Ναμαστε και πάλι...
το παρόν σημείωμα αφορά τα αρχεία και τους τύπους τωνε. Τα βασικά αρχεία που εν γένει δέχονται τα λογισμικά slicer (πχ. Cura) προκειμένου να δημιουργήσουν το αρχείο εκτύπωσης είναι τα .STL και .OBJ
Αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα 3D format ανάλογα με το πρόγραμμα που τα έφτιαξε πχ. Autocad, Maya, Collada, 3dsMax, Invenotr, Solidworks, STEP/IGES, Rhino κλπ. με μορφή .ΜΑΧ, .STEP, .SLDPRT, .DXF, .FBX, BLEND, .SMB, .UNITY κλπ. Για να γίνουν όλα κατάλληλα για επεξεργασία απαιτούν μετατροπή σε .stl ή .obj αλλιώς έχουμε πρόβλημα. Και το μείζον πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν μετατροπείς οπότε πρέπει κανείς να έχει στον υπολογιστή του όλα τα προγράμματα για να κάνει save as ή export στα stl και obj. Μέχρι στιγμής έχω βρεί μετατροπέα στα FBX της Autocad και αναλυτή στα UNITY (θα μιλήσουμε για αυτά αργότερα) ενώ το Magics δέχεται dae, fbx, 3ds. Για το λόγο αυτό κυνηγάω στο δίκτυο μοντέλα σε stl και obj φορμά, σπάνια σε fbx και 3ds (δεν είναι πολλά ούτως ή άλλως) και τα UNITY.
Η διαδικασία είναι η εξής: βρίσκω το αρχείο στα ανωτέρω 'εύκολα για μερεμέτι' φορμά - το μετατρέπω αν είναι fbx ή UNITY σε stl/obj - τα στέλνω στο Cura για εκτύπωση απευθείας ή αφού τα περάσω από το Magics για να τα διαμορφώσω. Αν το φτιάξω μόνος μου το σώζω σε stl και προχωράω άμεσα σε εκτύπωση.
Τι είναι τα blender και unity. Αυτά είναι τεράστια αρχεία σε μέγεθος και χρησιμοποιούνται σε μηχανές κατασκευής παιχνιδιών fps (first person shooter πχ. far cry, call of duty κλπ. αν είστε φίλοι του αθλήματος - αν όχι ρωτήστε τα παιδιά σας). Αυτά τα αρχεία είναι galleries όλων των σκηνικών που βλέπετε στα παιχνίδια αυτά από οχήματα που χρησιμοποιεί ο ήρωας μέχρι πολυκατοικίες, πόλεις, εσωτερικά σπιτιών, έπιπλα και κάθε είδους αντικείμενο βλέπετε στο gameplay εξ ού και το μέγεθος. Αν ανοίξετε τα αρχεία με κάποιο τρόπο, μπορείτε να πάρετε τα αντικείμενα αυτά ξεχωριστά και να τα εκτυπώσετε γιατί είναι σε 3d format. Για το blender δεν έχω βρεί ανοιχτήρι και αν και είναι δωρεάν είναι εξαιρετικά πολύπλοκο πρόγραμμα για να το χειριστώ και να κάνω export. Για το UNITY υπάρχει ανοιχτήρι και έτσι μπορούμε να πάρουμε εξαιρετικά μοντέλα για διοράματα urban και sci fi κλπ. Παράδειγμα είναι οι εικόνες μεμονωμένων αντικειμένων που προέρχονται από Unity αρχείο για κάποιο παιχνίδι στο Magics:

Για να σας αποτελειώσω, ένα unity ή Blend αρχείο όταν είναι στο 'όλον' φαίνεται κάπως έτσι:

Αυτό που βλέπετε και δεν καταλαβαίνετε είναι μια πόλη στην οποία θα περιπλανηθείτε όταν παίξετε το παιχνίδι. Ζουμάροντας ένα σημείο θα δούμε λεπτομέρειες από οχυρώματα, σάκους, δέντρα, κτίρια, σοκάκια και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πλατείας (βέλος μωβ στην πάνω εικόνα). Κάθε κίτρινο περίγραμμα οριοθετεί και ένα ξεχωριστό αντικείμενο 3d που μπορείτε να βγάλετε από το αρχείο μεμονωμένα (τοίχος, αυτοκίνητο, σακί, δέντρο, σπίτι κλπ.) οπότε ιδού και το επόμενο διόραμά σας.

Όσον αφορά το κομμάτι 'κατασκευάζω μόνος μου', ένα δείγμα από ένα διόραμα που ετοιμάζω είναι το ακόλουθο και αφορά έναν αξιωματικό Γερμανό να βγαίνει από το Ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ (Θεσσνίκη) και να μπαίνει σε ένα kubelwagen. Οι κατασκευές αφορούν την πρόσοψη (2 όροφοι), τα ρολλά και την πόρτα καθώς και τα σακιά για προστασία: