Αποστολέας Θέμα: Axel Thorsen (Goletta)  (Αναγνώστηκε 13157 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
Απ: Axel Thorsen (Goletta)
« Απάντηση #25 στις: Δεκεμβρίου 15, 2012, 06:59:21 μμ »
Βαγγέλη χαιρετώ.
Υπάρχει λόγος που προτιμάς την μέθοδο "bread and butter" με τομές κάθετες στον διαμήκη άξονα του μοντέλου? Χωρίς να σημαίνει τίποτε, συνηθέστερα η μέθοδος  υλοποιείται με τομές παράλληλες στον διαμήκη άξονα.
Ρωτώ γιατί και σε άλλη σου κατασκευή έχεις εφαρμόσει την μέθοδο με τον ίδιο τρόπο.
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος vagelischantziaras

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #26 στις: Δεκεμβρίου 16, 2012, 07:28:20 πμ »
Γεια σας
Θανάση , εύλογη  η ερώτηση σου.
Για μια πληρέστερη  συνεννόηση  ,και για κάποιον  που ίσως  ενδιαφέρεται.
  Α)     Τομές  καθετές  στον διαμήκη  άξονα    (ordinate ).
  Β )    Τομές  παράλληλες  στον διαμήκη  άξονα   (lilee d acqua).

Για δυο λόγους  διαλέγω  την πρώτη  κατασκευαστική  μέθοδο.
1 )Σε  πολλά  κατασκευαστικά  σχέδια  , ιδίως  σε μικρές  βοηθητικές  βάρκες , δεν παρουσιάζονται  οι
    παράλληλες τομές  στον διαμήκη  άξονα.
     Κατά  συνέπεια  θα πρέπει  να γίνει  σχέδιο, με το επακόλουθο  κάποιου  λάθους.
2) Έχω  την εντύπωση  , πιθανό να κάνω  λάθος  , ότι  οι τομές  κάθετες  στον διαμήκη  άξονα  μου δίδουν
   την δυνατότητα   πληρέστερου  ελέγχου  των δυο γωνιών   που πρέπει  να ελεγχθούν   (angolo di quartabuono )
    και  ( angolo di svasatura ) .
 Παραθέτω   φωτογραφίες , βοήθησε  στην μετάφραση  για να μαθαίνουμε  .

Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #27 στις: Δεκεμβρίου 16, 2012, 08:42:28 πμ »
"Early bird" like me... :D
Βαγγέλη ευχαριστώ για την απάντηση.
Το είχα σκεφτεί και εγώ και όντως θεωρώ ότι σε σχέδια μικρών σκαφών, είτε δεν υπάρχουν αρκετές παρίσαλες γραμμές (για να κόψεις) είτε δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν σε μικρά κομμάτια ξύλου.
Σε ότι αφορά τις  δύο γωνίες, είναι η μεν πρώτη (quartabuono) είναι η γωνία που οι παρίσαλες συναντούν τα ποδοστάματα (φάλτσο νομέων) η δε δεύτερη (svasatura)  είναι η κυρτότητα των νομέων (εξωκλάδισμα-ξωκλάδισμα).
Στην πράξη κόβεις και σχηματοποιείς παχύτερους νομείς....
Thx

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #28 στις: Δεκεμβρίου 16, 2012, 01:06:03 μμ »
Ακριβώς   Θανάση .
Κόβω  και  σχηματοποιώ  παχύτερους  νομείς .
Δεν  σου  κρύβω  ότι  αρχική   μου πρόθεση  ήταν  να  γίνει  ολόκληρη  η κατασκευή  σε φέτες  , αυτό  φαίνεται  από  το  κόψιμο  των  νομέων  μέχρι  την  (coperta ).
  Το  τμήμα  που προεξέχει  ,απ  την  (coperta )  και  πάνω     (scalmotto )    έγινε   ξεχωριστά και  κωλύθηκε  στους  νομείς.
(βλέπε   αρχικές  φωτογραφίες) 

Παραθέτω   σχέδιο   για  να  γίνω  αντιληπτός   τι εννοώ  (scalmoto ).
Τελικά   με κούρασαν  οι  νομείς   και  ακολούθησα   την συμβατή  κατασκευή.
Θα  ήταν  ενδιαφέρον  να  βλέπαμε   μια τέτοια  κατασκευή  κάποιοι  φίλου.
Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #29 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 08:38:01 πμ »
Καλήμερα  και χρόνια πολλά σ όλους.
Στη συνέχεια των διαφόρων  περιφερειακών  κατασκευών , έγιναν  τα δυο κανόνια  και οι θυρίδες  του  πρυμνιαιου  κανονιού.
Τα κανόνια  έγιναν  από  ξύλο οξιάς  και βάφτηκαν  , έχουν  δε ελευθερία  κίνησης , μπρος - πίσω  αλλά  και περιστροφής  . 
Έχουν  απλώς  τοποθετηθεί  στο σκάφος για έναν έλεγχο  πριν γίνει  το κατάλληλο  δέσιμο  με την χρήση   βαρούλκων .
Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #30 στις: Ιανουαρίου 14, 2013, 07:27:47 πμ »
Καλημέρα   και καλή  χρονιά  σ όλους .
Στη συνέχεια  των περιφερειακών εξαρτημάτων  άρχισα να κατασκευάζω  (bigotte e bozzelli).
Έκανα  δοκιμή  με δυο- τρεις  αποχρώσεις  ξύλων, και  κατέληξα  στον  ποιο σκούρο .
Έχω  την αίσθηση  ότι   αυτός ο χρωματισμός  ταιριάζει  καλλίτερα .
Παραθέτω  foto με τον τρόπο  κατασκευής.   
Στη συνέχεια  χρειαζεται   λιμάρισμα και πέρασμα  με άχρωμο   υδατοδιαλυτο  ματ  λούστρο.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #31 στις: Ιανουαρίου 14, 2013, 09:21:19 πμ »
Βαγγέλη χαιρετώ κι εύχομαι Χρόνια καλά.
Αν και δεν ειμαι στο στοιχείο μου...παρακολουθώ την κατασκευή σου με ενδιαφέρον, γιατί νομίζω ότι κάτι νέο-διαφορετικό θα δώ...
Θα ήθελα να σε ρωτήσω για την κατασκευή των θυρίδων του κανονιού στην πρύμνη, κι αν απο το σχέδιο προβλέπονται τόσο "βαριές". ʼν όντως ήσαν έτσι, εκτιμώ ότι για να κλείσουν, στο πραγματικό σκάφος, θα χρειαζόταν την δύναμη περισσοτέρων απο δύο άνδρες (?). Επίσης βλέπω πως ανοίγουν αλλά δεν βλέπω πως κλείνουν (sorry αν βιάζομαι).
Σε ότι αφορά τα bigotte e bozzelli (μπιγότες και μακαράδες)
-Τις μπιγότες να υποθέσω ότι τις σχηματίζεις σε τόρνο (?) ή κάποιο ρόλο έχει το μαύρου χρώματος σύρμα που βλέπω (αν θεωρήσω ότι δεν είναι δοκιμή εξάρτισης).
-Οι τομές στην πριονόλαμα χρησιμοποιούνται για την σχηματοποίηση των μακαράδων και το "δόντι" για την δημιουργία του αυλακιού πρόσδεσης (?)
Thx

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #32 στις: Ιανουαρίου 14, 2013, 12:09:15 μμ »
Γεια σας
Χαίρομαι  Θανάση  με τις ερωτήσεις  σου.  Δεν γνωρίζω  αν  (κάτι  νέο η διαφορετικό  θα δεις ),  αυτό θα μας  το  πεις  εσύ,  εγώ  απλώς  μοιράζομαι  μαζί  σας  μια ακόμα  κατασκευή.
Από  το  σχέδιο οι  θυρίδες   προβλέπονται  βαριές .
  Ο τρόπος  με τον οποίο  έκλειναν και άνοιγαν  είναι  αυτός  που  φαίνεται  στο  επισυναπτόμενο  σχέδιο .
 Και  εγώ  έχω  τις αμφιβολίες  αν όντως  ο τρόπος  ανοίγματος  και  κλεισίματος  είναι σωστός  , ιδίως στο  κλείσιμο ,πιστεύω  πως πρέπει  να  υπήρχε  κάποιος   μακαράς.
Το ψάχνω  αλλά  δεν έχω  βρει κάτι.  Αν έχεις  κάτι  υπ όψιν  σου σε παρακαλώ  να το αναφέρεις.

Από  φωτογραφίες  άλλων  μοντελιστών  του συγκεκριμένου  σκάφους  δεν έχω  διαπιστώσει  κάτι διαφορετικό  ,όλοι  ακολουθούν  τα  συγκεκριμένα  σχέδια.
Οι  μπιγοτες  γίνονται  στον τόρνο, το δε σύρμα  είναι  δοκιμή.
 Όσον αφορά  τους  μακαράδες  είναι ακριβώς  αυτό που  περιγράφεις.
Η  κατασκευή  δεν είναι τελειωμένη  και ως  εκ τούτου  επιδέχεται  βελτιώσεις.

Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #33 στις: Ιανουαρίου 14, 2013, 01:45:57 μμ »
Βαγγέλη ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Δεν γνωρίζω κάτι άλλο γιατί όπως σου είπα δεν είμαι στο στοιχείο μου... 8)
Thx

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ ΓΙΑΝΝΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα
    • http://i824.photobucket.com/albums/zz162/koytagia/submarines/DSC049480-1.jpg
« Απάντηση #34 στις: Ιανουαρίου 16, 2013, 01:24:49 πμ »
Αγαπητε φιλε συγχαρητηρια!!! Εξαιρετικη δουλεια!!!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #35 στις: Ιανουαρίου 22, 2013, 07:32:37 μμ »
Γεια  σας .
Κατ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω ,αν και καθυστερημένα , τον Θανάση και τον Γιάννη για τις  παρεμβάσεις τους.
Γιάννη το ......... παλεύω .  Πίστεψε με , στην αρχή  θεώρησα  ότι  θα είναι  μια εύκολη  κατασκευή  ,τα πράγματα  δεν είναι  ακριβώς  έτσι.
Και συνεχίζω.

Ένα  πρόβλημα  που συχνά  αντιμετωπίζουμε,  είναι  το μαύρισμα  των μεταλλικών αντικειμένων που, πιθανόν  πρέπει  να γίνει,για να
χρησιμοποιηθούν  στην κατασκευή μας.
Τρόποι υπάρχουν πολλοί , ένας είναι αυτός που σας παρουσιάζω.   
 Αυτή τη μέθοδο την έχω  ξαναδοκιμάσει  στο παρελθόν  και έμεινα  ικανοποιημένος  απο το τελικό  αποτέλεσμα   , ακολουθώντας  την
 προτροπή   Ιταλού  φίλου  μοντελιστή.
Χρησιμοποίησα  Θειούχο Κάλιο   (Κ2S ) .  Είναι  ένα  στερεό  κίτρινου  χρώματος που φαίνεται  στην πρώτη  φωτογραφία .   
Η κοινή  ονομασία του  στα ιταλικά είναι  ( fegato di zolfo )  ,  στα ελληνικά  δεν γνωρίζω.
Το βρίσκεις εύκολα  στο διαδίκτυο .  Όταν  διαλυθεί  σε νερό  μπορεί  να χρησιμοποιηθεί  με πινέλο  πάνω  στην επιφάνεια  η εμβαπτίζοντας
 το αντικείμενο  στο διάλυμα.
Όσο  περισσότερο  χρόνο  μείνει  το αντικείμενο σε επαφή με το διάλυμα τόσο  περισσότερο  γίνεται  σκούρο.   
 Κατ αυτόν  τον τρόπο  επιτυγχάνονται  διάφοροι  χρωματισμοί ,  από  καφέ  ανοικτό   μέχρι  μαύρο. 
Λίγες  φωτογραφίες  από  την διαδικασία,  τα διάφορα  υλικά  που χρησιμοποίησα  και τέλος  τα   αποτελέσματα   που πήρα  χρησιμοποιώντας
  διάφορα   μεταλλικά  αντικείμενα  , μπρούντζο , χαλκό , σίδερο.
Δεν θα σας κουράσω άλλο , ελπίζοντας   ότι  σε  κάποιον  πιθανόν  να ενδιαφέρει αυτή  η  μέθοδος .
Βαγγέλης .

Αποσυνδεδεμένος blackglaze

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Χριστουπολη - Πορτο...πηγαινε ελα.
« Απάντηση #36 στις: Ιανουαρίου 22, 2013, 08:45:33 μμ »
Καλησπερα Βαγγελη...

Ενδιαφερον αυτη η τεχνικη του μαυρισματος στα μεταλλικα στοιχεια!  (αν θυμηθω, που αμφιβαλω...ισως θα πρεπει να ρωτησω εναν παλιο συνεργατη πως μου εκανε μεταλλικες βασεις απο μπρουντζο σε μαυρες και θα το αναφερω)...τωρα για την κατασκευη τι πω? μονο τα καλυτερα και παρακολουθω ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #37 στις: Ιανουαρίου 25, 2013, 12:01:10 πμ »
Βαγγέλη σε ευχαριστούμε, πολύ ενδιαφέρουσα η περιγραφή.
Ήθελα να σε ρωτήσω αν μετά τα "σφραγίζεις" με κάποιο είδος βερνικιού πχ
Επίσης με το συγκεκριμένο υλικό μετά από πόσο χρόνο προκύπτει η μαύρη απόχρωση;
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #38 στις: Ιανουαρίου 25, 2013, 07:17:36 μμ »
Α )     Κανονικά και σύμφωνα με τις οδηγίες θα έπρεπε να φτιάξω ένα  διάλυμα   μικροκρυσταλλικου κεριού ,  βενζοτριαζολίου  και αιθυλικής αλκοόλης
         σε περιεκτικότητα 30% , 3% ,67%  αντίστοιχα  το οποίο  είναι  αναστολέας  της δράσης  ,και  βοηθά  στην προσκόλληση του βερνικιού.  κλπ,κλπ.

Επειδή  εγώ  δεν πρόκειται  να δημιουργήσω  ένα  έργο  τέχνης  με τον χρωματισμό  ενός  κανονιού  η μιας θυρίδας   αρκούμαι  στο πέρασμα με ένα
    λεπτό  λάδι  ,σαν αυτό που  χρησιμοποιείται  στις μηχανές  ραψίματος  ,το οποίο  δρα επίσης  πολύ  καλά  και σαν αναστολέας  της δράσης του χημικού
      που χρησιμοποίησα  , αλλά  και προστατεύει  τον  μπρούντζο από  την φυσική  οξείδωση.

Β )    Ο χρόνος  δράσης  εξαρτάται  από το είδος  των υλικών  του κράματος  που έγινε   ο μπρούτζος .
       Γιατί  εκτός  από  χαλκό  και μόλυβδο   περιέχει  φώσφορο  , ψευδάργυρο  κ.λ.π.
      Σε  γενικές  γραμμές  πάντως  η δράση  του είναι  από  6 έως  48 ώρες .

Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #39 στις: Ιανουαρίου 25, 2013, 10:33:06 μμ »
Α )     Κανονικά και σύμφωνα με τις οδηγίες θα έπρεπε να φτιάξω ένα  διάλυμα   μικροκρυσταλλικου κεριού ,  βενζοτριαζολίου  και αιθυλικής αλκοόλης
         σε περιεκτικότητα 30% , 3% ,67%  αντίστοιχα  το οποίο  είναι  αναστολέας  της δράσης  ,και  βοηθά  στην προσκόλληση του βερνικιού.  κλπ,κλπ.

Επειδή  εγώ  δεν πρόκειται  να δημιουργήσω  ένα  έργο  τέχνης  με τον χρωματισμό  ενός  κανονιού  η μιας θυρίδας   αρκούμαι  στο πέρασμα με ένα
    λεπτό  λάδι  ,σαν αυτό που  χρησιμοποιείται  στις μηχανές  ραψίματος  ,το οποίο  δρα επίσης  πολύ  καλά  και σαν αναστολέας  της δράσης του χημικού
      που χρησιμοποίησα  , αλλά  και προστατεύει  τον  μπρούντζο από  την φυσική  οξείδωση.

Β )    Ο χρόνος  δράσης  εξαρτάται  από το είδος  των υλικών  του κράματος  που έγινε   ο μπρούτζος .
       Γιατί  εκτός  από  χαλκό  και μόλυβδο   περιέχει  φώσφορο  , ψευδάργυρο  κ.λ.π.
      Σε  γενικές  γραμμές  πάντως  η δράση  του είναι  από  6 έως  48 ώρες .

Βαγγέλης

Ωχ, κανονικό εργαστήριο χημείας !!
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #40 στις: Ιανουαρίου 28, 2013, 01:13:25 μμ »
Γεια σας
Λίγες  φωτογραφίες  απ την  συνέχεια των διαφόρων  κατασκευών  , τον τρόπο  με τον οποίο  έγιναν και τις απαραίτητες  πρόβες.
Θανάση  βοήθα  στην ακριβή  ορολογία  , ένα  μεγάλο  ευχαριστώ.
Αν κάτι  απ την κατασκευή  δεν είναι  κατανοητό  ζητήστε  να το συζητήσουμε .
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #41 στις: Ιανουαρίου 28, 2013, 06:31:04 μμ »
Χαιρετώ.
Απ΄όσα βλέπω έχεις κατασκευάσει την μπούμα ή ράντα (boma), την γνάθο ή κούτσα ή και τσατάλα (gola) και τα σφονδύλια ή και καρύδια (bertocci).
Ακόμα βλέπω το πλωριό κατάρτι με την καπελαδούρα των ξαρτιών (κονικό ξύλινο πολύεδρο) και έχεις δοκιμαστικά εξαρτήσει έναν φλόκο.
Βαγγέλη, μου κάνει εντύπωση η μέχρι τώρα κατασκευή κι αυτό γιατί εδώ βλέπω την "μπούμα-ράντα" να έχει άλλο απο τον συνηθισμένο της ρόλο. Τοποθετημένη "ανάποδα" (η τσατάλα στο μέτωπο του καταρτιού) έχει τον ρόλο του μπαστουνιού των φλόκων.! Κι αυτό γίνεται γιατί τον χώρο του καταστρώματος, στον οποίο θα υπήρχε-γινόταν κανονικά η στήριξη του μπαστουνιού των φλόκων, τον έχει καταλάβει το εμπρός πυροβόλο...!.
Επιπλέον η συγκεκριμμένη κατασκευή (τσατάλα και καρύδια) με οδηγεί να σκεφτώ την περίπτωση όπου το μπαστούνι των φλόκων (μπούμα)...εστρέφετο απομακρυνόμενο απο τον τομέα βολής του όπλου.
Με προβληματίζει βέβαια η με μπιγότες εξάρτηση του (βέντα) απο τις μάσκες του σκάφους, που παραπέμπουν σε μόνιμη στήριξη...?
Ενδιαφέρον....
Thx

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #42 στις: Ιανουαρίου 29, 2013, 02:11:33 μμ »
Γεια σας
Κατ  αρχάς  ένα  μεγάλο  ευχαριστώ στον Θανάση  για την ακριβή  περιγραφή  με την κατάλληλη  ορολογία.
Δεν  κρύβω  ότι  δυσκολεύτηκα  να σε παρακολουθήσω  , γιατί  έπρεπε  να κάνω  μετάφραση  όλων  αυτών  των όρων.

Όλες  αυτές  οι ιδιομορφίες  ήταν  που με προξένησαν  την περιέργεια  να ασχοληθώ   με την κατασκευή  του συγκεκριμένου  σκάφους.
Θέλω  να πιστεύω και εγώ  ότι   η ανάποδη  τοποθέτηση  της μπούμας (ράντας ) έγινε  για να μπορεί , όπως  σωστά  περιγράφεις  ,να μετακινείται,
περιστρεφόμενη , από  τον χώρο  βολής.

Όσον  αφορά  τις μπιγοτες , πράγματι  είναι  άξιο  απορίας  , γιατί  διάλεξαν  αυτόν  τον τρόπο  στήριξης.
 H   μπούμα  (ραντα )   ήδη    στηρίζεται ,  με   σιδερένιο  μηχανισμό    στο   πρυμνιο  μέρος.
Το  μόνο  που μπορώ  να  σκεφτώ   είναι  ότι   πιθανόν  να ήθελαν   να προσδώσουν  μια  μεγαλύτερη σταθερότητα  στο μπαστούνι  των φλόκων. 
Λεπτομερή  ελέγχο  για το συγκεκριμένο  θέμα  δεν έχω  κάνει.
Παραθέτω  μια φωτογραφία  από   τα κατασκευαστικά   σχέδια.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #43 στις: Ιανουαρίου 29, 2013, 06:47:12 μμ »
Βαγγέλη το σχέδιο που παραθέτεις δείχνει τα σταθερά άρμενα (standing rigging).
Σ' αυτό φαίνεται ένα σύνθετο παλάγκο, εξαρτημένο απο το εμπρός κατάρτι που καταλήγει κάπου πάνω απο την θυρίδα βολής του όπλου και χωρίς άμεσα εμφανή χρήση...(?)
Επίσης το εμπρός άκρο ("μπάνιο") του φλόκου  που δοκιμαστικά έχεις αναρτήσει, προσδένεται πάνω στο μπαστούνι με ένα άγκιστρο (γάνζο) και όχι με σχοινί ("καριέλι") και μακαρά...
Αυτά και τα δύο, πάλι συνηγορούν στο ότι το μπαστούνι των φλόκων (μπούμα) ήταν μετακινούμενη...
Ο φλόκος έπρεπε να αφαιρείται γρήγορα και με το παλάγκο, η μπούμα (ράντα) να μετακινήται και μάλλον αριστερά, γιατί απο το σχέδιο το μεγάλο στράλι του καταρτιού ασφαλίζει με μπιγότες δεξιά της μπούμας πάνω στην θυρίδα του όπλου.
Οι μπιγότες στις μάσκες του σκάφους, ασφαλίζουν σταθερά το μπαστούνι των φλόκων (εδώ ράντα) και αν αυτό δεν είναι αφαιρούμενο-μετακινούμενο. Δεν είναι εύχρηστο μέσο-υλικό (οι μπιγότες) για άμεση λύση ή πρόσδεση...και αυτό είναι που προβληματίζει το όλο σκεπτικό, του μετακινούμενου μπαστουνιού των φλόκων.
Ίσως κι άλλα σχέδια (ενδεχομένως κάτοψης) να βοηθήσουν σε ασφαλέστερο συμπέρασμα...
Λυπάμαι για την δυσκολία κατανόησης της ορολογίας.
Thx

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #44 στις: Ιανουαρίου 29, 2013, 08:11:32 μμ »
Βαγγέλη αν μπορείς να βρείς καλύτερη απεικόνιση (λεπτομέρειες) απο τον δακτύλιο στήριξης-ασφάλισης του μπαστουνιού των φλόκων, νομίζω θα καταλήγαμε...

Thx

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #45 στις: Ιανουαρίου 30, 2013, 06:10:22 μμ »
Γεια σας
Κατ αρχάς  θέλω  να κάνω  λίγες  επισημάνσεις  για καλλίτερη  συνεννόηση  .
Όσον   αφορά  το πρόβλημα  της ορολογίας  είναι  δυστυχώς  δικό  μου, και πιθανό  να παραμείνει ( λόγο  ηλικίας  ) .
 Εσύ  καλά τα λες  και το θεωρώ  μεγάλη  υποχρέωση .

Α) Έχω  χρησιμοποιήσει  κόκκινο  σπάγκο  στη θέση  του (σύνθετου  παλάγκου),  για χάριν  ευκολίας .
Β) Η  περιστροφή της μπούμα  εμποδίζεται  από  τις  δυο μπιγοτες  της  απέναντι  πλευράς  .
Γ) Σχέδια  για την συγκεκριμένη  λεπτομέρεια  δεν μπόρεσα  ,προς το παρόν  τουλάχιστον , να βρω, υποθέτω  ότι
     θα  πρέπει  να είναι  κάπως  έτσι.   ( Foto  1 και 2 ) 
Δ)  Δεν  είμαι  σίγουρος  για την θέση  που  μπορεί να   εφαρμόζεται  ο γάντζος  του σύνθετου  παλάγκου  για να συγκρατεί  την μπούμα
      κατά  την περιστροφή  ,  μετά  τοποθετείται  πάνω  απ την θυρίδα  βολής  .
       Πιθανές  θέσεις   foto  3 και 4,   και  πιθανόν  να έφταναν  εκεί  με την  βοήθεια   της  (funa dei piedi ) foto 5.

Προϋπόθεση  όμως  για την επίτευξη  της περιστροφής  είναι  η απεμπλοκή  των δυο μπιγοτων , αυτό  πιστεύω  είναι  και το ουσιαστικό  πρόβλημα .

Αν  έχεις  διαφορετική  άποψη  μην διαστάσεις να την εκφράσεις  ,η σύνθεση  των διαφόρων απόψεων - γνώσεων   είναι  αυτή  που καθορίζει  το αποτέλεσμα.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #46 στις: Ιανουαρίου 30, 2013, 08:04:46 μμ »
Βαγγέλη με τα σκίτσα και τις φωτο τα είπες ή μάλλον τα έδειξες όλα..!
Συμφωνώ σε όλα...και αυτή είναι και η δική μου γνώμη-εκδοχή σε ότι αφορά τον δακτύλιο στήριξης του μπαστουνιού των φλόκων - η περιστροφή του δεν έχει σημασία πρός όποια πλευρά κι γινόταν, αρκεί να "έφευγε" έξω απο τον τομέα βολής του όπλου - η ανάρτηση του με το σύνθετο παλάγκο μάλλον γινόταν απο τον γάνζο του πρώτου πρός το σκάφος φλόκου, γιατί απο εκεί σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος, άσχετα αν ο πασσαδούρος (funa dei piedi) έφτανε μέχρι το μπάνιο του έξω φλόκου...
Σε ότι αφορά τις μπιγότες των βέντων, είτε υπήρχε τρόπος γρήγορης επανάταξης που εγώ δεν γνωρίζω, είτε η επανάταξη τους γινόταν με την βοήθεια το σύνθετου παλάγκου. Υπόψη ότι και οι μπιγότες των ξαρτιών τάσσονται-επανατάσσονται με την χρήση παλάγκου.
Τέλος θα τολμήσω να υποθέσω και την παραφρασμένη μεταφορά των σχεδίων, καθόσον θα  μπορούσε η πλευρά πρός την οποία εστρέφετο το μπαστούνι το φλόκων, να μην έχει μπιγότες, αλλά κάποιας μορφής παλάγκο...(παρακινδυνευμένα υποθετικό.!)
Θα είναι  ωραίο κι αν γίνεται, να  συνεχίσεις το μοντέλο δίνοντας του την δυνατότητα να παρουσιάζει αυτήν την ιδιαιτερότητα της στρέψης του μπαστουνιού των φλόκων...
Καλη συνέχεια
Thx

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #47 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 12:05:17 μμ »
Καλημέρα σας.

Όσον  αφορά τις  (μπιγοτες  των βεντων)  θέλω  να σας μεταφέρω  ένα  σκίτσο  που μου έστειλε  φίλος  ιταλος  μοντελιστής .
Το μόνο  που γνωρίζει  και μου ανέφερε  , είναι  παρμένο  από  έναν    άτλαντα   με τύπους  από  δεσίματα . 

Τέτοιου  είδους  αγκίστρωσης   μου είναι  εντελώς  άγνωστη .

Αν  το σκίτσο  ανταποκρίνεται  στην πραγματικότητα  ,και δεν είναι  φαντασία  του σκιτσογράφου  , τότε  το πρόβλημα
 της γρήγορης  (επανένταξης   των μπιγοτων )  ίσως  να ήταν  αυτό.
Εαν  κάποιος  έχει  ,την όποια  άποψη  και γνώση  επί  του θέματος  , πιστεύω  ότι  θα ήταν  χρήσιμο  να μας την μεταφέρει.
Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #48 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 12:14:37 μμ »
Την  ξαναστελνω ,δεν γνωρίζω γιατί είναι η μιση.

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #49 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 02:01:53 μμ »
Βαγγέλη αυτός ο συνδιασμός με μπιγότες και "ολισθαίνον άγκιστρο" μας δίνει την δυνατότητα για γρήγορη απελευθέρωση-λύσιμο απο ένα σταθερό σημείο.
Στην περίπτωση της επανάταξης όμως και επειδή το σχοινί με τις μπιγότες παραμένει με το αρχικό (τεντωμένο) μήκος του, με κάποιο τρόπο το "ολισθαίνον άγκιστρο" θα πρέπει να έλθει κοντά στο σημείο αγκύρωσης-στήριξης του κι αυτό δεν είναι εύκολο χωρίς την χρήση κάποιου παλάγκου.
Όπως είπα δε, παλάγκο χρησιμοποιείται και για την αρχική τάση σχοινιών με μπιγότες. (βλ σχέδιο).
Επιπλέον θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι αυτός ο συνδιασμός (μπιγότας και "ολισθαίνον άγκιστρο") ως πρακτική, συμπίπτει χρονικά με την ύπαρξη του σκάφους.(?)
Νομίζω το ψάξαμε αρκετά, θεωρώ ότι πρέπει να δεχτούμε την δυνατότητα μετακίνησης-στρέψης του μπαστουνιού των φλόκων και να αφήσουμε τις όποιες λεπτομέρειες σε ερευνητές...
Thx

Tags: