Καλησπέρα!
Το θέμα περί αραίωσης χρωμάτων έχει αναλυθεί διεξοδικά στο παρελθόν, αλλά μια πρόσφατη εμπειρία με το διαλυτικό πού χρησιμοποιώ, είχε ως αποτέλεσμα την αεροδυναμική αντοχή του μοντέλου πού είχα βάψει κυρίως με σμάλτα Testors/Modelmaster και έχω μπερδευτεί ακόμη περισσότερο.
Έχοντας αραιώσει τα συγκεκριμένα χρώματα με το διαλυτικό αυτό, διαπίστωσα ότι η βαμμένη επιφάνεια ήταν σχετικά ευαίσθητη σε πιασίματα και καθαρισμό με ελάχιστο από το ίδιο διαλυτικό, παρ' όλο πού άφησα το κιτ στην άκρη για αρκετό καιρό ώστε να στεγνώσει και να το περάσω στη συνέχεια δύο χέρια παρκετίνη.
Το white spirit είναι το παρακάτω (διαλυτής νάφθα πετρελαίου μεσαία αλειφατική) και με το οποίο έχω αραιώσει και βάψει -με πινέλο- χρώματα Humbrol χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το ίδιο χρησιμοποιώ και για wash με λάδια ζωγραφικής.

Όσο λοιπόν το άτυχο μοντέλο μεταφερόταν σε κάποιον Χ.Υ.Τ.Α., σκέφτηκα μήπως ο συνδυασμός χρώματος-διαλυτικού ήταν λάθος και από καιρό έχω βάλει στο μάτι αυτό το
διαλυτικό για σμάλτα, έτσι θα ήθελα να ρωτήσω αν το έχει χρησιμοποιήσει κανείς και τι αποτελέσματα/ιδιαιτερότητες έχει. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω για ότι σμάλτο κυκλοφορεί ή υπάρχουν περιορισμοί;
Γνωρίζω φυσικά, ότι είναι καλύτερο το κάθε χρώμα να αραιώνεται με το αντίστοιχο διαλυτικό, αλλά το στοκ μου αποτελείται κυρίως από Humbrol με τα οποία βάφω χρόνια και δεν τα αλλάζω με τίποτα και από δύο-τρία χρώματα Testors και Molak, οπότε η αγορά διαλυτικών διαφόρων εταιρειών θεωρώ πως δεν συμφέρει.
Ευχαριστώ προκαταβολικά και ζητώ συγνώμη εάν το θέμα έχει ήδη συζητηθεί.