Αποστολέας Θέμα: Noorduyn UC-64A Norseman - MATCHBOX 1/72  (Αναγνώστηκε 19746 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vags

• Βαγγέλης Βασιλόπουλος IPMS 611
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Καρέας Αθήνα
  • Modelling Race Unlimited
Απ: Noorduyn UC-64A Norseman - MATCHBOX 1/72
« Απάντηση #75 στις: Δεκεμβρίου 31, 2014, 12:19:35 μμ »
Με ευχές για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ στέλνω την τελευταία ενημέρωση της κατασκευής πριν το βάψιμο:

συνεχίζεται...

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #76 στις: Δεκεμβρίου 31, 2014, 06:10:19 μμ »
Είσαι σχολείο Βαγγέλη...καλή χρονιά να έχεις  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #77 στις: Δεκεμβρίου 31, 2014, 06:19:28 μμ »
Εντάξει, τα ρέστα μου και να πάω σπίτι... ψυγείο λαδιού στην 1/72... αντε το πολύ 2-3mm πράμα και το τρύπησε και μάλιστα με ημικυκλική οπή...

Βαγγέλη καλή χρονιά, συνέχισε να χαζεύω!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #78 στις: Δεκεμβρίου 31, 2014, 07:01:43 μμ »

Λοιπόν, θα παραβλέψω (αυτή τη φορά - λόγω των ημερών) τη χρησιμοποίηση του λάθος κόφτη και την επιμονή σου σε αυτό το κίτρινο πρά(γ)μα και θα κάνω μια ερώτηση: Αυτόν τον κακομοίρη τον Αλέξη Νέμο, γιατί τον έβαλες σε πλαίσιο?????  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

Καλή Χρονιά σε όλους (και ειδικότερα σε σένα Βαγγέλη ΜΟΥ!!!!)

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος Alan Gelo

• Scale 1/48
  • *
  • Wie ein Floh...aber oho!
« Απάντηση #79 στις: Δεκεμβρίου 31, 2014, 09:19:38 μμ »
Πολύ σωστή προσθήκη λεπτομέρειας φίλε μου, ειδκά το αλεξηνέμιο, τέτοιο κομμάτι από 0,13mm.. ::glossa::
Καλή Χρονιά!!!
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος zimmerman

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Melbourne-Australia
« Απάντηση #80 στις: Ιανουαρίου 01, 2015, 06:07:19 μμ »
Βαγγέλη άλλη μια όμορφη λεπτομερή κατασκευη σου που μας δείχνει το δρομο για ανάλογες κατασκευές χωρις πολλα πολλά βελτιωτικά παρά μονο το μεράκι και μερακλίδικα κολπάκια! Ευχαριστούμε που μοιραζεσαι μαζί μας την μοντελιστική  γνώση!!
Γιώργος Παπανικολάου

Αποσυνδεδεμένος vags

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #81 στις: Ιανουαρίου 05, 2015, 11:48:55 μμ »
συνεχίζεται...

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: διέγραψα (οπτικώς) το ακόλουθο slide και το αντικατέστησα με το σωστότερο (ιστορικά) όπως παραπάνω, με βάση τα αμέσως επόμενα ποστ.

Αποσυνδεδεμένος Alan Gelo

• Scale 1/48
  • *
  • Wie ein Floh...aber oho!
« Απάντηση #82 στις: Ιανουαρίου 06, 2015, 11:58:55 πμ »
Πολύ καλός και σωστός με "μαθηματική" ακρίβεια! :mrgreen:
Δύο ερωτήσεις:

- Τα μπουζοκαλώδια τι πάχος έχουν (για να δείχνουν σωστά στην 1/72)?
- Πιστεύεις στο scale effect των χρωμάτων για κάθε κλίμακα ξεχωριστά? Αν ναι, πως θα τα ανοίξεις?

Σε ευχαριστώ.
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος vags

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #83 στις: Ιανουαρίου 07, 2015, 11:50:14 πμ »
Απαντήσεις:

- Τα μπουζοκαλώδια είναι 0,15mm

- Δεν πολυ-πιστεύω στο scale effect για έναν κύριο λόγο: όλα τα χρώματα αλλάζουν απόχρωση με την έκθεσή τους στα στοιχεία της φύσης. Οπότε τι scale effect να βάλω όταν μπορεί ένα 48άρι με φθαρμένο καμουφλαζ να είναι ανοιχτότερο από ένα 72άρι βαμμένο όπως βγήκε από την γραμμή παραγωγής; Προτιμώ να φθείρω ή όχι τα χρώματα σε ένα μοντέλο ανάλογα με το τι αποτέλεσμα θέλω να δείξω παρά να λαμβάνω υπόψη το scale effect. Από την άλλη βέβαια δεν είμαι απόλυτος, υπάρχει περίπτωση να ξανοίξω ένα χρώμα αν μου φανεί πολύ βαθύ, αλλά αυτό συμβαίνει κατά περίπτωση και μάλλον σπάνια. Γενικά με τα χρώματα είμαι της άποψης ότι ποτέ δεν υπάρχει μια και μοναδική σωστή απόχρωση.

Για το συγκεκριμένο καμουφλάζ πάντως, το Neutral Gray θα φωτοσκιαστεί/φθαρεί με FS 36622 (ή Light Gull Gray) και το Olive Drab με Middle Stone.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #84 στις: Ιανουαρίου 07, 2015, 12:21:56 μμ »
Οντως μαθηματική ακρίβεια και φυσικά θα ξεσηκώσω ΚΑΙ αυτήν την προσέγγιση για κάτι σκακιέρες που έχω υπ' όψην μου.

- Δεν πολυ-πιστεύω στο scale effect για έναν κύριο λόγο: όλα τα χρώματα αλλάζουν απόχρωση με την έκθεσή τους στα στοιχεία της φύσης. Οπότε τι scale effect να βάλω όταν μπορεί ένα 48άρι με φθαρμένο καμουφλαζ να είναι ανοιχτότερο από ένα 72άρι βαμμένο όπως βγήκε από την γραμμή παραγωγής; Προτιμώ να φθείρω ή όχι τα χρώματα σε ένα μοντέλο ανάλογα με το τι αποτέλεσμα θέλω να δείξω παρά να λαμβάνω υπόψη το scale effect.
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζύ σου, αυτό κάνω και εγώ. Φυσικά τα μοντέλα μου απέχουν κατά πολύ από τα δικά σου, σε κάθε επίπεδο σύγκρισης, αλλά και πάλι καλό είναι να ξέρω πως τελικά δεν είμαι ο μόνος που σκέφτεται έτσι...

Αποσυνδεδεμένος vags

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #85 στις: Ιανουαρίου 07, 2015, 01:14:56 μμ »
Γιώργο, μιας και θα ξεσηκώσεις την προσέγγιση, μερικές έξτρα συμβουλές που δεν γίνεται να αποτυπωθούν στα slide χωρίς πλατειασμό:

Διάλεξε πολύ λεπτό φιλμ χαλκομανίας, κατά προτίμηση διαφανές για να μην έχει το έξτρα πάχος της εκτύπωσης χρώματος. Επίσης διάλεξε ακρυλικά χρώματα για να ψεκάσεις (όχι πινέλο) στην χαλκομανία, αλλά σε σχετικά λεπτή στρώση για να διατηρηθεί κάποια ελαστικότητα αλλά και για να "πιάσει" το βελτιωτικό σημάτων - (τα Gunze/Mr. Hobby είναι δοκιμασμένα αλλά δεν αποκλείω τα υπόλοιπα). Επιμένω στα ακρυλικά γιατί είναι πιό "ελαστικά" από τα enamel. Ειδικά τα Gunze/Mr. Hobby όταν στεγνώσουν, ούτε με το νερό "φεύγουν" ούτε με το βελτιωτικό και στρώνουν ωραία (έχει τύχει να βάψω ακόμα και από την μεριά της κόλλας την χαλκομανία - δες Cutter's Goose - χωρίς πρόβλημα. Υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να "βοηθήσεις" το σήμα, αφού βάλεις βελτιωτικό, πιέζοντας ελαφρά (εγώ βάζω βαμβάκι στην μύτη της λαβίδας). Για αυτόν το λόγο καλό είναι να βάλεις ένα μέσο ή απαλό βελτιωτικό, άντε να χρειαστεί 1-2 χέρια παραπάνω (με πίεση) μέχρι να στρώσει.

.... Φυσικά τα μοντέλα μου απέχουν κατά πολύ από τα δικά σου, σε κάθε επίπεδο σύγκρισης...

Αν είναι έτσι τότε γιατί "κολλάω" και τα παρατηρώ όταν τα κατεβάζεις στην έκθεση; Happy Modelling !

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #86 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 07:33:24 πμ »

Μεταφέρω την απορία γνωστού μοντελιστή (την οποία φυσικά και προσυπογράφω):
Τον Απρίλιο του '44, ποιά μονάδα των Αμερικάνων ήταν στη Γαλλία??? Η 4η Βιαστική Μεραρχία Πεζικού, ή 12η Φανταστική Τεθωρακισμένη Μεραρχία, ή η 1η Μοίρα Ανύπαρκτου Πυροβολικού?????

Είπα κι εγώ!!! Πέντε ολόκληρες φωτογραφίες και ούτε ένα λάθος...... ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος vags

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #87 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 12:47:48 μμ »
Πέραν του ότι πέθανα στα γέλια (και ευχαριστώ για αυτό) το όλο θέμα χρήζει διερεύνησης.
Η Revell το γράφει ξεκάθαρα στις οδηγίες της. Απρίλιος του '44. Το έψαξα λίγο στο internet και βρήκα το παρακάτω:

http://forum.armyairforces.com/UC64-Noorduyn-Norseman-m117603.aspx

Εκεί, στο post 03/20/2007 03:51:56 PM κάποιος buckeyeuk γράφει μεταξύ άλλων "In March 1944 both groups were tranferred to Strategic Air Forces Europe to operate on a theatre basis.
Παρακάτω κάποιος bernies γράφει μεταξύ άλλων "It was stationed at Troston, England (?) until some time in 1944, Grove, England until Sep 44, Le Bourget Apt, France until Nov 44, Chartres, France until about Mar 45, Villacoublay, France until inactivated."
Δείτε επίσης και το τελευταίο post.

Αν δεν κάνω λάθος το κιτ της Revell βγήκε το 2009, μετά το παραπάνω topic. Λέτε να χρησιμοποίησε πρόχειρες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες; Έτσι φαίνεται. Θα το ψάξω λίγο ακόμα αλλά αν υπάρχει και κάποιος άλλος που μπορεί να βοηθήσει...

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #88 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 01:08:10 μμ »
...
Παρακάτω κάποιος bernies γράφει μεταξύ άλλων "It was stationed at Troston, England (?) until some time in 1944, Grove, England until Sep 44, Le Bourget Apt, France until Nov 44, Chartres, France until about Mar 45, Villacoublay, France until inactivated."
Δείτε επίσης και το τελευταίο post.

Αν δεν κάνω λάθος το κιτ της Revell βγήκε το 2009, μετά το παραπάνω topic. Λέτε να χρησιμοποίησε πρόχειρες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες; Έτσι φαίνεται. Θα το ψάξω λίγο ακόμα αλλά αν υπάρχει και κάποιος άλλος που μπορεί να βοηθήσει...
...
Μα το λέει καθαρά: Μέχρι τον Σεπτέμβρη του '44 ήταν στο Grove, England απ'οπου μεταστάθμευσε στο Le Bourget Apt και έμεινε εκεί μέχρι το Νοέμβρη του '44 που πήγε στη Chartres (όπου έμεινε μέχρι το Μάρτη του '45) και τέλος στο Villacoublay μέχρι την απενεργοποίηση της μοίρας.
Το "Apt" δίπλα στο "Le Bourget" ΔΕΝ είναι ανορθόγραφη συντομογραφία του Apr=April! :wink: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #89 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 01:25:27 μμ »
Μα το λέει καθαρά: Μέχρι τον Σεπτέμβρη του '44 ήταν στο Grove, England απ'οπου μεταστάθμευσε στο Le Bourget Apt και έμεινε εκεί μέχρι το Νοέμβρη του '44 που πήγε στη Chartres (όπου έμεινε μέχρι το Μάρτη του '45) και τέλος στο Villacoublay μέχρι την απενεργοποίηση της μοίρας.
Το "Apt" δίπλα στο "Le Bourget" ΔΕΝ είναι ανορθόγραφη συντομογραφία του Apr=April! :wink: :mrgreen:
Nα συμφωνήσω και να προσθέσω στον Νίκο οτι το apt είναι συντομογραφία της λεξης airport

Αποσυνδεδεμένος vags

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #90 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 02:21:27 μμ »
Παιδιά, ναι, το προφανές είναι να μην υπήρχαν Norseman πριν τον Ιούνιο '44 στην Ευρώπη. Απλά μου κάνει εντύπωση που η Revell έκανε ένα τόσο προφανές λάθος, γι' αυτό λέω μήπως έχει συμβεί κάτι άλλο ή μήπως εννοείται κάτι άλλο, π.χ. θέατρο επιχειρήσεων. Από την άλλη βέβαια να εννοεί θέατρο επιχειρήσεων και να αναφέρει αεροδρόμιο (που θεωρείται βάση επιχειρήσεων) μάλλον χλωμό.
Βρήκα και αυτό:  http://www.angelfire.com/co4/27thatg/conhistory.html όπου γράφει οτι το 27th TG στο οποίο ανήκε το 320th TS ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 43, οπότε ίσως η Revell να τα μπέρδεψε. Έχει ενδιαφέρον (και πλάκα) οπότε θα το ψάξω λίγο ακόμα. Ευχαριστώ το γνωστό μοντελιστή PZ-Panos στον οποίο αναφέρθηκε αρχικά ο Δημήτρης.

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #91 στις: Ιανουαρίου 08, 2015, 02:43:02 μμ »
Παιδιά, ναι, το προφανές είναι να μην υπήρχαν Norseman πριν τον Ιούνιο '44 στην Ευρώπη. Απλά μου κάνει εντύπωση που η Revell έκανε ένα τόσο προφανές λάθος, γι' αυτό λέω μήπως έχει συμβεί κάτι άλλο ή μήπως εννοείται κάτι άλλο, π.χ. θέατρο επιχειρήσεων. Από την άλλη βέβαια να εννοεί θέατρο επιχειρήσεων και να αναφέρει αεροδρόμιο (που θεωρείται βάση επιχειρήσεων) μάλλον χλωμό.
Βρήκα και αυτό:  http://www.angelfire.com/co4/27thatg/conhistory.html όπου γράφει οτι το 27th TG στο οποίο ανήκε το 320th TS ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 43, οπότε ίσως η Revell να τα μπέρδεψε. Έχει ενδιαφέρον (και πλάκα) οπότε θα το ψάξω λίγο ακόμα. Ευχαριστώ το γνωστό μοντελιστή PZ-Panos στον οποίο αναφέρθηκε αρχικά ο Δημήτρης.

Μια διόρθωση μόνο σε όλα αυτά, τα "γνωστός μοντελιστής" και "PZ-Panos" δεν μπαίνουν στην ίδια φράση! ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #92 στις: Ιανουαρίου 09, 2015, 06:03:45 πμ »
Μεταφέρω την απορία γνωστού μοντελιστή

Μια διόρθωση μόνο σε όλα αυτά, τα "γνωστός μοντελιστής" και "PZ-Panos" δεν μπαίνουν στην ίδια φράση! ::glossa::

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, το "γνωστός" αλλά και το σπαρταριστό "μοντελιστής" και φυσικά ο συνδυασμός τους. Κατά τ'άλλα, το σφάλμα της Revell μας έδωσε την ευκαιρία και για διάβασμα και πληροφόρηση, αλλά και για τη σχετική πλάκα.

Αποσυνδεδεμένος vags

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #93 στις: Ιανουαρίου 09, 2015, 12:57:02 μμ »
Έψαξα λίγο ακόμα αλλά δεν βρήκα τίποτε συγκλονιστικό. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για σφάλμα Revell. Η θρασύτητά μου όμως έφτασε σε σημείο να τους γράψω ζητώντας που βρήκαν τις πληροφορίες, οπότε περιμένω να δω τι θα απαντήσουν.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #94 στις: Ιανουαρίου 09, 2015, 01:13:16 μμ »
Γιώργο, μιας και θα ξεσηκώσεις την προσέγγιση, μερικές έξτρα συμβουλές που δεν γίνεται να αποτυπωθούν στα slide χωρίς πλατειασμό:
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

Αν είναι έτσι τότε γιατί "κολλάω" και τα παρατηρώ όταν τα κατεβάζεις στην έκθεση; Happy Modelling !
Μα για να καταλάβεις τι δεν πάει καλά με αυτά! ::glossa::

Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ. :oops:

Οσο για τη Revell, μακάρι να ήταν η τελευταία εταιρεία μοντελισμού που έκανε πατάτα στα ιστορικά. Υπάρχουν και χειρότερες, απλά τις έχουμε συνηθίσει όπως πχ οι οδηγίες βαφής στα αεροπορικά μοντέλα της Italeri ή ο χημικός πόλεμος στις ανάλογες οδηγίες της Revell.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #95 στις: Ιανουαρίου 09, 2015, 01:45:36 μμ »
Έψαξα λίγο ακόμα αλλά δεν βρήκα τίποτε συγκλονιστικό. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για σφάλμα Revell. Η θρασύτητά μου όμως έφτασε σε σημείο να τους γράψω ζητώντας που βρήκαν τις πληροφορίες, οπότε περιμένω να δω τι θα απαντήσουν.
Inglourious Flying Basterds dear Mr.Vags

Αποσυνδεδεμένος vags

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #96 στις: Ιανουαρίου 14, 2015, 12:36:56 πμ »
συνεχίζεται...

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #97 στις: Ιανουαρίου 14, 2015, 08:17:02 πμ »

Tα λάθη εξακολουθούν: Αφού θέλεις να κάνεις μάσκα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ταινία Κabuki. Το σωστό είναι να χρησιμοποιείς ταινία Νο. Ως γνωστόν μάσκες χρησιμοποιεί το θέατρο Νο και όχι το θέατρο Kabuki....  ʼσχετε!!!!!  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #98 στις: Ιανουαρίου 14, 2015, 09:17:43 πμ »
Tα λάθη εξακολουθούν: Αφού θέλεις να κάνεις μάσκα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ταινία Κabuki. Το σωστό είναι να χρησιμοποιείς ταινία Νο. Ως γνωστόν μάσκες χρησιμοποιεί το θέατρο Νο και όχι το θέατρο Kabuki....  ʼσχετε!!!!!  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::
::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18::
Εντάξει, με έστειλες πρωινιάτικα!

Λοιπόν, γκρίνια, στο εμπρός αριστερά αλεξηνέμιο, στο κάτω μέρος, αν δε με ξεγελάει η φωτογραφία, το μασκάρισμα έχει κάνει ένα δοντάκι προς τα μέσα. Διόρθωσε το με λίγο Μaskol, δυστυχώς φαίνονται αυτές οι ρημάδες οι ατέλειες και είναι και μπροστά-μπροστά.

Αποσυνδεδεμένος vags

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #99 στις: Ιανουαρίου 14, 2015, 11:08:44 πμ »
 :twisted: Κύριε διαχειριστά ένα περιποιημένο ban διαρκείας* στον κ. Dimitris 72 παρακαλώ. (* Τουλάχιστον μέχρι να πάω στο θέατρο Kabuki για να διαπιστώσω τα γραφόμενα...).

Στα μοντελιστικά τώρα: Γιώργο σε ξεγελάει η φωτογραφία αλλά φταίω και εγώ λίγο που δεν το εξήγησα: το μασκάρισμα των δύο μετωπικών πανελ του αλεξήνεμου έχει ως εξής: μασκάρισμα με Kabuki αφήνοντας κενό 1-1,5mm μέχρι τα frames και στην συνέχεια κάλυψη του κενού με υγρό μασκαρίσματος (το οποίο στεγνώνει ημιδιαφανές και δεν φαίνεται στην φωτογραφία).

Tags: