Και αφού σβήσαμε τις πυρές για τον κο Κονίδη που τολμά να εισαγάγει καινά δαιμόνια στον μοντελισμό, τον οποίο ορίσαμε, ετοιμολογήσαμε και έπειτα περιφράξαμε και περιχαρακώσαμε, βάζοντας και σκοπιές, ας συνεχίσουμε την συζήτηση....

Πόσο χρόνο χρειάζεται να επενδύσει κάποιος για να καταφέρει να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα για να μάθει να σχεδιάζει το κομμάτι που θέλει; Γιατί αν χρειάζομαι πολύ παραπάνω χρόνο στον υπολογιστή από όσο χρειάζομαι για να φτιάξω το κομμάτι που θέλω τότε δεν κερδίζω κάτι.
Ένας έμπειρος χειριστής του εκάστοτε σχεδιαστικού προγράμματος πόση ώρα χρειάζεται για να φτάσει σε ένα καλό αποτέλεσμα, που θα αποδίδει την λεπτομέρεια που θέλουμε;
Ξέρω για παράδειγμα, ότι μεγάλη επιτυχία έχουν οι 3D εκτυπωμένες αλυσίδες με κλειδιά τύπου Θ για πλοία, μιας και δεν υπήρχαν στην αγορά.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, το shapeways έχει αρκετά μεγάλη επιτυχία σε πωλήσεις, αλλά οι τιμές του είναι λίγο τσιμπημένες. Πόσο εύκολο είναι να περιορίσουμε το κόστος τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα;
Αγαπητέ gtdeath13, οι ερωτήσεις σου έχουν δύσκολες απαντήσεις γιατί εξαρτώνται από τον άνθρωπο και λιγότερο από τα μηχανήματα. Και εξηγώ: ο χρόνος επένδυσης στο μηχάνημα εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι κανείς στα μηχανολογικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά (περισσότερο στο πρώτο). Επειδή εγχειρίδια τύπου Mig δεν υπάρχουν, πολλές δημιουργίες γίνονται με τη βάση της δοκιμής/λάθους αναφορικά με τις ρυθμίσεις ταχύτητας, θερμοκρασίας τράπεζας και nozzle, λεπτομέρειας αρχείου και λεπτομέρειας λογισμικού κλπ. Όσον αφορά το λογισμικό, ο χρόνος επένδυσης εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι κανείς σε προγράμματα σχεδιασμού. Για παράδειγμα ένας που μπορεί να λειτουργήσει τα Autocad, 3dmax, Maya κλπ. έστω και για βασικά πράγματα δεν αναμένω να έχει μεγάλο χρόνο εκμάθησης. Επίσης εξαρτάται από το πόσο πολύπλοκο είναι αυτό που θέλει να σχεδιάσει κανείς. Για αυτό όπως έχω γράψει και παραπάνω μεγάλη ευκολία είναι τα έτοιμα μοντέλα που είναι ελεύθερα προς χρήση στο δίκτυο και τα οποία μπορεί κανείς απλά να αλλάξει αντί να 'εφεύρει τον τροχό' από την αρχή (να πάρει τμήματα τους ή ακόμα και να παρέμβει προσθέτοντας πράγματα).
Αναφορικά με το αποτέλεσμα, όσο πιό έμπειρος είναι κανείς τόσο το καλύτερο και γρηγορότερο. Απλά αμφιβάλλω αν είναι απαραίτητο κανείς να μπεί τόσο βαθιά σε ένα λογισμικό για να κάνει εκτυπώσεις σαν να ήταν για παράδειγμα, γραφίστας του Lucas στο Star Wars. Οπωσδήποτε βέβαια είναι θέμα το καθενός το πόσο βαθιά θέλει να μπεί στο αντικείμενο και αν κρίνουμε από ταινίες τύπου Star Wars που χρησιμοποιούνται 3d γραφικά κατά κόρον, υπάρχει μάλλον άπειρο βάθος να ασχοληθεί κανείς. Η απόδοση της λεπτομέρειας τώρα δεν εξαρτάται τόσο από το λογισμικό καθώς εκεί μπορεί κανείς να την ρυθμίσει (low poly high poly κλπ.) αλλά στον εκτυπωτή που πρέπει να μπορεί να παίξει σε υψηλές αναλύσεις. Για παράδειγμα ο δικός μου Wanhao δεν παίζει καλά κάτω από 0.15 mm ενώ ένας μετρίου αναστήματος (περί τα 2500 EUR) μπορεί να παίξει στα 0.06 mm ή και κάτω από αυτό που κάνει σημαντική διαφορά. Επομένως για παράδειγμα αν θέλω αν φτιάξω ένα πρόσωπο/κεφάλι στην 1/35 η Shapeways είναι μονόδρομος αν και είναι φθηνότερο και ευκολότερο να αγοράσω εγχωρίως κεφάλια resin και να ξεμπερδέψω.
Όσον αφορά τον περιορισμό του κόστους σε χρόνο και χρήμα είναι καθαρά θέμα 'μοντελιστικού μαζοχισμού'. Και εξηγούμαι: το χρήμα εξαρτάται τι θέλουμε να κάνουμε με τον 3d εκτυπωτή. Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε πλήρως τα αξεσουάρ διοραμάτων κλπ. πάμε σε ακριβό μηχάνημα για να έχουμε λεπτομέρεια. Αν θέλουμε απλά να έχουμε τη δυνατότητα να φτιάχνουμε μαζικά αξεσουάρ (βαρέλια κλπ.), με ένα λογικά φτηνό, βολευόμαστε μια χαρά. Αναφορικά με το χρόνο και αυτό εξαρτάται από τόσο πολύ καλοί είμαστε στον σχεδιασμό σε 3d. Προσωπικά, απλά κατασκευάσματα όπως ένα σπίτι, μια πρόσοψη κτιρίου στην 1/35, έναν καρυοθραύστη/εργαλεία κλπ. μέχρι σήμερα δεν έχω ξοδέψει πάνω από μια ώρα, 1.5 το πολύ έως το εκτυπώσιμο αρχείο (αρχίζοντας από το 0).
Θα ήθελα εδώ να κάνω μια επισήμανση γενικής φύσεως: μην βλέπετε τον 3d εκτυπωτή μέσα από το πρίσμα ενός εργαλείου μοντελισμού. Να το βλέπετε ως μια επένδυση σε ένα εργαλείο άπειρων εφαρμογών (σε επόμενα σχόλια θα παραθέσω κάποιες κατασκευές για να έχετε καλύτερη εικόνα) που ξεκινούν από τον μοντελισμό - να αναφέρω ότι μόλις ξεκίνησα την κατασκευή τηλεκατευθυνόμενου σε 3d εκτυπωτή καθώς οι αεροτομές τις πτέρυγας από πλαστικό έχουν την ίδια αντοχή με μπάλσα και ίδιο βάρος άρα γιατί όχι) - έως εργαλεία (πχ. στηρίγματα για τους αερογράφους και κατσαβίδια), κουμπιά για το παλτό σας αν τα χάσατε, παιχνίδια για τα παιδιά συναρμολογούμενα, θήκες για κινητό για δώρα, γρανάζια/ρολόγια τοίχου κλπ. και επομένως η προστιθέμενη αξία του στον πάγκο ενός, είναι μεγαλύτερη τοσο από απόψεως χρησιμότητας όσο και από απόψεως ψυχικής υγείας. ʼλλωστε το χόμπι μας δεν το κάνουμε για να κονομήσουμε αλλά πρωτίστως για να ηρεμεί η ψυχάρα μας στις μέρες που ζούμε. Πρώτος εγώ σας ανέφερα ότι αν επενδύσει κανείς σε εκτυπωτή για να φτιάχνει αξεσουάρ για διοράματα, τότε θα έχει αποσβέσει την αξία του μετά από καμία 100η κατασκευές τουλάχιστον. Για αυτό παν μέτρον άριστον... και να έχουμε το μυαλό μας ανοικτό 360 μοίρες.
Ελπίζω να έδωσα κατάλληλες απαντήσεις... αν όχι, εδώ είμαστε