Αποστολέας Θέμα: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ?  (Αναγνώστηκε 17613 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος jim40

• Τζαλαχάνης Δημήτρης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γιαννιτσά
  • go ahead punk make my day
Απ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ?
« Απάντηση #25 στις: Δεκεμβρίου 13, 2016, 04:28:28 μμ »
 :mrgreen: :mrgreen:Υπάρχει ΙΧ χώρος αλλά είναι επιτηρούμενος

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
« Απάντηση #26 στις: Δεκεμβρίου 13, 2016, 04:36:20 μμ »
Πιστευω με αυτον τον εκτυπωτη να ειναι ευκολο να φτιαχτει o-ring απο τεφλον σε οποια διασταση θελουμε

Αποσυνδεδεμένος Αλέξιος Κονίδης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΡΑΦΗΝΑ
    • My Scale Models
« Απάντηση #27 στις: Δεκεμβρίου 13, 2016, 09:07:47 μμ »
Πιστευω με αυτον τον εκτυπωτη να ειναι ευκολο να φτιαχτει o-ring απο τεφλον σε οποια διασταση θελουμε
Τεφλόν, μάλλον όχι γιατί δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιο υλικό σε νήμα αλλά πλαστικό ναί (σαν ροδέλα και σαν ring με κυλινδρική διατομή). Νομίζω ότι μέχρι Μ3 είναι εφικτό. Έχω φτιάξει για ηλεκτρονικά (δεσίματα τρανζίστορ) μέχρι Μ4. Η ευκολία έγκειται στο ότι το γεωμετρικό σχήμα είναι εύκολο για έναν 3d εκτυπωτή. Η ικανότητα να το φτιάξει έγκειται στις ρυθμίσεις (80%) και στον εκτυπωτή το υπόλοιπο. Ωστόσο για πλαστικό δεν αξίζει το κόστος και τη φασαρία γιατί ροδέλες πλαστικές υπάρχουν στην αγορά πάμφθηνες. Το ζήτημα είναι ότι ΔΕΝ θα είναι εύκαμπτο σαν το o-ring και συμπιεστό.

Αν δεν θέλουμε πλαστικό, υπάρχει ένα ΙΣΩΣ ΑΝΑΛΟΓΟ υλικό σαν τεφλόν (τουλάχιστον εύκαμπτο) αλλά δεν έχω ιδέα που το βρίσκεις και πόσο κάνει. Ιδέ στο: http://oliviervanherpt.com/3d-printed-shoes/. Επίσης δεν έχω ιδέα αν ένας οποιοσδήποτε εκτυπωτής μπορεί να κάνει extrude το συγκεκριμένο υλικό. Ο δικός  μου πάντως ΜΑΛΛΟΝ δεν το παίζει καθώς σύμφωνα με τον κατασκευαστή δέχεται υλικό PLA και ABS μόνο
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #28 στις: Δεκεμβρίου 13, 2016, 09:17:17 μμ »
:mrgreen: :mrgreen:Υπάρχει ΙΧ χώρος αλλά είναι επιτηρούμενος
Εμ αυτός δεν λέγεται ΙΧ χώρος αλλά DMZ
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος jtrip49

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #29 στις: Δεκεμβρίου 13, 2016, 10:17:43 μμ »

Οι κλασσικοί τύπου Cameo κόβουν χαρτί, χαρτόνι, οντουλέ, μακετόχαρτο κλπ. αλλά ο Curio που είναι πιό τελευταίο μοντέλο κάνει μέχρι και χαλκογραφία (μέτριο ανάγλυφο) και τρυπητά, χαρακτικό σε διαφανές PVC (αυτό που γίνεται αδιαφανές για επιγραφές/μπρελόκ κλπ. Η χρησιμότητα τους σε μας είναι ΚΥΡΙΩΣ σε αυτούς που παίζουν με τα χάρτινα μοντέλα που είναι πανδύσκολα για εύκολο και γρήγορο κόψιμο με ακρίβεια και σε αυτούς που φτιάχνουν δικά τους decals, μάσκες και αυτοκόλλητα όπως εγώ. Ειδικά δε με το μακετόχαρτο μπορείτε με ευκολία και ακρίβεια να φτιάξετε στελέχη διοραμάτων και τραίνων όπως αφανή υποστηρίγματα, γεμίσματα, τοίχους, σπίτια κλπ. Δεν συζητώ βέβαια πόσο ωραίο είναι αν έχεις παιδιά να φτιάχνουν από παζλ μέχρι ότι νάναι. Αν είναι ένας λόγος να επενδύσει κανείς σε έναν τέτοιο, είναι σίγουρα τα παιδία (ή η προσκοπική ομάδα, η σχολική ομάδα κλπ.). Όρεξη να έχεις

Πάντως δες λίγο το site τους για τα συστήματα αυτά: https://www.silhouetteamerica.com/shop/machines

Καλησπέρα Αλέξιε, γνωρίζης  ποιό είναι το μίνιμουμ μέγεθος σε mm κοπής κύκλου, ή πολυμορφικού σχεδίου (εξωτερικά)
π.χ. χαλκομανίας  και όχι διαμπερές και εάν δέχεται εντολές από σχεδιαστικό πρόγραμμα υπολογιστού ο CURIO;
Φιλικά Γιάννης.
IPMS Ελλάδος - Μέλος #7  (1981-1990)
ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ) - 2007.

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #30 στις: Δεκεμβρίου 14, 2016, 11:07:28 πμ »
Καλησπέρα Αλέξιε, γνωρίζης  ποιό είναι το μίνιμουμ μέγεθος σε mm κοπής κύκλου, ή πολυμορφικού σχεδίου (εξωτερικά)
π.χ. χαλκομανίας  και όχι διαμπερές και εάν δέχεται εντολές από σχεδιαστικό πρόγραμμα υπολογιστού ο CURIO;
Φιλικά Γιάννης.
Αγαπητέ Γιάννη, δεν έχω κάνει ιδιαίτερες δοκιμές αλλά δεδομένου ότι η μύτη του κόπτη στα Silhouette είναι περί τα 0.1 mm (σαν Χ-acto) μπορεί κάλλιστα να κόψει κύκλο στα 2 mm διάμετρο. 'Εχω κόψει (ως αποκόμματα) τμήματα ενδιάμεσα (τρύπες) με τριγωνικό σχήμα και μέγεθος πλευράς 2-3 mm. Το βασικό θέμα είναι η ταχύτητα κοπής. Αυτή όσο μικραίνει το σχέδιο, τόσο πιό χαμηλή πρέπει να είναι (χαμηλότερη και από την default) ώστε καθώς περιστρέφεται η κεφαλή (για να είναι η κόψη πάντα προς την κατεύθυνση κίνησης) να μην 'χτυπήσει' το χαρτί και κάνει ανωμαλία στο περιθώριο. Όσον αφορά τα σχέδια, το σύστημα έχει δικό του πρόγραμμα που φτιάχνει το τελικό σχέδιο για να το στείλει στον κοπτικό εκτυπωτή και μπορεί να πάρει σχέδια από άλλα προγράμματα πχ. corel κλπ. Το πρόγραμμα του μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν από την σελίδα τους για Win και Mac για να το δοκιμάσεις.

Τώρα για το διαμπερές δεν νομίζω να το κατάλαβα καλά. Εννοείς απλά να το γδάρει και όχι να το κόψει? Μπορεί και να γδάρει αν αυτό εννοείς (κανονικά κόβει) αρκεί να ρυθμίσεις το βάθος κοπής πάνω στην κεφαλή αλλά επειδή αυτό δεν υποστηρίζεται ως ρύθμιση πρέπει να κάνεις δοκιμές.
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος jtrip49

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #31 στις: Δεκεμβρίου 14, 2016, 03:49:09 μμ »
Αλέξιε σε ευχαριστώ για την άμμεση και εμπεριστατομένη απάντηση στα ερωτήματα μου
όταν λέω μη διαμπερές κόψιμο εννοώ π.χ. το κόψιμο του φίλμ της χαλκομανίας και όχι το
υπόλοιπο χαρτί που στηρίζη το φίλμ, όπως είναι κομμένες οι χαλκομανίες του εμπορίου;
Και πάλι σε ευχαριστώ φιλικά Γιάννης ::salut::

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #32 στις: Δεκεμβρίου 14, 2016, 10:18:40 μμ »
Αλέξιε σε ευχαριστώ για την άμμεση και εμπεριστατομένη απάντηση στα ερωτήματα μου
όταν λέω μη διαμπερές κόψιμο εννοώ π.χ. το κόψιμο του φίλμ της χαλκομανίας και όχι το
υπόλοιπο χαρτί που στηρίζη το φίλμ, όπως είναι κομμένες οι χαλκομανίες του εμπορίου;
Και πάλι σε ευχαριστώ φιλικά Γιάννης ::salut::
Αγαπητέ Γιάννη, μπορεί να το κάνει και μου έχει τύχει να το κάνει τυχαία όταν δεν ρύθμισα σωστά το πόσο έξω είναι η λεπίδα. Αλλά δεν υπάρχει ρύθμιση για αυτό. Ωστόσο περί ορέξεως κολοκυθόπιττα όπως λέμε γιατί από όσο θυμάμαι συνήθως τα βιβλία μοντελομαγειρικής λένε να κόβουμε το decal σύριζα για να μην έχει φιλμ. Για να το ρωτάς όμως κάτι άλλο έχεις κατά νου..... Πάντως για να ολοκληρώσω την απάντηση, το έχω χρησιμοποιήσει για nose art δικά μου (που μου αρέσουν ιδιαίτερα) σε 1/72 2ου ΠΠ βομβαρδιστικά ΗΠΑ και δεν υπάρχει πρόβλημα (με δικό μου decal σε decaloχαρτο κενό από μαγαζί).
Καλό βράδυ
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος jtrip49

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #33 στις: Δεκεμβρίου 14, 2016, 10:36:26 μμ »
Συμφωνώ με τα γραφόμενα σου, και αυτό που έχω κατά νου είναι ότι μου το στέλνουν δώρο από Αμερική....!!!
τα υπόλοιπα θα τα αφήσω στους επιστήμονες γυιούς που είναι και οι 2 Ηλεκτρονικοί Μηχ. & Μηχ. Η/Υ.....
Σε ευχαριστώ πολύ, εύχομαι καλές γιορτές  φιλικά Γιάννης. ::salut::

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #34 στις: Δεκεμβρίου 16, 2016, 01:05:15 πμ »
Αγαπητοί  ::ketten_006::

αφού το ζητήσατε, θα μιλήσουμε επ ολίγον για τα λογισμικά (κοινώς σοφτγουέρια) για 3d εκτυπώσεις. Θα μπώ στη λογική των απλών προσεγγίσεων γιατί οι πολύπλοκες αφορούν επαγγελματίες και δεν υπάρχει όπως έχω δει ενδιάμεσος τόπος. Είτε κάνεις τα απλά και γρήγορα και εκτυπώνεις είτε γίνεσαι επαγγελματίας του χώρου με καλή γνώση ιδιαίτερα βαριών λογισμικών (από αυτά που κανείς μαθαίνει ένα σε όλη του τη ζωή για το επάγγελμά του πχ. Autocad, QuarkExpress κλπ.).

ΓΕΝΙΚΑ
Έχουμε 3 ειδών λογισμικά:
- τα slicer που κόβουν το αντικείμενο οριζόντια και δημιουργούν το αρχείο συντεταγμένων gcode (όπως και σε ένα CNC) για να το δεχθεί ο εκτυπωτής και να τυπώσει
- τα λογισμικά κατασκευής ενός αντικειμένου από το 0 (είτε μέσω σχεδιασμού CAD είτε μέσω 3D scanner)
- τα λογισμικά τροποποίησης/διόρθωσης ενός υπάρχοντος αντικειμένου
Στο https://all3dp.com/best-3d-printing-software-tools/ μπορείτε να δείτε μια συλλογή αυτών.

Επίσης ένα αντικείμενο κατασκευάζεται ως μια επιφάνεια από τρίγωνα (tessalation). Όσο μικρότερα τα τρίγωνα τόσο μεγαλύτερη η ανάλυση και η λεπτομέρεια (low poly, high poly είναι οι όροι που θα δείτε σε σελίδες) αλλά και τόσο μεγαλύτερο χρόνος εκτύπωσης απαιτείται χωρίς να είναι εγγυημένο το αποτέλεσμα σε ένα φθηνιάρη εκτυπωτή. Το tessalation μπορεί να αλλάξει με λογισμικό (κατηγορία 3 παραπάνω).

SLICER
Ένα free slicer είναι το CURA (https://ultimaker.com/en/products/cura-software) που ταιριάζει σε πολλούς εκτυπωτές και όχι μόνο της εταιρείας αυτής. Έχει διάφορες εκδόσεις και η 2.3.1. επιτρέπει να έχει κανείς τεράστιο έλεγχο της εκτύπωσης με δεκάδες ρυθμίσεις (αν θέλεις, γιατί υπάρχει και η δυνατότητα με ένα κουμπί να ρυθμίσεις χαμηλή, μέτρια ή υψηλή ανάλυση). Ωστόσο εγώ προσωπικά δεν το κάνω γιατί τουλάχιστον οι ταχύτητες είναι σημαντικές να ρυθμιστούν για να μην υπάρχει αποκόλληση. Ειδικά η ταχύτητα μετακίνησης της κεφαλής από αντικείμενο σε αντικείμενο είναι η σημαντικότερη και πρέπει να είναι χαμηλότερη αυτής της στάνταρντ ρύθμισης (περί τα 40-50 mm/sec αντί για 120 mm/sec). Το κλώτσημα είναι τέτοιο (γιατί η εκτύπωση γίνεται στα 40-50 mm/sec) που μπορεί να πετάξει  το αντικείμενο από την πλάκα. Υπάρχουν και άλλα slicer στην αγορά ελεύθερα αλλά το Cura  για μένα είναι top. Έχω δοκιμάσει και άλλα και το Cura έχει το καλύτερο user interface για να καταλαβαίνεις τι κάνεις και τι θα πάρεις στο τέλος. Δείτε τα αναλυτικά στο: https://all3dp.com/best-3d-printing-software-tools/  (επιλέξτε αυτά που αναφέρονται ως slicer στην κολώνα function του πίνακα)

Η συνέχεια στο επόμενο..........
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #35 στις: Δεκεμβρίου 16, 2016, 01:47:56 πμ »
Αγαπητοί  ::ketten_006::

το δεύτερο κομμάτι αφορά τα λογισμικά κατασκευής.

Τα απλά και εύκολα λογισμικά είναι το 3d builder Που είναι ενσωματωμένο στα windows 8 και πάνω και το 123D design. Και τα δύο είναι δωρεάν. Όλα τα λογισμικά που υπάρχουν βασίζονται σε μερικά βασικά πρότυπα τρισδιάστατα σχήματα: κύβο, ρόμβο, πυραμίδα, τόρο, σφαίρα, κύλινδρο, πρίσμα και ημισφαίριο. Συνδυάζοντας όλα αυτά δημιουργούνται τα σχήματα που θέλουμε. Μετά αρχίζει η κοπτική-ραπτική για να τελειοποιηθεί το σχήμα. Στα βαριά λογισμικά (Maya, 3Dmax κλπ.) υπάρχουν χιλιάδες κυριολεκτικά υπο-ρουτίνες τροποποίησης των βασικών σχημάτων ώστε να πάρουν το τελικό σχήμα πχ. από 3-4 κύβους να φτιάξεις μια καρικατούρα ανθρώπου ή από ένα πρόσωπο έτοιμο να φτιάξεις ένα ζόμπι και πολλά άλλα (NURBS και άλλοι όροι τέτοιο). Το 123D μάλιστα μπορεί εύκολα να φτιάξει ένα οποιοδήποτε σχήμα 3D από γραμμικό σχέδιο 2D. Με αυτόν τον τρόπο έχω φτιάξει νεοκλασσικό υποστήριγμα για μπαλκόνι.

Αυτό σε απάντηση της ερώτησης σχετικά με το πως μπορούμε να αλλάξουμε τη στάση σε μια φιγούρα. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο χρειάζεται να παίξουμε με τα βαριά λογισμικά όπως το Maya, 3Dmax κλπ. Δεν είμαι άμεσος γνώστης γιατί έχουν μεγάλο learning curve και δεν αξίζει ως μοντελιστή τέτοια εξειδίκευση αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιττα... Γνωρίζω πάντως ότι αφού φορτώσετε την φιγούρα, βάζετε με κάποιο τρόπο, κάτι σφαίρες στα σημεία κίνησης (κυρίως στις αρθρώσεις) και το λογισμικό καταλαβαίνει ότι με το ποντίκι μπορεί να περιστρέψει τα εκατέρωθεν τμήματα γύρω από τη σφαίρα. Έτσι αλλάζει η στάση. Είναι πιθανό να χρειαστεί κανείς να μάθει μόνο αυτό παίρνοντας ένα έτοιμο μοντέλο ανθρώπου σε οποιαδήποτε στάση. Όλα τα άλλα σχήματα (σπίτια κλπ.) δεν χρειάζονται τέτοια παρέμβαση παρά μόνο συμπληρώματα (αν θέλουμε) και κυρίως σπάσιμο σε τμήματα.

Τέλος λογισμικά κατασκευής μοντέλων είναι και αυτά που συναρμολογούν τις εικόνες από έναν 3d scanner για να δημιουργήσουν το τελικό αντικείμενο.
Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #36 στις: Δεκεμβρίου 16, 2016, 08:47:37 πμ »
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
  • BELLUM OMNEUM CONTRA OMNE
« Απάντηση #37 στις: Δεκεμβρίου 16, 2016, 05:03:08 μμ »

Από τεφλόν;;;
Παπαδόπουλος ΑΕ στον Πειραιά. Έχει ότι θέλεις από o-ring.
Εσύ μάλλον θέλεις ποιότητα viton ή EPDM ή μία άλλη ποιότητα που έχει για πάρα πολύ ισχυρά χημικά...

.

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
« Απάντηση #38 στις: Δεκεμβρίου 16, 2016, 05:19:36 μμ »
Που στον πειραια γκουγλαρω και μου βγαζει παπαδοπουλο με ρουλεμαν

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
  • BELLUM OMNEUM CONTRA OMNE
« Απάντηση #39 στις: Δεκεμβρίου 16, 2016, 08:17:41 μμ »
Που στον πειραια γκουγλαρω και μου βγαζει παπαδοπουλο με ρουλεμαν
Αυτόν... Πάρε τηλέφωνο...
Πρόσεχε γιατί εκεί δίπλα υπάρχουν και οι Αφοι Παπαδόπουλοι - καμία σχέση με τον πρώτο...
.

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #40 στις: Δεκεμβρίου 17, 2016, 11:58:18 πμ »
Αγαπητοί

επειδή μάλλον ξέχασα μια απάντηση περί κλίμακος. Στον slicer που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το τελικό αρχείο εκτύπωσης, (πχ. Cura) υπάρχει ένα μενού κλίμακας. Για ευκολία και αν χρησιμοποιείται το google chrome, υπάρχει ένα addin με όνομα woodland scenics model scaler που υπολογίζει σε κάθε κλίμακα το πραγματικό. Για παράδειγμα αν έχετε μια φιγούρα, τη σηκώνετε στο Cura και λαμβάνοντας υπόψη ένα ύψος 180 εκ. το addin σας δίνει ύψος φιγούρας 51,4 mm οπότε λέτε στο Cura να το κάνει το μοντέλο σας 51,4 mm από ότι μέγεθος και να φορτώθηκε. Μάλιστα το Cura έχει μια επιλογή που μοιάζει με λουκέτο. Οταν είναι κλειστό, αν αλλάξετε μια διάσταση, αλλάζουν όλες αναλογικά. πχ. αν έχετε ένα κύβο 2χ2χ2 εκ. και κάνετε μια διάσταση 4 εκ. τότε ο κύβος θα γίνει αυτόματα 4χ4χ4 εκ. Αντίθετα αν είναι ανοικτό το λουκέτο (με κλίκ) τότε αν αλλάξετε μια διάσταση, αλλάζει μόνο αυτή. Είναι απλό και εξαιρετικά εύκολο και έτσι δεν υπάρχει λόγος να ενδιαφερθεί κανείς για τις διαστάσεις ενός μοντέλου από την αρχή. Απλά όταν είναι έτοιμος για εκτύπωση, τότε δίνει στο slicer τις διαστάσεις που θέλει και αυτές περνάνε στο τελικό εκτυπώσιμο αρχείο gcode (μαζί με τις άλλες ρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε ομιλήσει).

Mέχρι το επόμενο
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #41 στις: Δεκεμβρίου 17, 2016, 05:42:28 μμ »
Κάτι κατάλαβα αλλά τα λες περιληπτικά και μπερδεύτηκα. Το addin είναι στο Cura ή στο google chrome; Μάλλον το addin είναι απλά ένα προγραμματάκι που υπολογίζει τις κλίμακες αλλά αυτό δεν είναι και τίποτα αφού το κάνω και μόνος μου: 1,80 μέτρα δια 35 ίσον 51,4 χιλιοστά.

