Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή Hermione La Fayette  (Αναγνώστηκε 5748 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος aviatora320

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Μοσχάτο
  • modelclub.gr
    • ModelsBuilders
Κατασκευή Hermione La Fayette
« στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 11:40:04 πμ »
Χαιρετίζω το forum. Πριν κάποιες μέρες αποφάσισα να ξανά ασχοληθώ μετά από αρκετό καιρό με τα ξύλινα πλοία, οπού ανέκαθεν ήταν η αδυναμία μου. Έφερα στην κατοχή μου το HERMIONE La Fayette της Artesania Latina. Σκέφτηκα λοιπόν να παραθέσω βήμα βήμα την κατασκευή του στο forum ώστε να μπορέσω να έχω της πολύτιμες συμβουλές τον πιο έμπειρων.

Η κατασκευή άρχισε πριν δυο εβδομάδες περίπου. Η νομείς κόπηκαν, αριθμήθηκαν και τοποθετήθηκαν σύμφωνα πάντα με της οδηγίες κατασκευής, συνέχεια είχε η κατασκευή του 1ου και ύστερα 2ου καταστρώματος, με τοποθέτηση του πετσώματος και τρίψιμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο στάδιο της κατασκευής του εξωτερικού πετσώματος της γάστρας.
Δύστυχος διότι δεν παρακολούθησα "λόγο internet" άλλες κατασκευές στο forum, έπεσα σε σφάλματα όπως, η μη χάραξη αρμών στο κατάστρωμα και ύστερα η βιαστική απόφαση να περάσω το 1ο κατάστρωμα με βερνικόχρωμα "καρυδιάς" οπού δεν ξέρω εν τελεί αν είναι η σωστοί απόχρωση.
Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από τα στάδια κατασκευής έως τώρα. Τα σχόλιά σας αρνητικά η θετικά, είναι απαραίτητα. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, και ένα μεγάλο μπράβο για τη λειτουργία αυτού του forum, κάτι που ήθελα να εκφράσω εδώ και καιρό.

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
Απ: Κατασκευή Hermione La Fayette
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 12:29:58 μμ »
Σε καλωσορίζουμε στην παρέα μας. πιστεύουμε ότι και λύσεις θα βρεις εδώ μέσα, αλλά και θα περάσεις ωραία.

Στην έως τώρα κατασκευή σου δεν βλέπουμε κάτι άσχημο, όσον αφορά το χρώμα του καταστρώματος εμάς μας αρέσει.

Τώρα πως ήταν το χρώμα στο πραγματικό δεν γνωρίζουμε, αν και η γνώμη μας είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν αντικατοπτρίζεται ο χρωματισμός του καταστρώματος (με την ξυλεία που δίνουν τα κιτ) σύμφωνα με τα πραγματικά πλοία. Καλό θα είναι πριν βάζεις κάποιο χρωματιστό βερνίκι να δοκιμάζεις πρώτα την απόχρωσή του εκτός πλοίου και εάν είσαι ικανοποιημένος να συνεχίζεις και εντός πλοίου.

Η μάρκα του βερνικιού που πέρασες το κατάστρωμα ποιά είναι;

Σφάλματα κάνουν πιστεύουμε όλοι, τώρα ως την μη απόδοση της χάραξης των αρμών στο κατάστρωμα δεν χάλασε και ο κόσμος.

Καλή συνέχεια και περιμένουμε και άλλες φωτογραφίες από την διαδικασία του πετσώματος.

Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ModelsBuilders
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 01:21:13 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Το Βερνίκι είναι της Βιβεχρώμ. Έχει περαστεί μόνο ένα χέρι και ήταν αραιωμένο με wite spirit. Εμφανισιακά είναι όμορφη απόχρωση άλλα το πραγματικό λογικά θα έχει μια αρκετά ανοιχτότερη προς το γκρι.
Έχοντας διαβάσει έναν οδηγό κατασκευής ξύλινων ιστιοφόρων έγραφε ότι χρησιμοποιούμε βερνίκια σε αποχρώσεις τικ, καρυδιάς και μαόνι έτσι πειραματίστηκα μόνο με αυτά.

Σύντομα της επόμενες μέρες αρχίζω με το πέτσωμα και θα ανεβάσω φωτογραφίες.

Καλός σας βρήκα λοιπόν παιδιά. Καλή μου αρχή... :)

Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος blackglaze

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Χριστουπολη - Πορτο...πηγαινε ελα.
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 01:57:38 μμ »
καλως ηρθες και καλή συνέχεια!

Μ'αρεσουν οι καμπυλες που εχει αυτο το σκαρι.
....χρησιμοποίησε πινέλο με πιο μαλακο τρίχωμα για να έχεις πιο στρωτο και άψογο φινίρισμα, αποφεύγοντας γραμμωσεις ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 02:57:23 μμ »
Κατ' αρχήν καλώς όρισες, κατά τέλος καλή αρχή με το πλοίο σου...
Τώρα όσον αφορά το χρωματισμό των ξύλων με βερνίκια...
Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον εχει το υποκείμενο... τι θέλω να πω... έστω οτι έχεις ένα βερνίκι καρυδιά... αυτό σημαίνει οτι αν βάψεις ένα ουδέτερο ξύλο όπως το Σουηδικό (δηλαδή πεύκο/έλατο) θα σου δώσει μιά απόχρωση που θα πλησιάζει την απόχρωση που έχει το ακατέργαστο ξύλο της καρυδιάς... αν βάψεις οξυά θα έχει τελείως άλλη απόχρωση, αν βάψεις δρυ θα έχεις άλλη και πάει λέγοντας...
Οι εταιρείες τα χρωματολόγια τα βγάζουν με βάση το Σουηδικό.
Στα μοντελιστικά ξύλα τώρα μεγάλο ρόλο εκτός από το φυσικό χρώμα που ήδη μπορεί να έχει το ξύλο μεγάλο ρόλο παίζει και η απορροφητικότητα κι αυτό γιατί ένα ξύλο με μεγάλη απορροφητικότητα θα τραβήξει περισσότερη χρωστική που στην ουσία θα χαθεί... άρα θα βγάλει άλλο χρωμα από ένα άλλο ξύλο του ιδίου είδους αλλά με μικρότερη απορροφητικότητα...
Στο διά ταύτα λοιπόν , όπως γράφει και ο Βασίλης παραπάνω είναι δύσκολο να πετύχεις το πραγματικό χρώμα του καταστρώματος...
Και, αφού βλέπω να έχεις χρησιμοποιήσει κοινό βερνίκι να έχεις υπόψην οτι οι αποχρώσεις διαφέρουν από τον ένα κατασκευαστή στον άλλο...
Αυτό θα γίνει με πολλές δοκιμές βερνικιών... εγώ προσωπικά σε κάποια που είχα φτιάξει χρησιμοποιούσα συνδυασμούς βαφών ανιλίνης αραιωμένης πιό πολύ και από 90%

Αποσυνδεδεμένος Hoichi

• Το πρώτο πράγμα που δημιούργησε ο Θεός ήταν το Ταξίδι, μετά την Αμφιβολία και τέλος τη Νοσταλγία
  • Scale 1/144
  • *
  • Νίκος
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 03:24:15 μμ »
Απο μενα εχεις τις καλυτερες ευχες μου για να φτιαξεις ενα καταπληκτικο πλοιο !!

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 04:42:24 μμ »
Νίκο συμφωνούμε απόλυτα με τα γραφόμενά σου.
Προσωπικά καλές βαφές έχω βρει αυτές τις διαφανής υδατοδιαλυτές aquatint της Erlac. Μπορούν να αναμιχθούν μεταξύ τους για να βρεις κάποιο χρωματισμό και το πλεονέκτημά τους είναι ότι αραιώνονται τουλάχιστον 1:1 με νερό. Δηλαδή το 1 λίτρο μας κάνει δύο λίτρα. Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και έτσι, αλλά ο χρωματισμός που θα βγει θα είναι πολύ πιο σκούρος απ' ότι στο δειγματολόγιο, αυτό με δοκιμή που έκανα σε απόχρωση teak στο ίδιο πάντα ξύλο Limewood.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Moderator
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 04:46:50 μμ »
Καλή αρχή, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μοντελιστές εδώ να σε βοηθήσουν...

Μια παράκληση, στοίχιζε οριζόντια τις φωτογραφίες σου.  :wink:

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ModelsBuilders
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 23, 2012, 10:38:36 πμ »
Καλημέρα σε όλους! Βρήκα επιτέλους λίγο χρόνο να ασχοληθώ με την Hermione. ʼρχισα οπότε την τοποθέτηση του εξωτερικού πετσώματος. Και διότι κάθε αρχή και δύσκολη, δε σημειώθηκε και καμιά σημαντική πρόοδο στην κατασκευή. Αποφάσισα παρ όλα αυτά να ανεβάσω ορισμένες φώτο, ώστε αν παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα να το διορθώσουμε όσο είναι καιρός.

Η καμπύλωση τον σανίδων έγινε με σίδερο και σαν καλούπι χρησιμοποιήθηκε ένα ποτηράκι (απ τη πρόσφατη θητεία μου στο ΠΝ, αξιοποιήθηκε :lol:

Επίσης μετά από  μελέτη στο internet σχετικά με το Hermione βρήκα "όσο ήταν δυνατόν" αυθεντικότερες εικόνες ως προς την εμφάνιση του πραγματικού.

Εδώ είναι δυο απ της αυθεντικές (έτσι νομίζω έστω) παραλλαγές που βρήκα. Η μια από rebuild που άρχισε το 1997 και η δεύτερη από μουσειακό μοντέλο.

Αντίθετος λοιπόν με της εικόνες που το παρουσιάζει η Artesania Latina, μόνο με το χρώμα του ξύλου, το Hermione, όπως και όλες η Γαλλικές φρεγάτες του 17ου ήταν στολισμένες-βαμμένες με πολύ πλουσιότερα χρώματα και αυτό αποτελεί και τη δικιά μου γραμμή όσον άφορα την κατασκευή του μοντέλου.

Οι απορίες μου είναι οι έξεις
1.Η AL δίνει το μοντέλο με ένα πέτσωμα. Από την τρόπιδα μέχρι το πρώτο κατάστρωμα με χρώμα καρυδιάς, και μέχρι το κύριο κατάστρωμα με ξανθό ξύλο. Τοποθετείτε και καρφώνετε με δυο καρφιά εκεί που εφάπτεται στο νομέα και ύστερα αφαιρούνται (κόβονται) οι κεφάλες τον καρφιών. Οπότε, μήπως θα ήταν απαραίτητο άλλο πέτσωμα? (Το πλοίο ήταν όντος καρφωτό).
2.Μήπως με τη διαδικασία που ακολουθάει για να βαφτεί, θα εισπράξει πρόβλημα με την παρούσα τεχνική? 

Και πάλι της προκαταβολικές μου ευχαριστίες σε όλους.  ::salut::

Γιώργος

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ModelsBuilders
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 20, 2012, 03:02:32 μμ »
Χαιρετώ και πάλι!
Το κλείσιμο του Ερμιόνη με το Α' πέτσωμα σχεδόν τελείωσε, και ενώ ακόμα δεν το έχω σουλουπώσει και οι κακοτεχνίες είναι ορατές, πάρα ταύτα είπα να παραθέσω κόπιες φώτο από την διαδικασία.
Μετά το στοκάρισμα και τρίψιμο του Α' πετσώματος θα περαστεί το Β' πέτσωμα με μεγαλύτερη ευκολία πλέον και προσέχοντας περισσότερο για το αποτέλεσμα. Πάντως σε γενικές γραμμές η εμπειρία που αποκόμισα είναι πως η γάστρα αυτής της φρεγάτας είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί αρκετή "ταλαιπωρία" του ξύλου ώστε να στραβώσει και να ταιριάξει στην θέση του. Ίσος με έναν άλλο τύπο ξύλου θα ήταν ευκολότερο, οι εμπειρότεροι θα ξέρετε καλύτερα.

Ένα σφάλμα που έκανα απ την αρχή ήταν ότι δεν έκανα τη σχεδίαση των αρμών του καταστρώματος οπού προσπάθησα και έφτιαξα με λίγο παραπάνω δυσκολία αργότερα και εφόσον το κάτω κατάστρωμα είχε κλείσει περιμετρικά. Οι γραμμές έγιναν με μαρκαδοράκι 0,1.

Στα επόμενα στάδια και αφού και το Β' πέτσωμα ολοκληρωθεί, θα βαφτεί σύμφωνα πάντα με φωτογραφίες από τη σύγχρονη ρεπλίκα του Ερμιόνη.

Αυτά προς το παρόν...

Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 20, 2012, 05:44:26 μμ »
  Καλησπέρα aviatora320 , απ' ότι βλέπω το πέτσωμα όντως πρέπει να σε ταλαιπώρησε αρκετά γιατί ορισμένες σανίδες δε ακολούθησαν την ...σωστή γραμμή με αποτέλεσμα απ' οτι φαντάζομαι να χρειάστηκαν αρκετές σφήνες για να κλείσει η γάστρα , να προσέχεις επίσης κα τα ξεχιλίσματα της κόλλας  γιατί πιθανόν να παρουσιάσουν πρόβλημα αν το σκαρί δεν βάφεται μπορείς να  καθαρίζεις την κόλλα όταν ξεχιλίζει με ένα βρεγμένο πανάκι  . Στη φωτό που μας δείχνεις τους αρμούς αν έχει παραμείνει έτσι έχεις ξεχάσει έναν αρμό , αυτόν που είναι μπροστά από την τρύπα του  καταρτιού .
  Καλή συνέχεια  ::salut::
  MERRY XMAS

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ModelsBuilders
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 07, 2013, 06:05:50 μμ »
Καλησπέρα σε όλους.

Πέρασε αρκετός καιρός από το τελευταίο μου ποστ, κάτι που δεν ήθελα αρχικά να κάνω μιας και ζηλεύοντας της παρουσιάσεις κατασκευών άλλον παιδιών εδώ, ήθελα να προσπαθήσω κάτι παρόμοιο. Ενώ ώμος κρατάω αρκετό φωτογραφικό αρχείο από την κατασκευή της "Ερμιόνης", μου ήταν δύσκολο να ποστάρω κάτι. Είναι το πρώτο μου ξύλινο και έχω αρκετές αμφιβολίες για το τι κάνω σωστά και τι όχι.

ΣΧΟΛΙΑ
Λοιπόν. Ας αρχίσω με κάποια σχόλια για αυτά που έχω συνάντηση μέχρι τώρα.

Σχετικά με το μοντέλο. Η artesania latina δυστυχώς δεν έχει την απαιτούμενη λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο μοντέλο. Αποτέλεσμα είναι να χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις, όσο είναι δυνατόν, ειδικά για έναν αρχάριο ξυλομοντελιστή ώστε το μοντέλο να προσεγγίζει το πραγματικό. Η οδηγίες επίσης στο συγκεκριμένο είναι πολύ ελλιπείς. Και πολλά σημεία της κατασκευής δεν συμπεριλαμβάνονται η δεν σχολιάζονται όσο πρέπει. Παραδείγματα όσον λέω είναι.

α. η γάστρα το πλοίου στην πραγματικότητα απ τα τηλεβόλα και κάτω είναι πιο ενισχυμένη σε πάχος. Αυτό η ΑL αποφάσισε να το εξομοίωση χρησιμοποιώντας μόνο δυο κομμάτια ξύλου σαν ζωνάρι. (κάτι που αποφάσισα να αλλάξω)

β. δεν σου δίνει δεύτερο πέτσωμα. (που ειδικά για έμενα τον αρχάριο... δεν παίζει :p )

γ. και ενώ σ δίνει πσεφτοκανονάκια (την κάσα του κανονιού με την κεφαλή του απλά να εξέχει), αποφασίσανε να φτιάξουν τα κεντρικά κανονικά, αλλά όταν πας να κόψης τα τετράγωνα σε τέσσερα από αυτά, πέφτεις πάνω στους νομείς, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους κόψις κι αυτούς.

Αυτά είναι τα πιο εκνευριστικά από αυτά που συνάντησα έως τώρα στην κατασκευή

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Το σημείο που έχω φτάσει φαίνεται παρακάτω στης δυο πιο πρόσφατες φώτο (δυστυχώς από κινητό).

α. Το κατάστρωμα το πέρασα όλο τελικά με βερνικόχρωμα καρυδιάς, αν και έχω αρκετές αμφιβολίες για την κίνηση μου αυτή.

β. Στοκάρισα και και πέρασα δεύτερο πέτσωμα έτσι ώστε να μην υπάρχει το ζωνάρι που έχει στα σχεδία η ΑL άλλα μια πιο παχιά ενιαία μέχρι την τρόπιδα επιφάνεια.

γ. Πολύ βάψιμο (ακριλικά). Όλο έγινε με τον αερογράφο και βασισμένο στα χρώματα της "Ερμιόνης" που κατασκευάζετε στη Γαλλία απ το 1997 ως ρεπλίκα του πραγματικού. Εδώ διαπίστωσα ότι τα χρώματα για να φαίνονται σωστά στο μοντέλο πρέπει να είναι ματ απόχρωσης, αλλιώς είναι πολύ ψεύτικα πάνω στο ξύλο. (πράμα που διόρθωσα στην απόχρωση του κίτρινου).

Ο επίλογος είναι ότι.
α. Χαίρομε πολύ που άρχισα με τα ξύλινα πλοία, εύχομαι να φτιάξω αρκετά και κάποια στιγμή να καταφέρω το επίπεδο κατασκευών που βλέπω εδώ αλλά και σε άλλα φόρουμ με ξύλινα πλοία.

β. Κατάλαβα ότι μπήκα απ την αρχή στα δύσκολα. Αποφασίζοντας να φτιάξω μια φρεγάτα. Οπότε οι επόμενες κατασκευές μου, είναι σίγουρα κάτι ευκολότερο.

γ. Έκανα αρκετά λάθει μέχρι τώρα, έμαθα κάποια πράγματα και θα τα χρησιμοποιήσω στο μελών.

Παρακαλώ κάντε μου σχόλια και παρατηρήσεις γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μάθω και να βελτιωθώ.

Φιλικά
Γιώργος   

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 07, 2013, 07:28:38 μμ »
  Aviatora320 καλησπέρα και από μένα θα συμφωνήσω μαζί σου για τις ελλειπείς οδηγίες των διαφόρων εταιρειών , γεγονός που θεωρώ  απαράδεκτο σε μοντέλα υψηλού κόστους . Έχει να κάνει όμως και με το κόστος για τις εταιρίες αλλά και με το βαθμό δυσκολίας του κάθε μοντέλου και όπως παραδέχτηκες και συ μάλλον ξεκίνησες από ένα μοντέλο που δεν είναι για αρχάριους .
  Όσον αφορά τις παρατηρήσεις που θέλεις να σου κάνουμε  :wink: παρατηρώ ότι έχεις ένα θέμα με το πέτσωμα που στο συγκερκιμένο σκαρί επειδή βάφεται δεν είναι και τόσο σημαντικό αλλά σε άλλα μοντέλα που θα μείνουν ...ξύλινα ;
  Κοιτώντας το δεύτερο πέτσωμα που έκανες βλέπω ότι έχει πέσει διάβασμα .
  Μου αρέσουν πολύ τα χρώματα και η ξεκάθαρη , χωρίς τρεξίματα , γραμμή μεταξύ αυτών . Όσο για το χρώμα του καταστρώματος είναι θέμα γούστου .
  Καλή συνέχεια  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 07, 2013, 08:46:41 μμ »
Καλησπέρα Γιώργο,
Έχεις διαλέξει ιστιοφόρο από την δύσκολη σειρά της AL κάτι που δεν έπρεπε να κάνεις μιας και είναι όπως λες η πρώτη σου κατασκευή.
Γνώμη μας είναι ότι τα έχεις πάει μια χαρά και μας αρέσει η δουλειά που έχεις κάνει μέχρι τώρα.
Αναφέρεσαι στις οδηγίες και θα πρέπει να ξέρεις ότι κάθε εταιρεία έχει τα δικά της γούστα πάνω σ' αυτές, σαφώς και στην AL οι οδηγίες δεν είναι και τόσο επιπέδου.
Σε πολλά κιτ και μάλιστα πιο ακριβότερα υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τους νομείς-κανόνια και θα πρέπει να κουρέψεις ανάλογα τους νομείς.
Για τον χρωματισμό στο κατάστρωμα είναι γούστο του καθενός αρκεί να μην ξεφεύγει πάρα πολύ από τα φυσιολογικά. Εμάς μας αρέσει πιο πολύ οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις.
Δεν ήταν απαραίτητο να βάλεις βερνίκι χρώματος στο κατάστρωμα, μπορούσες να το αφήσεις στην απόχρωση του ξύλου που είχε το κιτ εάν ήθελες.
Καλά έκανες και χρησιμοποίησες ματ αποχρώσεις γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτού του είδους τα πλοία ταιριάζουν καλύτερα. Βλέπουμε ότι μάλλον χρησιμοποίησες τα Tamiya, πολύ καλά χρώματα με πολύ καλό στρώσιμο με αερογράφο, έχουν όμως ένα μειονέκτημα, δεν έχουν ποικιλία χρωματισμών στις ματ αποχρώσεις.
Καλά έκανες και χρωμάτισες το πλοίο, σκέτο ξύλο όπως το έχει στο κουτί νομίζουμε ότι χάνει πάρα πολύ από την πραγματικότητα, ειδικά για την χρονολογία που φτιάχτηκε μιας και τότε χρησιμοποιούσαν χρώματα αλλά και χαλκό στα ύφαλα.
Βλέπουμε επίσης ότι κατά την διαδικασία του δεύτερου πετσώματος χρησιμοποίησες κάποια τεχνική και δεν πήγες στα τυφλά. Αυτή η τεχνική που χρησιμοποίησες για μας επειδή την έχουμε δοκιμάσει είναι πολύ καλή και σίγουρη και μπορείς να κλείσεις την γάστρα πιο εύκολα απ' ότι να σημαδεύεις και να κόβεις τις σανίδες πάνω στο καράβι.
Τα λάθη είναι αναπόφευκτα και δεν τα γλυτώνεις, σε πολλά σημεία μόνο ο ίδιος ίσως να τα ξέρεις.
Στο επίπεδο που λες θα φτάσεις κάποια στιγμή και είμαστε σίγουροι γι' αυτό κρίνοντας από αυτή την κατασκευή.
Σοβαρές παρατηρήσεις δεν έχουμε να κάνουμε, τα έχεις πάει καλά και να ξέρεις ότι ο ξύλινος μοντελισμός απαιτεί μεράκι, υπομονή και επιμονή, δεν χρειάζεται βιασύνη και καλύτερα να κάνεις περισσότερο χρόνο να το φτιάξεις παρά να το φτιάξεις και να μην βλέπετε.
Να προσέξεις στις υπερκατασκευές και την ιστιοφορία του σκάφους για να το αναδείξεις πιο πολύ.
Θα προτείναμε να αλλάξεις τα σχοινιά που δίνονται με το κιτ, μιας και αυτά δεν είναι ότι το καλύτερο.
Εφόσον τα έχεις πάει καλά με το συγκεκριμένο πιστεύουμε δεν θα έχεις πρόβλημα με το επόμενο που σκέφτεσαι να φτιάξεις.
Επίσης για να βελτιωθείς, εσύ ξέρεις σε ποια σημεία υστερείς, υπάρχουν forum από τα οποία μπορείς να μάθεις τεχνικές και τρόπους που θα σου λύσουν πολύ τα χέρια. Θέλει λίγο διάβασμα προκειμένου να εμπεδώσεις διάφορες τεχνικές και αυτές που θα μάθεις καλά να συνεχίσεις να τις υλοποιείς στις δικές σου κατασκευές.

Καλή συνέχεια και για μια ακόμα φορά σου λέμε ότι η δουλειά σου είναι καλή σε σύγκριση με τον βαθμό δυσκολίας που έχει το συγκεκριμένο μοντέλο.

Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 08, 2013, 09:38:40 πμ »
Καλή συνέχεια κι από μένα
Πολύ καλό το βάψιμο σου και η επιλογή των χρωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση ο αερογράφος δίνει άλλη όψη στο σκάφος
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 08, 2013, 02:22:31 μμ »
Γιώργο χαιρετώ.
Θα μου επιτρέψεις μερικές παρατηρήσεις σε ότι αφορά το πέτσωμα της γάστρας.
Στο παρακάτω σκίτσο μπορείς να δείς τις μεθόδους πετσώματος τριών Ναυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, εθνικότητα του μοντέλου σου...
Το αν κάποιος μοντελιστής θα ακολουθήσει και σε ποιόν βαθμό την πιστότητα είναι δικό του θέμα και εξαρτώμενο απο διάφορα.
Όμως βλέποντας την τεχνική που ακολούθησες στο δικό σου πέτσωμα, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω το ανάποδο κόψιμο των σόκκορων. Ίσως δεν το κατάλαβες, αλλά αυτό συνέβει είτε γιατί προχώρησες το πέτσωμα απο πάνω πρός τα κάτω περισσότερο απ' όσο έπρεπε, είτε λιγότερο. Στην συνέχεια συνθέτοντας το πέτσωμα απο την καρίνα πρός τα επάνω, άρχισες να συναντάς και να κόβεις ήδη τοποθετημένα μαδέρια ή να προσθέτεις μαδέρια αλλά του επάνω μέρους...
Ο σωστός τρόπος είναι να κατεβαίνεις πετσώνοντας και μέχρι εκεί όπου η καμπυλότητα πλώρης-πρύμνης δεν αφήνει το μαδέρι (ή τα τμήματα μιάς σειράς) να ακουμπήσει στα ποδοστάματα. Τότε σταματάς εκεί και ξεκινάς το πέτσωμα απο κάτω-την καρίνα πρός τα επάνω. Έτσι όταν φτάνεις να συνατήσεις τα μαδέρια του επάνω μέρους, μπορείς και πρίν τοποθετήσεις ένα μαδέρι, να το μορφοποιήσεις (κόψεις) ώστε να μπορεί να δεχθεί το επόμενο ανεβαίνοντας. Τέλος έτσι έχεις την δυνατότητα να κτίσεις την γάστρα συμμετρικά και να την ολοκληρώσεις (κλείσεις)  με ένα μαδέρι (καταφραή).
Στο επόμενο όπως μου λέει ακόμα ο δάσκαλος μου... :wink:
Thx

There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ModelsBuilders
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 09, 2013, 10:50:52 πμ »
Παιδιά καλήμερα και πάλι!!

Ευχαριστώ πολύ για της παρατηρήσεις και τα σχόλια. Βασίλη-Μαρία το βάψιμο έγινε με Tamiya και κάποια ακριλικά της Italeri. Έχεις μεγάλο δίκιο όσον αφορά της απαλότερες αποχρώσεις. Ίσος φταίει το scalle effect, ίσος το ίδιο το ξύλο, άμα το ξαναέβαφα θα επιχειρούσα σίγουρα με κάτι λίγο πιο ανοιχτώ στο μπλε αλλά και στο κόκκινο. (Δυστυχώς η έλλειψη χρωμάτων στα ελληνικά μοντελιστηκά καταστήματα είναι κι αυτό ένα πρόβλημα).
Στέργιε και Θανάση, όντος το πρώτο πέτσωμα ήταν μεγάλη ταλαιπωρία. Αυτό περισσότερο γιατί πέραν του ότι είχα πάρει μια ιδέα από το φόρουμ, πήγαινα κυριολεκτικά στα τύφλα. Επίσης η γάστρα της φρεγάτας που είναι "αχλαδοτή" ήταν μεγάλο μπέρδεμα για εμένα. Όταν αποφάσισα οπότε για το δεύτερο πέτσωμα και το στοκάρισμα για να χαθεί το σκαλοπάτι που έκανε το ζωνάρι της ΑΛ, δεν έδωσα την απαραίτητη προσοχή. Το επόμενο όμως θα έχει περισσότερη μελέτη. 8)

Αυτό που θέλω να ρωτήσω γιατί αναφέρθηκε είναι για της κλωστές. Στην "Ερμιόνη"  τι κλωστές θα πρεπε να προμηθευτώ?. Το scale της είναι 1/89.

Επίσης έχω περάσει ένα χέρι μόνο βερνίκι ματ της "Gallera" νομίζω λέγετε. Πείτε μου λίγο πώς βερνικώνετε εσείς γιατί σε ξύλινο δεν έχω ξαναβερνικόσει. Σκεφτόμουν και το Danish Oil που το διάβασα εδώ στο φόρουμ αλλά νομίζω δεν θα ενδείκνυται για το δικό μου μοντέλο.

Αυτά προς το παρών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα σχόλια σας και πάλι. ::salut::

Γιώργος

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 09, 2013, 11:04:07 πμ »
.... σχετικά με το βερνίκι της Galleria, έχω την εντύπωση πως ο Βασίλης που έχει σημαντική εμπειρία με αυτό, περνάει δύο στρώσεις τουλάχιστον...
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 10, 2013, 12:39:02 μμ »

Επίσης έχω περάσει ένα χέρι μόνο βερνίκι ματ της "Gallera" νομίζω λέγετε. Πείτε μου λίγο πώς βερνικώνετε εσείς γιατί σε ξύλινο δεν έχω ξαναβερνικόσει. Σκεφτόμουν και το Danish Oil που το διάβασα εδώ στο φόρουμ αλλά νομίζω δεν θα ενδείκνυται για το δικό μου μοντέλο.

Γιώργος

Καλημέρα Γιώργο,

Δεν είναι απαραίτητο να βάζεις βερνίκι πάνω στα χρώματα, αυτό εξαρτάται από σένα, εμείς βερνικώνουμε τα μοντέλα μας ειδικά στην γάστρα για προστασία και μόνο του χρώματος. Το βερνίκι εάν θέλεις να βάλεις είναι επιλογή δική σου.
Για το Danish Oil σίγουρα και δεν ενδείκνυται για το δικό σου μοντέλο μιας και είναι βαμμένο, μπορούσες να χρησιμοποιήσεις αυτό το υλικό εάν άφηνες την γάστρα σου άβαφη.
Στην φωτογραφία που βλέπεις η κατασκευή έχει περαστεί με λευκό της Vallejo και με αερογράφο (δεν θυμάμαι πόσα χέρια λευκό έχω περάσει), έχει μετά περαστεί με δύο χέρια βερνίκι Galleria.

Βασίλης

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ModelsBuilders
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 18, 2013, 09:18:27 πμ »

Καλησπέρα σε όλους!!

Πέρασε καιρός από το τελευταίο μου ποστ στο φόρουμ και αυτό κύριός λόγο επαγγελματικών μου υποχρεώσεων. Με το λίγο χρόνο που μου απομένει ώμος, έχω καταφέρει να προχωρήσω στην κατασκευή του Ερμιόνη, και είμαι αρκετά ικανοποιημένος με αυτό που έχω καταφέρει μέχρι τώρα παρόλα τα λάθει μου (που δεν είναι και λίγα :p)

Σας παραθέτω οπότε κάποιες φωτογραφείς, με τη παρούσα φάση της κατασκευής

Τα ύφαλα του πλοίου, έξαλα, gun ports και κάποια κομμάτια της υπερκατασκευής έχουν τοποθετηθεί.
Τα κανόνια του κάτω καταστρώματος έχουν τοποθετηθεί και κολλήσει στις θέσεις τους με ελάχιστη λεύκη κόλα, που είναι πλέων διαφανείς.
Διακοσμητικά πλώρης και πρύμης βάφτηκαν και τοποθετήθηκαν. Στα εν λόγο χρειάστηκαν  τεχνικές wash όπως της αναγραφής του ονόματος στο ανάγλυφο casted iron.
Μια διακοσμητική προσθήκη που αποφάσισα να κάνω ήταν να φτιάξω τα διχτυωτά σχοινιά στα ρέλια της μπάντας του καταστρώματος. Το να τα πλέξω εγώ ήταν αδύνατο, μιας και το πλοίο είναι στην 1/89, ψάχνοντας ώμος για κάποια τεχνική στο internet, βρήκα μια πολύ χρήσιμη, κατασκευής διχτυών από γάζα στο naftotopos.gr, και αυτή εφάρμοσα ώστε να βγει ένα ικανοποιητικό για μένα αποτέλεσμα.

Δυστυχώς οι επαγγελματικές υποχρεώσεις θα με κρατήσουν εκτός Ελλάδας, και θα επιστρέψω στην ενεργό δράση απ το Σεπτέμβρη. Ωστόσο θα παρακολουθώ της εξελίξεις στο φόρουμ και θα χαρώ πολύ να δω καινούριες τεχνικές και ιδέες από τα εμπειρότερα μελή.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!!
Γιώργος

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 18, 2013, 11:24:25 πμ »
Γιώργο πολύ καλές οι φωτογραφίες σου και η πρόοδος γενικότερα.
Ενημέρωσε μας όταν βρεις χρόνο για τις "τεχνικές wash" !
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ModelsBuilders
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 18, 2013, 09:19:53 μμ »
Γεια σου Στέργιε.!!
Το wash είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείτε κατά κόρον στα πλαστικά μοντέλα. Από εκεί την γνωρίζω και εγώ. Αυτό πού επιτυγχάνετε είναι να τονιστεί η εικόνα του βάθους, δημιουργώντας τεχνητές σκιές πάνω στις γωνίες και εσοχές της επιφάνειας το μοντέλου.
Στη δική μας περίπτωση..θα είναι πχ. Η βαφή του ανάγλυφου ονόματος του πλοίου. (για να δουλέψει το wash σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει φυσικά, το όνομα να είναι χαραγμένο προς τα μέσα και όχι προς τα έξω).
Τα βήματα είναι τα εξής
1.την επιφάνεια μας (Casting metal κομμάτι, όνομα του πλοίου, στην περίπτωσή μας) την βάφουμε στο βασικό χρώμα.
2.Όταν στεγνώσει, την περνάμε γυαλιστερό βερνίκι ή παρκετίνη (εγώ για όλα μου τα πλαστικά χρησιμοποιώ παρκετίνη) και την αφήνουμε τουλάχιστον 1-2 ώρες να στεγνώσει.
3.Παίρνουμε λάδι ζωγραφικής στο χρώμα που θέλουμε να φαίνεται το ανάγλυφο, αραιώνουμε κατά πολύ με white spirit έτσι ώστε να παίρνει απλά χρώμα το white spirit (1/20 θα λεγα, άλλα πάντα το κάνω με το μάτι)
4.και με ενα πινελάκι (παχύ, ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας) που το ποτίζουμε με το μείγμα Λάδι-white spirit. Το απλώνουμε ώστε να τρέξει μέσα στις σχισμές (πχ. Ανάγλυφο ονόματος) Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιας που η επιφάνεια είναι γυαλιστερή και το λάδι θα ρέει ανενόχλητο, δε χρειάζεται παρά να ακουμπήσουμε λίγο τη σχισμή με τη μύτη του πινέλου και αμέσως θα τρέξει μόνο του σ όλη την επιθυμητή περιοχή (και αυτό χαρακτηριστικά λέγετε pin wash). Το αφήνουμε 5-10 λεπτά να στεγνώσει
5.με ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας (καθαρό) σκουπίζουμε..με ελάχιστη νοπάδα, (σαλιώνουμε λίγο το χαρτί :p ) το περιττό ξεραμένο λάδι απομακρύνετε, και έχουμε το όνομα αναγραμμένο στην πινακίδα μας. :)
6.Βερνικώνουμε ανάλογα με τα γούστα μας. (το ματ βερνίκι θα εξαφανίσει τη γυαλάδα της παρκετίνης ή του γυαλιστερού βερνικιού)

Σημαντικό είναι να πω ότι άμα κάνεις wash με λάδι, βάψε την επιφάνεια με ακρυλικό χρώμα, έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να στο σηκώσει το white spirit.

Ελπίζω να είναι χρήσιμο και για σας αυτό.. φυσικά αποτελεί τον τρόπο που ξέρω από ένα άλλο κομμάτι μοντελισμού και σαφώς θα υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

Γιώργος

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 19, 2013, 11:57:46 μμ »
Γεώργιε ευχαριστώ
σε γενικές γραμμές κατάλαβα τι γίνεται.
Όταν χρειασθεί θα επανέλθω.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ModelsBuilders
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 08, 2014, 03:34:58 μμ »
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους συνμοντελιστές!

Μετά από πολύ καιρό.. ξαναγράφω στο forum. Δυστυχώς η δουλειά αλλά και η παράλληλη ενασχόληση με άλλα μοντελιστικά θέματα είχαν βάλει το Hermione στην άκρη για λίγο.

Η φάση που  βρίσκεται τώρα είναι η αρχή της αρματοσιάς. Με fore, main και mizen να έχουν τοποθετηθεί και τα επόμενα βήματα να θέλουν την τοποθέτηση σχοινών και μακαράδων.
Παρακαλώ λοιπόν θερμά, αν έχετε υπόψην τεχνικές και tips, να μη διστάσετε να μου τις προτείνετε. Δεν έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με αρματοσιά οπότε είμαι ανήσυχος για το αποτέλεσμα.
Παραθέτω λοιπόν κάποιες φωτογραφίες με από το την σημερινή εικόνα της προσπάθειάς μου.

Ευχαριστώ και καλό μοντελάρισμα σε όλους!
Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Δημήτρης
« Απάντηση #24 στις: Μαΐου 08, 2014, 06:13:23 μμ »
Γιώργο καλησπέρα, η δουλειά σου είναι πολύ όμορφη και καθαρή. Μπράβο σου. Δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για να σε βοηθήσω όσον αφορά την τοποθέτηση των σχοινιών,καθότι είμαι νέος στο χόμπυ.Βέβαια και εγώ βρίσκομαι σε αυτή την φάση με το bluenose.Ενοείται ότι όπου μπορώ να βοηθήσω με την μικρή μου εμπειρία , θα το κάνω ευχαρίστως.  ::salut::

Tags: