Aφού το γλύτωσα το θάψιμο λοιπόν προχωράω με τα βερνικώματα κλπ.
Και λίγα σχόλια σχετικά με τα χρώμματα/βάψιμο.
Χρησιμοποίησα τα χρώμματα που έδιναν οι οδηγίες του κίτ συγκεκριμένα τα 314,315,317,334 της Gunze εκτός απο τα SMO3 και SMO4 που εκτός απο πανάκριβα (γύρω στα 15 ευρώ το μπουκαλάκι) μου είπαν οτι αναμειγνύονται μόνο με τα αντίστοιχα Lacquer της Gunze που δεν εισάγονται. Αυτά αντικατατάθηκαν με το ακρυλικό "steel" της Gunze συγκεκριμένα το H-15.
Θέλει προσοχή και "μάτι" αφού σε αυτήν την περίπτωση η ανάμειξη 50/50 % που δίνουν οι οδηγίες δεν ισχύει.
Χοντρικά θα έλεγα οτι το 70/30 περίπου είναι το σωστο με το steel να είναι το λιγότερο στην ανάμειξη. Προσωπικά χρησιμοποίησα δύο άδεια μπουκαλάκια απο μπογια μέσα στα οποία έφτιαξα έτοιμο μείγμα το οποίο "έφερα" βάλε/Βγάλε εκεί που ήθελα με το μάτι.
Όσον αφορα τις αποχρώσεις παρατηρώντας αρκετές φωτογραφίες απο Raptor διαπίστωσα οτι τι αεροσκάφος είναι πραγματικά χαμελαίοντας ανάλογα με τον φωτισμό. Αλλού τα χρώμματα της παραλλαγής ξεγωρίζουν ευδιάκριτα και αλλου μοιάζουν σχεδόν με το ίδιο χρώμμα.
Επειδή εν μέρει αυτό το "εφέ" μου βγήκε και με τα χρώμματα που έβαλα (ανάλογα νε την γωνία θέασης και τον φωτισμό) και έμεινα και ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα όον αφορά αυτό που είχα στο μυαλό μου είπα να μην χαλάσω το ωραίο αποτέλεσμα, σημειώτε οτι είναι το πρώτο "ελεύθερο" κανουφλάζ μου μετά απο 25 χρόνια, Μετά απο λίγες μικροδιορθώσεις το άφησα όπως είναι.
Τέλος όσον αφορά την περιβόητη Mεταλλική λάμψη των Raptor. Kαι εδώ λαβίρυνθος.. Αλού είναι προφανής (κυρίως σε φωτό εν πτήσει με συκεκριμένες συνθήκες/γωνία φωτισμού και αλλού (κυρίως σε προσγειωμένα) είναι άφαντη. Διάβασα κάπου και την μαρτυρία ενος ανθρώπου που τα έχει δεί απο κοντά σε airshow και ορκιζότανε οτι τέτοιο πράγμα δεν παρατήρησε.
Σίγουρα κάτι πονηρό έχει η μπογιά των αληθινων μέσα αλλα επειδή εγώ έτσι κιαλλιώς παρκαριμένο θα το φτιάξω και συνειδητοποίησα οτι ιδανική λύση απλά δεν υπάρχει αποφάσισα να μείνω με ότι μεταλλική λάμψη αφήνει το Steel της ανάνειξης δηλαδή απειροελάχιστη. Θα δείξει βέβαια και στο τέλος με το Μάτ βερνίκωμα, πάντως τώρα που το περασα gloss μιά χαρά metallic sheen έχει.
Αυτά τα "ολίγα" για όσους σκεύτονται να το φτιάξουν και οι λύσεις που έδωσα τους φαίνονται στις φωτογραφίες ικανοποιητικές.