Αποστολέας Θέμα: Πινέλα με φυσική τριχα και συντήρηση  (Αναγνώστηκε 29036 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος DaNiS

• Scale 1/48
  • *
Απ: Πινελα με φυσικη τριχα και συντηρηση
« Απάντηση #25 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 09:36:49 μμ »
Σήμερα πήγα και αγόρασα το εν λόγο σαπούνι masters brush cleaner .

Πινέλα που τα έβλεπα καθαρά έβγαζαν βρωμιά !
Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ότι έβλεπα να βγαίνουν και χνουδάκια και μπιλάκια χρώματος που δεν είναι αντιληπτά παρα μόνο όταν ξεκινάς να ζωγραφίσεις και καμια φορα βλέπεις ένα χνουδάκι στην φιγούρα και αναρωτιέσαι που βρέθηκε αυτό ::glossa:: !

Πολύ καλό υλικό παιδιά , κατευχαριστημένος !!!!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #26 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 10:04:46 μμ »
Πού το βρήκες; Φαντάζομαι στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα το έχει κανένας; Θενκς προκαταβολικά.

Αποσυνδεδεμένος DaNiS

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #27 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 10:11:58 μμ »
Απο κατάστημα με είδη ζωγραφικής το αγόρασα από Ζιρίχη. Μου βγήκε ακριβό (όπως όλα εδωπέρα) γύρο στα 20ευρό το μεσαίο κουτάκι αλλά βλέπω ότι κάνει δουλειά
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αποσυνδεδεμένος thkar

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αρμενία
    • Scale Modelling Info
« Απάντηση #28 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 10:14:41 μμ »
Aπο οτι εχω ακουσει και γνωριζω τοσο τα ακρυλικα, οσο τα μελανια (σινικη, ακρυλικα) ΚΑΙ τα λαδια (λογω των διαλυτικων) φθειρουν την φυσικη τριχα. Θεωρητικα αν θελουμε τα πινελα να μεινουν αθανατα πρεπει να τα χρησιμοποιουμε με υδατοχρωματα μονο. Απο εκει και περα ειναι ζητημα επιλογης, αν θες ενα πινελο για να θαψουν μαζι σου ή να κανεις την δουλεια σου με τον καλυτερο τροπο. Ακομη και με αυτη την φθορα τα πινελα κρατανε πολυ περισσοτερο απο το συνολικο κοστος των συνθετικων που θα αγοραζες.
Καπου εδω να τονισουμε κατι. Ο λογος που οι περισοτεροι εικαστικοι δεν χρησιμοποιουν kolinsky με ακρυλικα ή λαδια (αλλα χρησιμοποιουν φυσικη τριχα, οπως βοδιου ή χοιρου) ειναι γιατι τις περισσοτερες φορες δουλευουν το χρωμα τους με παστα. Οταν δουλευουν ομως με πολυ διαλυμενο χρωμα και επαλληλα στρωματα, τοτε χρησιμοποιουν λογω της καλυτερης πινελιας.
Για παραδειγμα θα δεις οτι ολοι οι inkers συνιστουν series 7 ή Raphael με την γνωση οτι το μελανι ταλαιπωρει το πινελο. Παντως εγω εχω πινελα 15 χρονων τα οποια διατηρουν τελεια μυτη και η συμπεριφορα τους δεν εχει αλλαξει σε αξιοσημειωτο βαθμο.

ΥΓ Σχετικα με το αρθρο που παραθετεις. Η συμβουλη του ειναι μεν σωστη, αλλα σκεψου οτι στην ζωγραφικη ενα πινελο Νο4 ειναι απο τα ''μικρα'' και κοστιζει 20 ευρω. Αντιλαμβανεσαι οτι οσο παμε απο το Νο6 (ενα μεσαιο-γενικο μεγεθος) και πανω ποσο ανεβαινει το κοστος. Στον μοντελισμο παιζουμε με Νο2 και κατω.

@Busa
Το σαπουνακι δεν το εχω πετυχει στην Ελλαδα, αλλα η τιμη του ειναι γυρω στα 5 ευρω και ενα βαζακι κραταει χρονια.

Μια λογική παράθεση ::arrowred::

Τα Kolinsky όντος ζούν στην βόρεια Ασία και ιδιαίτερα στην Σιβηρία. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος ότι οι καλύτεροι κατασκευαστές πινέλων η τουλάχιστον από τους καλύτερους να είναι Ρώσσικες εταιρίες. Όλες οι εταιρίες που αναφέρθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με Ρωσσία εκτός από την προμήθεια. Ψάχνοντας  λοιπόν λίγο περισσότερο (όχι μόνο γενικά αλλά και συγκεκριμένα για μοντελισμό) βρέθηκε ο ένοχος Ρώσσος -  Chernaya Rechka (Black River)

Η παρακάτω φωτογραφίες είναι απο δείγμα (Νο 3) που μου χάρισε για δοκιμή σήμερα ένα από τα τοπικά (Αρμένικα) καταστήματα με είδη ζωγραφικής. Υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα είδη και κάποια από αυτά σίγουρα ταιριάζουν στο προφίλ του μοντελισμού. Το συγκεκριμενο πινέλο έχει κόστος 2.5 EUR (μαζί με ΦΠΑ). Το δοκίμασα ήδη και πραγματικά έχει μεγάλη διαφορά απο τα συνθετικά.

Επειδή είναι γνωστό ότι στον μοντελισμό χρησιμοποιούμε από Νο 2 και κάτω, κάποιες τιμές λιανικής από την Chernaya Rechka για σύγκριση
Chernaya Rechka (Black River) -    ΠΙΝΈΛΟ #00 kolinsky = Λιανική τιμή 1.4 EUR
Chernaya Rechka (Black River) -    ΠΙΝΈΛΟ #1 kolinsky = Λιανική τιμή 1.8 EUR
Chernaya Rechka (Black River) -    ΠΙΝΈΛΟ #2 kolinsky = Λιανική τιμή 2.2 EUR

Ένα από τα on-line shop που μπορείτε να τα βρείτε - http://www.hobby.dn.ua/en/chernaya-rechka-m-189.html
Παρόλα τα παραπάνω και μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα πολλές Ρώσσικες (πάνω από 6) εταιρίες, ο καλύτερος όμως Ρώσσος κατασκευαστής πινέλων θεωρείται η εταιρία Kolonok - http://www.kolonok.com). Η Καλανόκ υπάρχει από το 1937 και εκτός Ρωσσίας (και CIS χώρες) τα βρίσκεις από το Artist Supply Source (http://www.artistsupplysource.com/home.php)

Επειδή σίγουρα θέλω να κάνω την δουλεία μου με τον καλύτερο τρόπο (σίγουρα όχι να τα θάψουν μαζί μου) άλλα συνάμα θέλοντας πάντα να έχω το δικαίωμα επιλογής και πρόσβασης στην καλύτερη ποιότητα, πάντα όμως με την χαμηλότερη τιμή αγοράς ειδικά στην δύσκολη εποχή που ζούμε. 

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #29 στις: Νοεμβρίου 21, 2012, 05:49:52 μμ »
Μια λογική παράθεση ::arrowred::

Τα Kolinsky όντος ζούν στην βόρεια Ασία και ιδιαίτερα στην Σιβηρία. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος ότι οι καλύτεροι κατασκευαστές πινέλων η τουλάχιστον από τους καλύτερους να είναι Ρώσσικες εταιρίες. Όλες οι εταιρίες που αναφέρθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με Ρωσσία εκτός από την προμήθεια. Ψάχνοντας  λοιπόν λίγο περισσότερο (όχι μόνο γενικά αλλά και συγκεκριμένα για μοντελισμό) βρέθηκε ο ένοχος Ρώσσος -  Chernaya Rechka (Black River)

Η παρακάτω φωτογραφίες είναι απο δείγμα (Νο 3) που μου χάρισε για δοκιμή σήμερα ένα από τα τοπικά (Αρμένικα) καταστήματα με είδη ζωγραφικής. Υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα είδη και κάποια από αυτά σίγουρα ταιριάζουν στο προφίλ του μοντελισμού. Το συγκεκριμενο πινέλο έχει κόστος 2.5 EUR (μαζί με ΦΠΑ). Το δοκίμασα ήδη και πραγματικά έχει μεγάλη διαφορά απο τα συνθετικά.

Επειδή είναι γνωστό ότι στον μοντελισμό χρησιμοποιούμε από Νο 2 και κάτω, κάποιες τιμές λιανικής από την Chernaya Rechka για σύγκριση
Chernaya Rechka (Black River) -    ΠΙΝΈΛΟ #00 kolinsky = Λιανική τιμή 1.4 EUR
Chernaya Rechka (Black River) -    ΠΙΝΈΛΟ #1 kolinsky = Λιανική τιμή 1.8 EUR
Chernaya Rechka (Black River) -    ΠΙΝΈΛΟ #2 kolinsky = Λιανική τιμή 2.2 EUR

Ένα από τα on-line shop που μπορείτε να τα βρείτε - http://www.hobby.dn.ua/en/chernaya-rechka-m-189.html
Παρόλα τα παραπάνω και μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα πολλές Ρώσσικες (πάνω από 6) εταιρίες, ο καλύτερος όμως Ρώσσος κατασκευαστής πινέλων θεωρείται η εταιρία Kolonok - http://www.kolonok.com). Η Καλανόκ υπάρχει από το 1937 και εκτός Ρωσσίας (και CIS χώρες) τα βρίσκεις από το Artist Supply Source (http://www.artistsupplysource.com/home.php)

Επειδή σίγουρα θέλω να κάνω την δουλεία μου με τον καλύτερο τρόπο (σίγουρα όχι να τα θάψουν μαζί μου) άλλα συνάμα θέλοντας πάντα να έχω το δικαίωμα επιλογής και πρόσβασης στην καλύτερη ποιότητα, πάντα όμως με την χαμηλότερη τιμή αγοράς ειδικά στην δύσκολη εποχή που ζούμε.

Ποσταρες μονος σου κατι που ηθελα να σε ρωτησω μιας και απ οτι καταλαβα ταξιδευεις συχνα στην Ρωσια  :D
Καιρο τωρα ειχα την απορια πως δεν ειχε εμφανιστει δυνατα καποια ρωσικη εταιρεια κατασκευης πινελων με την λογικη οτι εχουν μεσα στα ποδια τους την πρωτη υλη. Ελπιζω να κανουν εντονοτερη την παρουσια τους και να δινουν μεγαλυτερη σημασια στην ποιοτητα, οποτε να κερδισουμε ολοι. Ηδη εχω χτυπησει ενα φοβερο σετ ακουαρελες White Nights με 24 ευρω, το οποιο ειναι εξαιρετικο και το αντιστοιχο σε γνωστη μαρκα θα εκανε 50+ ευρω.

Αποσυνδεδεμένος thkar

• Scale 1/72
  • *
    • Scale Modelling Info
« Απάντηση #30 στις: Νοεμβρίου 21, 2012, 07:40:23 μμ »
Η αλήθεια είναι ότι ταξιδεύω συχνά στην Ρωσσία  :)
Όπως προανέφερα η εμπειρία μου με τα πινέλα είναι περιορισμένη και εδώ χρειάζομαι την βοήθεια κάποιου με μεγαλύτερη πείρα. Ξανά να αναφέρω ότι το πόστ σου είναι πολύ καλό και χρήσιμο.

Το Σαβατοκύριακο θα πάω για ψώνια στα κατασήματα για τα πινέλα που προανέφερα αλλά και όσα βρώ διαθέσιμα από Ρώσσικα. Θα ήθελα να γράψω με την ευκαιρία του δικού σου πόστ μερικές πληροφορίες γιαυτά που θα βρώ. Για καλή μου τύχη θα έχω μαζί μου ένα φίλο μου ζωγράφο που ξέρει αρκετά καλά την αγορά, αλλά και έχει πολύ καλό background στην  ζωγραφική. Παρεπιπτόντος μου είπε ήδη ότι για το δικό μας άθλημα (μοντελισμό) καλό θα είναι να δοκιμάσω και τα πινέλα από τρίχα γουρούνι και βόδι, όπως και εσύ πολύ σωστά ανέφερες πρίν (άσε που είναι πολύ ποιό φτηνά από τα Kolinsky).

Ένα από τα σημαντικά πράγματα που μου είπε είναι ότι η ονομασία Kolinsky ακόμα και αν αναγράφετε πάνω στα πινέλα δεν σημαίνει ότι η τρίχα προέρχεται από το συγκεκριμένο ζώο, αλλά πιθανότατα είναι ποιότητας Kolinsky μιας και οι Ρώσσικες εταιρίες (και όχι μόνο) μαυτό τον τρόπο προσπαθούν να διευρύνουν την πρώτη ύλη και από άλλα ζωντανά με έντεχνο τρόπο. Η Καλανόκ όμως δεν το κάνει γιατί πάνω στα πινέλα της έχει ακριβώς από που προέρχεται η πρώτη ύλη, γιαυτό είναι και ποιό ακριβά από τα υπόλοιπα. Όπως καταλαβαίνεις το θέμα σου σηκώνει ακόμα περοσσότερο συζήτηση. Τα νέα μου σύντομα.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #31 στις: Νοεμβρίου 22, 2012, 02:27:04 πμ »
Η αλήθεια είναι ότι ταξιδεύω συχνά στην Ρωσσία  :)
Όπως προανέφερα η εμπειρία μου με τα πινέλα είναι περιορισμένη και εδώ χρειάζομαι την βοήθεια κάποιου με μεγαλύτερη πείρα. Ξανά να αναφέρω ότι το πόστ σου είναι πολύ καλό και χρήσιμο.

Το Σαβατοκύριακο θα πάω για ψώνια στα κατασήματα για τα πινέλα που προανέφερα αλλά και όσα βρώ διαθέσιμα από Ρώσσικα. Θα ήθελα να γράψω με την ευκαιρία του δικού σου πόστ μερικές πληροφορίες γιαυτά που θα βρώ. Για καλή μου τύχη θα έχω μαζί μου ένα φίλο μου ζωγράφο που ξέρει αρκετά καλά την αγορά, αλλά και έχει πολύ καλό background στην  ζωγραφική. Παρεπιπτόντος μου είπε ήδη ότι για το δικό μας άθλημα (μοντελισμό) καλό θα είναι να δοκιμάσω και τα πινέλα από τρίχα γουρούνι και βόδι, όπως και εσύ πολύ σωστά ανέφερες πρίν (άσε που είναι πολύ ποιό φτηνά από τα Kolinsky).

Ένα από τα σημαντικά πράγματα που μου είπε είναι ότι η ονομασία Kolinsky ακόμα και αν αναγράφετε πάνω στα πινέλα δεν σημαίνει ότι η τρίχα προέρχεται από το συγκεκριμένο ζώο, αλλά πιθανότατα είναι ποιότητας Kolinsky μιας και οι Ρώσσικες εταιρίες (και όχι μόνο) μαυτό τον τρόπο προσπαθούν να διευρύνουν την πρώτη ύλη και από άλλα ζωντανά με έντεχνο τρόπο. Η Καλανόκ όμως δεν το κάνει γιατί πάνω στα πινέλα της έχει ακριβώς από που προέρχεται η πρώτη ύλη, γιαυτό είναι και ποιό ακριβά από τα υπόλοιπα. Όπως καταλαβαίνεις το θέμα σου σηκώνει ακόμα περοσσότερο συζήτηση. Τα νέα μου σύντομα.

Για να μην μπαινεις αδικα σε κοπο τα πινελα απο χοιρο χρησιμοποιουνται στην ζωγραφικη με ακρυλικα ή λαδια οταν διαχειριζομαστε πυκνη παστα χρωματος η οποια λογω της αντιστασης δεν θα απλωνοταν με τιποτα με μαλακο πινελο. Ομοιως τα πινελα απο βοδι απλα ειναι ενα-δυο βηματα πιο μαλακα. Οποτε στο μοντελιστικο συμπαν τα χοιρου κανουν (οχι απλα κανουν ισως ειναι ιδανικα) για Drybrush, τεχνικες φθορων και τα βοδιου για βαψιμο επιφανειων.
Παντως ειμαι πολυ περιεργος για το τι θα βρεις στην βολτα σου. Δεν θεωρω καθολου απιθανο να υπαρχει καποια εταιρεια με πολυ καλο και οικονομικο προιον. Δυστυχως οι συντροφοι το μαρκετινγκ δεν το εχουν καθολου. Απο καθαρη περιεργεια, η Καλανοκ τι τιμη μοναδος εχει? Το καναδεζικο site που τα ειδα εχει μονο σετ και σβουριξε το κεφαλι μου απο τις κατοσταρες. Το εταιρικο site δεν πολυλειτουργει (αυτα που λεγαμε).
Εχω διαβασει οτι η μπαγαποντια των εταιρειων παιζεται με την φραση ''red sable'', το οποιο δεν ειναι κολινσκυ αλλα ενα παρεμφερες ειδος με κατωτερης ποιοτητας τριχα, το οποιο ομως και παλι ειναι ανωτερο απο συνθετικο. 
Οσο αναμενομεν λοιπον νεα απο την μητερα Ρωσια, ακουμε αυτο:

::salut::

Αποσυνδεδεμένος giorgos800

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #32 στις: Νοεμβρίου 22, 2012, 01:23:50 μμ »
Πολυ ωραιο και κατοπιστικό αρθρο φιλε Ιδομενεα.

Δυο ερωτήσεις θα ήθελα να κανω.
 ::arrowred:: Το αραβικο κομι, που αναφερεις για την επαναφορα του σχηματος του πινελου, πού μπορουμε να το βρούμε και πώς το ζητάμε?

::arrowred:: Εισαι σιγουρος οτι ο Κατσαχνιάς ειναι ανοιχτός? Τελευταία φορα που περασα απο την 3ης Σεπτεμβρίου, γυρω στον Οκτωβριο, το μαγαζι ήταν κλεισό με λουκετα.

Αποσυνδεδεμένος thkar

• Scale 1/72
  • *
    • Scale Modelling Info
« Απάντηση #33 στις: Νοεμβρίου 22, 2012, 01:43:00 μμ »
Επειδή το πρώτο κατάστημα είναι δίπλα μου το επισκέφτηκα σήμερα κιόλας :)

Τα παραπάνω Chernaya Rechka (Black River) είναι διαθέσιμα και φυσικά πήρα από ένα.
Όλα μαζί (και τα πέντε) κόστισαν λιγότερο από 7 ευρό.
Το κατάστημα επειμένει ότι είναι γνήσια ποιότητα από kolinsky, και όσο για τα Kolonok υπάρχει αυτή την στιγμή πρόβλημα προμήθειας από St. Peterborough.  ::salut:: 

Αποσυνδεδεμένος blackglaze

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Χριστουπολη - Πορτο...πηγαινε ελα.
« Απάντηση #34 στις: Νοεμβρίου 22, 2012, 07:42:16 μμ »

::arrowred:: Εισαι σιγουρος οτι ο Κατσαχνιάς ειναι ανοιχτός? Τελευταία φορα που περασα απο την 3ης Σεπτεμβρίου, γυρω στον Οκτωβριο, το μαγαζι ήταν κλεισό με λουκετα.

...εχει ανοιξει πιο κατω στην ιδια πλευρα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #35 στις: Νοεμβρίου 22, 2012, 08:43:20 μμ »
Δηλαδή που;
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #36 στις: Νοεμβρίου 23, 2012, 02:42:19 πμ »
Πολυ ωραιο και κατοπιστικό αρθρο φιλε Ιδομενεα.

Δυο ερωτήσεις θα ήθελα να κανω.
 ::arrowred:: Το αραβικο κομι, που αναφερεις για την επαναφορα του σχηματος του πινελου, πού μπορουμε να το βρούμε και πώς το ζητάμε?

arabic gum το λενε, εχει στο Πλαισιο W&N στα μπουκαλακια με τα προσθετα για ακουαρελα

Την περασμενη βδομαδα ψωνισα απο Κατσαχνια οποτε ναι ζει και βασιλευει ακομα.
 ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #37 στις: Νοεμβρίου 23, 2012, 02:57:44 πμ »

Τα παραπάνω Chernaya Rechka (Black River) είναι διαθέσιμα και φυσικά πήρα από ένα.
Όλα μαζί (και τα πέντε) κόστισαν λιγότερο από 7 ευρό.
Το κατάστημα επειμένει ότι είναι γνήσια ποιότητα από kolinsky, και όσο για τα Kolonok υπάρχει αυτή την στιγμή πρόβλημα προμήθειας από St. Peterborough.  ::salut::

Πως τα εκοψες? Κρατανε το σχημα τους? Η μυτη ειναι αρκετα μυτερη? Απο πινελο σε πινελο εχει ποιοτικες διαφορες? Εχεις κανενα W&N ή αλλο φιρματο πινελο να συγκρινεις?
Οσο για τα καλανοκ, το εψαξα λιγο χθες και σε ενα forum ζωγραφικης μια κοπελα ειχε παρει ενα σετ και το συγκρινε με την βοηθεια ενος γνωστου της καταστηματαρχη που κατεχει με W&N. Το αποτελεσμα ηταν οτι εκτος απο ενα πλακε, το οποιο ειχε θεμα με το σχημα, τα στρογγυλα ηταν ενα κλικ κατω και αυτο μονο και μονο γιατι το W&N ειχε καλυτερη μυτη (αλλα οριακα καλυτερη). Ειναι λιγο μικροτερα σε μεγεθος. Η εντυπωση ηταν θετικη με επιφυλαξη στην αντοχη στο χρονο. Τωρα το προβλημα ειναι οτι αν δεν το διαλεξεις μονος σου, μπορει να σου ερθει οτι να ναι και ο μονος τροπος για να συμφερει ειναι να ειναι σε πααααρα πολυ χαμηλοτερη τιμη, οποτε να ρισκαρεις απο τα 3 πχ να σου βγει αστερι το 1 και τα αλλα 2 οκ. Δυστυχως περα απο ενα περιεργο καταστημα στην εταιρικη σελιδα που παροτι εχει paypal δεν μου κανει και πολυ αξιοπιστο, μονο σε 2 καναδεζικα site τα βρηκα.

Αποσυνδεδεμένος thkar

• Scale 1/72
  • *
    • Scale Modelling Info
« Απάντηση #38 στις: Νοεμβρίου 23, 2012, 10:30:02 πμ »
Εκ πρώτης ματιάς χωρίς δοκιμή σε χρώμα (περιμένω το ΣΚ να βρώ και άλλα) φαίνονται καλά.

Ποιό συγκεκριμένα ::arrowred::

-  Κρατάνε το σχήμα τους
-  Η μύτη είναι αρκετά μυτερή ειδικά στα μικρά νούμερα (το 2 δεν φαίνεται πολύ καλό από άποψη μύτης, μπορεί να έτυχε σε εμένα)
- Ποιοτικά δεν διακρίνω διαφορές με το μάτι, είναι όλα της ίδιας σειράς μπορεί άλλο έτος κατασκευής γιατί έχουν διαφορετικό χρώμα τα μεταλλικά μέρη.
- Το σχήμα τους είναι καλό θα έλεγα σε μήκος και πιάσιμο (το 00 είναι διαφορετικό, ποιό χοντρό στο πιάσιμο από τα υπόλοιπα για καλύτερο έλενχο στο βάψιμο, άρα συμπαιρένω ότι έχουν προβλεφτεί σχεδιαστικές λεπτομέρειες - θετικό)
- Χρωματικά είναι ίδια, προς το σκούρο καφέ η τρίχα.

Δυστυχώς δεν έχω κάποιο W&N μαζί μου για σύγκριση (θα προσπαθήσω να βρω εδώ μερικά) αλλά το ΣΚ όπως είπα θα προσπαθήσω να βρώ και άλλα πινέλα. Δεν προλαβαίνω τον Δεκέμβρη να πάω απευθείας στο κεντρικό κατάστημα της "Καλανόκ" αλλά πιθανώς να το προλάβω το Ιανουάριο. Μέχρι τότε θα κάνω διάφορες συγκρίσεις με αυτά που θα έχω στην κατοχή μου. ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος thkar

• Scale 1/72
  • *
    • Scale Modelling Info
« Απάντηση #39 στις: Νοεμβρίου 25, 2012, 03:44:24 μμ »
Πάλι εδώ στο ίδιο θέμα με περισσότερα νέα.  :)

Μετά την βόλτα σε διάφορα μαγαζιά βρήκα κάποια άκρη. Δυστυχώς δεν βρήκα πολλά διαθέσιμα γιατί έχουν τελειώσει (μετά από τρείς βδομάδες θα παραλάβουν υλικά) ειδικά τα μικρά νούμερα (από 2 και κάτω) αλλά βρήκα Da Vinci νούμερο 2 για σύγκριση. Δείτε της παρακάτω φώτο ::arrowred::

Το αριστερό ειναι Chernaya Rechka και το δεξιά Da Vinci (πρώτη φώτο)

Σύγκριση - Da Vinci νούμερο 2 με Chernaya Rechka νούμερο 2

- Ίδιο χρώμα
- Ίδια υφή
- Ίδια επαναφορά μύτης
- Διαφορετικό μέγεθος όσο αναφορά το μάκρος (το Chernaya Rechka είναι λίγο μικρότερο)
- Διαφορετικό φυνίρισμα του ξύλου (το Da Vinci είναι γιαλυστερό, χρωματισμένο και varnished ενω το Chernaya Rechka είναι σκέτο ξύλο)
- Διαφορετικό χρώμα μεταλλικού μέρους (το Chernaya Rechka είναι ποιό πολύ προς το χρυσό χρώμα)
- Διαφορετική τιμή (το Da Vinci είναι 2 φορές ακριβότερο τουλάχιστον)

Η άποψη που έχω σχηματίσει μέχρι στιγμής είναι ότι ποιοτικά τα δύο αυτά πινέλα είναι πανομοιότυπα.
Αν εξαιρέσω τις διαφορές φυνιρίμσατος (το Da Vinci είναι ανώτερο) τότε μιλάμε για δύο πολύ καλά φυσικής τρίχας πινέλα με τις ίδιες ιδιότητες.
Εδώ κολάει αυτό που μου είπαν οι καταστηματάρχες μετά από σχετική συζήτηση επί του θέματος. Η ποιότητα Kolinsky είναι αποκλειστικό προνόμιο συγκεκριμένης Ρώσσικης βιομηχανίας και μόνο, δεν εξάγουν πρώτη ύλη εδώ και αρκετά χρόνια (ίσως πολύ περιορισμένη ποσότητα για ειδικές περιπτώσεις μόνο) γιαυτό όλα τα πινέλα αυτής της κατηγορίας παραγγέλνονται από εκεί σε μεγάλες ποσότητες μόνο (αυτό ισχύει και για τα Da Vinci, Raphael, Escoda κτλ.) και φυσικά υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με τα παρακάτω

- Ποσοστό τρίχας από αρσενικό και θηλυκό Kolinsky
- Από ποιό μέρος του σώματος είναι η τρίχα (ουρά, μέση, κτλ.) και το ποσοστό αυτών.

Αυτά από εμένα, νομίζω ότι μίλησα πολύ για τρίχες και τώρα λέω να δοκιμάσω τα πινέλα που αγόρασα με την ευκαιρία (πήρα και συνθετικά Da Vinci σε πολύ καλή τιμή, τα μπλε στην παρακάτω φώτο) και να κρατήσω μια επιφύλαξη για τα επόμενα που θα προσθέσω στην συλλογή μου.  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #40 στις: Οκτωβρίου 30, 2014, 10:03:50 μμ »
προσφατα χρησιμοποιησα πινελο με τριχα Kolinsky με χρωματα Vallejo αραιωμενα με νερο.Το πινελο καταστραφηκε μετα απο 2 μολις βαψιματα.Το ειχα καθαρισει με νερο ακομα κ ενδιαμεσα την ωρα που εβαφα ,κ στο τελος με χλιαρο νερο και σαπουνι για τα χερια κ μετα σκουπισμα σε χαρτι κουζινας.Η φορμα του δεν χαλασε αλλα κατα τη διαρκεια του 2ου βαψιματος συνειδητοποιησα οτι στο πινελο ειχαν απομεινει στη κυριολεξια 2 τριχες ολες κ ολες.Να περιμενω κατι αντιστοιχο απο ολα τα πινελα του ιδιου τυπου, δηλαδη οτι διαρκουν ελαχιστα, ή ετυχα σε μαπα τριχα?  :evil:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #41 στις: Οκτωβρίου 30, 2014, 11:18:35 μμ »
προσφατα χρησιμοποιησα πινελο με τριχα Kolinsky με χρωματα Vallejo αραιωμενα με νερο.Το πινελο καταστραφηκε μετα απο 2 μολις βαψιματα.Το ειχα καθαρισει με νερο ακομα κ ενδιαμεσα την ωρα που εβαφα ,κ στο τελος με χλιαρο νερο και σαπουνι για τα χερια κ μετα σκουπισμα σε χαρτι κουζινας.Η φορμα του δεν χαλασε αλλα κατα τη διαρκεια του 2ου βαψιματος συνειδητοποιησα οτι στο πινελο ειχαν απομεινει στη κυριολεξια 2 τριχες ολες κ ολες.Να περιμενω κατι αντιστοιχο απο ολα τα πινελα του ιδιου τυπου, δηλαδη οτι διαρκουν ελαχιστα, ή ετυχα σε μαπα τριχα?  :evil:

Mε Vallejo εβαψες ή με ακουα φορτε?  :lol:
Σοβαρα τωρα, αυτο το πραγμα δεν παιζει, το βλεπω πρωτη φορα στην ζωη μου, ειτε προκειται για πινελο με φυσικη τριχα ή για πινελο με συνθετικη. Ακομα και το χειροτερο και καλα Κολινσκυ που εχω, το οποιο ειναι μια πατσαβουρια της army painter, απλα δεν κρατα το σχημα του, τριχες δεν χανει. Τριχες χανουν κατι σαβουροπινελα απο αλογοτριχα που ειχα παρει απο το Πλαισιο για γενικη χρηση. Τωρα ή πηρες κανενα πινελο με τριχες απο παρασιτεμενο roadkill  :lol: ή του αλλαξες τα φωτα με δεν μπορω να φανταστω ποιον τροπο.

Για να σου δωσω να καταλαβεις, εκτος των λαδιων το πιο διαβρωτικο, για πινελο, υδατοδiαλυτο χρωμα ειναι η σινικη μελανι (πχ W&N). Eχω series 7 που βγαζουν γραμμη 0,1 μετα απο 10+ χρονια

Αποσυνδεδεμένος thkar

• Scale 1/72
  • *
    • Scale Modelling Info
« Απάντηση #42 στις: Οκτωβρίου 30, 2014, 11:23:10 μμ »
Ειναι επωνυμο Kolinsky καποιας απο τις γνωστες εταιριες, και αν ναι τι μεγεθος ειναι?

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #43 στις: Οκτωβρίου 30, 2014, 11:40:51 μμ »
Mε Vallejo εβαψες ή με ακουα φορτε?  :lol:
Σοβαρα τωρα, αυτο το πραγμα δεν παιζει, το βλεπω πρωτη φορα στην ζωη μου, ειτε προκειται για πινελο με φυσικη τριχα ή για πινελο με συνθετικη. Ακομα και το χειροτερο και καλα Κολινσκυ που εχω, το οποιο ειναι μια πατσαβουρια της army painter, απλα δεν κρατα το σχημα του, τριχες δεν χανει. Τριχες χανουν κατι σαβουροπινελα απο αλογοτριχα που ειχα παρει απο το Πλαισιο για γενικη χρηση. Τωρα ή πηρες κανενα πινελο με τριχες απο παρασιτεμενο roadkill  :lol: ή του αλλαξες τα φωτα με δεν μπορω να φανταστω ποιον τροπο.

Για να σου δωσω να καταλαβεις, εκτος των λαδιων το πιο διαβρωτικο, για πινελο, υδατοδiαλυτο χρωμα ειναι η σινικη μελανι (πχ W&N). Eχω series 7 που βγαζουν γραμμη 0,1 μετα απο 10+ χρονια
4/0 ειναι το μεγεθος , και ειναι απο γερμανικη εταιρια.Φιλε Ιδομενεα εκτος κ αν η Vallejo εχει βαλει διαλυτικο νιτρου η οξυ στα model color ή το απεσταγμενο νερο που χρησιμοποιησα ειχε μεσα πυρηνικα αποβλητα κ δεν το ξερω,τοτε οχι δεν του αλλαξα τα φωτα με καποιο τροπο. Και το πινελακι ειχε μεινει στο συρταρι με το προστατευτικο καπακι επανω.Δεν ειναι θεμα χρηματων , ειναι απλα θεμα οτι δεν μου εχει ξανατυχει να χρησιμοποιησω πινελο με φυσικη τριχα γιαυτο κ ρωτησα κ απορησα και γενικοτερα πινελο που να καταστρεφεται τοσο συντομα

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #44 στις: Οκτωβρίου 30, 2014, 11:55:54 μμ »
4/0 ειναι το μεγεθος , και ειναι απο γερμανικη εταιρια.Φιλε Ιδομενεα εκτος κ αν η Vallejo εχει βαλει διαλυτικο νιτρου η οξυ στα model color ή το απεσταγμενο νερο που χρησιμοποιησα ειχε μεσα πυρηνικα αποβλητα κ δεν το ξερω,τοτε οχι δεν του αλλαξα τα φωτα με καποιο τροπο. Και το πινελακι ειχε μεινει στο συρταρι με το προστατευτικο καπακι επανω.Δεν ειναι θεμα χρηματων , ειναι απλα θεμα οτι δεν μου εχει ξανατυχει να χρησιμοποιησω πινελο με φυσικη τριχα γιαυτο κ ρωτησα κ απορησα και γενικοτερα πινελο που να καταστρεφεται τοσο συντομα

Αν ειναι κατι red sable απο μια εταιρεια ροτερ-κατι (αυτα με τριγωνικη λαβη) στην χειροτερη να ειναι τριτοδευτερης ποιοτητας φυσικη τριχα, σιγουρα παντως δεν δικαιολογειται να διαλυθει μετα απο 2 βαψιματα. Καμια φορα στα πολυ χαλια πινελα μπορει να διαλυθει η κολλα που κρατα τις τριχες (τα καλα δενονται) ή τα φουσκωσει το στελεχος, να ανοιξει το μεταλικο μερος και να φυγει ολο μαζι με τις τριχες. Αλλα μιλαμε τωρα για ελεεινα προιοντα του τυπου που εχουν στα Jumbo και τωρα τελευταια στο Πλαισιο που ουτε σε παιδακι δεν θα τα δινα, γιατι θα νομιζε οτι δεν μπορει να ζωγραφισει  :lol:

Δεν ειναι σε καμια περιπτωση ο κανονας παντως. Πρωτη φορα ακουω κατι τετοιο. Βαφω αποκλειστικα με Vallejo και Citadel χωρια τις W&N, Atelier, Daller Rowney, liquitex και κατι γιαπωνεζικα μελανια για ζωγραφικη. Δεν μου εχει συμβει ποτε κατι τετοιο, να πεσει η αποδοση του πινελου μετα απο πολυ χρηση, ναι.

BTW δεν χρειαζεται το 4/0. Δεν θες μικρο πινελο, θες μυτερο. Μπορεις και με Νο2 να κανεις την ιδια δουλεια.

Αποσυνδεδεμένος thkar

• Scale 1/72
  • *
    • Scale Modelling Info
« Απάντηση #45 στις: Οκτωβρίου 31, 2014, 12:08:07 πμ »
Αν ειναι κατι red sable απο μια εταιρεια ροτερ-κατι (αυτα με τριγωνικη λαβη) στην χειροτερη να ειναι τριτοδευτερης ποιοτητας φυσικη τριχα, σιγουρα παντως δεν δικαιολογειται να διαλυθει μετα απο 2 βαψιματα. Καμια φορα στα πολυ χαλια πινελα μπορει να διαλυθει η κολλα που κρατα τις τριχες (τα καλα δενονται) ή τα φουσκωσει το στελεχος, να ανοιξει το μεταλικο μερος και να φυγει ολο μαζι με τις τριχες. Αλλα μιλαμε τωρα για ελεεινα προιοντα του τυπου που εχουν στα Jumbo και τωρα τελευταια στο Πλαισιο που ουτε σε παιδακι δεν θα τα δινα, γιατι θα νομιζε οτι δεν μπορει να ζωγραφισει  :lol:

Δεν ειναι σε καμια περιπτωση ο κανονας παντως. Πρωτη φορα ακουω κατι τετοιο. Βαφω αποκλειστικα με Vallejo και Citadel χωρια τις W&N, Atelier, Daller Rowney, liquitex και κατι γιαπωνεζικα μελανια για ζωγραφικη. Δεν μου εχει συμβει ποτε κατι τετοιο, να πεσει η αποδοση του πινελου μετα απο πολυ χρηση, ναι.

BTW δεν χρειαζεται το 4/0. Δεν θες μικρο πινελο, θες μυτερο. Μπορεις και με Νο2 να κανεις την ιδια δουλεια.

Συμφωνω απολυτα με τον Idomenea και τις παρατηρησεις του.

Μια ακομα απο εμενα  ::arrowred:: Ποσες εταιριες βγαζουν πινελα Kolinsky κατω απο 3/0, εγω τουλαχιστον δεν ξερω καμια και αυτες που λενε οτι βγαζουν, τα πινελα τους ειναι "ποιοτητας Kolinsky" δεν ειναι πινελα φυσικης τριχας, γιατι οπως πολυ σωστα αναφερθηκε "BTW δεν χρειαζεται το 4/0. Δεν θες μικρο πινελο, θες μυτερο. Μπορεις και με Νο2 να κανεις την ιδια δουλεια."

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #46 στις: Οκτωβρίου 31, 2014, 12:23:05 πμ »
Ευχαριστω για τις πληροφοριες.συμπερασμα οτι αν αγορασω "τυπου-ποιοτητας" kolinsky υπαρχει μεγαλη περιπτωση να το παρω στο χερι οπως εγινε. ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #47 στις: Οκτωβρίου 31, 2014, 12:42:49 πμ »
Παρεπιπτωντος με την ευκαιρια των ποστ του thkar
Απο τοτε που εκανα το αρχικο ποστ βρηκα ρωσικα πινελα στη Αθηνα, μαρκας Roubloff. Η τιμη ειναι η μιση και πιο κατω απο τις γνωστες φιρμες. Σαν πινελα αυτα με το μαυρο στελεχος ειναι οκ. Η ακριβοτερη σειρα ομως με τιτλο master, που ειναι συσκευασμενη σε διαφανο σωληνα ειναι πραγματικα εξαιρετικη! Η τιμη ειναι σχεδον ιδια με ενα W&N, αλλα η ποιοτητα θεωρω οτι ειναι καλυτερη. Η εταιρεια λεει πως κατασκευαζονται αποκλειστικα απο τριχες αρσενικου κολινσκυ, ετσι θεωρητικα ειναι οτι καλυτερο. Δεν φερνουν πολλα κομματια, αλλα οσα τσεκαρα απο περιεργεια, ειδα οτι κατασκευαστικα ηταν στα ιδια στανταρντς, κατι βασικο γιατι τελευταια στα 5 series 7 τα 3 ειχαν θεματακια με το σχημα της μυτης.

YΓ κατι που δεν καταλαβα ποτε σε καποια καταστηματα ειδων καλων τεχνων στην Ελλαδα. Επιμενουν να μεταφραζουν το Kολυνσκυ ως ''καστορα''. Δεν φτανει που τους εχουμε αλλαξει τα φωτα τα μπερδευουμε με μασκωτ οδοντοπαστας  :evil: :lol:

Αποσυνδεδεμένος Κώστας Α.Β.

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
« Απάντηση #48 στις: Οκτωβρίου 31, 2014, 10:45:30 πμ »
CQWhg

Tags: