Αποστολέας Θέμα: Le Soleil Royal  (Αναγνώστηκε 18128 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
Απ: Le Soleil Royal
« Απάντηση #75 στις: Μαρτίου 06, 2017, 05:27:54 μμ »
Η επέμβαση ολοκληρώθηκε. Μερικές διαφορές υπάρχουν αλλά τίποτε άλλο δεν μπορεί να γίνει . Τα μεταλλικά εξαρτήματα (κολώνες, διακοσμητικά κλπ) είναι κακότεχνα και δεν είναι εύκολα επεξεργάσιμα οπότε σταματάω εδώ.
Επισυνάπτω τελικές φωτογραφίες. Επίσης φωτογραφίες από το επόμενο στάδιο που είναι η τοποθέτηση των κανονιών καταστρώματος,
Φιλικά - Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #76 στις: Μαρτίου 11, 2017, 11:22:27 μμ »
Καλησπέρα σε όλους
έχω ένα πρόβλημα και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Στην εικόνα 0001 Mantua η οποία έχει σκαναρισθεί από τα σχέδια του κιτ με τα οποία δουλεύω, τα δύο κανόνια με τα βέλη Γ & Δ είναι τοποθετημένα στη θέση που βλέπετε αντί να είναι στις θέσεις των βελών Α & Β όπως θα περίμενε κανείς. Το ίδιο εμφανίζεται και στην εικόνα 0002 Poop Deck την οποία κατέβασα από τον Google. Στα Γερμανικά σχέδια που μου έχει στείλει ο Βαγγέλης τα κανόνια είναι κανονικά στα σημεία Α & Β.
Το ερώτημα είναι '' είναι δυνατόν τα κανόνια να είναι στις θέσεις Γ & Δ που σημαίνει ότι οι οβίδες περνάνε πάνω από το κατάστρωμα του πλοίου '' ???
Οι λύσεις που έχω είναι
1. Ακολουθώ απόλυτα το σχέδιο δηλαδή τα βάζω στις θέσεις Γ & Δ.
2. Τα βάζω στις θέσεις Γ & Δ υπό γωνία ώστε να σκοπεύουν όσο είναι δυνατόν εκτός του καταστρώματος.
3. Δεν τα βάζω καθόλου.
Το να τα βάλλω στις θέσεις Α & Β δεν είναι δυνατόν γιατί υπάρχει σοβαρή διαφορά υψομετρικού μεταξύ στεφάνης και καταστρώματος η οποία δεν αποδίδεται καλά στο σχέδιο. Λάθος στα υψομετρικά των καταστρωμάτων δεν έχει γίνει γιατί οι θέσεις των προσδιορίζονται αυστηρά από την αρχή της κατασκευής.
Ποιά είναι η γνώμη σας ??
ΜΦΧ - Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #77 στις: Μαρτίου 11, 2017, 11:28:08 μμ »
Οι βολές υπό γωνία μάλλον θα βρίσκουν στις σχοινόσκαλες οπότε ???
Γ.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #78 στις: Μαρτίου 11, 2017, 11:35:59 μμ »
Βάλτα όπως είναι στο σχέδιο για την περίπτωση που σε πλευρίσουν και αποβιβαστούν ναύτες από άλλο πλοίο ώστε να τους μπουμπουνίσεις. Δεν βλέπω άλλη σκοπιμότητα. Ή παράλειψε τα τελείως, αφούν δεν μπορούν να μπουν στις θέσεις Α και Β, που φαίνονται οι σωστές.

Αποσυνδεδεμένος vagelischantziaras

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #79 στις: Μαρτίου 12, 2017, 09:55:24 πμ »
Την καλημέρα  μου σ' όλους.
Γιώργο,  από τις τρεις επιλογές  (λύσεις )  που διάλεξες  , γιατί  υπάρχουν  κ' άλλες , φαίνεται  ότι δεν έχεις  πρόθεση   μεγάλης
  επέμβασης  για το διόρθωμα  προβλημάτων .
 Συνεπώς  συμφωνώ  απόλυτα  με τον συλλογισμό  του  Κώστα  . ( βαλτα όπως είναι ................)
Καλή  συνέχεια .
Βαγγελης

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #80 στις: Μαρτίου 14, 2017, 05:06:41 μμ »
Καλησπέρα σε όλους
Ολοκληρώθηκε η επέμβαση στη πρύμνη και της αριστερής πλευράς του πλοίου. Επίσης ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση όλων των κανονιών του καταστρώματος. Συνολικά το πλοίο έχει 108 κανόνια.
Σχετικές εικόνες επισυνάπτονται. Επόμενη φάση η κατασκευή και τοποθέτηση στο κατάστρωμα των δύο λέμβων. Και μετά μπαίνω στη τελική φάση κατασκευής των ιστίων.
ΜΦΧ - Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #81 στις: Μαρτίου 19, 2017, 10:13:22 μμ »
Καλησπέρα σε όλους

Για όσους από τους φίλους των ξύλινων πλοίων τυχόν δεν το γνωρίζουν, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι λειτουργεί στο Θησείο  η έκθεση Ναυπηγικής και Ναυσιπλοίας των Ελλήνων με τον χαρακτηριστικό τίτλο ΠΛΕΥΣΙΣ. Την επισκέφθηκα σήμερα και είναι πολύ καλή, σχολείο θα έλεγα για όλους μας. Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ξύλινων μοντέλλων από την αρχαιότητα έως τους νεώτερους χρόνους.
Ο μικροναυπηγός είναι ο κ. Δημήτρης Μάρας και η διεύθυνση είναι Μουσείο Ηρακλειδών - κτίριο Αποστόλου Παύλου 37 - Θησείο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε και στο διαδίκτυο '' Μουσείο Ηρακλειδών ''
ΜΦΧ - Chemist

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #82 στις: Μαρτίου 21, 2017, 12:20:22 μμ »
Αγαπητοί φίλοι του Model club
Με τις εικόνες που επισυνάπτω ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της μικροναυπήγησης του Le Soleil Royal. Δηλαδή το κυρίως σκάφος και οι κατασκευές του καταστρώματος.
Επόμενη η τελική φάση δηλαδή η κατασκευή των ιστίων, σχοινόσκαλες, πανιά κλπ. Υπενθυμίζω ότι η κατασκευή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2014 δηλαδη πριν 28 μήνες. Εξαιρετικά δύσκολη κατασκευή με ένα κιτ με πάρα πολλά λάθη και ασάφειες, με έναν τεράστιο αριθμό ορειχάλκινων διακοσμητικών που δεν δένουν εύκολα με το ξύλο. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την εικόνα αυτή του σκάφους. θα το χαρακτήριζα μεγαλειώδες,  η οποία και θα ενισχυθεί με την ιστιοφορία του. Η γυναίκα μου περιμένει πως και πως την ολοκλήρωση του και ψάχνει να βρει μέρος στο σαλόνι να το τοποθετήσει.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #83 στις: Μαρτίου 21, 2017, 01:47:41 μμ »
Πολύ καλή και καθαρή δουλειά!
Η μοναδική μου ένσταση είναι ότι τα κανόνια πρέπει να είναι μαύρα.

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #84 στις: Μαρτίου 22, 2017, 07:34:23 πμ »
Το «σχολείο» μικροναυπηγικής βρίσκεται αλλού, αλλά δεν έχει δυνατότητα προβολής.
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #85 στις: Μαρτίου 22, 2017, 02:50:19 μμ »
Symeon ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να αισθάνομαι ότι τόσος κόπος δεν πήγε χαμένος, ότι το αποτέλεσμα είναι καλό. Μου δίνει κουράγιο για συνέχεια και αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει σε κάθε μικροναυπηγό. Τώρα για το μαύρο χρώμα τι να πω. Υποτίθεται ότι απολουθώ τον σχεδιασμό της Mantua που τα έχει σε ''χρυσό'' χρώμα.
ΜΦΧ - Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #86 στις: Μαΐου 09, 2017, 08:16:25 μμ »
Καλησπέρα στους φίλους του Model club

Είμαι στη φάση της επεξεργασίας των καταρτιών του Le Soleil Royal. Τη λέπτυνση (πχ ένα άκρο στα 12 mm - το άλλο στα 10 mm) στα προηγούμενα ιστιοφόρα μου, την έκανε φίλος τορναδόρος με κλασσικό τόρνο (όχι ξυλότορνο). Τώρα ο φίλος δεν είναι διαθέσιμος οπότε αναζητώ λύσεις.
α. Κάποιος να κάνει το τορνίρισμα
β. Να αγοράσω τορνάκι μοντελλισμού και να τα κάνω μόνος μου.( τί μάρκα - ποιό κόστος  - προμηθευτής κλπ)

Αν έχετε κάποιες λύσεις - εμπειρίες θα παρακαλούσα να βοηθήσετε

Με φιλικούς χαιρετισμούς - Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος darios65

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΡΟΔΟΣ
« Απάντηση #87 στις: Μαΐου 09, 2017, 10:58:22 μμ »
Δεν χρειάζεσαι τορνάκι. Εγώ πιάνω το ένα άκρο στην κεφαλή ενός επαναφορτιζόμενου τρυπανιού και σιγά σιγά και υπομονετικά με γυαλόχαρτο κάνω την διαμόρφωση.

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #88 στις: Μαΐου 22, 2017, 08:59:39 μμ »
Καλησπέρα σε όλους
Τελικά ακολούθησα τη λύση του Darios 65. Δηλαδή δράπανο και γυαλόχαρτο. Το αποτέλεσμα είναι γρήγορο και καλό οπότε η κατασκευή συνεχίζεται.
ΣΧετικά με τα τορνάκια με έκπληξη είδα ότι υπάρχουν και με πολύ χαμηλές τιμές. Θα δούμε στο μέλλον
Φιλικά
Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #89 στις: Μαΐου 27, 2017, 11:23:46 πμ »
Καλημέρα σε όλους
Μετά την επίλυση του ''προβλήματος'' της λέπτυνσης των καταρτιών συνεχίζεται η κατασκευή του Le Soleil Royal. Στις φωτογραφίες Μ-01 & Μ-02 έχετε μιά πλήρη εικόνα του πλοίου όπου αποδίδονται και οι τελικές διαστάσεις αυτού που είναι
Μήκος (μαζί με τον πρόβολο) 102 εκ. - Υψος (μαζί με τη βάση) 91 εκ. - Πλάτος (που είναι το μεγαλύτερο οριζόντιο κάτάρτι το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα) 44 εκ. Δηλαδή πρόκειται για πολύ μεγάλο πλοίο.
Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κατάρτι και αποδίδονται μερικές λεπτομέρειες
Φιλικά - Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #90 στις: Ιουνίου 07, 2017, 10:20:23 πμ »
Καλημέρα σε όλους
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των κάθετων καταρτιών.
Υπό εξέταση αν η επόμενη φάση θα είναι η τοποθέτηση των οριζόντιων καταρτιών και μετά η τοποθέτηση των σχοινόσκαλών ή το αντίθετο.
ΜΦΧ - Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #91 στις: Ιουνίου 12, 2017, 12:49:22 μμ »
Καλημέρα σε όλους
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση, οριζοντίωση και πάκτωση των οριζοντίων καταρτιών. Ελέγχθηκε επίσης (πριν την πάκτωση) η εφαρμογή των πανιών ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις όταν έρθει η στιγμή της τοποθέτησης των (τελευταία φάση).
Θα ακολουθήσουν η κατασκευή των σχοινόσκαλών και τέλος η τοποθέτηση πανιών , βοηθητικών σχοινιών, αγκυρών και σημαιών.
Επισυνάπτονται μερικές φωτογραφίες.
Φιλικά - Γιώργος
Υ.Γ Symeon μπορείς σε παρακαλώ να τακτοποιήσεις τις φωτογραφίες. Ευχαριστώ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #92 στις: Ιουνίου 12, 2017, 08:23:25 μμ »
Για σου Γιώργο ..
Όλα  καλά  κ' όλα  ωραία  .
 Με συγχωρείς  αλλά  δεν πρέπει  υπάρχει  καμία  πάκτωση  των οριζόντιων  ιστίων στα κάθετα .
Τα  ιστία είναι  κρεμασμένα ,  ελέγχονται  και να κατευθύνονται  με σχοινιά και τροχαλίες .
Εγώ  τέτοιο  τρόπο ...( στήριξης).... δεν γνωρίζω .
Ψαξ'το  λίγο , καλή  συνέχεια .

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #93 στις: Ιουνίου 13, 2017, 05:40:46 μμ »
Βαγγέλη έχω δίκιο και έχεις δίκιο. Ας το δούμε το θέμα
1. Τον όρο πάκτωση τον αποσύρω. Εννοούσα κάτι σαν σταθεροποίηση
2. Εγώ ακολουθώ το κιτ της Mantua. Στις φωτογραφίες που επισυνάπτω η Mantua δίνει την εικόνα Ρ.91 σαν τρόπο σύνδεσης του οριζόντιου ιστίου με το κάθετο και αυτό έκανα. Στην Ρ.92 που ακολουθεί δίνει τις τροχαλίες για ανέβασμα - κατέβασμα του οριζόντιου ιστίου (αυτό δεν το έχω κάνει ακόμη αλλά φυσικά θα το κάνω)
Εδώ βεβαίως τίθεται το ερώτημα. Με τόσο δυνατο δέσιμο (Ρ.91) πως θα κινηθεί το οριζόντιο ??
Η Mantua πάντως τελικά εμφανίζει τον συνδυασμό Ρ.91 & Ρ.92 (βλ. εμπρόσθιο κατάρτι της φωτογραφίας του πλοίου(αυτή προέρχεται από το κιτ της Mantua).
3.Τελικά το έψαξα το θέμα ερευνώντας στοιχεία από αρκετά ιστιοφόρα. Βρήκα δύο ειδών εφαρμογές
α. Χαλαρή σύνδεση με σχοινί το οποίο επιτρέπει την κίνηση πάνω - κάτω
β. Σύνδεση με χρήση parrels. (μικροί κύλινδροι με τρύπα στη μέση της κυκλικής επιφάνειας). Μέσα από την τρύπα περνάει σχοινί οπότε δημιουργείται κάτι σαν ''βραχιόλι'' το οποίο συνδέει τα δύο ιστίο επιτρέποντας την κίνηση του οριζόντιου άνω - κάτω με σαφή μείωση των τριβών. Parrels βρήκα. Ποιά είναι η γνώμη σου??
Σε αναμονή νέων σου.
ΜΦΧ - Γιώργος

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #94 στις: Ιουνίου 14, 2017, 02:06:49 μμ »
Για να μπορέσω  να σου απαντήσω   ολοκληρωμένα   πρέπει  να γνωρίζω  τις προθέσεις σου ,και συγκεκριμένα . 
  Θέλεις   να αποκτήσεις   γνώσεις   για  το πώς  γίνεται  η αρματωσιά και να τις  εφαρμόσεις    η θέλεις  να τελειώσεις 
 την κατασκευή  σου ακoλουθώντας  τις  οδηγίες  της  Mantua . 
Ένα σου λέω  ,και το  δέσιμο   αλλά  και η χρήση  parrels  δεν γίνεται κατά τον τρόπο  που σου προτείνει  η συγκεκριμένη  εταιρία .
Φιλικά  Βαγγελης .

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #95 στις: Ιουνίου 14, 2017, 06:01:31 μμ »
Βαγγέλη, για να είμαι ειλικρινής εκείνο που θέλω αυτή τη στιγμή είναι να τελειώσει το πλοίο. Κοντεύουν 2,5 χρόνια απασχόλησης με το συγκεκριμένο μοντέλο, με έχει καταταλαιπωρήσει με τα λάθη στη κατασκευή τα οποία θεωρώ ότι οφείλονται στο ατελές, ασαφές ή και λανθασμένο  πληροφοριακό υλικό του κιτ και δεν έχω κουράγιο για περισσότερα μπλεξίματα και προβλήματα.
Οπότε θα ακολουθήσω το κιτ.
Αν κάνω επόμενο μοντέλο θα ήθελα να έχω μια καλύτερη πληροφόρηση για θέματα αρματωσιάς κλπ και αν έχεις χρόνο και όρεξη μπορούμε να συζητήσουμε τέτοια θέματα με μια συνάντηση μας.
Λέω ''αν κάνω'' δεδομένου ότι έκανα 4 μάλλον δύσκολα μοντέλα σε διάστημα 8 ετών οπότε αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κόπωση.
Σε ευχαριστώ πάντως για τις τόσο εύστοχες παρατηρήσεις σου.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #96 στις: Ιουνίου 14, 2017, 06:31:56 μμ »
Σέβομαι  απόλυτα τις επιλογές  του καθένα ,και στην περίπτωση που διαφωνώ .
Σου εύχομαι  καλή  συνεχεια  σ ' ότι κι αν επιλέξεις  .
Φιλικά ... Βαγγελης

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #97 στις: Ιουλίου 18, 2017, 12:35:19 μμ »
Καλημέρα σε όλους
Προχωράει με μάλλον αργά βήματα η διαδικασία τοποθέτησης των πανιών, ξαρτιών κλπ.
Επισυνάπτονται δύο φωτογραφίες
Ν-01 Τοποθέτηση των ξαρτιών με χρήση βοηθητικού ταμπλο
Ν-02 Ιστός της άνω σακολέβας ( Η σημαία φέρει τους κρίνους που αποτελούσαν έμβλημα των Γάλλων βασιλέων) - Ξάρτια και πανί (άνω σακολέβα). Η κάτω σύνδεση θα περιμένει για λίγο
Φιλικά
Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #98 στις: Ιουλίου 25, 2017, 09:45:41 πμ »
Καλημέρα σε όλους
Συνεχίζεται η κατασκευή του συστήματος πανιά, ξάρτια κλπ.
Επισυνάπτονται μερικές φωτογραφίες
Στην Ν-03 θα δείτι το γραμμογραφημένο βοηθητικό ταμπλό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της πρώτης μεγάλης σκαλιέρας.
Στις άλλες φωτογραφίες θα δείτε την κατασκευή των ρεγουλαδόρων (με τα dead eyes σε ζεύγη). Επίσης θα δείτε την εφαρμογή του ειδικού κόμπου clove hitch που χρησιμοποιήθηκε στις σκαλιέρες.
Τα δύο τελευταία στοιχεία ( dead eyes & clove hitch ) δεν τα είχα χρησιμοποιήσει στην κατασκευή του San Felipe πράγμα που είχαν επισημάνει με παρατήρηση των οι φίλοι Βασίλης & Μαρία Frederica . Είχα υποσχεθεί ότι στην επόμενη κατασκευή θα τα εφαρμόσω και κρατάω την υπλόσχεση μου.Πιθανώς στο μέλλον να επιδιορθώσω και το  San Felipe.
Βέβαια η κατασκευή των σκαλιερών με τα clove hitch είναι μια πονεμένη ιστορία (απαιτεί πολύ χρόνο, κουράζονται τα μάτια κλπ) αλλά αυτό υποθέτω ότι σημαίνει μοντελισμός
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #99 στις: Ιουλίου 28, 2017, 01:16:42 μμ »
Καλημέρα σε όλους
Συνεχίζεται η κατασκευή με στόχο την ολοκλήρωση του πρώτου καταρτιού. Θα το προχωρήσω με αυτή τη λογική (δηλ. ένα ένα κατάρτι να ολοκληρώνεται) και όχι πχ να τελειώσω όλες τις σκαλιέρες σε όλα τα κατάρτια και μετά να προχωρήσω σε επόμενο στάδιο.
Αυτό το κάνω για να σπάσει η μονοτονία. Σκεφθήτε ότι οι σκαλιέρες του πρώτου καταρτιού έχουν 488 κόμπους και 30 το πλωραίο πάμε στους 518 κόμπους. Αυτό σημαίνει χονδρικά ότι το σύνολο των κόμπων θα είναι περίπου 1.700.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος

Tags: