Αποστολέας Θέμα: Ελληνική Αεροπορία: Μέση Ανατολή και Ιταλία 1941 - 1944  (Αναγνώστηκε 3236 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος xaris_the greek

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • ΠΑΡ ΕΚΑΣΤΟΝ ΤΕΓΓΟΝΤΑΣ ΤΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
Για όποιον ενδιαφέρεται για το θέμα σήμερα κυκλοφόρησε (αρχίζοντας από την επαρχία) η μονογραφία με τίτλο: "Ελληνική Αεροπορία - Μέση Ανατολή και Ιταλία 1941 - 1944".

http://www.hellenicdefence.gr/periodika/monografies/monografies_neo.html

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Απ: Ελληνική Αεροπορία: Μέση Ανατολή και Ιταλία 1941 - 1944
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 08:18:20 μμ »
Συγχαρητήρια!
Μόλις το είδα και στο facebook!
Πολύ ενδιαφέρον θέμα!!! ::salut::
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 12, 2012, 08:32:58 μμ »
Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στα περίπτερα!

Η συμπαράσταση όλων όσων ασχολούνται με την ελληνική στρατιωτική -και αεροπορική - Ιστορία είναι δεδομένη.

Με το καλό και να ακολουθήσει και η μονογραφία για την Ε.Β.Α της περιόδου 1944- 1949.

Αποσυνδεδεμένος collateral

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 14, 2012, 01:58:41 μμ »
Συγχαρητήρια!
Μόλις το είδα και στο facebook!
Πολύ ενδιαφέρον θέμα!!! ::salut::
Συγχωρέστε την ερώτηση μου αλλά την περίοδο που πραγματεύεται η έκδοση αυτή (την οποία ασφαλώς θα προμηθευτώ) δεν υπήρχε Ελληνική Αεροπορία αλλά Ε.Β.Α. (Ελληνική Βασιλική Αεροπορία) .
Για λόγους ιστορικούς δεν θα έπρεπε λοιπόν να έχει αυτόν τον τίτλο?
Για να προλάβω τους "καλοπροαίρετους" οι πολιτικές μου πεποιθήσεις είναι βαθύτατα Δημοκρατικές ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 14, 2012, 02:30:30 μμ »
Συγχωρέστε την ερώτηση μου αλλά την περίοδο που πραγματεύεται η έκδοση αυτή (την οποία ασφαλώς θα προμηθευτώ) δεν υπήρχε Ελληνική Αεροπορία αλλά Ε.Β.Α. (Ελληνική Βασιλική Αεροπορία) .
Για λόγους ιστορικούς δεν θα έπρεπε λοιπόν να έχει αυτόν τον τίτλο?
Για να προλάβω τους "καλοπροαίρετους" οι πολιτικές μου πεποιθήσεις είναι βαθύτατα Δημοκρατικές ::salut::

Φίλε μου η άποψή σου σαφώς και έχει ουσία και εν μέρει έχεις δίκιο. Όμως αν το δούμε και πιο αντικειμενικά οι δύο από τις τρεις Ελληνικές Μοίρες είχαν βρετανική αριθμοδότηση - ονοματολογία (335-336) και ανήκαν επιχειρησιακά και διοικητικά στη RAF. Αυτό δε τις κάνει λιγότερο ή περισσότερο ελληνικές ή αγγλικές, ή βασιλικές ή οτιδήποτε άλλο.

Κατά την άποψή μου ο τίτλος που επέλεξα είναι πιο προσεγγίσιμος (και δεν εννοώ πιο "εύπεπτος") για τους μη ειδικούς περί την Ελληνική Αεροπορία, τους οποίους πάντοτε επιδιώκω να προσεγγίσω με τα γραφόμενά μου. ʼλλωστε εντός του κειμένου αναφέρεται σαφώς το ακρωνύμιο Ε.Β.Α., γεγονός που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Αποσυνδεδεμένος collateral

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 14, 2012, 03:25:42 μμ »
Ασφαλώς κατανοώ τον συλλογισμό σας και τον προβληματισμό σας απλά θεώρησα και θεωρώ ότι για λόγους ιστορικής αλήθειας θα έπρεπε να αναφέρεται η Π.Α. ως Ε.Β.Α. Σκεφτείτε ότι ακόμα και στο ΑΒΕΡΩΦ από την πρύμνη του αφαίρεσαν το στέμμα στο Εθνόσημο. ::armee_smilies121::Η διατήρηση του δεν συνιστά και πολιτικό "προσανατολισμό" από μέρους του Π.Ν.
Επίσης μία ακόμα παρατήρηση και παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος, τα Ελληνικά αφη στην Μέση Ανατολή έφεραν τα Ελληνικά Εθνόσημα μόνο στην άτρακτο και τα εθνόσημα της RAF στα υπόλοιπα σημεία.
Θα προμηθευτώ το βιβλίο αυτό και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μία ακόμα εξαιρετική έκδοση με την δική σας υπογραφή.
Να είστε πάντα καλά. ::salut:: ::avgreekflag5pn::

tazman

• Επισκέπτης
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 14, 2012, 03:50:00 μμ »
Πότε θα το έχουμε στην Αθήνα;
Ετοιμάζω ένα Hurricane της 335 και θα ήθελα να ενημερωθώ για τα εθνόσημα. Εννοείται βέβαια πως με ενδιαφέρει όλο το βιβλίο, αλλά για αρχή έχω το Hurricane.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 14, 2012, 06:10:40 μμ »
Υπάρχουν αναφορές για ελληνικά εθνόσημα στην άτρακτο αλλά και στην άνω επιφάνεια των πτερύγων. Αυτά συνήθως βάφονταν πάνω από τα βρετανικά.  Επίσης στα εθνικά μας χρώματα βαφόταν σε αρκετές περιπτώσεις ο ομφαλός της έλικας. Δεν έλλειπαν και άλλα ελληνικά στοιχεία, όπως π.χ. σημαίες, μοιρόσημα ή τοπονύμια.

Είμαι βέβαιος ότι οι "γκουρού" του forum γνωρίζουν πολλά περισσότερα σε μοντελιστικό επίπεδο.  :wink:

@ collateral: Οι απόψεις μου για το θέμα του τίτλου είναι καθαρά ιστορικές - επαγγελματικές και σε καμιά περίπτωση πολιτικές. Ευχαριστώ για το διάλογο.

Η μονογραφία έχει προσανατολισμό ιστορικό - αεροπορικό και όχι μοντελιστικό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ορισμένα στοιχεία (όπως παραπάνω) και φυσικά πολλές φωτογραφίες και πίνακες με S/N, άσχετα αν στους ειδικούς είναι γνωστά πολλά από αυτά. Πέρα από τα μοντελιστικά όπως υπάρχει η προσωπική μου άποψη για τη γεωπολιτική κατάσταση της εποχής, στατιστικά στοιχεία (για πρώτη φορά πινακοποιημένα), επιχειρήσεις, ατυχήματα, συνοπτική περιγραφή αεροσκαφών και φυσικά συμπεράσματα πάνω σε όσα έγιναν. Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά ξέρουν ότι δεν είμαι μοντελιστής (έχω 25 χρόνια να φτιάξω μοντέλο) αλλά ασχολούμαι κυρίως με την αεροπορική ιστορία.

Το πόσο δένουν αυτά μεταξύ τους φαίνεται από τη λειτουργία του forum αυτού, που πιστεύω έχει προσφέρει πολλά και στα δύο θέματα (μοντελισμός - ιστορία).

::salut::

Αποσυνδεδεμένος Viggen_F17

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 15, 2012, 02:10:09 μμ »
Αγαπητέ Χάρη,
αγόρασα σήμερα τη μονογραφία και κυριολεκτικά την ξεκοκκάλισα. Πολύ ενδιαφέρον θέμα, καλογραμμένο κείμενο και φωτογραφίες με έννοια και νόημα. Μου άρεσε πολύ!
Ελπίζω να συνεχίσεις έτσι και αναμένω τα επόμενα λογοτεχνικά-ιστορικά σου βήματα :-)
Μια μικρή υποσημείωση μόνο: Αφού μιλάμε για τη δεκαετία του 40, το ποιο σωστό θα ήταν Σοβιετική Ένωση και όχι Ρωσία ;-) Επίσης, στον πίνακα 9-4 αναγράφει τρεις φορές τη 13η Μοίρα, πάνω από τα ονόματα των εκάστοτε διοικητών.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 15, 2012, 05:41:36 μμ »
Πολύ ωραία μονογραφία, με ενδιαφέροντες πίνακες στοιχείων. Δεν το τελείωσα ακόμη, όμως αξίζει τον κόπο να το πάρει κάποιος που μελετά την συγκεκριμένη περίοδο, ιστορικά και μοντελιστικά. Τώρα είμαι στην ιστορία της 13ης Μοίρας. Πολύ χρήσιμη για εμάς η αναφορά των αριθμών σειράς των αεροσκαφών Blenheim που σημείωσαν πλήγματα εναντίον υποβρυχίων και τα ονόματα των πληρωμάτων. Γενικώς η παράθεση όλων των αριθμών σειράς των αεροπλάνων που ανήκαν στην δύναμη των Ελληνικών μοιρών, είναι χρησιμότατη για τους μοντελιστές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα. Υπόσχομαι να ξαναγράψω όταν θα το τελειώσω.
 ::salut:: ::salut:: ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 15, 2012, 06:45:18 μμ »
Αγαπητέ Χάρη,
αγόρασα σήμερα τη μονογραφία και κυριολεκτικά την ξεκοκκάλισα. Πολύ ενδιαφέρον θέμα, καλογραμμένο κείμενο και φωτογραφίες με έννοια και νόημα. Μου άρεσε πολύ!
Ελπίζω να συνεχίσεις έτσι και αναμένω τα επόμενα λογοτεχνικά-ιστορικά σου βήματα :-)
Μια μικρή υποσημείωση μόνο: Αφού μιλάμε για τη δεκαετία του 40, το ποιο σωστό θα ήταν Σοβιετική Ένωση και όχι Ρωσία ;-) Επίσης, στον πίνακα 9-4 αναγράφει τρεις φορές τη 13η Μοίρα, πάνω από τα ονόματα των εκάστοτε διοικητών.

Χαίρομαι που σας άρεσε, όσοι είχατε τη δυνατότητα να το διαβάσετε. Όσο για τη Ρωσία :oops:, απλά οι πηγές μου είχαν προφητικές ικανότητες... :mrgreen:

Αστειεύομαι. Το έχω "σκανάρει" για τέτοια επιπόλαια λάθη τόσες φορές και πάντα κάτι ξεφεύγει!

Αποσυνδεδεμένος Viggen_F17

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 15, 2012, 08:18:43 μμ »
Ξέρω, ότι τέτοια μικρά διαφεύγουν όσο και να το ξαναδιαβάσεις. Κατάλαβέ το, ως καλοπροαίρετη κριτική ;-)
Πάντως, πολύ ωραία δουλειά!

Αποσυνδεδεμένος Thunderbolt

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 24, 2012, 11:42:19 πμ »
Εξαιρετική δουλειά! Συγχαρητήρια!
Αξίζει πραγματικά να το αγοράσουν όλοι, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και για να μαθαίνουμε όλοι - και ειδικά οι νεώτεροι - τι κατάφερναν οι Ελληνες όταν ήθελαν. Μια όαση εθνικής υπερηφάνειας και ιστορικής μνήμης για κάποιους όχι τόσο μακρινούς αλλά πραγματικούς Ηρωες - εν αντιθέσει με κάποιους κατ΄ όνομα απογόνους τους...
Αγοράστε το και διαδώστε το στους φίλους σας. Σημαντικό πλεονέκτημα η εξαιρετικά χαμηλή τιμή και μπράβο σε όλη την ομάδα.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια...

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 24, 2012, 11:58:18 πμ »
Το αναζητησα για να το αγοράσω στη διάρκεια της έκθεσης της IPMS Hellas, στην Αθηνα σε διαφορα newsstands, έως και στο ΕΛ-ΒΕΛ αλλά δεν το βρήκα.
Που διατίθεται ?
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Thunderbolt

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 24, 2012, 12:29:44 μμ »
To δικό μου το αγόρασα στο διαγωνισμό της IPMS (από το περίπτερο του DiscountHobbyZone.gr), αλλά σύντομα θα υπάρχει και στα περίπτερα της Αθήνας διότι κυκλοφόρησε πρώτα στην Επαρχία.

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 24, 2012, 08:00:46 μμ »
Παιδιά, μπορείτε να το αγοράσετε και σε ηλεκτρονική μορφή μέσω ReadPoint:
http://www.readpoint.com/historymags.aspx
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 10:11:40 πμ »
Έχουμε κάποιο νεότερο για Αθήνα;

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 15, 2012, 08:07:26 μμ »
 Καλησπέρα και από μένα στην παρέα . Ψάχνοντας για άλλο λόγο για τα ελληνικά αεροσκάφη στην περίοδο του ΒΠΠ είδα αυτό το θέμα και επειδή είδα και ένα ενδιαφέρον όσον αφορά στα εθνόσημα παραθέτω από site της ΠΑ με θέμα "Το Hawker Hurricane στην Ελληνική Αεροπορία"
Σημείωση: Ως προς τα εθνόσημα που έφεραν τα ελληνικά Hurricane δεν υπάρχουν επαρκώς θεμελιωμένα στοιχεία. Κρίνοντας από φωτογραφίες, που είναι ασπρόμαυρες και συχνά κακής ποιότητας, μπορούμε να πούμε ότι στα περισσότερα από τα εικονιζόμενα αεροσκάφη τα εθνόσημα είναι βρετανικά. Σε ελάχιστες φωτογραφίες εικονίζονται Hurricane με ελληνικά εθνόσημα. Σ' αυτό συνηγορούν και οι μαρτυρίες αυτών που τα πέταξαν. Με βάση αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ελληνικά εθνόσημα, στις πλευρές και τις κάτω επιφάνειες, οπωσδήποτε ποτέ  στις πάνω, έφεραν ελάχιστα Hurricane MkI  στο ξεκίνημα της 335. Όλα τα άλλα Hurricane τόσο της 335 όσο και της 336, έφεραν βρετανικά εθνόσημα.
  Ελπίζω να βοήθησα όσους ενδιαφέρονται .
  Ζητώ συγνώμη για το spam
  Καλές πωλήσεις
 Αντώνης  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 06, 2012, 03:17:30 μμ »
Έχουμε κάποιο νεότερο για Αθήνα;
Ένα μήνα μετά την αρχική ερώτηση και ακόμη δεν μπορώ να το βρω... Έχετε κάποια ιδέα;

Αποσυνδεδεμένος Fantasma337

• ACIG Team Member
  • Scale 1/48
  • *
    • http://acig.org
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 10, 2012, 08:18:24 μμ »
Το θέμα των Εθνοσήμων έχει συζητηθεί ξανά

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,24080.msg496068.html#msg496068
ACIG Team Member
http://hafcphotos.cs.net/

ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)

Αποσυνδεδεμένος prokroust

• H.A.F. Fanatic
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Σαλαμίνα
  • Η Ελλάς πρέπει να Ζήσει κ θα Ζήσει..(Χ. Τρικούπης)
    • ModelMania
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 29, 2012, 03:03:54 μμ »
Ένα μήνα μετά την αρχική ερώτηση και ακόμη δεν μπορώ να το βρω... Έχετε κάποια ιδέα;

Βρε παιδιά να επαναλάβω κ γω την ερωτηση του Γιάννη. Αθήνα που θα το βρούμε?
Αντε γιατι συμμετέχουμε κ στο Airfix GB ::glossa::
Κρουστάλλης (Πάκης) Προκόπης

Αποσυνδεδεμένος SnakeEye

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κομοτηνή
  • Si vis pacem para bellum
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 29, 2012, 03:53:24 μμ »
Αν δεν βρεθεί Αθήνα μπορούμε να στείλουμε και από επαρχία. Το έχει πάρει το μάτι μου σε κάτι περίπτερα.
Μπορώ να εξυπηρετήσω αν θέλει κάποιος.

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 03, 2013, 01:08:44 μμ »
  Αν η διακίνηση του εντύπου γίνεται μέσω του πρακτορείου "ʼργος" μπορώ να σας βοηθήσω.

Αν με ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα, ευχαρίστως να ψάξω την διαδικασία για την Αθήνα.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 08, 2013, 10:04:27 μμ »
Από όσο ενημερώθηκα από το περιοδικό κυκλοφορεί στην Αθήνα εδώ και λίγες μέρες.

Tags: