Καλησπέρα,
θα ήθελα να πω κι εγώ την άποψη μου σε αυτή την ωραία κουβέντα που έχει ανοιχτεί με θέμα τα σχοινιά ενός μοντέλου.
Αρχικά θα πω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το μείγμα κερί-ρετσίνι επειδή δε το γνώριζα μέχρι την στιγμή που το ανέφερε ο Βαγγέλης.
Μένει η δοκιμή στην πράξη από πλευράς μου. Ο Βαγγέλης κάτι θα ξέρει.
Πριν διαφωνήσω κι εγώ με την χρήση ξυλόκολλας στα σχοινιά , θα ήθελα να πω ότι εγώ εδώ και 20 περίπου χρόνια χρησιμοποιώ κερί που έχω προμηθευτεί από κηροποιούς ( αυτοί που φτιάχνουν τα κεριά της εκκλησίας). Δεν έχω παρατηρήσει καμία απολύτως ασπρίλα ή αλλοίωση στην εμφάνιση των σχοινιών. Με μία προϋπόθεση : Όλα μου τα μοντέλα είναι σε βιτρίνα , πριν καν αυτά ολοκληρωθούν που λέει ο λόγος.
Ο κυριότερος όμως λόγος είναι κατά την γνώμη μου , το είδος της πρώτης ύλης . Το είδος του σχοινιού. Επειδή λοιπόν δεν με ικανοποιούσαν τα σχοινιά των εταιρειών, άρχισα να χρησιμοποιώ κλωστές σαν αυτές που χρησιμοποιούσαν οι μανάδες μας ή οι γιαγιάδες μας , όταν έπλεκαν με το βελονάκι τραπεζομάντηλα. Τις θεωρώ κορυφαίας ποιότητας και παράλληλα με χαμηλότατο κόστος.
Ένα κουβάρι που πρέπει να έχει κανα-δυο χιλιόμετρα κοστίζει 4-5,00EUR. Κυκλοφορούν σε δύο χρώματα (άσπρο & μπεζ) και σε έξι διαφορετικά πάχη. Το μπεζ το χρησιμοποιώ απευθείας για τα κινούμενα σχοινιά και το βάφω μαύρο με κάσια ( ο Βασίλης στην έκθεση μου ανέφερε την σινική μελάνη) για τα σταθερά σχοινιά.
Οι εταιρείες που είναι διαθέσιμες ευρέως , είναι οι DMC και Πεταλούδα. Μία επίσκεψη σε ένα κατάστημα του είδους , θα δώσει την δυνατότητα να βρεθούν κι άλλα υλικά που μας εξυπηρετούν. Για παράδειγμα αν κάποιος δεν βρίσκει την τρύπα ... ενός μακαρά , θα βρει μέσα σε σετ βελόνας ραψίματος , ένα βολικότατο αλουμινένιο βοήθημα που βάζεις μέσα την κλωστή και σου την περνάει αυτό μέσα από την τρύπα.
Επιστρέφοντας στο θέμα μας ,πριν τοποθετήσω σχοινιά , περνάω την κλωστή από το κερί και ύστερα την χρησιμοποιώ. Να σημειώσω ότι δεν βάζω κόλλα (C-A ή άσπρη) στους κόμπους , και δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα , μιας και κατά την γνώμη μου , το κερί πρέπει να αγκαλιάζει το σχοινί και γίνεται η δουλειά. Φαντάζομαι ότι όταν στο μείγμα θα βάλω το ρετσίνι του Βαγγέλη ... θα γίνει κόλαση.
Ευχαριστώ για τον χώρο και χρόνο σας .
Αργύρη καλή συνέχεια.