Τέλος πάντων, στο Cura μπορώ να δώσω τη μια διάσταση που θέλω να έχει η τελική εκτύπωση και προσαρμόζει όλες σε αυτήν. Σωστά;

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #42 στις: Δεκεμβρίου 18, 2016, 11:17:12 πμ »
Κάτι κατάλαβα αλλά τα λες περιληπτικά και μπερδεύτηκα. Το addin είναι στο Cura ή στο google chrome; Μάλλον το addin είναι απλά ένα προγραμματάκι που υπολογίζει τις κλίμακες αλλά αυτό δεν είναι και τίποτα αφού το κάνω και μόνος μου: 1,80 μέτρα δια 35 ίσον 51,4 χιλιοστά.

Τέλος πάντων, στο Cura μπορώ να δώσω τη μια διάσταση που θέλω να έχει η τελική εκτύπωση και προσαρμόζει όλες σε αυτήν. Σωστά;
Το addin του Google Chrome είναι για τους πιό τεμπέληδες αλλιώς υπάρχει και το κομπιτουτεράκι. Στο Cura και μάλλον όλα τα slicer, μπορείς να ρυθμίσεις την τελική διάσταση σε mm του αντικειμένου. Είτε αλλάζοντας τη μια διάσταση, αλλάζουν και οι άλλες 2 αναλογικά την ίδια στιγμή είτε αλλάζοντας την καθεμία ξεχωριστά όσο θέλουμε αρκεί να μην βγούμε έξω από τις διαστάσεις εκτύπωσης. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια αλλάζει το χρώμα του αντικειμένου και καταλαβαίνουμε ότι είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να τυπώσει ο εκτυπωτής.
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #43 στις: Δεκεμβρίου 25, 2016, 01:31:55 πμ »
Αγαπητοί

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλή ΧΡΟΝΙΑ σε όλους

Το σημείωμα σήμερα αναφέρεται στα λεγόμενα μας πριν αναφορικά με την τακτοποίηση του αντικειμένου που θέλουμε να εκτυπώσουμε για να μπορεί να εκτυπωθεί. Θα δουλέψουμε στο Cura.
Το αντικείμενο μας είναι ένα πολύπλοκο buggy για wargamers:

Όπως είναι δεν υπάρχει περίπτωση να εκτυπωθεί γιατί έχει πολλά κρεμαστά σημεία. Αρα πρέπει να κοπεί σε τμήματα με αρκετό επίπεδο μέρος ώστε να κάτσουν καλά στην επιφάνεια εκτύπωσης. Αυτό γίνεται με λογισμικό ή μπορεί ο κατασκευαστής να το έχει ήδη κόψει. Τα τμήματα του είναι τα εξής:

Αυτά εκτυπώνονται μια χαρά (εκτός από το κεντρικό σασί που θέλει κόψιμο κάθετα όπως το βλέπω). Σε κάθε περίπτωση μετά την εκτύπωση το συναρμολογούμε όπως κάθε μοντελάκι που αγοράζουμε.

Οι βασικές λειτουργίες του Cura για να έχετε άποψη είναι 3 (εκτός της βασικής που είναι να φτιάξει το τελικό αρχείο εκτύπωσης):

1. Περιστροφή: αυτό γίνεται σε 3 άξονες και κύριος σκοπός είναι να βάλουμε το αντικείμενο με την 'πλάτη κάτω' (εννοούμε την επίπεδη πλευρά προς την επιφάνεια εργασίας για να μπορεί να εκτυπωθεί). Όπως βλέπετε στην εικόνα, εμφανίζονται 3 κύκλοι γύρω από το αντικείμενο που τους σέρνουμε με τον ποντικό για να περιστρέψουμε το αντικείμενο σε βήματα 5 μοιρών. Όταν φτάσουμε κοντά στην επιπεδότητα και δεν είναι επιπεδοποιημένο καλά, πατάμε και το κουμπί lay flat (κόκκινο βέλος). Αν το κάνετε χωρίς να το έχετε περιστρέψει περίπου στη θέση του, συνήθως το λογισμικό τα κάνει μαντάρα.

2. Κλίμακα: σκοπός είναι η αλλαγή της διάστασης του αντικειμένου είτε κάθεμια ξεχωριστά, είτε όλες μαζί αυτόματα απλά αλλάζοντας την μια μόνο. Στο μενού που έχει το λογισμικό, υπάρχουν τρία πεδία (πράσινο βέλος) που αλλάζουμε σε ποσοστό τις διαστάσεις (για χοντρές αλλαγές πχ. θέλω να το κάνω μισό από ότι είναι - 0.5 - παίρνει τιμές 0 έως όσο για 0% έως όσο % (πχ. 3 για 300% τριπλάσιο) και το πεδίο με τις διαστάσεις (κίτρινο βέλος) που οι τιμές είναι σε mm πχ. αν έχω μια φιγούρα 1/35 απλά κάνω το Ζ 52 mm για έναν άνθρωπο 180 εκ ύψος. Το λουκέτο (κόκκινο βέλος) όταν είναι κλειστό και αλλάξω μια διάσταση, τότε αλλάζουν όλες ανάλογα ενώ με ανοικτό το λουκέτο αλλάζει μόνο μια κάθε φορά.

3. Τα 'άντερα' της κατασκευής: υπάρχει η δυνατότητα να δούμε κάθε επίπεδο της κατασκευής από την επιφάνεια εργασίας έως την κορυφή ώστε να δούμε το κενό μέσα στην εκτύπωση και αν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα και η ΄αντοχή΄του τελικού αντικειμένου. Σημειώστε ότι μπορείτε να ζητήσετε στο λογισμικό να κάνει το αντικείμενο μασίφ με 100% γέμισμα στο εσωτερικό (πρακτικά από το 0-εντελώς κοίλο μέσα -  έως το 100% - μασίφ) σε όλες σας τις εκτυπώσεις. Αλλά αυτό πολλαπλασιάζει το χρόνο εκτύπωσης και το υλικό που χαλάτε και δεν χρειάζεται πάντοτε να είναι μασίφ. Πχ έκανα μασίφ τη λαβή ενός κατσαβιδιού που έφτιαξα εφόσον εκτιμώ ότι θα δεχθεί πιέσεις, αλλά μια φιγούρα για σκάκι με 10% γέμισμα είναι υπεραρκετό. Περί ορέξεως όμως...

Στο δείγμα εδώ φαίνονται τα τοιχώματα με πράσινο, η εξωτερική επιφάνεια με κόκκινο και το γέμισμα με κίτρινο (πλέγμα). Εκεί που οι αποστάσεις είναι μικρές το κίτρινο είναι μασίφ αναγκαστικά. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις είναι ρομβοειδές πλέγμα που στηρίζει εγκάρσια τα τοιχώματα του αντικειμένου.
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #44 στις: Δεκεμβρίου 25, 2016, 01:47:50 πμ »
Αγαπητοί

επειδή βλέπω στα μάτια σας την επόμενη ερώτηση 'πως κόπτουμεν ρε θείο' το αντικείμενο, το σημείωμα αναφέρεται σε αυτό.

Το βασικό λογισμικό που μου αρέσει λόγω ευκολίας είναι το Magics. Αυτό το λογισμικό έχει πολλά εργαλεία για την μετατροπή ενός βασικού 3d αρχείο όπως κόψιμο, τρύπημα και σπάσιμο σε τμήματα αυτόματα. Κατά βάση όμως το χρησιμοποιώ μόνο για τεμαχισμό. Όποιος θέλει όμως μπορεί να το μάθει καλύτερα.

Φορτώνουμε το αντικείμενο μας και το κόβουμε σε 2 τμήματα κατά μήκος και μετά του λέμε να σώσει τα 2 τμήματα στο ίδιο folder με άλλα ονόματα (τα κάνει αυτόματα) και έτσι έχουμε τα 2 εκτυπώσιμα μισά:

Το βέλος δείχνει το σημείο τομής και τη γραμμή που του είπα εγώ να κόψει. Στην τελευταία φωτό βλέπετε τα δύο μισά στο Cura αφού έχω περιστρέψει το ένα μισό ώστε να κάτσει πλάτη κάτω στην πλευρά που το έκοψε το Magics και το οποίο είναι εντελώς επίπεδο. Προφανώς θα κάνω το ίδια και στα δύο για να μπορούν να εκτυπωθούν.
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #45 στις: Δεκεμβρίου 25, 2016, 03:12:00 πμ »
Ναμαστε και πάλι...

το παρόν σημείωμα αφορά τα αρχεία και τους τύπους τωνε. Τα βασικά αρχεία που εν γένει δέχονται τα λογισμικά slicer (πχ. Cura) προκειμένου να δημιουργήσουν το αρχείο εκτύπωσης είναι τα .STL και .OBJ
Αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα 3D format ανάλογα με το πρόγραμμα που τα έφτιαξε πχ. Autocad, Maya, Collada, 3dsMax, Invenotr, Solidworks, STEP/IGES, Rhino κλπ. με μορφή .ΜΑΧ, .STEP, .SLDPRT,  .DXF, .FBX, BLEND, .SMB, .UNITY κλπ. Για να γίνουν όλα κατάλληλα για επεξεργασία απαιτούν μετατροπή σε .stl ή .obj αλλιώς έχουμε πρόβλημα. Και το μείζον πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν μετατροπείς οπότε πρέπει κανείς να έχει στον υπολογιστή του όλα τα προγράμματα για να κάνει save as ή export στα stl και obj. Μέχρι στιγμής έχω βρεί μετατροπέα στα FBX της Autocad και αναλυτή στα UNITY (θα μιλήσουμε για αυτά αργότερα) ενώ το Magics δέχεται dae, fbx, 3ds. Για το λόγο αυτό κυνηγάω στο δίκτυο μοντέλα σε stl και obj φορμά, σπάνια σε fbx και 3ds (δεν είναι πολλά ούτως ή άλλως) και τα UNITY.

Η διαδικασία είναι η εξής: βρίσκω το αρχείο στα ανωτέρω 'εύκολα για μερεμέτι' φορμά - το μετατρέπω αν είναι fbx ή UNITY σε stl/obj - τα στέλνω στο Cura για εκτύπωση απευθείας ή αφού τα περάσω από το Magics για να τα διαμορφώσω. Αν το φτιάξω μόνος μου το σώζω σε stl και προχωράω άμεσα σε εκτύπωση.

Τι είναι τα blender και unity. Αυτά είναι τεράστια αρχεία σε μέγεθος και χρησιμοποιούνται σε μηχανές κατασκευής παιχνιδιών fps (first person shooter πχ. far cry, call of duty κλπ. αν είστε φίλοι του αθλήματος - αν όχι ρωτήστε τα παιδιά σας). Αυτά τα αρχεία είναι galleries όλων των σκηνικών που βλέπετε στα παιχνίδια αυτά από οχήματα που χρησιμοποιεί ο ήρωας μέχρι πολυκατοικίες, πόλεις, εσωτερικά σπιτιών, έπιπλα και κάθε είδους αντικείμενο βλέπετε στο gameplay εξ ού και το μέγεθος. Αν ανοίξετε τα αρχεία με κάποιο τρόπο, μπορείτε να πάρετε τα αντικείμενα αυτά ξεχωριστά και να τα εκτυπώσετε γιατί είναι σε 3d format. Για το blender δεν έχω βρεί ανοιχτήρι και αν και είναι δωρεάν είναι εξαιρετικά πολύπλοκο πρόγραμμα για να το χειριστώ και να κάνω export. Για το UNITY υπάρχει ανοιχτήρι και έτσι μπορούμε να πάρουμε εξαιρετικά μοντέλα για διοράματα urban και sci fi κλπ. Παράδειγμα είναι οι εικόνες μεμονωμένων αντικειμένων που προέρχονται από Unity αρχείο για κάποιο παιχνίδι στο Magics:

Για να σας αποτελειώσω, ένα unity ή Blend αρχείο όταν είναι στο 'όλον' φαίνεται κάπως έτσι:

Αυτό που βλέπετε και δεν καταλαβαίνετε είναι μια πόλη στην οποία θα περιπλανηθείτε όταν παίξετε το παιχνίδι. Ζουμάροντας ένα σημείο θα δούμε λεπτομέρειες από οχυρώματα, σάκους, δέντρα, κτίρια, σοκάκια και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πλατείας (βέλος μωβ στην πάνω εικόνα). Κάθε κίτρινο περίγραμμα οριοθετεί και ένα ξεχωριστό αντικείμενο 3d που μπορείτε να βγάλετε από το αρχείο μεμονωμένα (τοίχος, αυτοκίνητο, σακί, δέντρο, σπίτι κλπ.) οπότε ιδού και το επόμενο διόραμά σας.

Όσον αφορά το κομμάτι 'κατασκευάζω μόνος μου', ένα δείγμα από ένα διόραμα που ετοιμάζω είναι το ακόλουθο και αφορά έναν αξιωματικό Γερμανό να βγαίνει από το Ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ (Θεσσνίκη) και να μπαίνει σε ένα kubelwagen. Οι κατασκευές αφορούν την πρόσοψη (2 όροφοι), τα ρολλά και την πόρτα καθώς και τα σακιά για προστασία:

Με εκτίμηση
Αλέξης

Αποσυνδεδεμένος jim40

• Τζαλαχάνης Δημήτρης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γιαννιτσά
  • go ahead punk make my day
« Απάντηση #46 στις: Δεκεμβρίου 25, 2016, 12:36:07 μμ »
Καλά Χριστούγεννα. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Μήπως πρέπει το θέμα να καρφιτσωθεί για να είναι πάντα εύκολο σε ζήτηση?

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #47 στις: Δεκεμβρίου 25, 2016, 12:47:34 μμ »
Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Αρκετά συμπυκνωμένη αλλά αρχίζω και καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Συνέχισε έτσι.
Να δω αν κατάλαβα:
Το Cura είναι το πρόγραμμα από το οποίο τυπώνουμε. Το αρχείο μας πρέπει να είναι .stl ή .obj. Δηλαδή όταν ψάχνω για έτοιμα αρχεία ώστε να τα δώσω έξω για εκτύπωση πρέπει να είναι σε μια από αυτές τις δύο μορφές.
Το Magics είναι για γενική επεξεργασία ενός μοντέλου 3d ή μόνο για τεμαχισμό κλπ. ώστε να προετοιμαστεί η εκτύπωση;

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #48 στις: Δεκεμβρίου 26, 2016, 11:14:11 πμ »
Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Αρκετά συμπυκνωμένη αλλά αρχίζω και καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Συνέχισε έτσι.
Να δω αν κατάλαβα:
Το Cura είναι το πρόγραμμα από το οποίο τυπώνουμε. Το αρχείο μας πρέπει να είναι .stl ή .obj. Δηλαδή όταν ψάχνω για έτοιμα αρχεία ώστε να τα δώσω έξω για εκτύπωση πρέπει να είναι σε μια από αυτές τις δύο μορφές.
Το Magics είναι για γενική επεξεργασία ενός μοντέλου 3d ή μόνο για τεμαχισμό κλπ. ώστε να προετοιμαστεί η εκτύπωση;

Αγαπητοί φίλοι, είναι αλήθεια ότι η παρουσίαση είναι συμπυκνωμένη λόγω όγκου του αντικειμένου που καταπιάστηκα, οπότε μην διστάζετε να ρωτάτε για να δίνω επιπλέον πληροφορίες. Μπορεί κάποια πράγματα να τα θεωρώ αυτονόητα λόγω ενασχόλησης ...

Αναφορικά με τα παραπάνω του Kostis Pap,
1. Το Cura είναι ΕΝΑ από τα διαθέσιμα προγράμματα για να φτιάξουμε το τελικό αρχείο για εκτύπωση. Υπάρχουν και άλλα free και πρέπει να υπάρχουν και άλλα που τα δίνουν μαζί με τους εκτυπωτές τους κάποιες εταιρείες. Το Cura ήταν το ενδεδειγμένο για τον δικό μου εκτυπωτή σύμφωνα με την εταιρεία (Wanhao). Επίσης σύμφωνα με την εμπειρία μου, μακράν το ευκολότερο σε ρυθμίσεις.

2. Το Cura δέχεται αρχεία STL και OBJ από μόνο του MONO. Οι άλλοι τύποι αρχείων πρέπει να μετατραπούν σε STL και OBJ ώστε να μπούν στο Cura και να γίνουν αρχείο εκτύπωσης. Σε συνδυασμό με το Magics που δέχεται STL, OBJ, DAE, FBX και 3DS και μπορεί να τα κάνει όλα export σε STL, μπορούμε να παίξουμε με πολλά αρχεία έτοιμα που μπορούμε να βρούμε στο internet.

3. Υπάρχουν 2 ειδών λογισμικά για τη διαμόρφωση ενός μοντέλου (και κατασκευή). Το ένα είναι στατικό και είναι το Μagics του οποίου η κύρια χρησιμότητα για μένα είναι η σωστός τεμαχισμός για να είναι εκτυπώσιμο το αρχείο. Ωστόσο έχει πολλές ακόμα δυνατότητες όπως τρύπες, μετατροπή ενός μασίφ αντικειμένου σε κοίλο, τη διάλυση ενός αντικειμένου στα επιμέρους τμήματα του, τη διαμόρφωση της επιφανείας του και πολλά άλλα, ΑΛΛΑ το λογισμικό αυτό απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που κατασκευάζουν 3d αντικείμενα για παιχνίδια υπολογιστών (βάζει και textures και χρώματα κλπ.). Για κάποιον που θέλει απλά να εκτυπώσει ένα αντικείμενο, η χρησιμότητα περιορίζεται σε λίγα πράγματα (σύνηθες σε πολύπλοκα λογισμικά, ο καθένας χρησιμοποιεί ότι χρειάζεται και ξεχνάει τα άλλα). Ο δεύτερος τύπος λογισμικού είναι αυτός που παρεμβαίνει στα τρίγωνα. Η επιφάνεια κάθε μοντέλου είναι κατασκευασμένη από τρίγωνα πάσης μορφής και φύσεως γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσαρμοστεί η επιφάνεια στη λεπτομέρεια. Όσο περισσότερα τρίγωνα τόσο λεπτομερές το αντικείμενο και τόσο βαρύ το αρχείο για ένα μέσο υπολογιστή. Για αυτό θα δείτε στο δίκτυο τους όρους low poly και high poly.Αυτό είναι μια ένδειξη από τον κατασκευαστή του αντικειμένου που αναφέρει αν ο αριθμός των πολυγώνων είναι μεγάλος (βαρύ και ασήκωτο αρχείο) ή μικρός (ελαφρύ αρχείο με μικρότερη ανάλυση και λεπτομέρεια). Παράδειγμα τριγώνων και καλάντων στο κουνέλι εδώ:

Στην περίπτωση αυτή έχουμε το meshmixer της Autodesk που είναι δωρεάν και έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να αλλάζει την επιφάνεια του αντικειμένου (επίσης τυπώνει και λοιπά). Επειδή είναι καλό να δίνω παραδείγματα, ιδού. Τo Μeshmixer δεν παίρνει αρχεία από μόνο του αλλά τα δέχεται μέσω του 123D Design της Autodesk που επίσης είναι free και χρησιμεύει στην κατασκευή μοντέλων.

1. Φορτώνουμε το αρχείο μας στο 123D Design - στην περίπτωση αυτή ένα BTR60 - και μέσα από το μενού (βέλος) το στέλνουμε στο Meshmixer (που έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας βεβαίως βεβαίως)

2. Στο Meshmixer υπάρχουν πολλά εργαλεία αλλοίωσης/αλλαγής /μεταβολής της επιφάνειας με επέμβαση στα τρίγωνα. Στο παράδειγμα η πρώτη φωτό είναι το κανονικό αρχείο και θα του κάνω ένα τρακάρισμα εμπρός (βέλος):

Από διοραματική άποψη είμαι εκστασιασμένος με τα UNITY και BLENDER αρχεία γιατί πραγματικά έχουν τα πάντα που μπορεί να χρειαστεί κανείς. Αν καταφέρω και βρω τρόπο να ανοίξω και τα BLENDER θα σας ενημερώσω.
Με εκτίμηση
Αλέξης

• Scale 1/72
  • *
    • My Scale Models
« Απάντηση #49 στις: Δεκεμβρίου 30, 2016, 10:16:41 μμ »
Απάντηση σε έναν φίλο που ρώτησε κατ' ιδίαν περί της κατανάλωσης ρεύματος. Ο δικός μου Wanhao (δεν παίρνω όρκο για τους άλλους) καταναλώνει κάθε στιγμή από 160-202 Watt δηλαδή (αν δεν κάνω λάθος σύμφωνα με τα δεδομένα) αυτό είναι 0,18 kWh = 0,032 EUR ανά ώρα για μέσο όρο κατανάλωσης 180 watt. Αν κάνω λάθος στους λογαριασμούς, παρακαλώ παρεμβάσεις για να δώσουμε σωστή ενημέρωση στον φίλο μας.
Με εκτίμηση
Αλέξης

Tags: