Αποστολέας Θέμα: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ?  (Αναγνώστηκε 17965 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Αλέξιος Κονίδης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΡΑΦΗΝΑ
    • My Scale Models
Απ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ?
« Απάντηση #100 στις: Ιανουαρίου 19, 2017, 09:33:39 μμ »
Για την απόσταση των 0.1 mm προβληματίζομαι γιατί εξαρτάται από τα βηματικά μοτέρ και δεν μου έχει δώσει την εντύπωση τέτοιας ποιότητας. Ωστόσο σίγουρα και οι δύο παίρνουν το λεπτό πλαστικό πχ. evergreen και τόσο η κοπτική μύτη (ξυράφι) όσο και ο scribber έχουν πολύ λεπτή μύτη που μπορεί να δώσει 0.1 mm αυλάκι. Η απόσταση μεταξύ των αυλακιών με προβληματίζει
Μάλλον δεν είναι εφικτό, ούτε το λογισμικό δεν μπορεί να διαχειριστεί γραμμές κάτω από 0.3-0.4 mm. Μήπως είναι λάθος το 0.1 mm που λές?? Στην 1/87 τα 0.1 mm είναι σχεδόν 1 εκατοστό και το στραντζαριστό είναι τουλάχιστον 5-10 εκατοστά.
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #101 στις: Ιανουαρίου 19, 2017, 09:35:05 μμ »
Υπάρχει κάποια ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αυλακιών που μπορεί να πετύχει; Τυχαία ανέφερα το 0.1μμ. Προσπαθώ να μάθω αν θα μπορέσω να φτιάξω αυτό που χρειάζομαι ή αν θα πρέπει να τα πάρω έτοιμα (προσπαθώ να αποφύγω το έτοιμο για λόγους κατασκευαστικούς και όχι για να κάνω οικονομία, ασε που μόνο με τα βαγόνια θα κάνω απόσβεση με την μια).
Νομίζω ότι από 0.5 και πάνω θα παίξει... αν προλάβω θα κάνω μια δοκιμή με κόψιμο χαρτιού που είναι το ίδιο
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος Yankee

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #102 στις: Ιανουαρίου 19, 2017, 09:42:54 μμ »
Νομίζω ότι από 0.5 και πάνω θα παίξει... αν προλάβω θα κάνω μια δοκιμή με κόψιμο χαρτιού που είναι το ίδιο

Οκ με κάλυψες. Οπως είπα και πριν τυχαια ανεφερα το 0.1μμ. Μάλλον από 0.4μμ και πάνω χρειάζομαι, θα το μετρήσω και θα επανέλθω. Όπως και να έχει σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!  ::salut::

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #103 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 12:44:19 πμ »
Όπως υποσχέθηκα, θα σας δείξω σήμερα μια φιγούρα στην 1/35 για να δείτε δυνατότητες προς σκέψην και περισυλλογή. Το αναμενόμενο πρόβλημα είναι η παλάμη (δάχτυλα) αλλά διορθώνεται. ʼργησα στην παρουσίαση γιατί ήθελα να εφαρμόσω τις τεχνικές επιπεδοποίησης της επιφάνειας κλπ. ώστε να παρουσιάσω ένα τελικό αποτέλεσμα. Ιδού λοιπόν:

Εδώ έχουμε έναν τεχνικό για το διόραμα ππου ετοιμάζω για το αμπάρι του Galactica, απλά προχειροβαμένο. Εικονίζεται η λεία επιφάνεια (νομίζω) και το φερμουάρ της φόρμας.
Στην απόμενη φωτό σας έχω ένα δείγμα τεχνικού πάλι για το ίδιο διόραμα που μόλις έχει βγεί από τον εκτυπωτή σε 3 κομμάτια έτοιμα για συναρμολόγηση.

Στην επόμενη καταχώρηση, ελπίζω να έχω ένα βαγόνι στην ΗΟ για τον Yankee για να τσεκάρει τα στραντζαριστά σε 3d εκτυπωτή (αν και θέλει σε κοπτικό, θέλω να δώ και εγώ αν παίζει). Αρκεί να βρω το πραγματικό μέγεθός του για να ορίσω το ΗΟ του.

Ασταλαβίστα
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #104 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 01:06:01 πμ »
Όπως υποσχέθηκα, θα σας δείξω σήμερα μια φιγούρα στην 1/35 για να δείτε δυνατότητες προς σκέψην και περισυλλογή. Το αναμενόμενο πρόβλημα είναι η παλάμη (δάχτυλα) αλλά διορθώνεται. ʼργησα στην παρουσίαση γιατί ήθελα να εφαρμόσω τις τεχνικές επιπεδοποίησης της επιφάνειας κλπ. ώστε να παρουσιάσω ένα τελικό αποτέλεσμα. Ιδού λοιπόν:

Εδώ έχουμε έναν τεχνικό για το διόραμα ππου ετοιμάζω για το αμπάρι του Galactica, απλά προχειροβαμένο. Εικονίζεται η λεία επιφάνεια (νομίζω) και το φερμουάρ της φόρμας.
Στην απόμενη φωτό σας έχω ένα δείγμα τεχνικού πάλι για το ίδιο διόραμα που μόλις έχει βγεί από τον εκτυπωτή σε 3 κομμάτια έτοιμα για συναρμολόγηση.

Στην επόμενη καταχώρηση, ελπίζω να έχω ένα βαγόνι στην ΗΟ για τον Yankee για να τσεκάρει τα στραντζαριστά σε 3d εκτυπωτή (αν και θέλει σε κοπτικό, θέλω να δώ και εγώ αν παίζει). Αρκεί να βρω το πραγματικό μέγεθός του για να ορίσω το ΗΟ του.

Ασταλαβίστα

Με τη φιγούρα δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα, ιδίως για 1/35. Τα πόδια είναι πολύ περίεργα. Το τρισδιάστατο μοντέλο ήταν έτοιμο ή το σχεδίασες εσύ;
Save

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #105 στις: Ιανουαρίου 25, 2017, 01:28:55 πμ »
Από κοντά φαίνεται καλύτερη πάντως, αλλά είπαμε προς σκέψην και περισυλλογήν. Το αρχείο ανεβρέθει στο δίκτυο αλλά άλλαξε λίγο η στάση για να βελτιώσει την εκτυπωσιμότητα του.Περιμένω τα αποτελέσματα από φίλο που θα δώσει κάτι φιγούρες έξω προς εκτύπωση (αν θα μας τα δείξει βέβαια τα αποτελέσματα) για να κάνουμε συγκρίσεις. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχω βρεί ιδιαίτερη χρησιμότητα στις φιγούρες εκτός και από ειδικές περιπτώσεις σαν αυτές με ολόσωμες φόρμες κλπ. Εκτυπώσεις άλλες με τσέπες, σακάκια και λεπτομέρειες τις βλέπω ακόμα ιδιαίτερα δύσκολες. Πάντως, άν έχει κανείς δώσει φιγούρα πολύπλοκη έξω σε εταιρεία/μαγαζί και μπορεί να μας ανεβάσει καμία φωτο, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι κάνουμε. Οταν επίσης έχει κανείς αποτελέσματα από τον δικό του εκτυπωτή, να δούμε δείγματα για να συγκρίνουμε συστήματα.
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #106 στις: Ιανουαρίου 28, 2017, 08:44:49 μμ »
Working Scale Model of Boeing 787 Jet Engine

https://3dprint.com/93014/3d-print-boeing-engine/

Προσέξτε την ποιότητα κατασκευής και την ισχύ που μεταφράζεται σε πραγματική ώση.
Ο τύπος θέλει να το τοποθετήσει σε RC μοντέλο!Τέλος ακούστε τον ήχο...

Παναγιώτης Ελ Σισι

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #107 στις: Φεβρουαρίου 18, 2017, 08:48:15 μμ »
Καλησπέρα σας μετά από λίγο καιρόν

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το link: http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=18&t=226847 για κάτι μάλλον σε 1/35 δεν είμαι

Θα κοιτάξω σε μερικά site που εχω υπόψη μου για να σας τα δώσω και δείτε δυνατότητες και για να αποκτήσετε άποψη από μόνοι σας καθώς δεν μπορώ να πω ότι είμαι και ο πλέον
προχωρημένος σε θέματα εκτύπωσης και αυτά που φτιάχνω δεν μου βγαίνουν πάντα όπως τα ήθελα. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες για αρκετά πολύπλοκα πράγματα.
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #108 στις: Φεβρουαρίου 19, 2017, 12:22:24 πμ »
Πωωωωω!
Φοβερο ευρημα Αλεξιε περιμενω την συνεχεια.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #109 στις: Φεβρουαρίου 19, 2017, 12:59:39 πμ »
Θεϊκό, έχω πέσει στη μελέτη!

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #110 στις: Φεβρουαρίου 19, 2017, 01:14:37 πμ »
ταχω και εγώ χαμένα.. αν δεν το έβλεπα με το δάκτυλο δίπλα για σύγκριση δεν θα το πίστευα... αναθεμάτον δεν μας λέει τι εκτυπωτή έχει και τις ρυθμίσεις αλλά η λεπτομέρεια σκοτώνει
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #111 στις: Φεβρουαρίου 19, 2017, 08:57:19 μμ »
Υποψιάζομαι πως είναι laser εκτυπωτής ρητίνης.
Εκτός αν τρολλάρει...

Παναγιώτης Ελ Σισι

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #112 στις: Φεβρουαρίου 19, 2017, 10:09:40 μμ »
Δεν είμαι σίγουρος, οι ρητινες συνήθως δεν είναι διαφανείς αλλά κιτρινωπές. Θέλω κάποια στιγμή να στείλω ένα αρχείο για εκτύπωση στα ελληνικά μαγαζια που αναλαμβάνουν τέτοια για να δω αποτελέσματα. ::keep_mod::
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #113 στις: Φεβρουαρίου 19, 2017, 11:12:13 μμ »
Δεν μπορώ να πω οτι τρελαίνομαι... αλλά δεν είναι και τελείως για πέταμα... ίσως τις αδικούν οι φωτό.
http://hellas3d.gr/3d-figurines/

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #114 στις: Μαρτίου 12, 2017, 06:04:22 μμ »

Παναγιώτης Ελ Σισι

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #115 στις: Απριλίου 22, 2017, 11:06:36 μμ »
Καλησπέρα σας και πάλι μετά πό λίγο καιρό

Τελευταία είχα μια εκ βαθέων συζήτηση με εταιρεία που πουλάει και τυπώνει κατά παραγγελία (χρειάστηκε να πάω τον ρημαδιασμένο μου για σερβις) και τα νέα επι τεχνικών θεμάτων είναι τα εξής:

1. Για μοντελισμό και ειδικά 1/48 και κάτω για φιγούρες και άλλα πολύλοκα, ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ είναι οι εκτυπωτές ρητίνης. Αυτοί σήμερα κοστίζουν μαλλιοκέφαλα και είναι εκτός κάθε σκέψεως για μέσο μοντελιστή εν μέσω ή και εκτός κρίσεως. Η ΜΟΝΗ δυνατότητα που διαφαίνεται σήμερα είναι ο νέος Wanhao 7 που αναμένεται εντός ολίγου, σε τιμές λίγο κάτω από 1000 EUR και παίζει ρητίνη. Το πώς το πάιζει, όποιος ενδιαφέρεται α δεί το βιντεάκι στο youtube:
. Το κουφόν είναι ότι η τιμή Κίνας είναι 400 EUR αλλά παίρνει καπέλο 200 EUR λόγω μεταφορικών και βάλε και το κέρδος του ερίφη εισαγωγέα.... κάντε το άθροισμα!!! Οποιος έχει Κινέζο φίλο, συγγενή κλπ. το χρειαζόμεαστε όλοι!!!

2. Αν αγοράσετε απλό εκτυπωτή σαν τον δικό μου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το βασικό υλικό PLA θέλει είτε επιφάνεια (λέγεται mat και είναι αυτοκόλητο πλαστικοειδές πάνω στην θερμαινόμενη πλάκα) είτε γυαλί (μπορείτε να αγοράσετε τέτοιο γυαλί 2 mm από μαγαζί με τζάμια και το ζητάτε ως γυαλί για κορνίζα. Τα άλλα για τζάμια είναι από 3 mm και άνω). ΩΣΤΟΣΟ το έταιρο βασικό υλικό ABS ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΓΥΑΛΙ οπότε αν βάλετε γυαλί ή αγοράσετε εκτυπωτή με στανταρντ το γυαλί στην επιφάνεια ΠΡΕΠΕΙ να βάλετε και mat. Κόστος περί τα 10-13 EUR (20x20 cm). To γυαλί δεν έχει αξία για το υαλοπώλη για 1-2 κομμάτια 20x20 cm. Θυμηθείτε μόνο να κόψετε διαγώνια τις γωνίες του γυαλιού (1 cm) γιατί εκεί βγαίνουν οι βίδες ρύθμισης της επιφάνειας.

::noidea::
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #116 στις: Ιουνίου 03, 2017, 09:11:20 μμ »
Αγαπητοί εν Χριστώ μοντελίστες,

τα νεώτερα περί του θέματος, μήπως και προλάβω κανένα σας πριν τα ακουμπήσει - τουλάχιστον να ξέρει τι κάνει. Για να εξηγούμαι δεν προτείνω σε κανένα να μην αγοράσει - το αντίθετο - αλλά να ξέρουμε όλοι τι να περιμένουμε στα επίπεδα κόστους που αγοράζουμε δεδομένης και της κρίσης ήτοι στα μέχρι 1000 EUR (πολύ χοντρά!!!). Στα επίπεδα έως 500-700 EUR έχουμε διάφορες συσκευές που άλλες είναι χαρχαλέ (θέλουν συναρμολόγησηκαι και είναι αγνώστου γενικής αντοχής και ισχύος των τμημάτων) και άλλες πιό ακριβές και πιό μασίφ (που τις προτιμώ εδώ που φτάσαμε). Και εξηγούμαι: όπως σας προείπα πήγα τον ρημάδι μου για σερβισ γιατί κάτι κάηκε στα ηλεκτρονικά (πλακέτα) και με τη  ευκαιρία να το δούν στο συνεργείο για τα υπόλοιπα και κυρίως τα ζυγίσματα. Αποτέλεσμα: λόγω κακής ρύθμισης του άξονα των Χ (το περαδώθε που λέμε σε σχέση με το μπροςπίσω=Υ και το πανωκάτω=Ζ για να έχουμε κοινή ορολογία) η κεφαλή δεν ισαπείχε από το τραπέζι σε όλα τα σημεία, με αποτέλεσμα να είναι πολύ σφιγμένες οι βίδες επιπεδοποίησης (από εμένα βέβαια στην προσπάθεια να τα φέρω κάθετα - αποτελεί μόνιμη εργασία για κάθε χρήστη πριν την εκτύπωση) με αποτέλεσμα να πιτσικάρει η επιφάνεια εργασίας και να βγούν off και τα 3 σωληνωτά ρουλεμάν εκ των οπόιων το ένα να έχει χάσει όλες τις μπίλιες!!! Γιατί? Γιατί το manual του ρημαδιασμένου ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ αλλά μόνο τη ρύθμιση της επιφάνειας με τις 4 βίδες. Και μετά απορούσα που δεν κόλλαγε καλά το κατασκέυασμα στην επιφάνεια. Έτερον ζήτημα: η Wanhao (και μάλλον όλες που φτιάχνουν RepRap τύπους) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ σωστό γρανάζι στην θερμαινόμενη κεφαλή που να αρπάζει σωστά το νήμα και να το πιέζει στο ακροφύσιο με αποτέλεσμα συχνές διακοπές ροής κλπ. Το αλλάξαμε και αυτό. Επίσης η Wanhao δεν βάζει από την αρχή καλής ποιότητας ακροφύσια με αποτέλεσμα όσο τα χρησιμοποιείς να "μολύνονται" με υλικό στα τοιχώματα και σύντομα να θέλουν ιστορία για τον καθαρισμό. Το αλλάξαμε και αυτό. Μαζί με νέα επιφάνεια mat και κάτι μασκαραλίκια σύν την εργασία 200 EUR ο λογαριασμός και 500 EUR η αγορά, έπαιρνα καλύτερο πχ. zortrax και έλυνα τουλάχιστον αυτά τα νούμερα (ίσως να είχα άλλα αλλά τεσ παν).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ:
1. Τα manual δεν τα λένε όλα.... Που θα βρείτε πληροφορίες, δεν έχω ιδέα. Αυτά που έπαθα παραπάνω ούτε στο δίκτυο υπάρχουν.
2. Στους φτηνιάρηδες εκτυπωτές, καλό είναι να τους κάνουμε πακέτο από την αρχή και γραμμή στο σερβις για καλό στήσιμο και αλλαγή των προβληματικών σημείων. Κοστίζει μεν αλλά γλυτώνει από περρισότερα έξοδα (πχ. ανωτέρω τα ρουλεμάν). Επίσης UPS και surge protector. Τα watt είναι 200-300 οπότε ένα χαζοUPS είναι αρκετό έστω και ματεχειρισμένο.
3. Δεν μετανόησα που τον πλήρωσα ακριβά και αγόρασα από Ελλάδα δεδομένου ότι υπάρχει υποστήριξη. Αγορές από το δίκτυο ή από συγγενείς είναι μεν πολύ φθηνότερες αλλά όταν φτάσουμε σε κατάσταση όπως παραπάνω, αν δεν έχεις υποστήριξη επιτόπου, χαθήκαμε.....
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #117 στις: Ιουνίου 03, 2017, 09:23:05 μμ »
ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΡΗΤΙΝΩΝ  ::director:: ::director:: ::director::

Σε προηγούμενο μήνυμα σας ανέφερα για τον Wanhao 7 που παίζει με ρητίνη που είναι το καλύτερο και μονοαδικό υλικό για μοντελισμό ικανό να φτιάξει πράγματα σε μικρές κλίμακες. Μια τεχνική παρένθεση περί αυτών των εκτυπωτών: χρησιμοποιούν εστιασμένη δέσμη φωτός συγκεκριμένης συχνότητας ώστε να πολυμερίσουν την υγρή ρητίνη και έτσι να δημιουργείται το αντικείμενο καθώς ο άξονας των Ζ (ο πανωκάτως) ανεβαίνει και στην ουσία το αντικείμενο βγαίνει ανάποδα ως αναδυόμενο από την υγρή ρητίνη που βρίσκεται κάτω σε δοχείο και σε υγρή μορφή. Ανακαλύφθηκε ένα πρόβλημα στον συγκεκριμένο εκτυπωτή που αφορά την ένταση του φωτεινού σήματος. Με την χρήση και αρκετά γρήγορα, η ένταση του φωτός πέφτει με αποτέλεσμα να πρέπει ο χρήστης να ρυθμίσει τον χρόνο που το φως πίπτει επί της ρητίνης και πρακτικά όταν αρχίσουν να αποτυγχάνουν οι εκτυπώσεις, να αυξάνει τον χρόνο αυτόν. Προφανώς αυτό σταδιακά θα αυξήσει τον χρόνο των εκτυπώσεων και προφανώς είναι πρόβλημα που μπορεί να ανεχτεί ένας ερασιτέχνης σαν εμάς. Προφανώς οι μάγκες έβαλαν ρημαδουλικά στον εκτυπωτή για να έχει κόστος 400-450 EUR (εργαστασίου και περί τα 1000 EUR στα χέρια μας) όταν ένας σωστός εκτυπωτής ρητίνης ξεφεύγει τα 2-3000 EUR.
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #118 στις: Ιουνίου 03, 2017, 10:40:00 μμ »
Και ψηνόμουν για έναν ρητίνης....
Ευχαριστούμε για την πληροφορία!!!

Παναγιώτης Ελ Σισι