγη ώρα έχεις την καρίνα σου ή τους νομείς τέλειους χωρίς να χρειάζεται γυαλόχαρτο, λιμες  κλπ.
Το πως θα γίνει η ηλεκτρονική μεταφορά δεν το ξέρω (οι γνώσεις μου σε Η/Υ δεν φθάνουν μέχρι εκεί) αλλά αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου συστήσω μια τέτοια εταιρία
Τώρα όσον αφορά το κόστος των kit, αυτό του Le Soleil Royal μου κόστισε 800 ευρώ.
Φιλικά
Γιώργος

vagelischantziaras:
Φίλε   μου  έχεις  ...... κουράγιο  ... και πολύ  θα  έλεγα ......να    πληρώσεις  800 ευρω .........
Την  τεχνική  του ηλεκτρονικού  κοψίματος  την γνωρίζω ,  δεν είναι καινούργια   και θα μπορούσα
  να  κατασκευάσω  ένα   CNC router , αλλά  δεν συμφωνώ  με την χρήση  του στον μοντελισμό .
 Μετατρέπεσαι  σε  απλό  συναρμολογητή . 
 Χάνεις  την χαρά  της  δημιουργίας , της  εφευρετικότητας   και  της  ατέλειας  του  χειροποίητου   . 
 Εξάλλου  οι  κατασκευαστές  της  εποχής   δεν  διέθεταν   ούτε  router    ούτε   computer   ,  κι  εσύ  αυτού
  του είδους  τις  κατασκευές   επιλέγεις  ,  παρ όλη όμως την  έλλειψη  σύγχρονου  μηχανολογικού
 εξοπλισμού   συγκινούν  όλους  μας  με την τελειότητα των κατασκευών   .
Μ αυτό  δεν  είμαι  κατά της τεχνολογίας ,  αντίθετα  είμαι  υπέρμαχος   της τεχνολογικής  γνώσης   την  οποία  παρακολουθώ   ,θαυμάζω  και  κάνω  χρήση   κατά το δυνατό .   
Βαγγελης

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση