Αποστολέας Θέμα: Cutty Sark by Sergal 1:78 step by step  (Αναγνώστηκε 65394 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος papadakis.n

• Νίκος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
Απ: Cutty Sark by Sergal 1:78 step by step
« Απάντηση #400 στις: Φεβρουαρίου 12, 2013, 09:13:09 μμ »
Βασίλη πολύ καλή δουλεια,τα απόλαυσα... ::peiratiko::

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #401 στις: Φεβρουαρίου 12, 2013, 11:05:04 μμ »
Εξαιρετική κατασκευή και παράλληλα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική παρουσίαση.
Καλή συνέχεια Μαρία-Φρεντερίκα. 

Στέργιος
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος vla

• Βλάσσης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κερατσίνι
« Απάντηση #402 στις: Φεβρουαρίου 13, 2013, 10:38:11 μμ »
Και από εμένα πολλά συγχαρητήρια. Εύχομαι το επόμενο να το ευχαριστηθείς ακόμα περισσότερο. Θα το περιμένουμε εναγωνίως.
Οι άνθρωποι είναι για να αγαπιούνται και τα αντικείμενα για να χρησιμοποιούνται. Όχι το αντίθετο!!!

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #403 στις: Φεβρουαρίου 13, 2013, 11:31:58 μμ »
Μαρία ήθελα να επανέλθω στο θέμα του χαλκού τον οποίο ετοιμάζομαι να ξεκινήσω.
Καθότι οι ρυθμοί μοντελισμού μου δεν είναι πολύ τακτικοί και προβληματίζομαι στο θέμα της οξείδωσης κλπ ειδικά στα πλαίσια του χρόνου που παράλληλα θα κολλάω τις πλάκες, ήθελα να μου επιβεβαιώσεις πως δε θα υπάρχει κάποιο θέμα ειδικά με τη χρήση του βερνικιού και της αλοιφής που χρησιμοποίησες.
Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή σου τώρα που αρχίζω τη σχετική διαδικασία, σαφώς και δεκτή. 
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ναύπακτος & Δήμαινα
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #404 στις: Φεβρουαρίου 14, 2013, 01:12:44 πμ »
Super!! Σας ευχαριστούμε που το μοιραστήκατε.  ::salut::
Καλή αρχή στο επόμενο.

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #405 στις: Φεβρουαρίου 14, 2013, 11:27:37 πμ »
Να ευχαριστήσω και τους υπόλοιπους συνάδελφους για τα σχόλιά τους.

Μαρία-Φρεντερίκα

Μαρία ήθελα να επανέλθω στο θέμα του χαλκού τον οποίο ετοιμάζομαι να ξεκινήσω.
Καθότι οι ρυθμοί μοντελισμού μου δεν είναι πολύ τακτικοί και προβληματίζομαι στο θέμα της οξείδωσης κλπ ειδικά στα πλαίσια του χρόνου που παράλληλα θα κολλάω τις πλάκες, ήθελα να μου επιβεβαιώσεις πως δε θα υπάρχει κάποιο θέμα ειδικά με τη χρήση του βερνικιού και της αλοιφής που χρησιμοποίησες.
Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή σου τώρα που αρχίζω τη σχετική διαδικασία, σαφώς και δεκτή. 

Θα σου απαντήσω εγώ γιατί η Μαρία δεν έχει ιδέα περί υλικών.
Πρώτα απ'' όλα δεν μπορώ να σου επιβεβαιώσω τίποτε σχετικά με την διαχρονικότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για τον χαλκό, νομίζω ότι και κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό και αν το κάνει θα πρέπει να έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα υλικά που βρήκα εδώ, βερνίκι και αλοιφή γυαλίσματος, η αλοιφή γυαλίσματος περάστηκε όταν τελείωσε η τοποθέτηση του χαλκού ώστε να επανέλθει ο χαλκός και στη συνέχεια το πέρασμα με το συγκεκριμένο βερνίκι. Εγγύηση διαχρονική δεν θα πάρεις από πουθενά (έτσι πιστεύω), υλικά υπάρχουν πάμπολλα και τεχνικές πατιναρίσματος αρκετές, πριν χρησιμοποιήσεις κάποια τεχνική θα πρέπει πρώτα να την εμπεδώσεις.

Συμβουλή μου είναι να χρησιμοποιήσεις το overlap όπου αυτό χρειαστεί για να μην αναγκαστείς να φτιάχνεις τέλειες σφήνες και να τοποθετήσεις τον χαλκό στο Snake όπως λένε οι οδηγίες από κάτω προς τα πάνω, υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι, προσωπικά θα χρησιμοποιούσα τον αναφερόμενο.

Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος pacos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑΙ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #406 στις: Φεβρουαρίου 14, 2013, 01:02:07 μμ »
Ωραία δουλειά και καλό το τελικό αποτέλεσμα!
Ξεκούραση τώρα και με το καλό για το επόμενο!
«Βαρβαρισμός έστιν αμάρτημα έν λέξει γινόμενον, παρά την των έλληνιζόντων συνήθειαν, Είρηται δε ούτως, βαρυαυδατισμός τις ών».

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • yapanta
« Απάντηση #407 στις: Φεβρουαρίου 14, 2013, 04:16:02 μμ »
Βασίλη και Μαρία μπράβο πολύ εντυπωσιακή η δουλειά!  ::salut::
ʼντε τώρα και στο επόμενο που περιμένει,  ξέρετε...  :wink:
Με τιμή & εκτίμηση όπως πάντα και...
για παντα

Αποσυνδεδεμένος blackglaze

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Χριστουπολη - Πορτο...πηγαινε ελα.
« Απάντηση #408 στις: Φεβρουαρίου 14, 2013, 06:38:00 μμ »
...ναι, το επομενο :wink:...μπραβο στο διδυμο ''bot''!!!

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #409 στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 09:25:58 μμ »
Να ευχαριστήσω και τους υπόλοιπους συνάδελφους για τα σχόλιά τους.

Μαρία-Φρεντερίκα

Θα σου απαντήσω εγώ γιατί η Μαρία δεν έχει ιδέα περί υλικών.
Πρώτα απ'' όλα δεν μπορώ να σου επιβεβαιώσω τίποτε σχετικά με την διαχρονικότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για τον χαλκό, νομίζω ότι και κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό και αν το κάνει θα πρέπει να έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα υλικά που βρήκα εδώ, βερνίκι και αλοιφή γυαλίσματος, η αλοιφή γυαλίσματος περάστηκε όταν τελείωσε η τοποθέτηση του χαλκού ώστε να επανέλθει ο χαλκός και στη συνέχεια το πέρασμα με το συγκεκριμένο βερνίκι. Εγγύηση διαχρονική δεν θα πάρεις από πουθενά (έτσι πιστεύω), υλικά υπάρχουν πάμπολλα και τεχνικές πατιναρίσματος αρκετές, πριν χρησιμοποιήσεις κάποια τεχνική θα πρέπει πρώτα να την εμπεδώσεις.

Συμβουλή μου είναι να χρησιμοποιήσεις το overlap όπου αυτό χρειαστεί για να μην αναγκαστείς να φτιάχνεις τέλειες σφήνες και να τοποθετήσεις τον χαλκό στο Snake όπως λένε οι οδηγίες από κάτω προς τα πάνω, υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι, προσωπικά θα χρησιμοποιούσα τον αναφερόμενο.

Βασίλης
Βασίλη ευχαριστώ για την απάντηση.
Ήθελα επιπρόσθετα να σε ρωτήσω αν η αλοιφή επαναφέρει τις πλάκες χαλκού σχεδόν στην κατάσταση που είναι όταν βγαίνουν από το σακουλάκι τους. Το ρωτώ αυτό διότι με τους ρυθμούς που έχω μπορεί να αρχίσω τοποθετώντας ένα στοίχο πλακών σήμερα και τον τελευταίο σε ένα μήνα για παράδειγμα, οπότε με τέτοιους ρυθμούς μόνο η αλοιφή θα με βοηθήσει να ισορροπήσω την εμφάνιση όλων των πλακών από άποψη "οξείδωσης".
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #410 στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 09:48:26 μμ »
Στην δική μας περίπτωση τις επανέφερε πάρα πολύ καλά.
Όμως η διαδικασία του χαλκού στο Cutty Sark έγινε σχετικά γρήγορα και γι' αυτό δεν μπορώ να σου πω κάτι με σιγουριά για την δική σου περίπτωση.
Καλύτερα να ρωτήσεις κάποιον που έχει περισσότερες γνώσεις πάνω στο θέμα.
Επίσης διάβασε το κείμενο που περιέχει η φωτογραφία, είναι από τις οδηγίες του Victory.

Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #411 στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 09:59:15 μμ »
Πολύ ενδιαφέρουσα σύσταση & πληροφορία.
Ευχαριστώ.  ::salut::
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #412 στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 10:33:43 μμ »
Την αλοιφή και το βερνίκι για το χαλκό, από τι μαγαζί την αγοράζουμε;
Ευχαριστώ.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #413 στις: Φεβρουαρίου 19, 2013, 08:40:14 πμ »
Τα πήρα από κατάστημα χρωμάτων-σιδηρικών.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #414 στις: Φεβρουαρίου 19, 2013, 03:47:27 μμ »
Τα πήρα από κατάστημα χρωμάτων-σιδηρικών.
Βασίλης
...σε έχω πρήξει τελευταία με ερωτήσεις περί υλικών... :mrgreen:
Η ..τελευταία (:roll:) είναι σχετικά με την αραίωση που κάνεις στο matt varnish της galleria (προφανώς με νερό..).
Μιας και το βερνίκι αυτό δεν το βρήκα στην Ελλάδα σε σπρέυ, θα το αραιώσω για χρήση με το πινέλο για να ελαττώσω κάπως τη ματ υφή του αλλά και για να στρώσει καλύτερα.
Ξέρω ότι το αραιαώνεις για χρήση με αερογράφο αλλά φαντάζομαι πως και για πινέλο η αναλογία θα προσομοιάσει...
Ευχαριστώ πολύ και πάλι.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #415 στις: Φεβρουαρίου 19, 2013, 11:11:44 μμ »
Πρώτα απ' όλα δεν με πρήζεις, ότι γνωρίζω από υλικά που έχω χρησιμοποιήσει λέω την γνώμη μου.
Να ρωτάς ότι θέλεις και είσαι ελεύθερος να το κάνεις μαζί μου και όχι μόνο εσύ αλλά και όποιος άλλος θελήσει, όπου γνωρίζω θα σου πω την άποψή μου.
ʼλλωστε γι' αυτό υπάρχουν τα φόρουμ και η βοήθεια που προσφέρουν είναι ανεκτίμητης σημασίας.

Στο θέμα μας το βερνίκι που λες δεν το έχω αραιώσει ποτέ και νομίζω ότι δεν αραιώνεται και είναι λάθος για μένα να το αραιώσεις. Το έχω χρησιμοποιήσει με αερογράφο (μπεκ 0,5) όπως είναι από το μπουκάλι. Το έχω χρησιμοποιήσει με πιστόλι αέρος (μπεκ 0,8 - 1,0 και 1,3) όπως είναι από το μπουκάλι.
Λες να το αραιώσεις για να ελαττώσεις την ματ υφή του, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω, εάν το αραιώσεις (εάν αραιώνεται) θα γίνει πιο γυαλιστερό απ' ότι είναι; Δεν το γνωρίζω, μάλλον όμως όχι η ματ απόδοση θα είναι η ίδια και όταν λέμε ματ εννοούμε ματ. Απάντηση σε αυτό θα δώσει μόνο η εταιρεία με email.

Δεν ξέρω τι σε έχει πιάσει με το βερνίκι, πέρασες το βερνίκι και δεν έμεινες ικανοποιημένος με το πινέλο, γιατί να επιμείνεις στην χρήση του; Δεν το βλέπω λογικό εφόσον δεν τα καταφέρνεις με το πινέλο, δεν βρίσκω και λογικό να προβείς στην αγορά εργαλείων αέρος γιατί δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και θέλουν καλή εξάσκηση ειδικά στα βερνίκια. ʼσε αυτά τα εργαλεία για το μέλλον, καλύτερα θα ήταν να προβείς σε άλλα εργαλεία ώστε να μπορείς να κατασκευάζεις και κομμάτια μόνος σου, αυτό όμως είναι άλλο θέμα.

Προτείνω το εξής, μιας και έχεις προβεί σε αγορά χρωμάτων της Jotika και έχεις δύο μαύρα το Dull Black το οποίο δεν είναι ακριβώς ματ και το metal black που είναι ματ. Δοκίμασε σε μια επιφάνεια τα δύο αυτά χρώματα και δες ποιο σου αρέσει εσένα καλύτερα, προχώρησε στο βάψιμο με αυτό που σου αρέσει και άσε το βερνίκωμα με το πινέλο. Δοκίμασες κάτι χωρίς να είναι καλό το αποτέλεσμα, μην το συνεχίζεις λοιπόν και σπαταλάς τον χρόνο σου άδικα. Μίλησες για σπρέυ, και πάλι θα πρέπει να ξέρεις να βάφεις με σπρέυ, δηλαδή θέλει και αυτό την εξοικείωσή του.

Είχα ρωτήσει τον Chris Watton σχετικά με τα χρώματα, την απάντηση στην έχω από καιρό γνωστοποιήσει και είναι η παρακάτω:

Dear Mr. Botis,

I am not sure if you have 'Do it Yourself' stores in Greece (stores that sell house and garden tools, paints, fittings etc.). These are the type of places you can go for spray paints. I think car paints (apart from red oxide, which I sometimes use as an undercoat/primer) Gloss paints are not the best choice for scale models, especially ships. Matt paint is always better, followed by spraying the finished model with a matt polyurethane varnish - this gives a very nice 'eggshell' type finish.

Η ερώτηση που του είχα κάνει ήταν η εξής:

Dear Mr. Watton,
I am confused with the colours. I have used automotive colours but I have not been satisfied with the result.
I am thinking of using model paints and would like to ask you which brand you recommend and what their resistance to time is.
After I have painted my model will I need to apply varnish and if so, which do you recommend?
Thank you very much for your time and happy New Year.
I look forward to receiving your reply.
Vasileios Botis

Τα email στην διάθεσή σου.

Το παραπάνω είναι ενδεικτικό και ο άνθρωπος είπε απλά την άποψή του. Απ' ότι βλέπεις λοιπόν πριν ξαναξεκινήσω τον ξύλινο μοντελισμό είχα και εγώ τις απορίες μου και ακόμα τις έχω. Στα χρώματα όμως έχω καταλήξει, γιατί είδα ότι ρωτώντας 10 άτομα πήρα 10 διαφορετικές απόψεις με αποτέλεσμα να σπαταλήσω χρήματα.
Ίσως δεν πρέπει να κάνω διαφήμιση, αλλά θα το κάνω. Θεωρώ καλά χρώματα για τα ξύλινα πρώτον τα Vallejo Model Colours τα οποία στρώνουν πάρα πολύ καλά με πινέλο και η σειρά είναι πλήρως ματ με εξαίρεση τα μεταλλικά και κάποια άλλα που δεν θυμάμαι έχουν δε μεγάλη ποικιλία χρωματισμών, τα Humbrol Enamel στρώνουν και αυτά πολύ καλά, τα Tamiya δεν στρώνουν καλά με πινέλο όμως με αερογράφο είναι υπέροχα. Προσωπικές απόψεις χωρίς να επηρεάσω κάποιον, αυτό δεν θέλω να γίνει επ' ουδενί.
Όσον αφορά στην σειρά Nelson Navy της Jotika δεν είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις τα χρώματα που συστήνει, θα χρησιμοποιούσα από την Jotika την κόκκινη ώχρα και την κίτρινη ώχρα, τα υπόλοιπα εάν αυτά υπάρχουν θα ήταν από τις εταιρείες που ανέφερα πιο πριν με πρώτη προτίμηση την Vallejo μιας και για μικρές επιφάνειες χρησιμοποιώ πινέλο. Πολλοί σε κατασκευές της σειράς Nelson Navy της Jotika έχουν χρησιμοποιήσει άλλο κίτρινο.

Με αυτά που γράφω πολλοί ίσως διαφωνήσουν μαζί μου, όμως έχω πάρει τις αποφάσεις μου κρίνοντας με την δική μου οπτική γωνία και μόνο. Θα σου πρότεινα με το συγκεκριμένο να κρίνεις και εσύ με την δική σου οπτική γωνία, υλικά υπάρχουν πολλά όπως καταλαβαίνεις και στις δύο κατασκευές που έχουμε παρουσιάσει μέχρι στιγμής στο φόρουμ έχουμε γράψει τα υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει, σε άλλους το αποτέλεσμα αρέσει σε άλλους όχι.

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #416 στις: Φεβρουαρίου 20, 2013, 10:48:09 πμ »
Βασίλη σε ευχαριστώ.
Όταν αρχικά είχα απογοητευθεί  από το στρώσιμο (με πινέλο Νο 8 νομίζω) του matt varnish πάνω στα 2 στρώμματα του dull black χρώματος, έτριψα με 400αρι κι έβαψα πάλι 2 στρώσεις αλλά με metal black αυτή τη φορά. Σε πληροφορώ ότι είναι πιο glossy (γυαλιστερό) κι από τα glossy (θα ανεβάσω φώτο με 1η ευκαιρία) και ακριβώς γι αυτό το λόγο προσπαθώ να "σπάσω" λίγο αυτή τη γυαλάδα. Θα δούμε...
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #417 στις: Μαρτίου 30, 2013, 06:36:06 μμ »
Γεια σας παιδιά
μιας και τελειώνω το χαλκό και σκέφτομαι αν τελικά θα βάλω βερνίκι ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπετε να εξελίσσεται με το χρόνο η όψη του (βερνικωμένου) χαλκού σας.
Επειδή έχω αργούς ρυθμούς όπως ξέρετε στην πορεία της  επίστρωσης του χαλκού πέρασα 2-3 φορές την αλοιφή στιλβώματος για να περιορίσω το μαύρισμα των πλακών συνολικά αλλά και μεταξύ τους (ειδικά αυτών που είχαν κολληθεί με διαφορά αρκετών ημερών).
Απόψε μετά από ένα καλό καθαρισμό για να φύγουν τα όποια debris της επιδερμίδας (αν και φορούσα και γάντια) θα περάσω την αλοιφή και πάλι προφανώς τελευταία φορά, μιας και ο χαλκός έχει ολοκληρωθεί.
Το θέμα είναι αν θα βάλω και βερνίκι.
Οι δύο Snake-συνάδελφοι στο MSW πάντως δε βάζουν βερνίκι και θα αφήσουν το χαλκό να πάρει την πορεία του στο χρόνο....
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum