Αποστολέας Θέμα: Amerigo Vespucci by Mantua 1:100 scale  (Αναγνώστηκε 31979 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Δημήτρης
Απ: Amerigo Vespucci by Mantua 1:100 scale
« Απάντηση #250 στις: Νοεμβρίου 21, 2015, 06:40:49 μμ »
Παιδιά το έψαξα λίγο γιατί μου φάνηκε λάθος η αναφορά στο ύψος των καταρτιών ξεκινώντας απο την ίσαλο (air draft - και ακόμα μου φαίνεται άκυρη- το σώστο θα ήταν απο την καρίνα ή τουλάχιστον απο την γραμμή καταστρώματος). Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο καλό λόγο για να γίνεται αυτό, πέραν ίσως απο το γεγονός, ότι το ύψος της ισάλου (πλεύσης) θα αλλάζει πολύ λίγο ανάλογα με την κατάσταση φόρτωσης του συγκεκριμένου τύπου πλοίου... Αλλά δεν κατάφερα να βρώ κάτι  διαφορετικό απο αυτά που ανάφερε ο Νίκος.Πάντως δεν είμαι σχετικός με αυτά τα πλοία και αν κάποιος ξέρει για ποιο λόγο αναφέρεται έτσι ας μας πεί, να εμπλουτίσουμε λίγο τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις.

Πάντως αν θές να το ψάξεις λίγο παραπάνω δές και αυτό εδώ το προφίλ https://lazerone.wordpress.com/about/ship-profiles/tall-ships-yacht-old-ones/#jp-carousel-420 . 'Οπως  το μέτρησα (στην οθόνη του υπολογιστή ::glossa::) φαίνεται και αυτό να δείχνει ότι τα περίπου 62μτρ απο καρίνα είναι σωστά. Εκτυπωσε το και μέτρησε το σωστά.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #251 στις: Νοεμβρίου 21, 2015, 06:41:07 μμ »
Παιδιά το έψαξα λίγο γιατί μου φάνηκε λάθος η αναφορά στο ύψος των καταρτιών ξεκινώντας απο την ίσαλο (air draft - και ακόμα μου φαίνεται άκυρη- το σώστο θα ήταν απο την καρίνα ή τουλάχιστον απο την γραμμή καταστρώματος). Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο καλό λόγο για να γίνεται αυτό, πέραν ίσως απο το γεγονός, ότι το ύψος της ισάλου (πλεύσης) θα αλλάζει πολύ λίγο ανάλογα με την κατάσταση φόρτωσης του συγκεκριμένου τύπου πλοίου... Αλλά δεν κατάφερα να βρώ κάτι  διαφορετικό απο αυτά που ανάφερε ο Νίκος.Πάντως δεν είμαι σχετικός με αυτά τα πλοία και αν κάποιος ξέρει για ποιο λόγο αναφέρεται έτσι ας μας πεί, να εμπλουτίσουμε λίγο τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις.

Πάντως αν θές να το ψάξεις λίγο παραπάνω δές και αυτό εδώ το προφίλ https://lazerone.wordpress.com/about/ship-profiles/tall-ships-yacht-old-ones/#jp-carousel-420 . 'Οπως  το μέτρησα (στην οθόνη του υπολογιστή ::glossa::) φαίνεται και αυτό να δείχνει ότι τα περίπου 62μτρ απο καρίνα είναι σωστά. Εκτυπωσε το και μέτρησε το σωστά.  ::salut::

Καλησπέρα Γιώργο και ευχαριστώ για το κόπο σου να βρεις όλα αυτά τα στοιχεία...Και μένα η αλήθεια είναι ότι μου φαίνεται περίεργο να μετράς το ύψος απο την ίσαλο .... Αλλά όλα τα στοιχεία λένε το ίδιο 50 MT from sea level....Τουλάχιστον βρήκαμε άκρη .. Κοίταγα το πλοίο , το ξανακοίταγα, (το μήκος του είναι 1 μέτρο) κάτι δεν μου καθότανε καλά.... ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #252 στις: Νοεμβρίου 21, 2015, 06:45:30 μμ »
Γενικά στα στοιχεία που παρέθεταν τα ναυπηγεία για τα
ιστιοφόρα, μετρούσαν το μήκος των καταρτιών από τη
βάση τους στην καρίνα. Τώρα εάν εδώ ισχύει διαφορετικά...

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #253 στις: Νοεμβρίου 21, 2015, 10:35:00 μμ »
Καλησπέρα σε όλους

Τελικά θα τρελαθούμε με το ύψος του μεσαίου καταρτιού. Κατ' αρχήν νομίζω ότι είναι απλούστερο να μετράμε από την βάση του καταστρώματος. Σύμφωνα με τα σχέδια τα υψομετρικά (μαζί με την ακίδα στην κορυφή) είναι Εμπρός 385 mm Μεσαίο 408 mm Πίσω 328 mm . Στην δική μου κατασκευή τα αντίστοιχα νούμερα είναι 375 mm , 400 mm , 328 mm. Έχω χάσει 10 - 8 - 0 mm αντίστοιχα .
Ας μην αξιολογήσουμε τις διαφορές αυτές. Το σημαντικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή που ολοκλήρωσα την κατασκευή το μεσαίο κατάρτι μου φάνηκε κοντό και μέχρι σήμερα όταν το βλέπω στο σαλόνι του σπιτιού μου το μάτι μου πηγαίνει αμέσως εκεί δηλαδή στο''κοντό''. Μετά το πολύ σωστό προβληματισμό του Δημήτρη ξανάβλέπω τα σχέδια της Mantua και η άποψη μου είναι ότι υπάρχει λάθος στα σχέδια του μεσαίου καταρτιού. Δηλαδή το δεύτερο συστατικό του καταρτιού αποδίδεται αριθμητικά σαν 170 mm ενώ σχεδιαστικά είναι 130 mm. Συνεπώς χάνονται 40 mm και αυτό είναι το πρόβλημα. Το μεσαίο κατάρτι θα έπρεπε να είναι 408 + 40 = 448 mm.
Και τώρα εγώ τι κάνω ??? Διαλύω το μεσαίο κατάρτι και το φέρνω στα σωστά μέτρα ??? Αυτό θα έχει επίδραση στα πανιά, στις σκάλες κλπ. Νομίζω πάντως ότι πρέπει να το κάνω.
Πότε ??? Όταν τελειώσω το Le Soleil Royal νομίζω ότι θα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή
ΜΦΧ
Chemist

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #254 στις: Νοεμβρίου 21, 2015, 11:50:02 μμ »
Καλησπέρα  σε όλους , και εγω τα έχω παίξει με τα κ....κατάρτια και τελικά δεν ξέρω αν έκανα λάθος εγώ η ήταν λάθος τα σχέδια....Λοιπόν έφτιαξα πάνω στα σχέδια πως αντιλαμβάνομαι εγώ το τι λένε . Το πρώτο κομμάτι λέει ότι πρέπει να είναι 280 mm βάσει των νούμερων που αναγράφονται πάνω στα σχέδια... Αρα 280χιλ. -70χιλ. κάτω απο το κατάστρωμα μας κάνουν 210χιλ. Μεσαίο κομμάτι 170 χιλ. ωφέλιμο ύψος 80χιλ. και τελευταίο κομμάτι 140χιλ. ωφέλιμο ύψος 108χιλ. Αρα 210+80+108= 398 χιλ (έχασα και κανα 2 χιλ). ʼρα έχουμε 398 χιλ. πάνω απο το κατάστρωμα ενώ βασει κλίμακας θα έπρεπε να έχουμε 460 χιλιοστα (46 εκ.).. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα κατάρτια... Δεν ξέρω κάνω κάτι λάθος? Έχει κολλήσει το μυαλό μου, τουλάχιστον να έρθουν τα Χριστούγεννα να φάμε κανά μελομακάρονο μπας και ξεκολήσει....Και η ουσία για μένα δεν είναι ένας πόντος η 2 αλλά τουλάχιστον να αποδίδεται όσο πιο κοντά η κλίμακα όχι 6 εκ. διαφορά....
ʼρα Γιώργο δεν παίζει ρόλο αν το μεσαίο απο 170 χιλ. το έκανες 130χιλ. Το ωφέλιμο ύψος είναι αυτό που μετράει... ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Giorgosv78

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
  • modelclub.gr
« Απάντηση #255 στις: Νοεμβρίου 22, 2015, 12:14:51 πμ »
Πάντως απ την εικόνα του σχεδίου που βάζεις και γώ τα ίδια διαβάζω... ::dontknow::

Μήπως έχει κάποιο γενικό προφίλ του πλοίου να δείτε (βγάζοντας τις αναλογίες αν δεν είναι 1/100) αν συμφωνεί με το κατασκευαστικό σχέδιο, να δείτε αν άλλα δείχνουν στο ένα, άλλα στο άλλο?

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #256 στις: Νοεμβρίου 22, 2015, 12:21:16 πμ »
ʼσε Γιώργο , όχι 1/100 είναι σίγουρα, και το κύτος ταιριάζει και o πρόβολος είναι σωστός, εγώ θα φτιάξω την διαφορά μεταξύ τους με βάση την ίσαλο δηλ. 54 εκ. το κεντρικό 50 το μπροστινο και τέλος πάντων ότι λέει για το μικρό....Πάνω απο το κατάστρωμα 46, 41 αντιστοιχα!!!! ::Guillotine:: Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον ::salut:: ::salut::

Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος Giorgosv78

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
  • modelclub.gr
« Απάντηση #257 στις: Νοεμβρίου 22, 2015, 12:43:54 πμ »
Πάντως βρήκα και αυτό http://www.stephensandkenau.com/ship/amerigo-vespucci/ κατασκευή σε 1/84 και δείνει ολικό ύψος 740μμ. Αν το κάνεις 1/100 βγαίνει 620μμ περίπου, οπότε πιστεύω θα είσαι σωστός πηγαίνοντας όπως λές.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #258 στις: Νοεμβρίου 22, 2015, 12:46:30 πμ »
Πάντως βρήκα και αυτό http://www.stephensandkenau.com/ship/amerigo-vespucci/ κατασκευή σε 1/84 και δείνει ολικό ύψος 740μμ. Αν το κάνεις 1/100 βγαίνει 620μμ περίπου, οπότε πιστεύω θα είσαι σωστός πηγαίνοντας όπως λές.  ::salut::

Γιώργο και πάλι χίλια ευχαριστώ!!! ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #259 στις: Νοεμβρίου 22, 2015, 11:32:43 πμ »
Καλημέρα σε όλους, Γιώργο (Chemist) τα νούμερα στα σχέδια έιναι σωστά, το λάθος έγκειται στο σχεδιαστικό κομμάτι και στα σημεία που έπρεπε να κοληθούν τα τρία μέρη του καταρτιού μεταξύ τους, καθώς εγώ αντέγραψα στα κατάρτια τα σημεία κόλλησης απο το σχέδιο (σε όλα τα κατάρτια)με αποτέλεσμα τα ωφέλιμα ύψη να βγουν λάθος :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Τα ωφέλιμα ύψη στο μεσαίο κατάρτι θα έπρεπε να ήταν 210+140+110= 460mm πάνω απο το κατάστρωμα..::salut:: ::salut:: Αντιστοίχως και στα υπόλοιπα. ::salut::

Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #260 στις: Νοεμβρίου 22, 2015, 10:29:49 μμ »
Μερικές φωτό απο τα κατάρτια που τα ξαναεφτιαξα... Η 1η φωτό πριν τα ξαναφτιάξω , οι άλλες νέες!! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #261 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 01:43:12 πμ »
Και η συνέχεια.. πάντως εμένα στο μάτι μου φαίνεται πιο σωστό... Ακούω γνώμες , αν και απο τις φωτογραφίες (και ειδικά αυτές) δεν ξέρω αν μπορείς να βγάλεις άκρη... ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #262 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 10:14:45 πμ »
Και 2  φωτό πιο φωτεινές...

Αποσυνδεδεμένος kapten bisbics

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αιγάλεω
  • Νίκος
« Απάντηση #263 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 02:11:18 μμ »
 Δώσεεε!!!
::peiratiko:: ::peiratiko:: ::peiratiko:: ::peiratiko::
Η δημιουργική στιγμή είναι σαν την ερωτική εξομολόγηση,
ΠΟΤΕ δεν προσχεδιάζεις πότε θα γίνει...

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #264 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 02:22:14 μμ »
Ευχαριστώ Νίκο, νομίζω το πετύχαμε... Καλά που έκανες την επισήμανση γιατί και μένα δεν μου πήγαινε καλά κάτι ... αλλά μόλις το είπες το αντιλήφθηκα!! ::salut:: Ευχαριστώ!

Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #265 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 06:21:09 μμ »
Δημήτρη καλησπέρα

Είπα να μην επανέλθω στο θέμα, αλλά αφού ζητάς την γνώμη μας θα το κάνω για μια ακόμα φορά.
Βλέπω στις εικόνες που έστειλες ότι τα κατάρτια 1 & 2 πρακτικά έχουν το ίδιο ύψος και διαφωνώ. Σύμφωνα με την άποψη μου στα σχέδια της Mantua υπάρχει μόνο ένα λάθος , αυτό των 170 mm (μεσαίο στέλεχος στο μεσαίο κατάρτι) ʼρα τα κατάρτια 1 & 3 πρέπει να έχουν ύψη από το κατάστρωμα (συμπεριλαμβανομένης και της ακίδας) 383 mm & 328 mm αντίστιχα. Το μεσαίο κατάρτι πρέπει να είναι 448 mm (ίσως 455 - υπάρχει ασάφεια που τελειώνει το μεσαίο στέλεχος στην εικόνα του σχεδίου)
Το ότι το μεσαίο κατάρτι είναι υψηλώτερο φαίνεται και στην εικόνα του πραγματικού Amerigo Vespucci ship που επισυνάπτω.
Φυσικά εσύ αποφασίζεις
Φιλικά
Γιώργος (Chemist)

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #266 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 06:34:35 μμ »
Καλησπέρα Γιώργο, τα κατάρτια έχουν διαφορά 4 εκατοστά το ένα με το άλλο σύμφωνα με το πραγματικό απλά δεν φαίνεται απο την γωνία φωτογραφίας. Τα πράγματα είναι απλά τελικά... Το κύτος του σκάφους σου πόσο είναι ? 100 εκατοστά σωστά? (πραγματικό 101 μέτρα) Πως γίνεται λοιπόν τα κατάρτια σου να είναι περίπου 400χιλ. , όταν στο πραγματικό είναι 46μέτρα( και δεν λέω να το πετυχεις ακριβώς αλλά 6 εκ. διαφορά είναι μεγάλη ... δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τον συλογισμό μου....

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #267 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 06:36:10 μμ »
Καλησπέρα Γιώργο, τα κατάρτια έχουν διαφορά 4 εκατοστά το ένα με το άλλο (πραγματικό 4 μέτρα) σύμφωνα με το πραγματικό απλά δεν φαίνεται απο την γωνία φωτογραφίας. Τα πράγματα είναι απλά τελικά... Το κύτος του σκάφους σου πόσο είναι ? 100 εκατοστά σωστά? (πραγματικό 101 μέτρα) Πως γίνεται λοιπόν τα κατάρτια σου να είναι περίπου 400χιλ. , όταν στο πραγματικό είναι 46μέτρα( και δεν λέω να το πετυχεις ακριβώς αλλά 6 εκ. διαφορά είναι μεγάλη ... δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τον συλογισμό μου....

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #268 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 06:36:33 μμ »
Καλησπέρα Γιώργο, τα κατάρτια έχουν διαφορά 4 μέτρα το ένα με το άλλο σύμφωνα με το πραγματικό απλά δεν φαίνεται απο την γωνία φωτογραφίας. Τα πράγματα είναι απλά τελικά... Το κύτος του σκάφους σου πόσο είναι ? 100 εκατοστά σωστά? (πραγματικό 101 μέτρα) Πως γίνεται λοιπόν τα κατάρτια σου να είναι περίπου 400χιλ. , όταν στο πραγματικό είναι 46μέτρα( και δεν λέω να το πετυχεις ακριβώς αλλά 6 εκ. διαφορά είναι μεγάλη ... δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τον συλογισμό μου....Θα βγάλω μια πιο καλή φωτό να φαίνεται καλύτερα η διαφορά!!

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #269 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 06:40:04 μμ »
Σορρυ για το τριπλό ποστ... Νίκο αν μπορείς σβήσε τα διπλά ποστ!! Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος kapten bisbics

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αιγάλεω
  • Νίκος
« Απάντηση #270 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 06:45:31 μμ »
Ευχαριστώ Νίκο, νομίζω το πετύχαμε... Καλά που έκανες την επισήμανση γιατί και μένα δεν μου πήγαινε καλά κάτι ... αλλά μόλις το είπες το αντιλήφθηκα!! ::salut:: Ευχαριστώ!

Δημήτρης

Διόρθωση σε προηγούμενο πόστ το δικό μου ήταν της De Agostini το μοντέλο. Αλλά παίζει και ρόλο πόσο μέσα θα μπουν στις υποδοχές ;)
Η δημιουργική στιγμή είναι σαν την ερωτική εξομολόγηση,
ΠΟΤΕ δεν προσχεδιάζεις πότε θα γίνει...

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #271 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 06:52:33 μμ »

Διόρθωση σε προηγούμενο πόστ το δικό μου ήταν της De Agostini το μοντέλο. Αλλά παίζει και ρόλο πόσο μέσα θα μπουν στις υποδοχές ;)

Ναι Νίκο το ξέρω αλλά οι υποδοχές μου είναι λίγο πιο κάτω απο την ίσαλο, και το πραγματισκό στα specs μετράνε το ύψος απο την ίσαλο !!!! ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Chemist

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #272 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 07:02:31 μμ »
Δημήτρη εφ' όσον ήταν θέμα φωτογράφισης και εφ' όσον το μεσαίο κατάρτι είναι μεγαλύτερο από το πρώτο, τότε βασικά συμφωνούμε. Στη δική μου κατασκευή το μεσαίο είναι λάθος (το έχω ξαναγράψει) Θα το διορθώσω με την πρώτη ευκαιρία (ελπίζω)

ΜΦΧ
Γιώργος (Chemist)

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #273 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 07:06:02 μμ »
2 φωτό ....

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #274 στις: Νοεμβρίου 25, 2015, 07:12:04 μμ »
Προσέξτε και την διαφορά στα σχέδια Ιστιοφορίας μεταξύ των 2 καταρτιών.Συν το λάθος που τοσχέδιο δίνει απο την ίσαλο 46 εκατοστά στο μεσαίο κατάρτι..

Tags: