Αποστολέας Θέμα: CAMEL 1/48  (Αναγνώστηκε 3071 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mixalis

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ (ΚΑΛΑΜΑΚΙ)
  • modelclub.gr
CAMEL 1/48
« στις: Δεκεμβρίου 10, 2014, 07:59:12 μμ »
Πάντα ήθελα νά ασχοληθώ ποιό πολύ μέ α/φ τού Α.Π.Π. Ένα από τά ελάχιστα πού έχω φτιάξει είναι αυτό.

Αποφάσησα λοιπόν νά τό ξεκολλήσω,(όπου μπορώ ),καί νά τό πάω από τήν αρχή. ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ, βέβαια.
Αυτό πού μέ προβληματίζει είναι, ή όλη ιστορία μέ τά ''σχοινιά''καί τά δεσίματά τους, στά φτερά καί στήν άτρακτο.
Γιά αυτά έχω πάρει καί πολύ ψιλή πετονιά καί μία κλωστή (δέν θυμάμαι τήν ονομασία της τώρα, πού θά πάει όμως... ).Ξέρω ότι υπάρχουν σέ φ/χ οί ''θηλειές'' *(δέν ξέρω πώς τά λένε ),όμως εγώ θά προσπαθήσω νά τίς φτιάξω μόνος μου μέ ψιλό συρματάκι.
Καλή μου αρχή λοιπόν, καί περιμένω από εσάς συμβουλές καί γνώμες.

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
Απ: CAMEL 1/48
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 10, 2014, 11:20:50 μμ »
Γενικώς περι rigging -μια και σε προβληματίζει- και πριν μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες:
-Το πόσο κοντα στην πραγματικότητα θέλεις ή μπορείς να φτάσεις το ορίζεις εσύ.
-Τέτοιες λεπτομέρειες στην 1/48 και μικρότερα βρίσκονται μεταξύ "ορατού και αοράτου" για το γυμνό μάτι, η κάμερα και το φλάς είναι πολύ πιο αδιάκριτα...
-Απο 1/32 και πάνω οι συμβιβασμοί στο έμπειρο μάτι  φαίνονται.

Πριν ξεκινήσεις θα πρέπει να βρείς φωτογραφίες ή σχέδια απο το πραγματικό αεροσκάφος που φτιάχνεις (πχ camel δες εδώ) και να δείς το πάχος , τον τύπο του συρματόσχοινου σε κάθε θέση και πως ακριβώς "δένονταν" τα συρματόσχοινα σε κάθε σημείο. Υπήρχαν διαφορετικά  συρματόσχοινα και είδη ακροδεκτών σε κάθε τύπο αεροπλάνου. (συρματόσχοινα "αεροδυναμικά" με σπειρώματα για εντατήρα στην άκρη (βρετανικού τύπου), με κυλινδρικούς μπρούτζινους εντατήρες, χωρίς εντατήρα μόνο με "θηλιά", κλπ)

Εδώ διάφοροι τύποι ακροδεκτών στην 1/48 και 1/32 απο την gaspatch οτι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ακροδέκτες αποδεκτούς, δες εδώ και εδώ αναλυτικές και χρήσιμες πληροφορίες για rigging και κατασκευή ακροδεκτών-εντατήρων.

Απο εκεί και πέρα ζυγίζεις τι μπορείς να κάνεις, που θέλεις να φτάσεις, ποσο αντέχουν τα μάτια σου και η υπομονή σου, τι θα φαίνεται στο τέλος και προχωράς.

Φυσικά απολύτως απαραίτητα: μεγεθυντικοί φακοί, τρυπανάκια 0.2-0.8μμ και υπομονή  :)
Ελπίζω να βοήθησα.

Αποσυνδεδεμένος mixalis

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 11, 2014, 05:18:37 μμ »
Theios Nontas, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ γιά τήν άμεση απάντηση. Νά είσαι συγουρος ότι βοήθεισες. Τήν gaspatch τήν γνωρίζω (καί από τό μοντέλο-αρα της πού έχει βγάλει),καί γιά αυτό θέλω νά ''δουλέψω'' πρώτα σέ ένα παλιό, γιά νά δώ πού ''φτάνω''.

Αποσυνδεδεμένος mixalis

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 21, 2014, 12:44:06 μμ »
Οί προσπάθειές μου μέ ''έφεραν'' σέ αυτό τό στάδιο.Θά ήθελα τίς γνώμες σας ( Theios Nontas ).Έναν ενδοιασμό πού έχω,είναι ΑΝ είμαι μέσα στή κλίμακα;;;; καί βέβαια περιμένω από όλους σας τίς γνώμες.

Ξέρω οί φωτο δέν είναι καλές, όμως ή μηχανή μου......(ή δέν ξέρω νά τή δουλέψω, ή μέχρι εκεί φτάνει....).

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 21, 2014, 11:34:44 μμ »
Καλησπέρα,

Αυτο που θέλεις να αναπαραστήσεις στο συγκεκριμένο σημείο ονομάζεται RAF wire, μια λάμα με αεροδυναμικό σχήμα και ακροδέκτες στις άκρες.
Στην 1/48 δεν έχει νόημα να αποδώσεις το "αεροδυναμικό" σχήμα γιατί δεν φαίνεται η διαφορά ούτε με μεγενθυντικό φακό, άρα για το "συρματόσχοινο" κλωστή 0.2 ή 0.1 χιλ είναι ΟΚ. Για τον ακροδέκτη  θές κάτι λίγο φαρδύτερο (για 100% πιστότητα 0.25 χιλ), μπορείς να βάλεις μπρούτζινο σωληνάκι 0.3 χιλ όπως έχει κάνει ο Π. Τσέκας στο μοντέλο του, δες τη συζήτηση εδώ καθώς και το μέρος της κατασκευής του vags οσον αφορά το rigging του salmson.

Στις φωτογραφίες που ανέβασες to anchor point φαίνεται σωστό για την κλίμακα, ο ακροδέκτης και η κλωστή όμως είναι overscale νομίζω οτι πρέπει να ξεκινήσεις με λεπτότερη συνθετική κλωστή. Η θηλειά επίσης πρέπει να είναι ποιό "σφιχτή" να φαίνεται στρογγυλή και οχι οβαλ.
Σε γενικές γραμμές πάντως το έχεις πιάσει το νόημα και τη βασική διαδικασία.

Καλή συνέχεια και καλές γιορτές!

Αποσυνδεδεμένος mixalis

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 22, 2014, 06:52:47 μμ »
Theios Nontas είσαι  ::thumbleft::. Πάω αμέσως γιά διάβασμα στίς κατασκευές πού μου προτείνεις. (τό salmson τό είχα ξεχάσει τελείος.....)Τό νά μού δώσεις καί διαστάσεις μέ ''βγάζεις'' από τά πολύ δύσκολα. Ή θηλειά σύγουρα θά είναι ποιό σφιχτή. (τήν άφησα έτσι  γιά νά φανεί ποιό καλά τί έχω κάνει ). Όσο γιά τή νά'υ'λον  κλοστή , τό πραγματικό της πάχος, είναι αυτό πού φαίνεται στή ''λασκαριμένη'' θηλειά. (είναι όντος overscale ;; )Απλά έχω τεντώσει καί τά δύο άκρα της μαζί καί γιά αυτό ΙΣΩΣ δείχνει ''χοντρή''. Εδώ θά ήθελα νά ρωτήσω ακόμα κάτι. Επειδή τό camel θά βαφτεί μέ dark green, θά ήταν καλύτερα νά βάλω διαφανές κλοστή ή όχι... Σέ ευχαριστώ καί πάλυ γιά τή βοήθεια.     

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 22, 2014, 07:35:47 μμ »
Η κλωστή που έχεις χρησιμοποιήσει στις φωτογραφίες μου φαίνεται overscale ίσως γιατί την έχεις διπλή, κανονικά πρέπει να βάλεις superglue στον ακροδέκτη και να κόψεις το ένα μήκος . Σύγκρινε το πάχος με αυτό που έχει το Salmson του vags για να δεις τη διαφορά.
 Click to see the original size. Click to see the original size.

Κλωστή φυσική ή συνθετική με ίνες καλό θα είναι να την αποφύγεις γιατι βγάζει χνούδι, αυτό την κάνει να δείχνει χοντρότερη. Βρές monofillament συνθετική ραψίματος  ή πετονιά ψαρέματος ( .004 ιντσας είναι ~0,1 χιλιοστά, οι πετονιές γράφουν το πάχος στο καρούλι σίγουρα, οι κλωστές ραψίματος οχι πάντα). Πρόκειται δηλαδή για σχεδόν το ίδιο υλικό μόνο που το βρίσκεις σε διαφορετικά καταστήματα και σε άλλα μήκη και συσκευασίες.

H διαφανής κλωστή ή πετονιά θα σε δυσκολέψει πολύ γιατί είναι σχεδόν αόρατη και θέλει βάψιμο στο τέλος με μεταλλικό γκρί ή μαύρο. Οπότε προσπάθησε να βρείς μαύρη ή γκρίζα.

Το κάμελ βαφόταν με PC10, χρώμα το οποίο ήταν παρόμοιο με το olive drab (FS34087) και όχι dark green.

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 22, 2014, 07:45:18 μμ »
Μιχαλη ,καλη συνεχεια. αν θες ,δοκιμασε κλωστη πολυαμιδιου, Madeira . θα την βρεις στο κεντρο στην Αιολου ,στα μαγαζια με ειδη ραπτικης. υπαρχει σε ανθρακι -μαυρο.
εχει 2 μεγεθη ,μπορει και 3. εγω εχω παρει 0,06  και  0,04mm  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος mixalis

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 22, 2014, 08:14:53 μμ »
Theios Nontas, spits22(Panayotis Dim.) ::thumbleft:: ::thumbleft::

Αποσυνδεδεμένος mixalis

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 07, 2015, 11:48:57 πμ »
Καλημέρα καί χρόνια πολλά σέ όλους. Τρείς νέες φωτό από τή πρόοδό μου στά κόλπα τού 2πλάνου.(απόδοση ξύλου ).
Νομίζω ότι (τό 'χω )πού λένε καί στό χωριό μου  :lol:....Τό πρόβλημά μου είναι τώρα, πώς θά φέρω-κολλήσω τους ''ορθοστάτες'' τών πτερύγων; ,πού είναι ξεκολλημένοι από  τή πρώτη φορά...

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα - Μαρούσι
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 13, 2015, 01:33:02 μμ »
Μιχάλη χρόνια πολλά και από μένα.Επειδή το έχω και εγώ αλλά άφτιαχτο ακόμα, μπορείς να μου πεις ποια χρώματα έχεις χρησιμοποιήσει για το βάψιμο της ατράκτου; Το πάνω μέρος αν δεν κάνω λάθος είναι olive drab, αλλά το από κάτω;

Αποσυνδεδεμένος mixalis

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 14, 2015, 12:25:53 μμ »
Μιχάλη χρόνια πολλά και από μένα.Επειδή το έχω και εγώ αλλά άφτιαχτο ακόμα, μπορείς να μου πεις ποια χρώματα έχεις χρησιμοποιήσει για το βάψιμο της ατράκτου; Το πάνω μέρος αν δεν κάνω λάθος είναι olive drab, αλλά το από κάτω;
Χρόνια πολλά φίλε μου. Τά χρώματα πού δούλεψα τής hubrol είναι τό 74 γιά τήν απόδοση τού υφάσματος  και γιά τό πράσινο άν καί τό σωστότερο είναι τό 155, εγώ δούλεψα τό 159.  (κάπου τό διάβασα, ότι ''παίζει'' καί αυτό, καί ήθελα νά  δώ πώς θά φαίνεται μαζί μέ τά ξανίγματα-σκιάσεις του. ).ʼλλωστε γιά εμένα αυτό είναι ένα μοντέλο γενικών δοκιμών.... ::salut:: (ποιό μοντέλο έχεις;)

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα - Μαρούσι
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 15, 2015, 01:09:25 πμ »
Έχω της Academy στην 1/32.

Tags: