Αποστολέας Θέμα: Διαλυτικό σμάλτων  (Αναγνώστηκε 3233 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος PanosG

• 1/48 και πινέλο!
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κέρκυρα/Corfu
Διαλυτικό σμάλτων
« στις: Ιουλίου 05, 2013, 05:13:53 μμ »
Καλησπέρα!

Το θέμα περί αραίωσης χρωμάτων έχει αναλυθεί διεξοδικά στο παρελθόν, αλλά μια πρόσφατη εμπειρία με το διαλυτικό πού χρησιμοποιώ, είχε ως αποτέλεσμα την αεροδυναμική αντοχή του μοντέλου πού είχα βάψει κυρίως με σμάλτα Testors/Modelmaster και έχω μπερδευτεί ακόμη περισσότερο.
Έχοντας αραιώσει τα συγκεκριμένα χρώματα με το διαλυτικό αυτό, διαπίστωσα ότι η βαμμένη επιφάνεια ήταν σχετικά ευαίσθητη σε πιασίματα και καθαρισμό με ελάχιστο από το ίδιο διαλυτικό, παρ' όλο πού άφησα το κιτ στην άκρη για αρκετό καιρό ώστε να στεγνώσει και να το περάσω στη συνέχεια δύο χέρια παρκετίνη.     

Το white spirit είναι το παρακάτω (διαλυτής νάφθα πετρελαίου μεσαία αλειφατική) και με το οποίο έχω αραιώσει και βάψει -με πινέλο- χρώματα Humbrol χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το ίδιο χρησιμοποιώ και για wash με λάδια ζωγραφικής.   

Όσο λοιπόν το άτυχο μοντέλο μεταφερόταν σε κάποιον Χ.Υ.Τ.Α., σκέφτηκα μήπως ο συνδυασμός χρώματος-διαλυτικού ήταν λάθος και από καιρό έχω βάλει στο μάτι αυτό το διαλυτικό για σμάλτα, έτσι θα ήθελα να ρωτήσω αν το έχει χρησιμοποιήσει κανείς και τι αποτελέσματα/ιδιαιτερότητες έχει. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω για ότι σμάλτο κυκλοφορεί ή υπάρχουν περιορισμοί;

Γνωρίζω φυσικά, ότι είναι καλύτερο το κάθε χρώμα να αραιώνεται με το αντίστοιχο διαλυτικό, αλλά το στοκ μου αποτελείται κυρίως από Humbrol με τα οποία βάφω χρόνια και δεν τα αλλάζω με τίποτα και από δύο-τρία χρώματα Testors και Molak, οπότε η αγορά διαλυτικών διαφόρων εταιρειών θεωρώ πως δεν συμφέρει.

Ευχαριστώ προκαταβολικά και ζητώ συγνώμη εάν το θέμα έχει ήδη συζητηθεί.
 ::salut::
"Εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν."
Ιωάννης Καποδίστριας

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Απ: Διαλυτικό σμάλτων
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 05, 2013, 05:37:24 μμ »
ʼσε αυτό το white spirit για να αραιώσεις καμιά λαδομπογιά για πόρτες ή κάγκελα και πάρε είτε αυτό που δείχνεις είτε της Ηumbrol αφού με αυτά βάφεις και το οποίο διαλύει μια χαρά και τα Molak (για τα Testors δεν παίρνω όρκο...)
Αυτό, αν είναι ίδιο με αυτό που είχα χρησιμοποιήσει κάποτε, όχι απλά μου κατέστρεψε το χρώμα αλλά και το ίδιο το πλαστικό του μοντέλου...
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 05, 2013, 06:02:49 μμ »
Αν και δεν δουλευω πια με white spirit αυτο που εχω δοκιμασει και ξερω οτι ειναι παρα πολυ καλο ειναι της Durostick.

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 05, 2013, 06:02:58 μμ »
Μου εδωσε φιλος μισο δοχειο απο το διαλυτικο που ποσταρες στο λινκ πριν απο καιρο.το χρησιμοποιησα για βαψιμο με πινελο με εναμελ humbrol.Ολα οκ αλλα σε παλιο αρμα, οχι σε αεροσκαφος. Απειροελαχιστη διαφορα προς το καλυτερο οσον αφορα την ποσοτητα διαλυτικου σε χρωμα ειχε το οριτζιναλ της Humbrol στο τενεκεδενιο των 125ml.μου φανηκε οτι χρειαστηκε λιγοτερη ποσοτητα στο μειγμα με το χρωμα.χρησιμοποιω συρριγγες ινσουλινης με μεγαλυτερη διαμετρο βελονα για καθε μειξη.επισης δοκιμασα και την τουρπεντινη απο το πλαισιο και σε εναμελ και σε λαδια.κ αυτη πολυ καλη.αλλα αλλο 4 ευρω για 75ml ,η 5 ευρω που ειχα παρει το humbrol και αλλο τα 2.5 -3 που εχει το μισολιτρο που ποσταρες.δοκιμασε το κ αν σου κανει ,τοτε θα ξερεις τι να παιρνεις απο εδω κ μπρος.Δεν ειμαι κ ο πιο εμπειρος εδω, αλλα εγω προσωπικα θα το επαιρνα, δεν μπορω να δινω ενα σκασμο λεφτα συνεχεια κ να εχω απειροελαχιστο κερδος.Καλα βαψιματα

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 05, 2013, 06:15:54 μμ »
Το συγκεκριμένο μου έχει σηκώσει τα πάντα, παρκετίνες, σήματα Hobby Boss και Hasegawa, χρώμα, οτιδήποτε χρώμα... από τότε το χρησιμοποιώ μόνο για καθαρισμό πινέλων και αερογράφου. Wash με λάδια κάνω με το διαλυτικό της Humbrol το οποίο παραδέχομαι πως είναι πιο ακριβό αλλά με 1-2cm3 ανά μοντέλο τελικά συμφέρει. Αλλωστε αν το συγκεκριμένο white spirit μου κάνει ζημιά, το κόστος αποκατάστασης ή εκπαραθύρωσης τελικά ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και το ακριβότερο Humbrol.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 05, 2013, 06:20:21 μμ »
Γιώργο υποθέτω ότι με το "το συγκεκριμένο" αναφέρεσαι στο White spirit και όχι στο διαλυτικό του Plastimodelismo...
Ρωτάω γιατί σκοπεύω να προμηθευτώ κι' εγώ το ίδιο.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 05, 2013, 06:21:43 μμ »
και εγω αυτο σκεφτηκα ,για το της εικονας και οχι για το λινκ...

Αποσυνδεδεμένος PanosG

• 1/48 και πινέλο!
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 05, 2013, 06:48:14 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.
Είχα πάρει το συγκεκριμένο white spirit από χρωματοπωλείο και δοκίμασα να αραιώσω χρώματα Humbrol και να βάψω με ικανοποιητικά αποτελέσματα, έκτοτε το χρησιμοποιώ και για wash και να καθαρίζω τα πινέλα. Τώρα τελευταία με τα Testors με έβαλε σε σκέψεις.
Μου έχει τύχει και μένα να σηκώσει παρκετίνη και σήματα αλλά μόνο αν επέμενα πολύ στο καθάρισμα. Με ελαφρά νοτισμένο πανάκι και ελαφρύ σκούπισμα δεν είχα προβλήματα (στο ένα μοντέλο πού έχω τελειώσει έως τώρα πού είμαι μέλος). Τόσο καιρό με βόλευε και δεν είχα σοβαρά παρατράγουδα όπως να λιώσει πλαστικό ή να σηκώσει χρώμα.
Κάτι τέτοιο, νομίζω και αν θυμάμαι καλά από σχετικά θέματα, μπορεί να κάνει το διαλυτικό πολυουρεθάνης.   
"Εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν."
Ιωάννης Καποδίστριας

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 05, 2013, 07:04:51 μμ »
Δεν μπορω να καταλαβω γιατι καθαριζετε τα λαδια με white spirit. Ακομα και την καλυτερη ποιοτητα να παρετε η στραβη μπορει να γινει. Υπαρχουν καταλληλα,λιγοτερο επιθετικα διαλυτικα για αυτη την δουλεια οπως π.χ. το Sansodor της W&N που και δεν μυριζει και δεν σηκωνει κανενα μοντελιστικο χρωμα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 05, 2013, 07:10:47 μμ »
Γιώργο υποθέτω ότι με το "το συγκεκριμένο" αναφέρεσαι στο White spirit και όχι στο διαλυτικό του Plastimodelismo...
Ρωτάω γιατί σκοπεύω να προμηθευτώ κι' εγώ το ίδιο.
Ναι, στο white spirit αναφέρομαι, συγγνώμη, το εξέφρασα κάπως διφορούμενα...

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης Σιόλος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρινιο
  • Δημήτρης Σιόλος-IPMS 1314
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 05, 2013, 08:07:01 μμ »
Το συγκεκριμένο στα Modelmaster μου δούλεψε πολύ καλά, έβλεπες την αντίδρασή του με το χρώμα μόλις έπεφτε η πρώτη σταγόνα μέσα. Ότι είναι λίγο δυνατό είναι γεγονός, έχει σηκώσει διάφορα κατά καιρούς, αλλά όχι πχ τα βερνίκια της Gunze.

Αποσυνδεδεμένος PanosG

• 1/48 και πινέλο!
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 05, 2013, 08:07:44 μμ »
CROW, δεν θα διαφωνήσω με αυτά πού γράφεις.

Πολλά από τα μοντελιστικά υλικά δεν υπάρχουν εδώ στο νησί και δυστυχώς εδώ και 1+ χρόνο, έκλεισε και το τελευταίο μοντελομάγαζο πού είχαμε. Από τότε -προσωπικά μιλάω, δεν το έχω συζητήσει με τους Κερκυραίους μοντελιστές- προμηθεύομαι αποκλειστικά από τις on line υπηρεσίες γνωστών καταστημάτων και οτιδήποτε άλλο βρω εδώ από βιβλιοπωλεία ή χρωματοπωλεία ή ακόμα καλύτερα, από μαγαζί με είδη ζωγραφικής. Επίσης, ρόλο παίζει και το κόστος των μεταφορικών (δεν κατηγορώ κανέναν) πού σε κάνει να το σκέφτεσαι διπλά όταν πρόκειται για έλλειψη δύο-τριών πραγμάτων μικρής αξίας. Το να σου τελειώσει ένα χρώμα και να το χρειάζεσαι άμεσα, είναι η μεγαλύτερη πίκρα πού μπορεί να βιώσει άνθρωπος!
Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάω σε ένα μαγαζί να αποφασίσω τι θα πάρω και να ζητήσω επί τόπου συμβουλές και αν δεν μου κάνει, να ξαναπάω και να πάρω άλλο.
Και στη προκειμένη περίπτωση, το white spirit πού προμηθεύτηκα σαφώς δεν κάνει για μοντελιστική χρήση, το έμαθα αργά και για κακή μου τύχη μόλις πρόσφατα έλαβα μια παραγγελία.

Σου απευθύνομαι φιλικά και χωρίς την πρόθεση να σε προσβάλλω.
Ζητώ συγνώμη για το εκτός θέματος.     

Ιωάννης Καποδίστριας

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 05, 2013, 08:24:14 μμ »
Και για να συνεχίσω το εκτός θέματος να προσθέσω και εγώ πως η παράμετρος "επαρχία" είναι σημαντικότατη. Εχω πάθει και εγώ συμφορές στην άκρως κοντινή Αίγινα, την οποία βλέπω από το  μπαλκόνι μου αλλά αν ξεμείνεις εκεί από κάτι μοντελιστικό ή θα θυσιάσεις μία ολόκληρη μέρα και από 25 έως 100+ ευρώ σε ναύλα (ανάλογα αν θα πας με το αυτοκίνητο ή όχι) για να το προμηθευτείς ή θα αρχίσεις τα πειράματα με τη συμφορά να σε περιμένει...

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 05, 2013, 09:02:45 μμ »
CROW, δεν θα διαφωνήσω με αυτά πού γράφεις.

Πολλά από τα μοντελιστικά υλικά δεν υπάρχουν εδώ στο νησί και δυστυχώς εδώ και 1+ χρόνο, έκλεισε και το τελευταίο μοντελομάγαζο πού είχαμε. Από τότε -προσωπικά μιλάω, δεν το έχω συζητήσει με τους Κερκυραίους μοντελιστές- προμηθεύομαι αποκλειστικά από τις on line υπηρεσίες γνωστών καταστημάτων και οτιδήποτε άλλο βρω εδώ από βιβλιοπωλεία ή χρωματοπωλεία ή ακόμα καλύτερα, από μαγαζί με είδη ζωγραφικής. Επίσης, ρόλο παίζει και το κόστος των μεταφορικών (δεν κατηγορώ κανέναν) πού σε κάνει να το σκέφτεσαι διπλά όταν πρόκειται για έλλειψη δύο-τριών πραγμάτων μικρής αξίας. Το να σου τελειώσει ένα χρώμα και να το χρειάζεσαι άμεσα, είναι η μεγαλύτερη πίκρα πού μπορεί να βιώσει άνθρωπος!
Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάω σε ένα μαγαζί να αποφασίσω τι θα πάρω και να ζητήσω επί τόπου συμβουλές και αν δεν μου κάνει, να ξαναπάω και να πάρω άλλο.
Και στη προκειμένη περίπτωση, το white spirit πού προμηθεύτηκα σαφώς δεν κάνει για μοντελιστική χρήση, το έμαθα αργά και για κακή μου τύχη μόλις πρόσφατα έλαβα μια παραγγελία.

Σου απευθύνομαι φιλικά και χωρίς την πρόθεση να σε προσβάλλω.

Το διαλυτικο που αναφερω υπαρχει σε ολα τα μαγαζια που πουλανε ειδη ζωγραφικης και στο Πλαισιο. Δεν ειναι μοντελιστικο προιον.

Αποσυνδεδεμένος Thunderbolt

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 05, 2013, 09:59:02 μμ »
Επειδή όλοι οι μοντελιστές έχουμε βιώσει ίδιες ή παρόμοιες καταστάσιεις: Συχνά πετάμε στα σκουπίδια αυτό που είναι το πολυτιμότερο όλων, πχ. το μοντέλο στο οποίο δεν έπιασε καλά ο συνδυασμός χρώματος και διαλυτικού, διότι ενώ ξέραμε ότι "το θέμα έχει συζητηθεί διεξοδικά εδώ" εμείς λειτουργήσαμε παρορμητικά για τέταρτη φορά: Πρώτον αγοράσαμε κάτι που είδαμε στο ράφι πρίν ρωτήσουμε, δεύτερον βάψαμε πρίν διαβάσουμε, τρίτον βάψαμε το καλό μοντέλο και δεν κάναμε μια δοκιμή σε ένα παλιό και τέταρτον πετάξαμε ένα πολύτιμο μοντέλο-πειραματόζωο! Ηθικό δίδαγμα για όλους μας: Δεν πετάμε τις αποτυχίες. Τις κρατάμε για τις επόμενες δοκιμές. Kαι όπως συνήθιζε να απαντάει ένας γνωστός εφευρέτης σε όσους τόνιζαν μία αποτυχία του...

"Δεν απέτυχα. Απλώς βρήκα 10.000 μεθόδους που δεν... δουλεύουν!"

(Τhomas A. Edison)

Αποσυνδεδεμένος PanosG

• 1/48 και πινέλο!
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 06, 2013, 12:38:51 μμ »
Επειδή όλοι οι μοντελιστές έχουμε βιώσει ίδιες ή παρόμοιες καταστάσιεις: Συχνά πετάμε στα σκουπίδια αυτό που είναι το πολυτιμότερο όλων, πχ. το μοντέλο στο οποίο δεν έπιασε καλά ο συνδυασμός χρώματος και διαλυτικού, διότι ενώ ξέραμε ότι "το θέμα έχει συζητηθεί διεξοδικά εδώ" εμείς λειτουργήσαμε παρορμητικά για τέταρτη φορά: Πρώτον αγοράσαμε κάτι που είδαμε στο ράφι πρίν ρωτήσουμε, δεύτερον βάψαμε πρίν διαβάσουμε, τρίτον βάψαμε το καλό μοντέλο και δεν κάναμε μια δοκιμή σε ένα παλιό και τέταρτον πετάξαμε ένα πολύτιμο μοντέλο-πειραματόζωο! Ηθικό δίδαγμα για όλους μας: Δεν πετάμε τις αποτυχίες. Τις κρατάμε για τις επόμενες δοκιμές. Kαι όπως συνήθιζε να απαντάει ένας γνωστός εφευρέτης σε όσους τόνιζαν μία αποτυχία του...

"Δεν απέτυχα. Απλώς βρήκα 10.000 μεθόδους που δεν... δουλεύουν!"

(Τhomas A. Edison)

Καλησπέρα Thunderbolt.
Συμφωνώ περί αποτυχιών, οι αποτυχίες είναι μες το πρόγραμμα και τα όποια δυσάρεστα αποτελέσματα πού τις ακολουθούν, μας μαθαίνουν να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Και συμφωνώ ότι έπραξα παρορμητικά πετώντας ένα κιτ 35-40 ευρώ αλλά ο άνθρωπος συχνά λειτουργεί κατά αυτό τον τρόπο όταν εξαντλείται η υπομονή του (και όταν ηρεμήσει βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά).

Επέτρεψε μου όμως να πω, ότι πριν ανακαλύψω το φόρουμ, δεν ήξερα τι σημαίνει "αραίωση χρωμάτων" και από τα πρώτα θέματα πού διάβασα εδώ, ήταν παρόμοιου περιεχομένου -συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών video.
Έτσι, πριν ξεκινήσω το βάψιμο, έμαθα ότι τα σμάλτα αραιώνονται και με white spirit, οπότε πήγα σε ένα χρωματοπωλείο και ναι, το ζήτησα και το πήρα "στα τυφλά" και ναι, το δοκίμασα πάνω στο καλό μοντέλο, ωστόσο μπορώ να πω με ικανοποιητικά αποτελέσματα και έκτοτε, όπως προανέφερα, δεν αντιμετώπισα προβλήματα στο βάψιμο (με χρώματα Humbrol και Molak). Το ίδιο και με το wash, μόνο πού την τεχνική τη δοκίμασα πρώτα σε ένα παλιό κιτ.
Οτιδήποτε σοβαρό έπεφτε στην αντίληψη μου από την πρώτη στιγμή, θα αναθεωρούσα για το συγκεκριμένο υλικό και θα αναζητούσα την επόμενη λύση, ένα κατάλληλο μοντελιστικό προϊόν, ζητώντας βοήθεια όπως τώρα.     
Ιωάννης Καποδίστριας