Αποστολέας Θέμα: Ρεαλισμός ή καλλιτεχνική απεικόνιση;  (Αναγνώστηκε 1966 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Skywarp

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Cybertron
  • Transform, Seek, Attack, Destroy!
Ρεαλισμός ή καλλιτεχνική απεικόνιση;
« στις: Νοεμβρίου 01, 2013, 01:13:36 πμ »
Καλημέρα στην παρέα και καλό μήνα!

θα σας μεταφέρω μια κουβεντα που είχα με έναν φίλο πριν από αρκετό καιρό.

Όταν φτιάχνουμε τα μοντέλα μας, τα φτιάχνουμε ρεαλιστικά, ή προχωράμε σε καλλιτεχνικές επεμβάσεις (φθορές, σκονίσματα, ανοιχτά panels κλπ) για να δείξουμε πόσο μαμάτοι μοντελιστές είμαστε;

Για παράδειγμα, ένα σταθμευμένο αεροσκάφος έχει όλα τα καπάκια κλειστά και την καλύπτρα επίσης. Ποτέ δεν έχει ανοιχτά καπάκια, όπλα επάνω και ανοιχτή καλύπτρα ταυτόχρονα. Αν έχει όπλα, πρέπει να έχει κλειστά καπάκια, γιατί φεύγει για αποστολή. Και τον πιλότο μέσα φυσικά!
Αν έχει ανοιχτές θυρίδες, τότε είναι σε φάση επισκευής, οπότε ξεχνάμε τον οπλισμό.

Μπορώ να φέρω άπειρα παραδείγματα, αλλά νομίζω ότι το πνεύμα της κουβέντας έγινε κατανοητό.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
Απ: Ρεαλισμός ή καλλιτεχνική απεικόνιση;
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 01, 2013, 06:50:06 πμ »
Τι ακριβώς θες να μάθεις;

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 01, 2013, 07:03:36 πμ »
Σωστές οι σκέψεις σου και απολύτως λογικές.
Η απάντηση όμως είναι... όπως θέλει να το προσεγγίσει ο καθένας...
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος ΛΕΥΤΕΡΗΣ

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γερακας
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 01, 2013, 08:37:48 πμ »
Παν μετρο άριστον και στην κατασκευή,αλλα και στην βαφή...!!!!
Για παραδειγμα, δεν μπορεί να ειναι φορτωμένο ένα αεροσκάφος μέχρι τα μπούνια,με ολα τα πάνελ ανοιχτα ,που δεν ανοίγουν παρα μόνο για συντήρηση !!!
Λίγη έρευνα βοηθά ..!!!!
Αλλα υπάρχει πάντα και ο αντίλογος !!!Οπως γουστάρει ο καθένας ........

Αποσυνδεδεμένος Skywarp

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Cybertron
  • Transform, Seek, Attack, Destroy!
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 01, 2013, 09:14:34 πμ »
Καλημέρα και καλό μήνα φίλοι μου.

Δεν θέλω να μάθω κάτι, απλώς θα ήθελα τη γνώμη σας.

Προσωπικώς είμαι υπέρ της καλλιτεχνικής άποψης, αρκεί να έχουμε συναίσθηση ότι αυτό που φτιάχνουμε δεν θα το βρούμε ποτέ έτσι στην πραγματικότητα.

Αποσυνδεδεμένος kwstasb

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 01, 2013, 09:41:00 πμ »
Καλημέρα και καλό μήνα!
Επειδή είχα παρόμοια συζήτηση τις προάλλες θα πω το ίδιο που είπα και τότε: Κατά τη γνώμη μου ο μοντελισμός είναι τέχνη και στην τέχνη δεν υπάρχουν περιορισμοί. Υπάρχει η ποιητική αδεία και συμφωνώ με την άποψη του Skywarp ότι δεν μπορείς να αναπαραστήσεις επακριβώς το μοντέλο όπως είναι το πραγματικό αντίστοιχό του.
Αυτό που έχω εγώ ως αρχή μου είναι πρώτα απ' όλα το μοντέλο να ικανοποιεί εμένα γιατί εγώ θα το έχω στη βιτρίνα μου και μετά τον εκάστοτε παρατηρητή. Τα λάθη και οι ατέλειες είναι μεσα στο πρόγραμμα και σε κάποιες περιπτώσεις αναπόφευκτα αλλά νομίζω ότι αυτά αποτελούν και την γοητεία του μοντελισμού γιατί τα λάθη και οι ατέλειες του κάθε μοντέλου σε κάνουν να φτιάξεις το επόμενο ακόμα καλύτερο.
Όσο για τιο θέμα πάνελ - οπλισμού είμαι λάτρης των πάνοπλων αεροσκαφών αλλά αυτό δε θα με εμπόδιζε να ανοίξω και κάποιο πανελ απλά για να δοκιμάσω τον εαυτό μου και να ανεβάσω την κατασκευή ένα επίπεδο παραπάνω.
Βέβαια σε ένα διαγωνισμό μοντελισμού το μοντέλο  πρέπει να υπόκειται σε κάποια στάνταρ συμμετρίας, κατασκευής, βαψίματος και αληθοφάνειας όχι όμως γιατί αυτός είναι ο αυτοσκοπός κάθε μοντελιστή αλλά γιατί πρέπει να βραβευθεί το καλύτερο. Και πάλι όμως η επιλογή του καλύτερου περιλαμβάνει και τον ανθρώπινο παράγοντα που είναι η προσωπική γνώμη του κριτή. Όχι όμως ότι δεν υπάρχουν μοντέλα που τα κοιτάς και αναρρωτιέσαι αν αυτό που βλέπεις είναι το πραγματικό.   

Αποσυνδεδεμένος PanzerAlex

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 02, 2013, 03:07:23 μμ »
Μην ξεχνάτε ότι ένα μοντέλο μπορεί να είναι και μια τεχνική αναπαράσταση του πραγματικού οπότε οποιοδήποτε configuration (όπλα και ανοικτές θυρίδες) να είναι δεκτό.

Φανταστείτε το μοντέλο σαν ένα σχέδιο του κατασκευαστή σε ένα προσπέκτους του Α/Φ.

Το δύσκολο είναι να μπει κάτι τέτοιο σε διόραμα καθώς δύσκολα μπορεί να αιτιολογηθεί (πώς και γιατί ).

Για μένα είναι καθαρά θέμα του δημιουργού πόσο θέλει να ισορροπήσει μεταξύ ρεαλισμού και τενχικής λεπτομέρειας.

Αποσυνδεδεμένος FANTOMAS......

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: καρδιτσα
  • Φωτοπουλος Νεκταριος
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 05, 2013, 12:49:27 μμ »
Μην ξεχνάτε ότι ένα μοντέλο μπορεί να είναι και μια τεχνική αναπαράσταση του πραγματικού οπότε οποιοδήποτε configuration (όπλα και ανοικτές θυρίδες) να είναι δεκτό.

Φανταστείτε το μοντέλο σαν ένα σχέδιο του κατασκευαστή σε ένα προσπέκτους του Α/Φ.

Το δύσκολο είναι να μπει κάτι τέτοιο σε διόραμα καθώς δύσκολα μπορεί να αιτιολογηθεί (πώς και γιατί ).

Για μένα είναι καθαρά θέμα του δημιουργού πόσο θέλει να ισορροπήσει μεταξύ ρεαλισμού και τενχικής λεπτομέρειας.

συμφωνω απολυτα!!!! ::salut:: ::salut::
Φωτοπουλος Νεκταριος

Αποσυνδεδεμένος anastassios

• She's so fine, there's no tellin' where the money went
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Σχερία
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 09:37:09 μμ »
Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου και οπλισμός υπάρχει και ανοιχτά πάνελ  ::arrowbig::, όπως για παράδειγμα στα F-104 όπου η φωλιά της βοηθητικής γεννήτριας ηλ.ισχύος μπορεί να ανοίξει εν πτήση και να παραμείνει ανοιγμένη και μετά την στάθμευση του α/φ.
Το θέμα όμως της διοραματικής/ρεαλιστικής απεικόνισης ή όχι πιστεύω ότι είναι το σημείο  που πρέπει κανείς να πάρει μιαν απόφαση.. ::eusa_wall::

Κοίτα τι ξέθαψα!

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 06, 2013, 11:13:58 μμ »
δεν υπαρχει απαντηση στο ερωτημα. ο καθενας κανει ο,τι νομιζει. αρκει βεβαια να το κανει εις γνωσει του.εγω προσωπικα ξεκινησα τον μοντελισμο απ τα 8 και ξανα τωρα μετα απο απουσια 15 ετων σχεδον ,για 1 κ μοναδικο λογο. παντα ημουν λατρης των διαφορων "μηχανων" ,μηχανικων κατασκευασματων του ανθρωπου ειτε προοριζονται για στρατιωτικη χρηση ειτε οχι. Αυτες τις μηχανες ,αυτες τουλαχιστον που ξεχωρισα εγω με την αισθητικη μου κ παντα μου αρεσαν, αποφασισα να τις εχω σε μικρογραφια στη βιτρινα μου.Κ απλα ,αντι να τα επαιρνα ετοιμα μεταλλικα αν υπηρχαν ή απο οποιοδηποτε αλλο υλικο, αποφασισα να τα φτιαξω σαν πλαστικα μοντελα ωστε να μπορω να αλλαξω( παντα στα πλαισια των δυνατοτητων μου) καποια πραγματα που δεν αναπαριστανται σωστα.Δεν ειμαι δηλ μοντελιστης με τη στενη εννοια του ορου, δεν κοβω φλεβες με το να βαφω κ να κολλαω.Ειμαι φανατικος με την ιστορια κ με την εκαστοτε "μηχανη" κ απλα τη θελω να την εχω σε μικρογραφια ,οσο το δυνατον πιο πιστη με το πραγματικο στο δωματιο μου.Γι'αυτο κ δεν με ενδιαφερει αν ενα κιτ ειναι καλο με την εννοια της εφαρμογης ,καλου πλαστικου κτλ  μου αρκει να εχει τις σωστες διαστασεις ακριβως κ τη παραμικρη βιδα επανω -αλλα στο σωστο σημειο κ με τη σωστο μεγεθος. τι να τα κανω τα χαραγμενα πανελ ,αν ειναι σε λαθος σημεια κτλ.Απ την αλλη δεν θα κατηγορησω ποτε καποιον/καποια που απλα μοντελαρει κ χρησιμοποιωντας τη φαντασια ,βγαλει κατι  που ισως κ να μην ανταποκρινεται στο παραγματικο θεμα που αναπαριστα. Μαζι του ειμαι με την προυποθεση οπως ξαναειπα να ξερει οτι εχει ξεφυγει απ το πραγματικο.Σε οποιαδηποτε κατηγορια κ αν ανηκει καποιος ,το βασικοτερο ολων κ το μονο ουσιωδες ,ειναι να ευχαριστιεται με αυτο που κανει κ να τον βοηθα να ξεφευγει λιγο η πολυ απ τις εννοιες κ σκοτουρες κ το αγχος που μας βασανιζουν καθημερινα.  ::kerasma::

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 02:31:41 πμ »
Φαντάζομαι παίζει ρόλο και αν το έχουμε σε διόραμα ή όχι.
Αν το έχουμε σε διόραμα μια ρεαλιστική προσέγγιση στο πως θα στήσουμε το θέμα θα ήταν πιο σωστή.
Αν το μοντέλο απλά στέκεται στα πόδια του ή σε ένα rod εν πτήση (για τα αεροπλάνα ) τότε δεν υπάρχει σωστό ή λάθος.Γιατί ακριβώς όπως είπαν και οι συνάδελφοι,ο μοντελιστής μπορεί να το έκανε σαν τεχνική αναπαράσταση του αληθινού.εκει ειναι πως το βλέπει ο καθένας.

Σε πολλά άφη που έκανα εν πτηση, δεν έβαζα πιλότους.,πχ στα jaguar.Αυτό σχολιάστηκε από αρκετούς, τους φαινόταν "λάθος",εμένα όχι γιατί το μοντέλο το έβλεπα σαν σαν μια μινιατούρα στο γραφείο της Sepecat jaguar και όχι σαν ένα διόραμα.

:wink:

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 07, 2013, 09:58:50 πμ »
Ας μη γελιόμαστε: Είναι μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού (και αν) σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι μοντελιστές (και σίγουρα ο υποφαινόμενος δεν είναι ένας από αυτούς), που μπορούν να αναπαραστήσουν υπό κλίμακα  το 100% ενός αντικειμένου. Όμως (για μας τους υπόλοιπους που είμαστε και η πλειονότητα), στο πως θα είναι τελικά, αυτό που θα φτιάξουμε, παίζουν ρόλο αρκετά πράγματα:

1) Το μέγεθος της γνώσης μας για το αντικείμενο αυτό,
2) Η μοντελιστική μας ικανότητα (τη συγκεκριμένη περίοδο της μοντελιστικής μας ζωής),
3) Ο (πραγματικός) χρόνος και κόπος, που προτιθέμεθα να αφιερώσουμε στο μοντέλο μας,
4) Το προσωπικό μας γούστο (σε σχεση με το τελικό αποτέλεσμα),
5) ʼλλοι παράγοντες που δεν μου έρχονται τώρα  :mrgreen:.

Μέχρι εδώ εντάξει, και τα σκυλιά δεμένα και σχεδόν πάντοτε καταλήγουμε ευχαριστημένοι με το έργο μας (προσωπικά, ποτέ δεν ξεκίνησα ένα κιτ, έχοντας στο μυαλό μου τι βλακεία θα καταλήξει, αλλά προσπαθώντας πάντοτε να κάνω ότι καλύτερο και ρεαλιστικότερο μπορούσα - το τι πραγματικά κατάφερα στο τέλος, δεν ενδιαφέρει την παρούσα συζήτηση).

Όταν όμως, το επιδεικνύουμε δημοσίως (σε γνώστες φίλους μας, σε μια έκθεση, σε ένα φόρουμ, κλπ.), τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε (και να δεχτούμε) την τεκμηριωμένη κριτική άλλων (και δεν αναφέρομαι στους ορισθέντες κριτές των διαγωνισμών εδώ). ::salut::

ΔΚ

Όπως και σε πολλά άλλα πράγματα έτσι και στον μοντελισμό, ισχύει το λατινικό ρητό:
De goustibus et de coloribus non disputandum (σε εντελώς ελεύθερη μετάφραση: περι ορέξεως κολοκυθόπιττες!!!!)

Tags: