Καλησπέρα σε όλους.
Πέρασε αρκετός καιρός από το τελευταίο μου ποστ, κάτι που δεν ήθελα αρχικά να κάνω μιας και ζηλεύοντας της παρουσιάσεις κατασκευών άλλον παιδιών εδώ, ήθελα να προσπαθήσω κάτι παρόμοιο. Ενώ ώμος κρατάω αρκετό φωτογραφικό αρχείο από την κατασκευή της "Ερμιόνης", μου ήταν δύσκολο να ποστάρω κάτι. Είναι το πρώτο μου ξύλινο και έχω αρκετές αμφιβολίες για το τι κάνω σωστά και τι όχι.
ΣΧΟΛΙΑ
Λοιπόν. Ας αρχίσω με κάποια σχόλια για αυτά που έχω συνάντηση μέχρι τώρα.
Σχετικά με το μοντέλο. Η artesania latina δυστυχώς δεν έχει την απαιτούμενη λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο μοντέλο. Αποτέλεσμα είναι να χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις, όσο είναι δυνατόν, ειδικά για έναν αρχάριο ξυλομοντελιστή ώστε το μοντέλο να προσεγγίζει το πραγματικό. Η οδηγίες επίσης στο συγκεκριμένο είναι πολύ ελλιπείς. Και πολλά σημεία της κατασκευής δεν συμπεριλαμβάνονται η δεν σχολιάζονται όσο πρέπει. Παραδείγματα όσον λέω είναι.
α. η γάστρα το πλοίου στην πραγματικότητα απ τα τηλεβόλα και κάτω είναι πιο ενισχυμένη σε πάχος. Αυτό η ΑL αποφάσισε να το εξομοίωση χρησιμοποιώντας μόνο δυο κομμάτια ξύλου σαν ζωνάρι. (κάτι που αποφάσισα να αλλάξω)
β. δεν σου δίνει δεύτερο πέτσωμα. (που ειδικά για έμενα τον αρχάριο... δεν παίζει :p )
γ. και ενώ σ δίνει πσεφτοκανονάκια (την κάσα του κανονιού με την κεφαλή του απλά να εξέχει), αποφασίσανε να φτιάξουν τα κεντρικά κανονικά, αλλά όταν πας να κόψης τα τετράγωνα σε τέσσερα από αυτά, πέφτεις πάνω στους νομείς, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους κόψις κι αυτούς.
Αυτά είναι τα πιο εκνευριστικά από αυτά που συνάντησα έως τώρα στην κατασκευή
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Το σημείο που έχω φτάσει φαίνεται παρακάτω στης δυο πιο πρόσφατες φώτο (δυστυχώς από κινητό).

α. Το κατάστρωμα το πέρασα όλο τελικά με βερνικόχρωμα καρυδιάς, αν και έχω αρκετές αμφιβολίες για την κίνηση μου αυτή.

β. Στοκάρισα και και πέρασα δεύτερο πέτσωμα έτσι ώστε να μην υπάρχει το ζωνάρι που έχει στα σχεδία η ΑL άλλα μια πιο παχιά ενιαία μέχρι την τρόπιδα επιφάνεια.

γ. Πολύ βάψιμο (ακριλικά). Όλο έγινε με τον αερογράφο και βασισμένο στα χρώματα της "Ερμιόνης" που κατασκευάζετε στη Γαλλία απ το 1997 ως ρεπλίκα του πραγματικού. Εδώ διαπίστωσα ότι τα χρώματα για να φαίνονται σωστά στο μοντέλο πρέπει να είναι ματ απόχρωσης, αλλιώς είναι πολύ ψεύτικα πάνω στο ξύλο. (πράμα που διόρθωσα στην απόχρωση του κίτρινου).

Ο επίλογος είναι ότι.
α. Χαίρομε πολύ που άρχισα με τα ξύλινα πλοία, εύχομαι να φτιάξω αρκετά και κάποια στιγμή να καταφέρω το επίπεδο κατασκευών που βλέπω εδώ αλλά και σε άλλα φόρουμ με ξύλινα πλοία.
β. Κατάλαβα ότι μπήκα απ την αρχή στα δύσκολα. Αποφασίζοντας να φτιάξω μια φρεγάτα. Οπότε οι επόμενες κατασκευές μου, είναι σίγουρα κάτι ευκολότερο.
γ. Έκανα αρκετά λάθει μέχρι τώρα, έμαθα κάποια πράγματα και θα τα χρησιμοποιήσω στο μελών.
Παρακαλώ κάντε μου σχόλια και παρατηρήσεις γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μάθω και να βελτιωθώ.
Φιλικά
Γιώργος