Αποστολέας Θέμα: Badger SOTAR & Krome: ερωτήσεις  (Αναγνώστηκε 12721 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
Απ: Badger Sotar & Krome ερωτήσεις
« Απάντηση #25 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 11:08:29 πμ »
Γιωργο εχεις σκεφτει τον Τalon της Ρaasche ??

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #26 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 11:10:51 πμ »

Ολα τα έχω σκεφτεί. Ψεκάζει enamel Humbrol; Εχεις ΣΙΓΟΥΡΗ άποψη; Μπορώ να κάνω φωτίσματα σε 72άρι αεροκάφος; Γιατί με τον Graphotec μπορούσα άνετα...
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #27 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 11:59:03 πμ »
Γιώργο μην ρωτάς, αλλά δοκίμασε πριν δώσεις τα χρήματά σου για οτιδήποτε.
Αφού έχεις πρόβλημα με τόσο καλούς αερογράφους όπως ο iwata HP-C ποιός σου εγγυάται οτι δεν θα έχεις και με τον sotar ή οποιονδήποτε άλλο.
Γνώμη μου είναι: 1) να ελέγξεις καλά οτι ο iwata σου δεν έχει πρόβλημα
                          2) πριν αγοράσεις δανείσου απο κάποιον τον αερογράφο που σκέπτεσαι να αγοράσεις ή πήγαινε στο εργαστήριο του με τα χρώματα και τα διαλυτικά σου και κάνε δοκιμές.

Οι αερογράφοι ψεκάζουν τα πάντα ανεξαρτήτως διαμέτρου μπεκ με την κατάλληλη πίεση και αραίωση. Δεν παίζουν ρόλο τα χρώματα αν είναι humbrol ή οτιδήποτε. Εγώ βάφω 72αρια με humbrol ή xtracolor + βερνίκια  αραιωμένα με white spirit χρωματοπωλείου με iwata HP-B μια χαρά. Εχω και olympos 101 για πιό μεγάλες επιφάνειες, κυρίως γιατί έχει μεγαλύτερο κύπελλο. Δεν σου συνιστώ κανέναν απο τους 2, κατάλληλος για σένα είναι αυτός που θα σου ταιριάζει στο χέρι, θα τον καθαρίζεις εύκολα και αποτελεσματικά και θα βρίσκεις φθηνά ανταλλακτικά.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #28 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 12:12:06 μμ »
To σιγουρο ειναι οτι δεν φταινε οι αερογραφοι. Δεν υπαρχει αερογραφος που να ΜΗΝ ψεκαζει εναμελ.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #29 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 12:54:15 μμ »
To σιγουρο ειναι οτι δεν φταινε οι αερογραφοι. Δεν υπαρχει αερογραφος που να ΜΗΝ ψεκαζει εναμελ.
ΟΚ, έχεις δίκιο, και ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή, σίγουρα πράγματα. ΔΕΝ είπα πως δεν ψεκάζουν, αν θέλω να βάψω ένα φύλο πλαστικού 20cmX20cm ψεκάζουν μια χαρά, αν ρίξω την πίεση και αυξήσω την αραίωση, όπως έκανα και στον Graphotec, για να βγάλω τίποτα φωτίσματα σε 72άρι αεροπλάνο, αρχίζει το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα. Τραβάω τη βελόνα πίσω, βγάζει (φτύνει) ελάχιστο χρώμα, τραβάω πιο πίσω και κάποια στιγμή έχω ξαφνικά μισό κιλό χρώμα πάνω στο μοντέλο σε ένα μεγάλο φάσμα πιέσεων. ΜΗΝ μου πείτε για αραίωση, όπως έχω πει ξεκίνησα από 1/1 και έφτασα στο 20/1, σχεδόν διάφανο χρώμα και την μέτρηση την κάνω με ρυθμιζόμενη μικροβιολογική πιπέτα που η ακρίβειά της είναι απλά τραγικά μεγάλη για τη συγκεκριμένη δουλειά. Με τα ακρυλικά πχ Gunze και Tamiya ΔΕΝ έχουν τέτοια συμπεριφορά παρά το οτι τα αραιώνω με το φτηνιάρικο και λαϊκό μπλε (ναι, μπλε...) οινόπνευμα. Ο Graphotec ψέκαζε τα πάντα χωρίς να καταλαβείνω διαφορά.

Μου δίνω 99% να φταίω εγώ. Φυσικά θα το εκτιμούσα να μου πει κάποιος ΤΙ κάνω λάθος που το έκανα σωστά με τον Graphotec. Ισως να φταίει το διαλυτικό πολυουρεθάνης το οποίο στεγνώνει ΠΟΛΥ πιο γρήγορα από αυτό της Humbrol και από το white spirit της "γειτονιάς". Για κάποιο λόγο ο Graphotec ήταν αναίσθητος σε αυτό, οι άλλοι ίσως όχι.

Οι αερογράφοι ψεκάζουν τα πάντα ανεξαρτήτως διαμέτρου μπεκ με την κατάλληλη πίεση και αραίωση. Δεν παίζουν ρόλο τα χρώματα αν είναι humbrol ή οτιδήποτε. Εγώ βάφω 72αρια με humbrol ή xtracolor + βερνίκια  αραιωμένα με white spirit χρωματοπωλείου με iwata HP-B μια χαρά. Εχω και olympos 101 για πιό μεγάλες επιφάνειες, κυρίως γιατί έχει μεγαλύτερο κύπελλο. Δεν σου συνιστώ κανέναν απο τους 2, κατάλληλος για σένα είναι αυτός που θα σου ταιριάζει στο χέρι, θα τον καθαρίζεις εύκολα και αποτελεσματικά και θα βρίσκεις φθηνά ανταλλακτικά.
Αφού βγάζεις συνεχή λεπτή δέσμη με το HP-B που έχει μπεκ 0.2mm και Humbrol και εγώ δεν μπορώ με τον HP-C που έχει μπεκ 0.3mm τότε είμαι εντελώς κουλός. Οχι πως αμφέβαλα ποτέ, αλλά τι διάβολο, τόσο πολύ ταίριαξα με τον Graphotec/olympos HP-101 :?

Θα συνεχίσω το απόγευμα. Ευτυχώς έχω και διαλυτικό της Humbrol αλλά και white spirit αγνώστου πατρός από το super market.

Επίσης ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις/γνώμες!

ΥΓ
Πάντως πρόσφατα η Humbrol έχει κάτι αλλάξει στη σύνθεσή της, ειδικά στα καινούργια RLM χρώματα που έχει βγάλει. Δεν στρώνουν τόσο καλά με το πινέλο αλλά δείχνουν νε ψεκάζουν πιο εύκολα σε σχέση με χρώματα 15ετίας. Εχετε παρατηρήσει κάτι;

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #30 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 01:57:28 μμ »
 Ζώρζ, Iwata & Infinity δεν είναι λογικό να μην μπορούν να ψεκάσουν σωστά τα Humbrol . Δωσε τους μια ευκαιρία και αφού τσεκάρεις αν έχουν κάτι. Αν και πάλι δεν γίνει τίποτα , πριν τους σουτάρεις από το μπαλκόνι, ειδοποίησέ με να την στήσω από κάτω. :D :D

Δεν ξέρω αν έχει σημασία αλλά ΕΙΔΙΚΑ τα Humbrol τα ζεσταίνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να διαλυθεί ΕΝΤΕΛΩΣ ο ντελβές που συνήθως έχουν στον πάτο.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #31 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 02:09:14 μμ »
Δεν ξέρω αν έχει σημασία αλλά ΕΙΔΙΚΑ τα Humbrol τα ζεσταίνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να διαλυθεί ΕΝΤΕΛΩΣ ο ντελβές που συνήθως έχουν στον πάτο.
Τα ανακατεύω, αφού ξεκολλήσω το γρανίτη από κάτω με καλαμάκι από σουβλάκι, με ηλεκτρικό αναδευτήρα μέχρι που γίνονται νερό. Αν δεν το κάνεις αυτό απλά δε βάφεις με Humbrol.

Αποσυνδεδεμένος nosdio

• Scale 1/35
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #32 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 05:16:32 μμ »
Καταρχάς έχεις δίκιο...δεν ξέρω κατά πόσο είσαι η όχι  "άσχετος" όπως λες αν και προσωπικά δεν το πιστεύω αλλά έχεις δίκιο όσον αφορά τα χρωματα και τα καλά μοντέλα αερογραφων η μάλλον τα μοντέλα με τα μικρά μπεκ..χοντροκοκα χρωματα δεν ψεκάζονται εύκολα σωστά,τουλάχιστον έτσι συμβαίνει και σε μένα. Από κει και πέρα αν δεν μπορείς να επισκευασεις τον graphotech που σε βόλευε και αυτό τέλικα  είναι που εχει ουσία κοιτα τον 150 με το 0.5 μπεκ η σε καινούργιο τον patriot 0.5 ,talon 0.38-0.66 η revolution 0.5. Μην αγορασεις αερογραφο που έχει καταργηθεί από την αγορά με έλλειψη σε ανταλακτικα,στα ίδια θα κατάληξεις.
Επίσης αν κρατήσεις τον 150 ρίξε μου ένα πμ..έχω ένα hint

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #33 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 06:22:14 μμ »
Αυτό που περιγράφεις για τον Iwata μου πάει σε πρόβλημα με το μπεκ. Μου έκανε κάτι τέτοια κόλπα ένας HP-C και τελικά άλλαξα μπεκ και όλα καλά.

ΥΓ Γιατί θεωρείς τα enamel πιο οικονομικά από τα ακρυλικά; Πάνω κάτω την ίδια τιμή έχουν.

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #34 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 06:30:35 μμ »
Απλά έχει τεράστιο στοκ σε χρώματα enamel Κώστα, και η αντακατάστασή του θα κοστίσει...

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #35 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 06:33:51 μμ »
A! :oops:

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #36 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 06:40:36 μμ »
Παράθεση
Μου δίνω 99% να φταίω εγώ. Φυσικά θα το εκτιμούσα να μου πει κάποιος ΤΙ κάνω λάθος που το έκανα σωστά με τον Graphotec. Ισως να φταίει το διαλυτικό πολυουρεθάνης το οποίο στεγνώνει ΠΟΛΥ πιο γρήγορα από αυτό της Humbrol και από το white spirit της "γειτονιάς". Για κάποιο λόγο ο Graphotec ήταν αναίσθητος σε αυτό, οι άλλοι ίσως όχι.
Αφού ρίξεις το χρώμα στο κύπελλο, μετά το ανακατεύεις? πως και κάθε πότε?
Ρωτάω γιατί υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά λόγω της θέσης του κυπέλλου μεταξύ olympos 101 και των iwata.
Στον olympos λόγω της πλαϊνής θέσης το πυκνότερο χρώμα ή τυχόν κατακάθια μαζεύονται χαμηλότερα απο την είσοδο του χρώματος στη βελόνα και αργούν να περάσουν.
Στούς iwata επειδή το κύπελλο είναι απο πάνω  ολα πάνε κατευθείαν για ψέκασμα. Ακόμα και με διαλυτικό πολυουρεθάνης, τα humbrol ειδικά, μετα απο ώρα αρχίζουν να γίνονται πυκνότερα στο βάθος. Οπότε εδώ χρειάζεσαι συχνό ανακάτεμα το οποίο εγώ κάνω ως εξής: βουλώνω με το δάχτυλο την κωρώνα και πατάω την σκανδάλη τραβώντας λίγο πρός τα πίσω. Αυτό στέλνει αέρα ανάποδα μέσω μπέκ-βελόνας και καταλήγει στο κύπελλο δημιουργώντας φυσαλίδες. Ετσι καθαρίζει το πέρασμα του χρώματος και ανακατεύεται ταυτόχρονα.
Το κάνω κάθε φορά που δεν βγάζει τη δέσμη που θέλω, αντι να τραβήξω τη βελόνα παραπίσω, τρώει το φυσηματάκι του και συνέρχεται  :)

Αποσυνδεδεμένος dmoshid

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Stavanger- Κουφάλια
  • Don't fear death, fear time
« Απάντηση #37 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 07:02:08 μμ »
Γιώργο και εγώ ψεκάζω μόνο χαμπρολ, χωρίς κανένα πρόβλημα, έχω τον 105 από την μπατζερ, πάντως θα συμφωνήσω, ότι πρέπει να δοκιμάσεις αερογραφους για να δεις ποιος σου ταιριάζει!!
Νομίζω ότι έχεις δίκιο για τα χαμπρολ, τα νέα χρώματα ψεκάζονται πιο εύκολα, και είναι λίγο δύσχρηστα στο πινέλο, τουλάχιστον και εγώ έχω αυτήν την εντύπωση!!! :wink: ::salut::
Ο άνθρωπος δεν κατάγεται από τους πιθήκους αλλά απο τα ΒΑΜΠΙΡ!
Μόνο οι νεκροί βλέπουν το τέλος του πολέμου!

Αποσυνδεδεμένος jim40

• Τζαλαχάνης Δημήτρης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γιαννιτσά
  • go ahead punk make my day
« Απάντηση #38 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 07:04:00 μμ »
Υπάρχει περίπτωση να είναι θέμα καθαρισμού μέσα στον μηχανισμό? Πόσο καλά τον καθάρισες?

Αποσυνδεδεμένος elias62

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #39 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 09:55:55 μμ »
     Καλησπερα!
 Δοκίμασες να σουρώσεις τη μπογιά;Το αναφέρω γιατί μου συνέβη πρόσφατα να μπουκώσουν διαδοχικά HP B,HP C,Paasche VL, με την ίδια     
μπογιά,(μεταφορά του χρώματος απο τον ενα στον άλλο) σωστά αραιωμένη με διαλυτικό της εταιρείας. Χρησιμοποιώ αυτούς τους αερο-
γράφους με σμάλτα και ακρυλικά περίπου 25 χρόνια και δεν είχα κανένα πρόβλημα μέχρι πρότινος. Τη σούρωσα λοιπόν και όλα ΟΚ.
  Ο κύριος ύποπτος; Νομίζω τα 25+ χρόνια που έχω της μπογιές. Εχω τη γνώμη πως ακόμα και σφραγισμένες να είναι οι μπογιές και όταν τις 
(πρώτο) ανοίγουμε να δείχνουν εντάξει αλλά μετά την πάροδο τόσων ετών όσο καλό ανακάτεμα και να γίνει όλο και κάποιος μικρός σβώλος
θα μείνει οπότε ξεκινάνε τα μπουκώματα, τα λύσε-δέσε και τα μπινελίκια.Από ένα και μόνο (χοντρούλη) κόκκο, βάψιμο 1 ώρας κράτησε 3+...
  Μήπως όταν έβαφες με Γράφοτεκ τα χρώματα ήταν πιό φρέσκα;
 Στα Gunze,Tamiya δεν ειχα παρόμοιο πρόβλημα.Λίγο οινόπνευμα και η μπογιά διαλύεται "εις τα εξ ών συνετέθη".Κάπου εδώ μέσα διάβασα
πως αυτές ειναι στήν ουσία laquer,οπότε δεν έχουν χημική αντοχή.Ισως εξ'αιτίας αυτού λοιπόν να μην σβωλιάζουν.
  Ελπιζω να βοήθησα.

Υ.Γ. Εχουμε πλάκα πάντως(και βάζω πρωτίστως τον εαυτό μου).Δίνουμε 30-100 ευρώ γιά ένα κιτ,βάζουμε 30-100 ώρες δουλειάς και την
ψυχή μας σε αυτό και κάνουμε" κράτει" στα 5-10 ευρώ που κοστίζουν οι μπογιές γιά το συγκεκριμένο μοντέλο.Αβυσσος η ψυχή του
ανθρώπου.....(Και δικαιολογίες τύπου "έχει την σωστή απόχρωση και τονικότητα" κλπ.τις ακούει η γυναίκα μου και χαμογελάει με συγκατάβαση) :)

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #40 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 10:53:54 μμ »
Λοιπόν, με τη σειρά:

- Την ίδια συμπεριφορά με τον Iwata έχει και ο infinity. Και οι δύο ψεκάζουν άψογα ακρυλικά Gunze και Tamiya. Αρα δεν τρέχει κάτι με τα μπεκ.
- Ναι, όσο βάφω, σε τακτά χρονικά διαστήματα περνάω αέρα μέσα από το κυπελάκι κλείνοντας την έξοδο του αερογράφου, ότι είδους χρώμα και να ψεκάζω.
- Και οι δύο αερογράφοι είναι καθαρισμένοι επιμελώς και με υπερήχους.
- Δεν σούρωσα την μπογιά αλλά έχω δοκιμάσει 6-7 διαφορετικά χρώματα, από πολύ παλιά μέχρι καινούργια. Τα ίδια χρώματα τα ψεκάζει άψογα, αν και σαν πολυβόλο πλέον, ο Graphotec.
- Το να περάσω σε ακρυλικά δεν έχει ΚΑΘΟΛΟΥ πλάκα με 200+ χρώματα enamel. Ειδικά την εποχή που περνάμε...

Λοιπόν, έκανα δοκιμή με white spirit αλλά και με το διαλυτικό της Humbrol και δεν υπήρξε καμμία δυστυχώς βελτίωση σε κανένα αερογράφο. Και για να μην λέμε πολλά, αν θέλετε, κάντε το παρακάτω πείραμα:

- Πάρτε ένα φύλλο πλαστικού και χωρίστε 9 τετράγωνα πλευράς 1cm, 3Χ3 τετράγωνα. Ή τέλος πάντων, όσα τετράγωνα θέλετε.
- Βάψτε το με κάποιο Humbrol, ένα σκούρο γκρι είναι μια χαρά.
- Ξανοίξτε το χρώμα με άσπρο (μην αρχίσουμε με τη θεωρία των χρωμάτων, δοκιμή κάνουμε!)
- Αραιώστε το χρώμα όσο και με ότι θέλετε.
- Προσπαθήστε να γεμίσετε τα τετράγωνα με το ξανοιγμένο χρώμα. Αυτή την άσκηση την κάνω για πλάκα με τον Graphotec έχοντας απόλυτο έλεγχο της δέσμης.
- Αν πάει καλά, πείτε μου τι αερογράφο έχετε να αρχίσω να μαζεύω λεφτά.

Κάτι μου λέει πως θα βγω και επίσημα κουλός...

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #41 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 11:12:50 μμ »
- Την ίδια συμπεριφορά με τον Iwata έχει και ο infinity. Και οι δύο ψεκάζουν άψογα ακρυλικά Gunze και Tamiya. Αρα δεν τρέχει κάτι
- Το να περάσω σε ακρυλικά δεν έχει ΚΑΘΟΛΟΥ πλάκα με 200+ χρώματα enamel. Ειδικά την εποχή που περνάμε...
- Κάτι μου λέει πως θα βγω και επίσημα κουλός...

Σημείο πρώτο: ο συλλογισμός δεν έχει μόνο μια απάντηση - εφόσον έχουν την ίδια συμπεριφορά μπορεί όντως να μην τρέχει κάτι με τα μπεκ, αλλά μπορεί να είναι χαλασμένα τα μπεκ και στους δύο, εκτίμηση που μας πάει στο
Σημείο τρίτο: δεν ξέρω για εσένα, επίσημα κουλός είμαι εγώ που χάλασα μπεκ σε δύο αερογράφους, έναν graphotec και έναν iwata, αλλάχτηκαν τα μπεκ και δουλεύουν μια χαρά. Μήπως τα έχεις καταστρέψει στο καθάρισμα; είναι πιο εύκολο να συμβεί από ότι φαίνεται (και επίσης δεν φαίνεται πάντα εύκολα αν έχουν πάθει ζημιά). Γιατί δεν τους πας για service;
Σημείο δεύτερο: υπάρχει πάντα το modelclub marketplace για εκποίηση του στοκ  :mrgreen: αλλά και το πέρασμα μπορεί να γίνει σταδιακά. Τα ακρυλικά έχουν μεγάλες ευκολίες αλλά και κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τα enamel.

Μπόνους: αν θυμάμαι καλά (γιατί πλέον κυρίως ακρυλικά ψεκάζω), πράγματι τα humbrol enamel μου έκαναν και εμένα κάποια κόλπα σε σχέση με τα ακρυλικά humbrol ή vallejo air, οπότε...

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #42 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 11:39:51 μμ »
Αύριο το απόγευμα θα σου φέρω τον evolution της H&S. Αποδεδειγμένα είναι οκ, με βάση τα τελευταία μου βαψίματα χρησιμοποιώντας ακρυλικά...
Και βλέπουμε...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #43 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 11:45:52 μμ »
Αν έχουν πρόβλημα τα μπεκ, τότε γιατί ψεκάζουν μια χαρά τα ακρυλικά; Αν τα μπεκ είχαν πρόβλημα, τότε δεν θα ψέκαζαν τίποτα ή θα είχαν παντού το ίδιο πρόβλημα. Εδώ με ακρυλικά της Lifecolor, που είναι χοντρόκοκα και τα πάνε μια χαρά, στα Humbrol είναι το πρόβλημα.

Αύριο το απόγευμα θα σου φέρω τον evolution της H&S. Αποδεδειγμένα είναι οκ, με βάση τα τελευταία μου βαψίματα χρησιμοποιώντας ακρυλικά...
Και βλέπουμε...
Μα με τα ακρυλικά τα πάει τέλεια και ο Infinity! Δεν έχω πρόβλημα... με τα enamel είναι που μουλαρώνουν.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #44 στις: Ιανουαρίου 20, 2015, 11:52:12 μμ »
Λοιπόν, με τη σειρά:

- Την ίδια συμπεριφορά με τον Iwata έχει και ο infinity. Και οι δύο ψεκάζουν άψογα ακρυλικά Gunze και Tamiya. Αρα δεν τρέχει κάτι με τα μπεκ.
- Ναι, όσο βάφω, σε τακτά χρονικά διαστήματα περνάω αέρα μέσα από το κυπελάκι κλείνοντας την έξοδο του αερογράφου, ότι είδους χρώμα και να ψεκάζω.
- Και οι δύο αερογράφοι είναι καθαρισμένοι επιμελώς και με υπερήχους.
- Δεν σούρωσα την μπογιά αλλά έχω δοκιμάσει 6-7 διαφορετικά χρώματα, από πολύ παλιά μέχρι καινούργια. Τα ίδια χρώματα τα ψεκάζει άψογα, αν και σαν πολυβόλο πλέον, ο Graphotec.

Λοιπόν, έκανα δοκιμή με white spirit αλλά και με το διαλυτικό της Humbrol και δεν υπήρξε καμμία δυστυχώς βελτίωση σε κανένα αερογράφο. Και για να μην λέμε πολλά, αν θέλετε, κάντε το παρακάτω πείραμα:

- Πάρτε ένα φύλλο πλαστικού και χωρίστε 9 τετράγωνα πλευράς 1cm, 3Χ3 τετράγωνα. Ή τέλος πάντων, όσα τετράγωνα θέλετε.
- Βάψτε το με κάποιο Humbrol, ένα σκούρο γκρι είναι μια χαρά.
- Ξανοίξτε το χρώμα με άσπρο (μην αρχίσουμε με τη θεωρία των χρωμάτων, δοκιμή κάνουμε!)
- Αραιώστε το χρώμα όσο και με ότι θέλετε.
- Προσπαθήστε να γεμίσετε τα τετράγωνα με το ξανοιγμένο χρώμα. Αυτή την άσκηση την κάνω για πλάκα με τον Graphotec έχοντας απόλυτο έλεγχο της δέσμης.
- Αν πάει καλά, πείτε μου τι αερογράφο έχετε να αρχίσω να μαζεύω λεφτά.

Κάτι μου λέει πως θα βγω και επίσημα κουλός...
Γιωργο,μια και ειχα Graphotec,εχω H&S και Iwata (0,2 alla kai 0,3-0,5-0,35 παλιοτερα) μηπως μπορεις να μας πεις το ολο setup του πραγματος? Πιεσεις,αραιωσεις,διαλυση,κομπρεσερ... Π.χ. ο Η&S θελει τουλαχιστον 50% μεγαλυτερη πιεση απο ολους τους Ιwata για την ιδια λεπτη δεσμη. Οποτε δεν μπορει να εχουν με τα ιδια στοιχεια την ιδια συμπεριφορα.

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #45 στις: Ιανουαρίου 21, 2015, 12:32:27 πμ »
Σε enamel θα τον δοκιμάσουμε...

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #46 στις: Ιανουαρίου 21, 2015, 12:40:25 πμ »
Να πώ και εγώ πως τα βλέπω τα πράγματα?
Με δεδομένα:

Α) Έχεις τον Infinity και τον Iwata με τους οποίους, χρησιμοποιώντας ακρυλικά, κάνεις ότι θες χωρίς προβλήματα.
Β) Έχεις άλλους δυο κινέζικους, με τους οποίους πετυχαίνεις την απόδοση του λατρεμένου σου Graphotec με τα 200+ (πιθανότατα... μπαγιάτικα :mrgreen: ) Humbrol του στοκ αλλα φοβάσαι οτι δεν θα αντέξουν στο χρόνο.

Προτείνω αντί να δώσεις 100-150EUR για 5ο αερογράφο (που δεν ξέρεις και τελικά αν σε βολέψει), να τα δώσεις σταδιακά για να αντικαταστήσεις τα Humbrol με ακρυλικά της αρεσκείας/βολής σου. Δεν χρειάζεται να τα πάρεις όλα μαζί (οπότε και το κόστος είναι πιό διαχειρίσιμο τις δυσκολες εποχές που περνάμε), ούτε και θα πετάξεις το υπάρχον στοκ σε Humbrol, αφού μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με τους κινέζικους. Τώρα για το τι θα πετάξεις πρώτα, τους κινέζικους ή τα Humbrol, μένει να φανεί! ::glossa::
Οπως και να'χει, στο τέλος θα μείνεις με ακρυλικά χρώματα και τους "ποιοτικούς" infinity & Iwata για να τα ψεκάζεις!

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #47 στις: Ιανουαρίου 21, 2015, 12:58:08 πμ »
Να πώ και εγώ πως τα βλέπω τα πράγματα?
Με δεδομένα:

Α) Έχεις τον Infinity και τον Iwata με τους οποίους, χρησιμοποιώντας ακρυλικά, κάνεις ότι θες χωρίς προβλήματα.
Β) Έχεις άλλους δυο κινέζικους, με τους οποίους πετυχαίνεις την απόδοση του λατρεμένου σου Graphotec με τα 200+ (πιθανότατα... μπαγιάτικα :mrgreen: ) Humbrol του στοκ αλλα φοβάσαι οτι δεν θα αντέξουν στο χρόνο.

Προτείνω αντί να δώσεις 100-150EUR για 5ο αερογράφο (που δεν ξέρεις και τελικά αν σε βολέψει), να τα δώσεις σταδιακά για να αντικαταστήσεις τα Humbrol με ακρυλικά της αρεσκείας/βολής σου. Δεν χρειάζεται να τα πάρεις όλα μαζί (οπότε και το κόστος είναι πιό διαχειρίσιμο τις δυσκολες εποχές που περνάμε), ούτε και θα πετάξεις το υπάρχον στοκ σε Humbrol, αφού μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με τους κινέζικους. Τώρα για το τι θα πετάξεις πρώτα, τους κινέζικους ή τα Humbrol, μένει να φανεί! ::glossa::
Οπως και να'χει, στο τέλος θα μείνεις με ακρυλικά χρώματα και τους "ποιοτικούς" infinity & Iwata για να τα ψεκάζεις!
συμφωνω 120%
Στην ουσια δεν βλεπω να εχεις προβλημα. Εχεις 2 απο τους πιο κορυφαιους αερογραφους που κυκλοφορουν με τους οποιους οπως και ο ιδιος λες ,εχεις βγαλει τελεια αποτελεσματα με ακρυλικα.
Σκεψου και το ενδεχομενο πολλα απο τα σμαλτα στο στοκ σου να κανουν πλεον μονο για wash ..

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #48 στις: Ιανουαρίου 21, 2015, 08:46:13 πμ »
Ναι, μάλλον θα περάσω σε ακρυλικά. Και όταν βάψω κάτι με Gunze και πρέπει να κάνω διορθώσεις με πινέλο θα καλώ τον Κθούλου να με βοηθήσει...

Γιωργο,μια και ειχα Graphotec,εχω H&S και Iwata (0,2 alla kai 0,3-0,5-0,35 παλιοτερα) μηπως μπορεις να μας πεις το ολο setup του πραγματος? Πιεσεις,αραιωσεις,διαλυση,κομπρεσερ... Π.χ. ο Η&S θελει τουλαχιστον 50% μεγαλυτερη πιεση απο ολους τους Ιwata για την ιδια λεπτη δεσμη. Οποτε δεν μπορει να εχουν με τα ιδια στοιχεια την ιδια συμπεριφορα.
Παιδιά, παραπάνω περιέγραψα ένα τεστ. Το έκανε κανείς; Αν το έκανε και τα κατάφερε τότε ας μου πει τις ρυθμίσεις. Οσο για τις δικές μου ρυθμίσεις, σε κάθε δοκιμή, είχα:

- Κομπρεσέρ SilAir.
- Πίεση από 10psi μέχρι και 20psi, σταδιακή αύξηση ανά 1psi χοντρικά, ότι μπορώ να ξεχωρίσω από το όργανο του κομπρεσέρ.
- Χρώματα Humbrol, από παμπάλαια μέχρι το φρεσκότατο RLM02.
- Αραίωση με πολυουρεθάνης, white spirit και το διαλυτικό της Humbrol. Από 1/1 μέχρι και 20/1.
- Αερογράφοι Iwata HP-C 0.3mm, Infinity με 0.15mm, 0.2mm και 0.4mm. Επίσης κινεζοκατασκεύασμα BD-183K με 0.3mm, 0.5mm και 0.8mm, μπουρί μιλάμε, να ψεκάσεις κέτσαπ στο σάντουιτς!

Το δικό μου συμπέρασμα; Τα enamel Humbrol απλά ΔΕΝ ψεκάζονται από αυτά τα super ουάου εργαλεία, για κάποιο λόγο, ίσως έχει να κάνει με το εσωτερικό σχήμα των μπεκ. Φτηνοαερογράφοι τα ψεκάζουν αλλά λόγω διαλυτικών δεν θα αντέξουν πολύ. Χθες αργά έκανα και μία δοκιμή με ακρυλικά της Humbrol. Εντάξει... μαγιονέζα να ψέκαζα, καλύτερα θα τα πήγαινα!

Και το σοκ. Σήμερα το πρωί καθαρίζω τον Infinity επειδή, από χθες, τον είχα καθαρίσει πρόχειρα. Κλασικά, γεμίζω ένα κυπελάκι από γαλατάκι με διαλυτικό νίτρου και ξεκινάω. Λύνω, καθαρίζω με μπατονέτες, στριμένα χαρτί κουζίνας στο μπεκ, όλα τα προβλεπόμενα. Και κάποια στιγμή πάω να βάλω το μπεκ μέσα στο κάλυμά του για να το βιδώσω στον αερογράφο. Σε μία κλασσική κίνηση ατόμου με κινητικά προβλήματα, το κάλυμα μου φεύγει από τα χέρα και προσγειώνεται ΜΕΣΑ στο κυπελάκι με το νίτρο. Το βγάζω αμέσως, το σκουπίζω, βάζω μέσα το μπεκ και πάω να το βιδώσω στο σώμα του αερογράφου. Ναι, καλά, το oring του φούσκωσε, έγινε διπλάσιο σε διάμετρο και απλά καταστράφηκε :( Προσωπικά θα περίμενα από έναν αερογράφο 250+EUR να έχει orings από teflon. Ισως και να είμαι ρομαντικός... πάντως ο επόμενος που θα γράψει πως οι κινέζικοι αερογράφοι δεν αντέχουν γιατί έχουν παντού πλαστικά orings θα τα ακούσει για τα καλά :evil:

Και πάλι λέω πως μου δίνω 99% να φταίω εγώ, άλλωστε οι ικανότητές μου στο θέμα είναι κάπου στον πάτο. Αλλά αν κάποιος καταφέρει το test που περιέγραψα, ας ειδοποιήσει παρακαλώ, τουλάχιστον να βεβαιωθώ...

Αποσυνδεδεμένος dmoshid

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Stavanger- Κουφάλια
  • Don't fear death, fear time
« Απάντηση #49 στις: Ιανουαρίου 21, 2015, 09:41:55 πμ »
Γιώργο καλημέρα θα κάνω το τεστ το βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μιας και σήμερα ειναι δύσκολη μέρα για εμένα, δουλειά σχολείο, αλλα Με έβαλες σε σκέψεις! Εγώ από την μεριά μου είχα πρόβλημα με το άσπρο, ποτέ δεν μπορεςα να το ψεκαςω σωςτα,όποτε σκέφτομαι μήπως πρεπει να πάς αντίστροφα μιας και οι αερογραφοι αν κατάλαβα καλα ψεκάζουν μια χαρά και το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν προσπαθείς να κανείς ανοίγματα στο χρωμα; Μήπως να δοκιμάσεις να κανείς ανάμιξη χρωμάτων με το μαύρο πχ και να κανείς την δοκιμή. Όπως και να έχει θα επανέλθω με την απάντηση στο τεστ που προτείνεις αργά το βράδυ!! :wink: ::salut::
Ο άνθρωπος δεν κατάγεται από τους πιθήκους αλλά απο τα ΒΑΜΠΙΡ!
Μόνο οι νεκροί βλέπουν το τέλος του πολέμου!

Tags: badger sotar