Ζήση:
Φυσικά και για τα Σέρμαν δεν είσαι ποτέ σίγουρος!!! Φυσικά και γίνονταν κάποιες "συναρμολογήσεις" στο πεδίο!!! Φυσικά και δεν έχω μένος κατά του Wilder - είναι τρομερός βαφέας μοντέλων. Αλλά.... βιβλίο δεν έχει ανοίξει και μένει μετεξεταστέος:
Υπάρχουν δηλαδή, κάποια πράγματα που δεν κολλάνε: Αρχικά είναι βέβαιο ότι δεν παρήχθησαν (όχι αν υπήρχαν) late M4 με πυροβόλο 75mm. Από τη φωτογραφία που ποστάρει ΔΕΝ φαίνεται τι τύπος είναι (τα ύστερα Σέρμαν ξεχώριζαν μόνο από το πίσω μέρος). Κατά τη δική μου (ταπεινή) γνώμη είναι μάλλον Μ4Α2 ή πιθανώς Μ4Α3 (= τελείως διαφορετικό από το μοντέλο που χρησιμοποίησε). Επιπλέον στο ΡΤΟ, Σέρμαν Μ4 με 105mm χρησιμοποιήθηκαν μόνο στην Οκινάουα, αλλά ήταν ΟΛΑ με ανάρτηση HVSS (είχαν έρθει κατευθείαν από ΗΠΑ μέσω Χαβάης).
Μετά τα παραπάνω πιστεύω (βάσιμα ελπίζω), ότι το μοντέλο είναι ΛΑΘΟΣ. Το πιθανότερο είναι ότι "μάτισε" ότι βρήκε εύκαιρο στο στοκ του. Φυσικά είναι υπέροχα βαμμένο (πολύ θα ήθελα να πετύχαινα το 10% του βαψίματός του στα δικά μου μοντέλα). Για να είμαι ειλικρινής αυτό που με εκνεύρισε ήταν τα σχεδόν 50 διθυραμβικά σχόλια (αριθμός υπερβολικός στο ML) και το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανείς να του πει: "Που πας ρε Καραμήτρο", αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια ιδιότυπη "ασυλία" για τα σελέμπριτις του (κάθε) φόρουμ.
Επιπλέον, επιμένω ότι αυτός που θέλει να λέει ότι φτιάχνει (όχι μόνο ότι κατασκευάζει, ή ότι μόνο βάφει) ωραία μοντέλα, δεν μπορεί να αφήνει "στην απέξω" την ιστορική πραγματικότητα. Αν βέβαια έχει περισσότερα στοιχεία που δεν έχουν οι υπόλοιποι (π.χ. μια φωτό από το πίσω μέρος του συγκεκριμένου άρματος για να δούμε τι ρημαδοτύπος είναι), οφείλει να μας τα δείχνει, ή τελος πάντων ας μας έλεγε ότι κάνει κάποιο συγκεκριμένο, "εσωτερικό" τύπο.
Αλλά όπως φαίνεται "συμβαίνουν και εις Παρισίους"
ΔΚ