Καλησπέρα σε όλους
Το Mustang της Airfix τελείωσε χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Το μόνο ότι πρόσεξα ότι η γράμμωση στο πάνω μέρος του cowling είναι εμφανής και εγώ την είχα εξαφανίσει, οπότε την επαναχάραξα εκ των υστέρων. Μετά την ολοκλήρωση του το μοντέλο ασταρώθηκε με το black base και βάφτηκε με το aluminium της σειράς Xtreme Metal της AK. Έγιναν κάποια paneling με white aluminium και steel στις εξαγωγές του κινητήρα, περισσότερο για να δοκιμάσω τη διαδικασία. Η αντιθαμπωτική βάφτηκε με το Olive Drab της Lifecolor και οι κόκκινες επιφάνειες με το flat Red της Tamiya.
Για τα χρώματα της ΑΚ είμαι γενικά πολύ ευχαριστημένος με εξαίρεση την αρκετά έντονη μυρωδιά που απαιτούσαν μάσκα. Από την επάνοδο μου στο χόμπι χρησιμοποιώ μόνο ακρυλικά και σίγουρα είναι πολύ πιο έντονο από ότι έχω συνηθίσει, και ανάλογο με τη μυρωδιά όταν ψέκασα gunze με laquer thinner. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι απολύτως ικανοποιητικό, και μακράν καλύτερο από οτιδήποτε έχω επιτύχει μέχρι στιγμής σε μεταλλικό, ενώ η χρήση τους ήταν πολύ εύκολη ακόμα και για πρώτη φορά. Επίσης τα χρώματα προορίζονται για αποκλειστική χρήση σε αερογράφο. Προσπαθώντας να διορθώσω ένα oversrpay από το κόκκινο σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας με πινέλο, ο διαλύτης τους κατέστρεψε ότι επιφάνεια ακούμπησε. Αυτό σε συνδυασμό με την έντονη μυρωδιά κάνει τις μικροδιορθώσεις άβολες και τις έκανα με Citadel. Επίσης με Citadel έβαψα και 2 panel στην κάτω πλευρά στα οποία κατέστρεψα τη βαφή, αφού έκανα τη χαζομάρα και το ακούμπησα ενώ δεν είχε ακόμα στεγνώσει.
Τα decal δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά αλλά στο τέλος υπάκουσαν. Στο spitfire είναι τυπωμένα από την cartograph και ελπίζω σε πολύ καλύτερη εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα decal ήταν πάνω στο μεταλλικό, δεν ψέκασα οποιοδήποτε βερνίκι πάνω στο μοντέλο σε κανένα στάδιο για να μην αλλοιώσω τη γυαλάδα των μεταλλικών και τη ματ αίσθηση των υπολοίπων τμημάτων. Στο τέλος έπεσε το μαύρο wash από τα Flory Models. Κάτι που φάνηκε σε αυτή τη φάση είναι ότι είχε μείνει ένα ίχνος από την κόλλα από την ταινία μασκαρίσματος πάνω σε ορισμένα σημεία με αλουμίνιο τα οποία κράτησαν σημειακά παραπάνω wash από όσο θα έπρεπε. Ευτυχώς το κόκκινο της Tamiya αποδείχτηκε ανθεκτικό παρόλες τις κακουχίες που πέρασε χωρίς βερνίκι, ενώ στο Lifecolor έδειξα περισσότερη προσοχή.

Συνοψίζοντας το κιτ της Airfix μου έδωσε μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνατότητες μου στα μεταλλικά καμουφλάζ, τα οποία πάντα μου άρεσαν αλλά πολύ συχνά απέφευγα (Δεν είναι τυχαίο ότι στο στοκ μου έχω ελάχιστα κιτ που έχουν καν την επιλογή για μεταλλικό). Οι όποιες αδυναμίες είναι θέμα δικών μου ελλείψεων που θα προσπαθήσω να βελτιώσω. Σίγουρα τώρα που πήρα το βάπτισμα θα ακολουθήσουν και άλλα μεταλλικά projects. Παρόλα αυτά εξακολουθώ να ψάχνω για μεταλλικά χρώματα τα οποία θα μπορώ να χρησιμοποιώ για λεπτομέρειες, μικροδουλειές και σε μικρότερες επιφάνειες/κλίμακες, καθώς έχω την εντύπωση ότι οι νέες παρτίδες της Citadel είναι διαφορετικές από της προηγούμενες και αρκετά χειρότερες.
Η συνέχεια στο Airfix GB θα είναι με το Spitfire το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης του κόκπιτ (μένει να αποφασίσει ο αερογράφος να ψεκάσει το ματ βερνίκι).