Νίκο με βάση τις φωτό που έχεις ανεβάσει (και ανάλογα και με τις συνθήκες φωτισμού που τις έχεις τραβήξει) υποθέτω πως θέλεις να πετύχεις την όψη των faded μοντέλων που δημοσιεύουν ξένοι κυρίως μοντελιστές (Mig κλπ).
Αν αυτό είναι όντως ο στόχος θα σου πρότεινα να ξεκινάς το βάψιμο της παραλλαγής με ποιο ανοικτούς τόνους χρωμάτων από αυτούς που "πρέπει" να είχε η παραλλαγή, πχ. εδώ θα μπορούσες να ψεκάσεις ποιο ανοικτό το red brown και ποιο ανοικτόχρωμο το dark yellow. Έτσι αφενός δεν θα σκουρήνουν πολύ τα χρώματα με τα wash, αφετέρου θα χρειαστεί λιγότερο "fading" των χρωμάτων στη συνέχεια. Το μυστικό στην εφαρμογή των τεχνικών παλαίωσης είναι να πετύχουμε αφενός την όψη του ταλαιπωρημένου μάχιμου οχήματος αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουμε διακριτά ορατές τις διάφορες λεπτομέρειες, χρώματα κλπ. Γιατί ο κίνδυνος του "fading" είναι να καταλήξεις με ένα "flat" απότέλεσμα που καλύπτει-ισοπεδώνει ομοιόμορφα τα χρώματα. Από την τελευταία σειρά φωτό που ανέβασες έχω την εντύπωση ότι έχεις ψεκάσει το μοντέλο με κάποιο ανοικτόχρωμο χρώμα το οποίο δείχνει (τουλάχιστον με βάση τις φωτό) σαν μια ενιαία στρώση σκόνης και όχι διακριτά φθαρμένα χρώματα.
Με κάθε επιφύλαξη και αν σου ταιριάζει βέβαια, θα σου πρότεινα να κάνεις ελαφρύ pin wash με κάποιο σκουρο καφέ λάδι της αρεσκείας σου στις γραμμώσεις του μοντέλου (
όχι στο ζίμμεριτ) ώστε να αναδειχθούν οι διάφορες λεπτομέρειες και να γίνουν διακριτές οι επιφάνειες του άρματος. Αν θες να ρισκάρεις (μη πεις ότι σε πήρα στο λαιμό μου ) μπορείς
πριν από το pin wash να ψεκάσεις σε κάθε βασικό χρώμα εκ νέου αραιωμένο και ξανοιγμένο περίπου 20-30% για να σπάσεις την ομοιομορφία του ενιαίου fading.
Γενικά νομίζω πως είναι προτιμότερο να ξεθωριάζουμε κάθε χρώμα χωριστά με το αντίστοιχό του πιο ξανοιγμένο αν και αυτή η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, από το απλό ψέκασμα ενός dust χρώματος σε όλο το μοντέλο.
καλή συνέχεια